1 Ιουλ 2011

Καλές και κακές ιδέες

Μια λαϊκή συνέλευση σε μια πόλη-κράτος 50.000 κατοίκων είναι μια καλή ιδέα. Αποδείχτηκε τόσο καλή, που πάνω της στηρίχτηκε σύσσωμη η πολιτειακή οργάνωση του δυτικού πολιτισμού τα επόμενα 2.000 χρόνια. Μια λαϊκή συνέλευση σε ένα κράτος 11.000.000 κατοίκων δεν είναι τόσο καλή ιδέα. (Παρότι μπορεί να ηχεί όμορφα, να θυμίζει αχνά περασμένα μεγαλεία, να συντροφεύει ευχάριστα τα καλοκαιρινά βράδια με μια μπύρα κι ένα τσιγαράκι στο χέρι.)


Το να αναθεωρείς το Σύνταγμά σου στο Facebook σε μια χώρα από τις πιο δικτυωμένες της Ευρώπης με πληθυσμό 320.000 είναι μια καλή ιδέα. Το να δημιουργείς μια άοσμη και άχρωμη ιστοσελίδα 'Ανοικτής Διακυβέρνησης' σε μια χώρα καθυστερημένη δικτυακά και με πολλούς περισσότερους κατοίκους δεν είναι τόσο καλή ιδέα. (Παρότι όταν στην παρουσίαζαν οι επικοινωνιολόγοι σου μπορεί να 'έγραφε' ωραία.)

Τελικά, αυτό που μας λείπει δεν είναι οι ιδέες. Είναι οι καλές ιδέες.

5 σχόλια:

ΞΕΝΗ είπε...

Το κακό είναι ότι οι κακές ιδέες κοστίζουν πολλές φορές ακριβά...

gerasimos είπε...

Ξένη μήπως εννοούσες τις καλές ιδέες;

shaista Rafiq if you have a good job for me in Pakistan, I'd be glad to hear about it. :-)

ΞΕΝΗ είπε...

@ ΞΕΝΗ, χα χα χα ναι αυτό εννοούσα αλλά τώρα που το σκέφτομαι οι κακές ιδέες κάνουν τέτοιο κακό που οι ζημιές είναι ακριβές. Είναι όπως το δει κανείς :-)

δεσποιναριον είπε...

Α μπραβοοο! Δεν δινεις το ιδιο φαρμακο, στο μωρο, στην γιαγια η στην εγκυο. Εγω ας πουμε ειχα την καλη ιδεα πριν χρονια να εκδωσει η Ευρωπη το βορειο ευρω και το νοτιο ευρω. Αλλα με ακουει κανεις; οοοχι! Το νοτιο ευρω θα λεγοταν μεντιτερανεο και φυσικα θα ειχε απανω την Βανα Μπαρμπα.

gerasimos είπε...

Μέχρι να φτάσεις στη Βάνα Μπάρμπα νόμιζα ότι αστειευόσουν...:)