16 Δεκ 2009

Κόντρα στα τηλεχριστούγεννα

Πλησιάζουν οι γιορτές, οι δρόμοι έχουν από μέρες γεμίσει Άγιους Βασίληδες, χριστουγεννιάτικα δέντρα, φωτάκια. Σιγά-σιγά θα αρχίσουν και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ των ημερών για τις τιμές των μελομακάρονων και άλλων χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων. Από την τηλεόραση θα ενημερωθούμε και φέτος για το πόσο έχουν το κιλό οι δίπλες, που κυμαίνονται οι τιμές σε σχέση με πέρσι, που και πώς θα προμηθευτούμε τα εορταστικά μας γλυκίσματα στις πιο συμφέρουσες τιμές. Όλο αυτό δυστυχώς κανονοποιεί, μετατρέπει σε κανόνα ζωής, σε νόρμα που οφείλουμε να ακολουθήσουμε άπαντες, την εμπορευματοποίηση των γιορτών, την απώλεια μιας έστω και στοιχειώδους επαφής με τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. Κάποτε, όχι πολλά χρόνια πριν, οι νοικοκυρές ή και οι νοικοκύρηδες αν το έλεγε η ψυχή τους έπλαθαν, έφτιαχναν μόνοι τους μελομακάρονα, βασιλόπιτες, τσουρέκια, κουλούρια και ένα σωρό άλλες παραδοσιακές νοστιμιές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: στα νησιά μας, στην Ήπειρο, τη Βόρειο Ελλάδα. Κάθε μέρος και με τις δικές του παραδοσιακές συνταγές. Συνταγές που έδιναν χρώμα και νόημα στην περίοδο των γιορτών, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ξεχωριστή. Διότι όπως και να το κάνουμε είναι εντελώς άλλο πράγμα να μοσχοβολάει το σπίτι ολόκληρο από λιχουδιές που ετοιμάσαμε με τα χεράκια μας και εντελώς άλλο να έρχεται ένα απρόσωπο κουτί από το ζαχαροπλαστείο. Και όμως, αυτή την τεράστια απώλεια όχι μόνο δεν την πολυνιώθουμε, αλλά έχουμε και τα κανάλια να μας βομβαρδίζουν κάθε τέτοιες μέρες με ρεπορτάζ που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μια νέου είδους παράδοση: την ‘παραδοσιακή’ επίσκεψη στο ζαχαροπλαστείο για έτοιμα, προκατασκευασμένα γλυκά. Με τη δικαιολογία ότι οι σύγχρονοι εργαζόμενοι δεν έχουν χρόνο για να καθίσουν να ασχοληθούν οι ίδιοι με οτιδήποτε. Ενώ έχουν όλο το χρόνο που χρειάζεται για να παρακολουθούν τα σχετικά ρεπορτάζ και να γυρίζουν στα ζαχαροπλαστεία. Περισσότερο νομίζω αποτελεί ζήτημα προτεραιοτήτων και σκοπιμοτήτων η επαφή – ή η απώλειά της – με την πιο αυθεντική, πιο ανθρώπινη πλευρά των γιορτών, παρά οτιδήποτε άλλο. Γι’ αυτό και θα σας παρότρυνα, αυτά τα Χριστούγεννα, να γεμίσετε το σπίτι σας μυρωδιές χριστουγεννιάτικες. Το αξίζουμε όλοι. Κόντρα στο πνεύμα της εποχής και των τηλεχριστουγέννων.

4 σχόλια:

maximus είπε...

Μα και τώρα συμβαίνει, τουλάχιστον στον δικό μου κύκλο, εγώ για παράδειγμα φτιάχνω μελομακάρονα (άλλο αν τα τρώω σε δυο μέρες και αναγκαστικά μετά παίρνω κι απ' έξω) και δεν είμαι μια γιαγια με κότσο και ποδιά. Ακόμα και οι σκληρά εργαζόμενοι πάντως έχουν σπιτικά γλυκά από μαμάδες, γιαγιάδες, θείες κ.λ.π. Γενικότερα μιλώντας όμως, ναι έχετε δίκιο, οι παραδόσεις μας είναι κάτι πολύτιμο και δεν χρειάζονται "εκσυγχρονισμούς" που ταράζουν και την ψυχοσύνθεσή μας και δεν το καταλαβαίνουμε κιόλας.

Υ.Γ1. Βέβαια ..περνώντας συνέχεια έξω από τον Τερκενλή, καμιά φορά, δεν ξέρω.. Είναι και τόσοι οι πειρασμοί σήμερα!

Υ.Γ2.Πιο "ζεστό" το νέο ντιζάιν

Meropi είπε...

Αχ βρε Γεράσιμε μου,
τι με βάζεις να σκεφτώ τώρα! Να φτιάξω μελομακάρονα! Η αλήθεια είναι ότι δεν έφτιαξα ποτέ. Πάντα έτοιμα από ζαχαροπλαστείο τα έπαιρνα, αναγνωρίζοντας ότι είναι καλύτερα από αυτά που θα έφτιαχνα εγώ.

gerasimos είπε...

Μάξιμους ασφαλώς και συμβαίνει, αλλά ΠΑΡΑ τις παραινέσεις των καναλιών και τα ρεπορτάζ για τα μελομακάρονα. Δυστυχώς ζούμε σε έναν πολιτισμό του ετοιματζίδικου, του προκάτ, της 'ευκολίας': από τα ρούχα μέχρι τα μελομακάρονα, από τους γάμους μέχρι τις κηδείες, από το junk food μέχρι τις διακοπές μας.

Άντε Μερόπη, βάλε μπρος να τα φτιάξεις και μη σκας. Και αριστούργημα αν δε βγουν, θα 'ναι πιο νόστιμα από του ζαχαροπλαστείου. ;-)

Seagull είπε...

Γεράσιμε, καλή σου μέρα!
Όπως γνωρίζεις ήδημ έχω δημιουργήσει ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε, αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή, να με ενημερώσεις και να “κατεβάσω” τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους