20 Ιουν 2009

Περί της επιστροφής των Ελγινείων


Παρότι μέχρι σήμερα θα έλεγα ότι ήμουν από αδιάφορος έως αντίθετος στην επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα, τελευταία άλλαξα γνώμη. Σκέφτηκα ότι τα εκατομμύρια επισκεπτών από όλη την υφήλιο που τα θαυμάζουν κάθε χρόνο στο Βρετανικό Μουσείο δεν πιάνουν χαρτωσιά μπροστά στους πρώτους τη τάξει κληρονόμους τους, τις χιλιάδες δηλαδή νεοελλήνων που απαιτούν, αδημονούν, παρακαλούν, ξυπνούν και κοιμούνται με το όνειρο να επιστρέψουν μια μέρα τα Μάρμαρα στην Ελλάδα για να σπεύσουν να τα καμαρώσουν. Τάσσομαι λοιπόν κι εγώ υπέρ της επιστροφής τους. Με μια προϋπόθεση όμως. Μια και όπως επισημαίνεται σε δημοσιεύματα διαφόρων εφημερίδων η επισκεψιμότητα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στη χώρα μας έχει από χρόνια πάρει μια χαρακτηριστική κατηφόρα, σε αντίθεση βεβαίως με 'νυχτερινά μαγαζιά', παραλιακά clubs και άλλους τέτοιους σύγχρονους ναούς του νεοελληνικού πολιτισμού που κάθε βράδυ γεμίζουν γλεντζέδες συμπολίτες μας, θα πρότεινα τα Μάρμαρα να στεγαστούν όχι στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα μετά από μια αρχική έκρηξη ενδιαφέροντος λόγω της προβολής των εγκαινίων του από τα ΜΜΕ θα ακολουθήσει τη μοναχική τύχη των άλλων μουσείων της χώρας, μετρώντας διαρκώς λιγότερους επισκέπτες με τα χρόνια και απεργίες απλήρωτου προσωπικού του όπως συμβαίνει με τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, αλλά αλλού. Πιστεύω ότι ο ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσει τα Μάρμαρα, αν ποτέ επιστρέψουν στην Ελλάδα, θα ήταν - δεδομένου του πολύ μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών του σε σχέση με μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους - η Αθηνών Αρένα, 'το μεγαλύτερο νυχτερινό μαγαζί της Αθήνας' σύμφωνα με περιγραφές του στο internet. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία χιλιάδες συμπατριώτες μας - πολλοί περισσότεροι από όσους επισκέπτονται μουσεία - να θαυμάσουν τα Μάρμαρα ως ντεκόρ-έκπληξη στις εμφανίσεις των δημοφιλών τραγουδιστών που κάθε βράδυ συγκλονίζουν τους συρρέοντες στον σύγχρονο αυτό ναό διασκέδασης. Βέβαια στην Αθηνών Αρένα δεν θα μπορούν να τα θαυμάσουν οι διάφοροι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά τι μας νοιάζει; Αυτοί τα έβλεπαν τόσα χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο, ήρθε πια η ώρα οι νόμιμοι κληρονόμοι τους να αποκτήσουν το προνομιακό δικαίωμα να τα καμαρώνουν σε ένα δημιουργικό πάντρεμα Αρχαίου και Νέου Ελληνικού πολιτισμού, σε μια μοναδική συνεύρεση του Αρχαιοελληνικού πνεύματος με τη νεοελληνική νυχτερινή ζωή σε όλο το γκλαμουράτο μεγαλείο της. Διότι δεν αρκεί μόνο να διεκδικούμε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Οφείλουμε και να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προβολή τους, την όσο γίνεται βαθύτερη και δημιουργικότερη αφομοίωσή τους στη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα. Διαφωνείτε;

11 σχόλια:

ippoliti_ippoliti είπε...

Παρότι ελαφρώς διαφωνώ με την πρόταση, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι τη βρήκα έξυπνη.
Καλό σαββατοκύριακο

Fandis Bastounis είπε...

Αν έχεις στο σπίτι σου ένα ακριβό στερεοφωνικό που δεν το χρησιμοποιείς, μπορώ να το κλέψω με δικαιολογητικό ότι δεν ακούς μουσική;

Ο κόσμος που κατακλύζει τη Μπιενάλε είναι επίσης μέρος της ελληνικής πραγματικότητας, όπως ο Νίκος Θέμελης που έχει πουλήσει μισό εκατομμύρια βιβλία, το κοινό του Μεγάρου και του Ηρωδείου που αριθμεί χιλιάδες άτομα.

Meropi είπε...

Γεράσιμε, έχει μειωθεί αρκετά και η επισκεψιμότητα της "Αθηνών Αρένας" τελευταία, λόγω της οικονομικής κρίσης. Χα χα χα χα!!!

gerasimos είπε...

ippoliti_ippoliti επίσης.

Φάντη αν πιστεύεις ότι ο μέσος νεοέλλην αντιπροσωπεύεται από το πολύ χαρακτηριστικό κοινό του Μεγάρου ή του Ηρωδείου μάλλον διαφωνούμε. Και σε προσκαλώ να κάνουμε μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη και εν γένει στην ελληνική επαρχία ή και στην Αθήνα πλην βορείων προαστίων για να ανακαλύψουμε παρέα πόσοι από όσους θα συναντήσουμε συχνάζουν στο Μέγαρο ή το Ηρώδειο. Σου υπόσχομαι ότι θα τα περάσουμε αξέχαστα!

Μερόπη μπα κορυφαίες εκφάνσεις του νεοελληνικού πολιτισμού όπως η εν λόγω δεν πλήττονται από παροδικά φαινόμενα.

Vassilis είπε...

υπάρχει και άλλη μια προσέγγιση στην ανατρεπτική σου πρόταση : για τα μέλη του Arena, δωρεάν εισιτήριο για το Μουσείο της Ακρόπολης .... μετά από σκέψη ... διορθώνω, μάλλον θα έπρεπε να ήταν : με δύο επισκέψεις στο Μουσείο της Ακρόπολης, δωρεάν ένα μπουκάλι στο Arena ..:)

crispy είπε...

Μόνο μην ξαναβάλει η Ελευθεροτυπία τον περίφημο τίτλο ''ΞΥΠΝΑΜΕ''! Γιατί όπου βλέπει ουρές αυτή η εφημερίδα ( τον τίτλο αυτόν τον είχε βάλει όταν ξεχείλιζαν οι ουρές έξω από την Εθνική Πινακοθήκη στην έκθεση με έργα του Ελ Γκρέκο ) νομίζει ότι ο Έλληνας αφυπνίστηκε πολιτιστικά...
Αλήθεια πόσες επισκεψεις έχει τώρα η Εθνική Πινακοθήκη;

gerasimos είπε...

Βασίλη και τις δυο προτάσεις τις βρίσκω εντός του πνεύματος του δημιουργικού παντρέματος Αρχαίου και Νέου Ελληνικού πολιτισμού. Αλλά η δεύτερη αναμφίβολα θα αυξήσει την επισκεψιμότητα του νέου μουσείου. Και θα μπορούσε να εφαρμοστεί για να ανεβάσει την πεσμένη επισκεψιμότητα και άλλων μουσείων ή αρχαιολογικών χώρων: με κάθε επίσκεψη στο τάδε μουσείο ή στον δείνα αρχαιολογικό χώρο, δωρεάν το πρώτο ποτάκι στο ξενυχτάδικο της αρεσκείας σας...

crispy πάντως οι ουρές στα διάφορα 'νυχτερινά μαγαζιά' και κοσμικά clubs δεν έχουν ανάγκη καμία Ελευθεροτυπία και τους ενθουσιασμούς της. Σχηματίζονται από μόνες τους.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πάρα πολύ καλό. Τραγικό αλλά 100% αληθινό :(

Marvin είπε...

φτου να μη σε εχω διαβασει δυο μερες νωριτερα, όλη την κοσμοθεωρια μου αλλαξες, τσαμπα το εγραψα το κατεβατο :)

gerasimos είπε...

IωάννηΚ δυστυχώς...

Μάρβιν υπερβολές.:-)

Seagull είπε...

Γεράσιμε, καλή σου μέρα!
Όπως γνωρίζεις ήδη, έχω δημιουργήσει ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε, αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή, να με ενημερώσεις και να “κατεβάσω” τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους