8 Ιουν 2011

O Μίκης Θεοδωράκης και η Ορχήστρα των Χρωμάτων

Αυτές τις μέρες βλέπουμε την Oρχήστρα των Xρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι, το μοναδικό του θα λέγαμε όνειρο, τη μοναδική του ‘απαίτηση’ από την ελληνική πολιτεία – και τι πιο ταιριαστό για έναν μουσουργό από το να οραματίζεται μια ‘δική του’ ορχήστρα που θα αποτελεί έναν πομπό μουσικού πολιτισμού, όπως υπήρξε και ο ίδιος – να ξεψυχάει, θύμα της χρόνιας εγκατάλειψης και αδιαφορίας από την ελληνική πολιτεία. Την ίδια στιγμή το ‘αντίπαλο δέος’ του αξιοπρεπούς, λυρικού Χατζιδάκι, ο αχόρταγος σε δημόσια αυτοπροβολή Μίκης Θεοδωράκης, απειλεί να καταλάβει την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, την οποία ο δήμαρχος τόλμησε να αρνηθεί να του παραχωρήσει για συγκέντρωση της ‘Σπίθας’, του ‘κινήματος’ που πλαισιώνει τη μορφή του μουσικοσυνθέτη, ο οποίος φαίνεται να νομίζει ότι ακόμη ζούμε στη δεκαετία του ’60, στην οποία ανδρώθηκε πολιτικά. Αν ο Μίκης έχει αγανακτήσει τόσο με όσα βλέπει γύρω του, αν πραγματικά δεν κρατιέται, παρά την ηλικία του, και θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία του ως πολιτικής προσωπικότητας, ας παρέμβει, σήμερα κιόλας, για να σώσει την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το ζωντανό όνειρο του μεγάλου ομότεχνού του, που μετά την παραίτηση του εξαίρετου αρχιμουσικού της Μίλτου Λογιάδη, περνά τη δυσκολότερη δοκιμασία της ήδη δύσκολης πορείας της. Και ας αφήσει τις ‘παλλαϊκές’ συγκεντρώσεις με ντουντούκες, που ανήκουν σε άλλες εποχές τις οποίες έζησε και στις οποίες μοιάζει να έχει μείνει, συγκεντρώσεις που τίποτα ουσιαστικό δεν έχουν να πουν και να προσφέρουν πέραν της ταλαιπωρίας μιας ολόκληρης πόλης και της ικανοποίησης της ματαιοδοξίας του κεντρικού ήρωα της ‘Σπίθας’, που θέλει να νιώθει ότι βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων μιας εποχής που τον έχει ξεπεράσει. Κύριε Θεοδωράκη, θα του έλεγα, η τέχνη την οποία τόσο άξια υπηρετήσατε, η οποία σας ανέδειξε και την οποία αναδείξατε, σας έχει μεγάλη ανάγκη αυτή την ώρα. Κάντε κάτι ουσιαστικό, στον χώρο όπου πραγματικά ανήκετε. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων είναι το τελευταίο ζωντανό κύτταρο της μεγάλης κληρονομιάς του Μάνου Χατζιδάκι. Ας μην το αφήσουμε, ας μην το αφήσετε, να σβήσει. Χρησιμοποιήστε το κύρος σας, αντί να το σπαταλάτε και να το περιφέρετε σε πλατείες, για να σώσετε αυτό το σπάνιο κύτταρο. Αξίζει τον κόπο.

4 σχόλια:

Meropi είπε...

Όταν θα πάρει τα αναδρομικά που ζητά από το καταχρεωμένο ελληνικό κράτος, ως παλαι ποτέ συνταξιούχος βουλευτης, ίσως το σκεφτεί να δώσει και κάτι για την ορχήστρα των χρωμάτων.
Υ.Γ. Διάβασα ότι στη "Σπίθα" προσχώρησε και ο Παπαθεμελής. Ίσως καταλάβουν μαζί τα "θερινά ανάκτορα", επ.. την Πλατεία Αριστοτέλους ήθελα να πω.

gerasimos είπε...

O Παπαθεμελής Μερόπη έχει ήδη καταλάβει αρκετά πεζοδρόμια με παράνομες προεκλογικές πινακίδες που έχουν ξεμείνει από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές που ήταν υποψήφιος δήμαρχος (μπρρρ), μια και δε βρέθηκε κανείς να τις μαζέψει (ακούτε κε Μπουτάρη;).

the elf at bay είπε...

Ο Μίκης τό'χασε. Ου γαρ έρχεται μόνον...

gerasimos είπε...

Πάνω που πήγαινα να πω κάτι μου έρχεται η κόρη μου (22 μηνών) με ένα σι ντι 'Μίκης Θεοδωράκης: τα παιδικά μου τραγούδια'... καμιά φορά η ζωή μας τη φέρνει από εκεί που δεν το περιμένουμε. :)