28 Οκτ 2008

OXI

Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Επετείου του «Όχι». Στο πλαίσιο των εορτασμών, που συνεχίζονται καθ' όλη την διάρκεια του έτους η Ελλάδα βροντοφωνάζει «Όχι» στους νέους επιστήμονες που επιχειρούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, με συνέπεια περισσότεροι από πεντακόσιες χιλιάδες απ' αυτούς να την έχουν ήδη εγκαταλείψει την τελευταία δεκαετία. Το ίδιο «Όχι» θα βροντοφωνάξει και σε όσους σαν του λόγου μου επέστρεψαν από το εξωτερικό με κάποιες φρέσκες ιδέες, αντιλήψεις και νοοτροπίες. «Όχι»! Δεν θα μας χαλάσετε εσείς την πιάτσα, θα μας πει κάθε μέρα με χίλια στόματα. Φωνάζει «Όχι» και στους νέους εργαζόμενους που πασχίζουν καθημερινά, με νύχια και με δόντια, βλέποντας να τον χάνουν τον αγώνα τους, προκειμένου να διατηρήσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους κόντρα στην μόνιμη απειλή της ανεργίας, τους μισθούς πείνας, τα ξεχειλωμένα ωράρια και τους ντικενσιανούς εργοδότες. Σαν άλλος Μεταξάς, η σύγχρονη Ελλάς θα φωνάξει «Όχι» και σε όσους επιχειρήσουν να αλλάξουν τις συνθήκες αναξιοκρατίας, διαφθοράς, εκμετάλλευσης και ημετεροκρατίας που επικρατούν τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό εργασιακό τοπίο. Αλλά ένα βροντερό «Όχι» περιμένει και όσους θελήσουν να πάρουν πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό. Διότι ούτε εκεί θέλουμε να χαλάσει η πιάτσα των καφέ-μπαρ, της τηλεοπτικής αποχαύνωσης και της κυριακάτικης ταβέρνας. Χρόνια μας πολλά, λοιπόν. Κι από αύριο, επιστροφή στον εορτασμό του «Όχι».

6 σχόλια:

phlou...flis είπε...

καιρός είναι να αναφωνήσουμε κι εμείς το δικό μας ΟΧΙ, σ' όλους αυτούς που μας στερούν τη ζωή

elli_auth είπε...

απίστευτα γλοιώδης είναι η γλώσσα των δελτίων ειδήσεων: τα νιάτα μας συγκίνησαν, τίμησαν την πατρίδα ( όχι ότι έκαναν πασαρέλα με μίνακια, ούτε ότι έχαναν διδακτικές ώρες για να κάνουν πρόβες)
ο νομάρχης πάντα εντυπωσιάζει: να αγαπάτε την πατρίδα και την ορθοδοξία!
και από την άλλη είναι οι απολυμένοι από τα εργοστάσια ,που απωθούνται από τα ΜΑΤ, για να μην πλησιάσουν στην εξέδρα των επισήμων και τους χαλάσει... η φράντζα...

gerasimos είπε...

phlou...flis εγώ κάποια όχι μου τα είπα, με πολλαπλά τιμήματα: ανεργία, περιθωριοποίηση, απαξίωση. Η ελληνική κοινωνία, όταν δεν πας με τα νερά της αποδεικνύεται αμείλικτη. Θα σε πετάξει σε μια γωνιά και θα σε αφήσει να σαπίζεις.

elli_auth παλιά, ιδίως όταν είχα πρωτογυρίσει από το εξωτερικό, παρακολουθούσα τις παρελάσεις και τα σχετικά δελτία ειδήσεων. Πλέον όχι.

elli_auth είπε...

κι άλλο ΟΧΙ είπες!:-)
απλά τα συγκεκριμένα δελτία, κάθε χρόνο, με ξαφνιάζουν (δυσάρεστα φυσικά)...δείχνουν μια εικόνα του κόσμου, που συνειδητά- σχεδόν αφύσικα- θέλω να αγνοώ, αλλά πάλι η κατάληξη είναι η ίδια: ΟΧΙ, σε τέτοιες νοοτροπίες

gerasimos είπε...

elli_auth κι άλλο ΟΧΙ είπες!:-)

Μου... ξέφυγε!

info press είπε...

Μπράβο Γεράσιμε, να τους τα ψέλνεις παιδάκι μου.