10 Μαΐ 2011

Δεν δικαιούμαστε


Επειδή πριν τρεις εβδομάδες ήμουν στη θέση του, αλλά, σε αντίθεση μ’ αυτόν, έζησα για να δω τη γέννηση του παιδιού μου. Επειδή εργάζομαι λίγα τετράγωνα πιο πέρα από εκεί που αυτός ζούσε και τον βρήκε αντί για τη γέννηση ο θάνατος, αντί για μια νέα ζωή η απώλεια της δικής του. Επειδή βαρέθηκα να ακούω λόγια από ανθρώπους – πολιτικούς, τηλεδημοσιογράφους – που ούτε με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα δεν τους έχω δει να περνάνε από εκεί που αυτός ζούσε και εγώ εργάζομαι για να δούνε, έστω μια φορά, αυτό για το οποίο δεν κουράζονται να μιλάνε. Επειδή πραγματικά δεν το χωράει ο νους το πόσο έχει αφεθεί να βουλιάξει, να ρημάξει το κέντρο της πρωτεύουσας αυτής της κουρελιασμένης χώρας. Επειδή δεν βλέπω καμία απολύτως διέξοδο από όλα αυτά τα αδιέξοδα όταν οι νέοι, μορφωμένοι άνθρωποι αυτής της χώρας, οι δεκαεννιάρηδες φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, αντί να αντιδράσουν σε όλη αυτή την ασχήμια, την εγκατάλειψη, την κατάντια που έχουν κάθε μέρα μπροστά στα πόδια τους χώνονται ακόμα βαθύτερα, ακόμα πιο απελπιστικά, στις δικές τους αγκυλώσεις, δεν βλέπω και κανένα νόημα να συμμετέχω κι εγώ σε ένα ακόμα κούφιο, βλακώδες μπλα-μπλα για μια βουλιαγμένη στο κέντρο της πόλη που έχει αφεθεί στην τύχη της. Το μόνο που μπορώ, να ευχηθώ κανένας να μην ξαναζήσει σ’ αυτή την πόλη, σ’ αυτή τη γη, πουθενά, ό, τι ζουν αυτές τις στιγμές δυο οικογένειες – του νεκρού και της γυναίκας του – και θα ζουν δυο παιδάκια, ένα δυο ετών κι ένα λίγων ωρών, για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αναρωτιέμαι αν και πώς θα βρεθεί, κάποτε, κάποιος να τους ‘εξηγήσει’ πώς χάθηκε ο πατέρας τους καθ’ οδόν προς το μαιευτήριο. Και τι θα σημαίνει αυτό για τον ψυχισμό τους. Ψέματα, δεν μπορώ καν να αναρωτηθώ. Δεν δικαιούμαι να αναρωτηθώ. Όπως κανένας απ’ όσους εξακολουθούμε να ζούμε σ’ αυτή την πόλη και περιμένουμε από κάποια αόρατη δύναμη – κυβέρνηση, κράτος, αστυνομία – να κάνει ό, τι δεν κάνουμε οι ίδιοι, να μας εξανθρωπίσει, δεν δικαιούμαστε να αναρωτιόμαστε για τέτοια πράγματα.

5 σχόλια:

Odysseas είπε...

Πραγματικά δε μπορεί να πει κανείς τίποτα. Έζησα 20 χρόνια λίγα τετράγωνα μακριά από το σημείο αυτό και δε μπορώ να το χωνέψω με τίποτα.

Ήταν όμως αναμενόμενο κι ας κάναμε ότι δεν το βλέπαμε να έρχεται... Αφήνοντας όλα τα "μικρά", κάποια στιγμή θα γίνει το μεγάλο κακό.

squarelogic είπε...

Και ο Παπουτσής-'οπως και τότε με το Σάμινα-προκλητικά εκτός τόπου και χρόνου,δήλωνε πως η εγκληματικότητα έχει μειωθεί!!!
Μα είναι δυνατόν να μην μπορούνε να κινητοποιήσουνε Αστυνομία και Στρατό,να μαζέψουν όσο το δυαντόν περισσότερους,να καταγράψουν στοιχεία,τόπο διαμονής και να δώσουν ένα μικρό περιθώριο απόδειξης έντιμου τρόπου βιοπορισμού,πριν αρχίσουν τις επαναπροωθήσεις?
Αλλά εμείς ψηφίσαμε να διαχειριστεί την χειρότερη κρίση της 50ετίας,ο προδότης που ψήφισε περιχαρής το Δουβλίνο 2!!!Και δεν το κομματικοποιώ,αλλά η έκρηξη των τελευταίων 2-3 χρόνων ήταν εκθετική!
Το σημερινό ήταν απ τα απίστευτα σενάρια που γράφει η Ζωή,όταν αφήσεις τα πάντα στην τύχη τους
(και τους ανθρώπους στην ατυχία τους).Κουραγιο και στήριξη στην οικογένεια του και τα παιδιά του...

the elf at bay είπε...

Αυτό που έγινε είναι τραγικότατο αλλά μην ψάχνεις από το φοιτηταριό να δώσει λύση. Γαλουχημένοι από τα μικράτα τους με συντεχνιακή λογική, φωνάζουν στα φοιτητικά συνέδρια με σκοπό τον βουλευτικό θώκο. Σκατά.

gerasimos είπε...

Οδυσσέα νομίζω ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενο...

squarelogic πραγματικά ήταν απ' αυτά που έρχονται σαν συνέπεια της απόλυτης εγκατάλειψης μιας πόλης και του κέντρου της.

the elf at bay δυστυχώς πλέον από τους φοιτητές δεν περιμένω τίποτα. Οι καλύτεροι ανάμεσά τους φεύγουν στο εξωτερικό και όσοι μένουν εντάσσονται αρμονικότατα στην ελληνική πραγματικότητα...

squarelogic είπε...

Και η απάντηση της ΕΛΑΣ στις σημερινές διαδηλώσεις: ενας διαδηλωτής σχεδόν(?) δολοφονημένος,δεκάδες κεφάλια ανοιγμένα,πνίξιμο στα χημικά...
Τα γουρούνια ανάβουν μόνα τους τη φωτιά κάτω απ την πυριτιδαποθήκη!
Όλα πλέον είναι θέμα συγκυρίας...