1 Φεβ 2009

Κυνήγι μαγισσών

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η εκμετάλλευση των οποίων στην Ελλάδα σκοντάφτει διαρκώς σε κάθε λογής εμπόδια, έχω μιλήσει ξανά και ξανά απ' αυτό το blog τονίζοντας πόσο πίσω βρισκόμαστε –περισσότερο κάθε μέρα που περνά – εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες λιγότερο προικισμένες, λιγότερο τυχερές από άποψης ηλιοφάνειας ή ανέμων. Και υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα, που απολαμβάνει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, με τους ανέμους να σαρώνουν το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά του, βρίσκεται δυστυχώς ουραγός στην εκμετάλλευση ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Έπεσα σήμερα πάνω και σε ένα άρθρο της Καθημερινής, που μιλά για τον διωγμό διαρκείας που υφίστανται οι ΑΠΕ στη σημερινή Ελλάδα, ακόμη και από αλλοτινούς τόπους εξορίας. Την ίδια στιγμή που οι Καταλανοί στην όχι και τόσο μακρινή από άποψης ηθών και κουλτούρας Καταλονία εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα ακόμη και στα νεκροταφεία, στην Ελλάδα ακόμη και στο νοτιότερο άκρο της, στη Γυάρο, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών «κόλλησε» λόγω αντιδράσεων γύρω από τον «χαρακτήρα της βραχονησίδας ως μνημείο της νεότερης ιστορίας». Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι απ' αυτή την άποψη ολόκληρη η Ελλάδα αποτελεί μνημείο της νεότερης ιστορίας - προφανώς όμως δεν υπάρχει φυλασσόμενος χώρος αρκετά μεγάλος για να τη χωρέσει. Άλλη απόπειρα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Δερβενοχώρια «σκάλωσε» σε προσφυγή στο ΣτΕ μοναχής της Ιεράς Μονής Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος, η οποία ζητούσε «έμπρακτο σεβασμό της πνευματικής ασκήσεως των μοναχών» που διαταράσσεται από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών - ιδού και οι συνέπειες της μεσαιωνικού νομίζω τύπου μοναχοπαπαδοκρατίας που εξακολουθεί, εν έτει 2009, να μαστίζει την Ελλάδα. Σε άλλη περίπτωση, στην Aμάρυνθο Ευβοίας, «κουκολοφόροι» ξήλωσαν τέσσερις φορές τους μετρητές που είχαν στηθεί για τη μέτρηση του αέρα προκειμένου να στηθεί αιολικό πάρκο, αφού πρώτα ξυλοκόπησαν τους σεκιουριτάδες που αναγκάστηκε να βάλει η εταιρεία μετά το πρώτο ξήλωμα και έκαψαν τις μπουλντόζες. Στη Σκύρο πάλι έχει μπλοκαριστεί επένδυση λόγω κατοίκων που υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι «θα εξαφανιστεί το αλογάκι της Σκύρου και θα καταστραφεί η κτηνοτροφία».

Για να μην τα πολυλογώ, νομίζω ότι σε αυτή τουλάχιστον την περίπτωση, στο ανηλεές δηλαδή κυνήγι των σύγχρονων μαγισσών που λέγονται ΑΠΕ είμαστε, ως λαός, απολύτως άξιοι της τύχης μας και της νοοτροπίας μας.

7 σχόλια:

Odysseas είπε...

Νομίζω πως ολόκληρη η χώρα έχει καταντήσει ένα μεγάλο theme park που έρχονται οι τουρίστες να μας δουν και να γελάσουνε. Κάπως έτσι προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα. Το κακό είναι πως μετά από 2 χρόνια εδώ έχω σταματήσει να νιώθω τουρίστας και νιώθω κορόιδο.

Γιατί όμως να μας εκπλήσσει το πόσο αργά προχωράμε στο θέμα των ΑΠΕ? Σε ένα άλλο άρθρο της η Κ σήμερα σχολίαζε το πώς κάθε φορά που αλλάζει υπουργός (ούτε καν κυβέρνηση!) αλλάζουν μαζί του και διοικητές οργανισμών, γενικοί γραμματείς, κλπ. Και πως φυσικά όλοι είναι νέοι, σπουδαγμένοι, και με τη φοβερή εργασιακή εμπειρία του να έχουν διοικήσει κάποιο... πολιτικό γραφείο πρώην ή νυν υπουργού... Γιατί δηλαδή να περιμένουμε κάτι καλύτερο από αυτούς? Που, στο κάτω-κάτω, και δουλειά να θέλουνε να κάνουνε, στον επόμενο ανασχηματισμό θα πάνε σπίτια τους...

gerasimos είπε...

Odysseas το κακό είναι ότι εμείς ζούμε σε αυτό το theme park. Και ότι δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά για να αλλάξουμε τα πράγματα, ιδίως αν δεν διαθέτουμε προυπηρεσία σε κάποιο πολιτικό γραφείο...

Meropi είπε...

Στην Ελλάδα δυστυχώς ο καθένας ζει στον μικρόκοσμο του και κοιτάζει τα βραχύβια συμφεροντάκια του. Ήθελα να ξερα όταν θα τελειώσουν τα ορυκτά καύσιμα τι θα κάνουμε??? Μάλλον θα ασκούμαστε πνευματικά σαν την καλόγρια του Κιθαιρώνα!!

gerasimos είπε...

Meropi έλεγα σε προηγούμενο ποστ ότι ζούμε στην Ελλάδα των λόμπι και των χόμπι (δανειζόμενος την περίφημη έκφραση του Καστοριάδη). Αυτό δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με όσα διαδραματίστηκαν στις εθνικές οδούς τον τελευταίο καιρό, αλλά εξίσου επιβεβαιώνεται εδώ και χρόνια σε βάρος των ΑΠΕ...

Ανώνυμος είπε...

Ένας φίλος στην μεταξύ μας συζήτηση για τις Ανεμογεννήτριες, με έστειλε με link στο blog σου και καλώς σας βρίσκω.

Θέλω να στρέψω κάπως την προσοχή μας στην αποδοχή της εγκατάστασης Ανεμογεννητριών, ένα καθόλου αθώο και περιβαλλοντικά αβλαβές εγχείρημα για την χώρα μας.

Να διευκρινίσω ότι οι ήπιες και εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι ελπίδα και λύση στο ενεργειακό του πλανήτη ολόκληρου και πόσο μάλλον της καρβουνοκίνητης Ελλάδας.

Ειδικά όμως στο θέμα των αιολικών πάρκων που άρχισαν να αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων στον Βορρά και που τα σχέδια εγκατάστασης προβλέπουν την διείσδυση τους σε αλώβητους ακόμη από την αστικοποίηση και βιομηχανοποίηση ορεινούς όγκους, υπάρχει ένσταση έντονη από πλευράς μου.

Διευκρινίζω ότι εξαιρώ τα ξερονήσια, νησίδες και κάθε κρανίου ή μαρτυρίου τόπο όπως η Γυάρος του άρθρου.
Αναφέρομαι σε σχετικά απόμακρα ορεινά κέντρα άγριας ζωής, υπέροχα τοπία, καταφύγια που παρέμειναν άθικτα μέχρι σήμερα, επειδή δεν είχαν ιδιαίτερη αξία για τον άνθρωπο. (Πόσα χιονοδρομικά κέντρα να κάνεις επιτέλους στα πλαίσια του κάθε πόλη και το χιονοδρομικό κέντρο της;)

Τώρα κινδυνεύουν από μηχανήματα που θα ανοίξουν δρόμους για πρόσβαση σε κορυφές στα 1500 και 2000μ.
Από εγκατάσταση πυλώνων άντλησης και διαχείρισης της ενέργειας που παράγεται,
από την διείσδυση δηλαδή των 'μηχανών' μας στην καρδιά του δάσους που απόμεινε.

Γιατί να μην προσθέσω τα κονβόι 4Χ4 των κυνηγών, την υλοτόμηση στα μέχρι σήμερα απλησίαστα μέρη, τους λογής επικίνδυνους που καιροφυλακτούν;
Τα προσθέτω διότι δεν υπάρχει η καλή προηγούμενη μαρτυρία.
Οι επιδόσεις μας στην καταστροφή είναι ζηλευτές.

Και να δούμε την ουσία του ζητήματος όπως την αντιλήφθηκα κατά την έρευνα μου, βλέποντας σαν απλά ευαίσθητος και ενημερωμένος κάπως, σε θέματα περιβάλλοντος, το πράγμα.

Οι φυσικοί πυρήνες που κινδυνεύουν είναι πλούτος σημαντικός και αναντικατάστατος και η παρέμβαση των αιολικών πάρκων θα καταστρέψει για πάντα -σε ανθρώπινα μεγέθη- τον πλούτο που η φύση αλλά και οι προηγούμενες -πριν τις μπουλντόζες- γενιές συσσώρευσαν εκεί.

Ο βιότοπος των μεγάλων θηλαστικών, συρρικνωμένος ήδη, χάνεται.

Η ιστορία, τα εναπομείναντα ίχνη, που μας κληροδοτούν τα μέρη αυτά, δεν θα περάσει για αειφορική αξιοποίηση στα παιδιά μας

Μας μένει το όφελος, από μια υψηλής επιδότησης επένδυση και μιας μάλλον ασήμαντης συνεισφοράς στο ενεργειακό μας δυναμικό εγκατάστασης.
Αμφισβητεί κανείς ότι η στόχευση είναι στα κέρδη από την εγκατάσταση και στην τυπική συμμόρφωση στους όρους της ΕΕ.

Υπάρχει λοιπόν διάκριση μεταξύ ονομαστικά παραγόμενης ενέργειας, και της πραγματικής που παράγεται και φτάνει τελικά στο δίκτυο, διαμορφώνοντας καθαρότερο ενεργειακό ισοζύγιο.
Τα αιολικά πάρκα στοχεύουν στην απόδοση, προσμετρώντας την θεωρητική max δυνατότητα παραγωγής.
Το πόσο θα απέχει από την πραγματική εξαρτάται από τον Αίολο και την σωστή συντήρηση του συστήματος.

Συνυπολογίζοντας ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας, στην ανάπτυξη νέων μορφών άντλησης καθαρής ενέργειας είναι ραγδαία, τα νέα υλικά και οι επερχόμενες αποδοτικότερες μορφές, καθιστούν σύντομα τις ανεμογεννήτριες μάλλον ρυπογόνα κουφάρια, στολίδια των βουνών μας

Το σύντομα ασφαλώς δεν σημαίνει ένας μήνας, αλλά η δεκαετία είναι μια ασφαλής πρόγνωση απαξίωσης των ανεμογεννητριών σαν αποδοτική επένδυση σε ΑΠΕ.

Με καίει λοιπόν, όταν ανακαλύπτω, ότι χωρίς ουσιαστική ωφέλεια, οι εκπληκτικοί πυρήνες - όγκοι ορεινοί, κορφοβούνια, περιβάλλον παρθένο, γωνιές αμόλυντες- θάναι στις φωτογραφίες μας πλέον, και μαζί με τα δεκάδες λατομεία θα τελειώνουν με όσα έχουν απομείνει στο κατά τα άλλα προστατευμένο περιβάλλον μας.

Να το συζητήσουμε προσεκτικά όπως αξίζει αυτό το θέμα;

fOTIS
fotis550@hol.gr

Ανώνυμος είπε...

Για όσους θέλουν να μάθουν σχετικά με τις εξελίξεις στις ΑΠΕ, πολύ χρήσιμος για μένα είναι ο ιστότοπος www.medgreece.gr, όπου ενημερώνει περιεκτικά για τεχνολογίες και καινοτομίες σε ουρανό θάλασσα και αέρα.

fOTIS

Nicholas είπε...

"Για να μην τα πολυλογώ, νομίζω ότι σε αυτή τουλάχιστον την περίπτωση, στο ανηλεές δηλαδή κυνήγι των σύγχρονων μαγισσών που λέγονται ΑΠΕ είμαστε, ως λαός, απολύτως άξιοι της τύχης μας και της νοοτροπίας μας."

Είμαι υπέρμαχος των ΑΠΕ κάθε μορφής εφόσον προηγείται σωστός σχεδιασμός οπότε ίσως θα μπορούσε κανείς να πει ότι είμαι προκατειλημένος. Όμως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν αξίζει σε κανένα, ούτε ακόμα και στα ζώα τα οποία προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες και ζουν ανάμεσα μας. Θα έπρεπε ίσως η Δ.Ε.Η. να αγγαλιάσει επιτέλους τις ΑΠΕ και για να τις προωθήσει, να κλείσει δοκιμαστικά όλα τα ντιζελοκίνητα εργοστάσια της στα νησιά να δούμε αν οι κάτοικοι τους θα θέλουν μετά τις ανεμογεννήτριες και τα Φ/Β.