29 Σεπ 2009

Μια πρόταση στα δυο μεγάλα κόμματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ακούμε καθημερινά τελευταία πολιτικούς και από τα δυο μεγάλα κόμματα να ερίζουν για το πώς θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η μεγάλη πληγή που λέγεται φοροδιαφυγή, να πασχίζουν να βρουν πώς θα καταφέρει η επόμενη κυβέρνηση να εισπράξει ανείσπρακτους μέχρι σήμερα φόρους. Κάθισα λοιπόν κι εγώ ως υπεύθυνος πολίτης και προσπάθησα να βρω τρόπους να κατορθωθεί το φαινομενικά ακατόρθωτο. Και νομίζω τα κατάφερα. Με βοήθησαν κάποιες ιστορίες που άκουσα πρόσφατα με χειρουργικές επεμβάσεις γνωστών μου, οι οποίοι σε όλες τις περιπτώσεις πλήρωσαν κάποιες χιλιάδες ευρώ στους μεγαλογιατρούς που τους χειρούργησαν χωρίς να πάρουν απόδειξη. Όλοι ανεξαιρέτως οι γιατροί δυσανασχετούσαν όταν τους ζητούνταν να δώσουν απόδειξη: στις 'καλύτερες' των περιπτώσεων ζητούσαν μια ακόμη μεγαλύτερη από την αρχική αμοιβή, προκειμένου να δώσουν ΚΑΙ απόδειξη. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι αν υπήρχε μια περιεκτική και εκτεταμένη μηχανοργάνωση στα νοσοκομεία μας, τόσο στα δημόσια όσο και στις ιδιωτικές κλινικές, θα μπορούσαν ανετότατα να καταχωρούνται σε βάσεις δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνταν, με όλες τις λεπτομέρειές τους: πότε και από ποιον γιατρό πραγματοποιήθηκαν, με τι ύψους αμοιβή, πόσους και ποιους βοηθούς, αναισθησιολόγους, με τι αμοιβές ο καθένας. Αν επιπλέον υπήρχε σύνδεση του δικτύου του κάθε νοσοκομείου με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας, το γνωστό σε όλους μας ως TAXIS (TAX Information System), θα μπορούσε ο κάθε υπάλληλος Δ.Ο.Υ., κάθε εφοριακός δηλαδή, να βλέπει, να παρακολουθεί και φυσικά να ελέγχει όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία της χώρας από την άποψη των αμοιβών των γιατρών που τις πραγματοποίησαν. Πιστεύω ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναγκάζονταν, πολλοί φοροφυγάδες μεγαλογιατροί, τα ετήσια αδήλωτα έσοδα καθενός εκ των οποίων ισοδυναμούν με αυτά πολλών κακόμοιρων μισθωτών, να δηλώνουν στο κράτος τα πραγματικά τους εισοδήματα, πολύ περισσότερο απ’ ό, τι σήμερα. Κυρίες και κύριοι των οικονομικών επιτελείων των δυο μεγάλων κομμάτων, τι λέτε;

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής θα μπορούσαν να αποφευχθούν με ένα νέο taxis, σε διάδραση με ΔΕΚΟ, με διασταύρωση στοιχείων δηλώσεων συγγενικών προσώπων κλπ. Ποιος θα εμπιστευόταν όμως στην Ελλάδα έναν τόσο εκτεταμένο μεγάλο αδελφό? Τόσο όσο προς τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, όσο και ως προς το αδιάβλητο ενός τέτοιου συστήματος.

(π.χ. γνωρίζω περίπτωση νεαρού ατόμου που παίρνει μέρος της σύνταξης ΙΚΑ του αποθανόντος πατέρα του, που δε δικαιούται αν δουλεύει, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. Ή κάπως έτσι)

Επίσης θα μπορούσαν να καταχωρούνται οι κλήσεις της τροχαίας αυτομάτως σε ένα πληροφοριακό σύστημα, απ' όπου κανείς δε θα μπορούσε να τις σβήσει. Και να χρεώνονταν αυτόματα στο εκκαθαριστικό της εφορίας.

Επίσης θα μπορούσε να καταργηθεί η υποχρεωτική στράτευση, που -εκτός των άλλων- αποτελεί χείριστο πρότυπο πολιτικής συμπεριφοράς, ένα "σχολείο" βαλκανικής συμπεριφοράς (με την κακή έννοια).

Επίσης, (μιας που αρχίσαμε τις προτάσεις/ιδέες) θα έπρεπε να μην υπάρχουν τροχονόμοι να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, αφού και μποτιλιάρισμα να μην υπάρχει, το δημιουργεί η παρουσία τους (με το πορτοκαλί ξέρεις ότι σε λίγο είναι κόκκινο, κόβεις ταχύτητα, σταματάς, βλέπεις τον Σταμάτη των πεζών στο κάθετο οδόστρωμα και ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις. Με τον τροχονόμο πλησιάζεις αργά τη διασταύρωση, ψάχνεις να τον δεις, να δεις τι δείχνει, να κοιτάξεις και για τους πεζούς -που στις σύνθετες διασταυρώσεις τα σήματά του δεν τους συμπεριλαμβάνουν) ή έστω να ρυθμίζει τα φανάρια ο τροχονόμος επί τόπου.

Επίσης στους δρόμους μιάμισης λωρίδας (π.χ. Σόλωνος) να δοθεί η μισή λωρίδα ως πεζοδρόμιο.

Θα μπορούσε επίσης να είναι υποχρεωτικά ταυτόχρονη η ψήφιση των νόμων με την έκδοση των σχετικών διαταγμάτων τους (βλ. αντικαπνιστικό νόμο)

Θα μπορούσε επίσης να μην υπάρχει πρώτη σύνταξη μεγαλύτερη από τον τελευταίο μισθό.

Θα μπορούσε να υπάρξει ένας αντίστοιχος ΣΔΟΕ που να ελέγχει αν είναι ασφαλισμένοι οι υπάλληλοι.

Θα μπορούσαμε ίσως να στήσουμε μέσω Blogging μια διαρκή λίστα προτάσεων, που να διοχετεύεται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

(Στη ΔΟΥ της περιοχής μου χρησιμοποιούν ακόμα καρμπόν)

gerasimos είπε...

mecomitsos ιδέες ασφαλώς υπάρχουν. Θα σταθώ μόνο στο τελευταίο που είπες ('Θα μπορούσαμε ίσως να στήσουμε μέσω Blogging μια διαρκή λίστα προτάσεων, που να διοχετεύεται στις αρμόδιες υπηρεσίες'): αυτό έχει ήδη γίνει με το blog Προτάσεις ενάντια στη Διαφθορά, στο οποίο συμμετείχα κι εγώ. Οι προτάσεις (πολλές και ενδιαφέρουσες) κατατέθηκαν, αλλά εν τέλει έμειναν εκεί (στο blog)...

Ανώνυμος είπε...

Γεράσιμε, από προσωπική πείρα σου λέω ότι οι κλίκες των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία είναι τόσο καλά και μαφιόζικα οργανωμένες, που κανένα πληροφοριακό σύστημα δεν είναι σε θέση να επιβιώσει.
Μέχρι τώρα έχουν ξοδευτεί τέτοια ποσά στον τομέα αυτόν που πραγματικά θα έπρεπε να γίνονται όσα λές κι ακόμη παραπάνω.
Και δεν είναι μόνο η μη έκδοση αποδείξεων, αλλά και η κατασπατάληση πόρων, η υπερπαροχή φαρμάκων με αντάλαγμα πληρωμένες διακοπές, κλπ.

Η λύση για τα συστήματα που έχουν σαπίσει τόσο πολύ, είναι να τα κλείνεις, και να ανοίγεις καινουργια με ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και δεν έχουν δει το βρωμερό προηγούμενο σύστημα (βλέπε Μετρό).
Οι κουτόφραγκοι μάλιστα έχουν αναπτύξει ενοποιημένα δίκτυα, όπου συνδέονται όλες οι υπηρεσίες υγείας και αντίστοιχα πρωτόκολλα (HL7, ICD10, κλπ) για την ομαλή τους λειτουργία. Εδώ όλες οι προδιαγραφές τα προβλέπουν, αλλά στην υλοποίηση οι φωστήρες ανακαλύπτουν ότι εμάς δε μας καλύπτουν, τόσο τέλοιοι που είμαστε.

gerasimos είπε...

Απόγονε τι να πει κανείς...