23 Φεβ 2009

Βασίλης Λογοθετίδης, ο αξέχαστος



Χθες συμπληρώθηκαν ακριβώς 49 χρόνια από την ημέρα του θανάτου του Βασίλη Λογοθετίδη, του μεγαλύτερου κωμικού που κατά την ταπεινότατη άποψή μου γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Του χρόνου τέτοια μέρα θα συμπληρώνονται ολοστρόγγυλα 50 χρόνια από το θάνατό του αλλά βλέπετε δεν… κρατιόμουν και θέλησα να ανεβάσω για χάρη του αυτό το μικρό ποστ. Στο βιντεάκι που βλέπετε, από την ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1948) και που αξίζει να παρακολουθήσετε ολόκληρο, υποδύεται έναν άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας που αναρωτιέται, επιστρέφοντας στην αυλή της γειτονιάς αναστατωμένος από ταραχές και συγκρούσεις που είδε στο δρόμο, γιατί «σφαζόμαστε μεταξύ μας». Οι αυλικοί του φίλοι, ρίχνoντας το φταίξιμο ο ένας εδώ κι ο άλλος εκεί, μιλάνε άλλος για «φασίστες» και άλλος για «αναρχικούς», κάνοντας τον θεατή του σήμερα να σκεφτεί, κάπως μελαγχολικά ειν' η αλήθεια, ότι, πραγματικά, σα να μην πέρασε μια μέρα από τότε, από τα πρώτα χρόνια μετά την Κατοχή, από την εποχή του Εμφυλίου, μέχρι τους σημερινούς «μπαχαλάκηδες» και τα «φασιστοειδή». Απολαύστε τον Βασίλη Λογοθετίδη, τον ηθοποιό που παίζει σα να μην παίζει, που μοιάζει σα να τον έπιασε και να τον τραβά η κάμερα εν αγνοία του...

Να πω και ότι χρωστάω αιώνια ευγνωμοσύνη στον πατέρα μου, που δε ζει πια, για το ότι με «μύησε» – ο ίδιος είχε προλάβει να απολαύσει τον μεγάλο κωμικό και στο θέατρο – στην υψηλή τέχνη του Λογοθετίδη. Aυτό το μικρό, Λογοθετίδειο ποστάκι δε θα μπορούσε παρά να του 'ναι αφιερωμένο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με συγκίνησε πολύ...
Σ' ευχαριστώ γι΄αυτά που λες για τον μπαμπά...
Μάρα

αθεόφοβος είπε...

Πράγματι ο Λογοθετίδης είναι από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς μας.
Οιταινίες του πάντως,πού είναι μοναδικές,έχουν ένα μεγάλο αβαντάζ σε σχέση με άλλες συγχρονες ταινίες της εποχής.
Είναι κινηματογραφημένες μετά από παραστάσεις στο θέατρο,οπότε έχει προηγηθεί μακροχρόνιο δούλεμα του ρόλου παρουσία κοινού και όχι όπως οι άλλες που ο ηθοποιός διάβαζε ένα λεπτό πριν το γύρισμα το ρόλο του.

gerasimos είπε...

αθεόφοβος πολύ σημαντικό αυτό που επισημαίνεις νομίζω. Και πόσο διαφορετικά από σήμερα...

ΜΠΕΓΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ[ΓΕΩΡΓΟΣ,ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΣ,ΠΟΙΗΤΗΣ,ΑΡΙΔΑΙΑ] είπε...

O ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ, Ο ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΕΛΙΟ, Η ΧΑΡΑ, ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ 1928-2005. Ο ΜΟΝΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ,ΞΕΧΩΡΙΣΑ,ΤΟ "ΙΝΔΑΛΜΑ" ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΣΑ,ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟ ΟΣΟ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΩΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ 10ΕΤΙΑΣ 2000 ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ.ΗΤΑΝ ΤΟ "ΦΩΤΕΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ" ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΕ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΟ ΓΕΛΙΟ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΕΡΩΝΕ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΟΣΟ "ΛΙΓΟΙ" ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ..!!!