14 Ιουν 2010

Στον πλανήτη Ελλάδα

Ψάχνω αυτές τις μέρες, από περιέργεια περισσότερο παρά από ανάγκη ενημέρωσης (γι’ αυτήν ευτυχώς υπάρχει το BBC News και άλλα ξένα δίκτυα), να βρω στις ελληνικές εφημερίδες και τα ελληνικά blogs κάτι, οτιδήποτε, για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Αλλά, πιστέψτε με, χρειάζεται ΠΟΛΥ ψάξιμο. Παρότι μιλάμε για μια καταστροφή που ανοίγει πολλαπλά ερωτήματα, τόσο για τη διογκούμενη εξάρτηση της ανθρωπότητας από το πετρέλαιο και την ασύδοτη χρήση ενός καυσίμου που βρίσκεται στα τελευταία του από πλευράς παγκόσμιων αποθεμάτων, όσο και για το κατά πόσον ο σύγχρονος άνθρωπος, που θέλησε, όπως θα έλεγε ο Καρτέσιος, να γίνει ‘αφέντης και κτήτορας της φύσης’, κατάντησε να μη διαφεντεύει ούτε τον ίδιο του τον εαυτό. Διότι αυτό που οι διαρροές πετρελαίου ή ραδιενέργειας, που τα μολυσμένα ή μπαζωμένα ποτάμια, που τα υπό εξαφάνιση ζωικά είδη δείχνουν, είναι ένας παραζαλισμένος, αποπροσανατολισμένος σύγχρονος άνθρωπος, που η ίδια του η παντοδυναμία τον κάνει όλο και πιο αδύναμο. Γιατί άραγε δυσκολεύομαι να βρω κάτι για τη συγκλονιστική αυτή καταστροφή σε εφημερίδες και blogs; Διότι τα ελληνικά ΜΜΕ, τόσο ‘παραδοσιακά’ όσο και ‘εναλλακτικά’, επιμένουν να ασχολούνται εμμονικά με την ελληνική επικαιρότητα. Φαίνεται ότι μπροστά στην αποχώρηση Κιλτίδη από τη Νέα Δημοκρατία, το ρήγμα που βαθαίνει μεταξύ Ανανεωτικών και Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, το γαμήλιο πάρτι της Μαριέττας Χρουσαλά στο θωρηκτό Αβέρωφ και άλλες τέτοιες συνταρακτικές ειδήσεις, μια ανυπολόγιστη σε συνέπειες για τον πλανήτη οικολογική καταστροφή, γεμάτη βαθιά μηνύματα για τη σημερινή ανθρωπότητα που στο βωμό μιας τυφλής ‘ανάπτυξης’ θυσιάζει τα πάντα, δεν πιάνει μια...

5 σχόλια:

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου,
τα ελληνικά ΜΜΕ πάντα ήταν ελληνοκεντρικά, αλλά τώρα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το κακό παράγινε. Το ωραίο όμως είναι ότι μαζί με τα πραγματικά προβλήματα ή σημαντικά γεγονότα, προβάλλονται και χίλια δυο θέματα που είναι τόσο, μα τόσο ασήμαντα.
Μου άρεσε το ποστ σου. Το έβαλα και λινκ στο δικό μου.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Παρόλο που απάντησε και η Meropi: ένα από τα πολλά προβλήματα της Ελλάδας είναι ο εθνοκεντρισμός και φυσικά μία από τις βασικές αιτίες των προβλημάτων μας. Η Ελλάδα είναι μία πολύ κλειστή κοινονία όπου στις "ειδήσεις" κυριαρχούν θέματα όπως οι τσόντες της, κάθε, Αλεξανδράτου. Δυστυχώς ακόμα και στις εφημερίδες οι οποίες θεωρητικά προορίζονται για ανθρώπους ανωτέρου πνευματικού επιπέδου η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη...

gerasimos είπε...

Μερόπη μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, αρκεί να προέρχονται ως ειδήσεις από τον ομφαλό της Γης Ελλάδα...

ΙωάννηΚ νομίζω ότι οι εφημερίδες έχουν αρχίσει τρόπον τινά να τηλεορασοποιούνται, αν κρίνει κανείς από τι είδους ειδήσεις επιλέγουν να προβάλουν, ιδίως στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι η εντύπωση σου είναι ολόσωστη εφόσον μεγάλα δημοσιογραφικά έντυπα καταλαμβάνουν πρωτοσέλιδα και με ουσιαστική διαβούλευση. Εάν όμως δεχθεί κανείς το αυτονόητο περί εθνοκεντρισμού ταξιδεύει πάραυτα στον 19ο αιώνα, ενώ αν μιλήσει κανείς περί επαρχιωτισμού συγχρονίζεται. Και οι ΗΠΑ είναι εθνοκεντρικές αλλά ουδείς διανοείται να μην ασχοληθεί με τη γειτονική πολιτεία και τον κόσμο ολάκερο.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@winzip
Υπάρχει η τεράστια ποιοτική διαφορά ότι οι ΗΠΑ είναι μία ήπειρος οπότε κάπου τους καταλαβαίνω που δεν ασχολούνται με τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση ζω στην Ελλάδα οπότε με ενδιαφέρει πρώτιστα τι γίνεται εδώ.