28 Σεπ 2012

Μεγάλα λόγια μεγάλων ανδρών (και γυναικών βεβαίως)

"Ίσως ρωτήσετε, ποια είναι η δημοκρατία που ονειρεύομαι. Θα σας απαντήσω: ονειρεύομαι μια ανεξάρτητη, ελεύθερη, πολυφωνική, οικονομικά αναπτυγμένη και κοινωνικά δίκαιη δημοκρατία, δηλαδή μια ανθρώπινη δημοκρατία, που υπηρετεί τους ανθρώπους και έχει πρόσωπο να ζητήσει από τους ανθρώπους να την υπηρετούν. Ονειρεύομαι μια δημοκρατία σκεπτόμενων ανθρώπων. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λυθεί κανένα από τα προβλήματά μας, είτε οικονομικό είναι αυτό, είτε οικολογικό, είτε κοινωνικό ή πολιτικό [...] Είναι καιρός να μάθουμε πως η πολιτική δεν είναι μόνο η τέχνη του εφικτού, δηλαδή η τέχνη των μυστικών συμφωνιών, των ελιγμών και των υπολογισμών, αλλά μπορεί επίσης να είναι η τέχνη του ανέφικτου: η τέχνη να κάνουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας καλύτερο [...] Πίστευα πάντοτε, και εξακολουθώ να πιστεύω σήμερα, ότι η πηγή όλων των προβλημάτων που υπάρχουν γύρω μας είναι η ηθική κρίση της κοινωνίας και ότι καμία άλλη κρίση - οικονομική, πολιτική ή οικολογική - δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν πρώτα η κοινωνία δεν ξεπεράσει την ηθική της κρίση. Και το κύριο στοιχείο της ηθικής κρίσης είναι η ιδεολογία της μικροαστικής καταναλωτικής αδιαφορίας και της παραίτησης από τα κοινά, με την οποία έχει ποτιστεί τόσο βαθιά η κοινωνία μας."

Βάτσλαβ Χάβελ, Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας (μετέπειτα Τσεχίας)

"Η χώρα μας δεν είναι ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι κυρίαρχη χώρα που αποφασίζει ως κυρίαρχη και δεν δέχεται πιέσεις, ούτε βεβαίως απειλές."

Κριστίνα Φερνάντες, Πρόεδρος της Αργεντινής, απαντώντας στην Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ ότι θα βγάλει της Αργεντινής "κόκκινη κάρτα" αν δεν διορθωθούν οι στατιστικές της, αν δεν συμμορφωθεί με τους "κανόνες"

 
"Θα κατέβω στην αρένα, δεν θα πάω μόνο νομικά και σαλονάτα. Δεν με περιορίζει το κουστούμι του Προέδρου της Βουλής. Μπορώ να βγάλω αυτό το κουστούμι άμα λάχει. Όταν βγάζω το κουστούμι, βγάζω πρώτα το παντελόνι μου."

Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

4 σχόλια:

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Ο καθείς με τον (πολιτικό) πολιτισμό του! Ούτε καν τα προσχήματα δεν κρατούν πλέον οι πολιτικοί μας ταγοί! Και βέβαια αυτή η γελοιότητα είναι βούτυρο στο ψωμί των λογής λογής ακραίων, που κάτι τέτοιες ευκαιρίες ζητούν για να "επιβεβαιώσουν" την ανάγκη για εκτροπή!

Meropi είπε...

Τα μεγάλα λόγια του τρίτου (μεγάλου) άντρα δεν τα πολυκατάλαβα, να πω την αλήθεια. Το να βγάζει κάποιος το παντελόνι του είναι μαγκιά? Το αντίθετο νομίζω.Δεν λέμε, περιφρονητικά, ξεβρ......?

gerasimos είπε...

Πιγκουίνε από ανακοίνωση της ΧΑ: "Μαύρο χρήμα, καταθέσεις στην Ελβετία, off-shore εταιρίες βουλευτών και υπουργών και απόλυτη συγκάλυψη όλων των σκανδάλων. Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα σύντομα θα καταρρεύσει υπό το βάρος της λαϊκής οργής και νέες εθνικές δυνάμεις θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της κάθαρσης και της ανασυγκρότησης της χώρας..."

Μερόπη τον έβαλα για το γελοίον ή μάλλον το χυδαίον του πράγματος. Για να προβληματιστούμε κάπως πιο έντονα, συγκρίνοντάς τον και με τους δυο άλλους, γύρω από το πόσο χαμηλά έχουμε κατρακυλήσει, αν φτάσαμε Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου να είναι ένας τέτοιος τύπος...

Meropi είπε...

Και βέβαια το κατάλαβα ότι το έβαλες για να θαυμάσουμε τη γελοιότητα του πράγματος. Εξακολουθώ όμως να μη καταλαβαίνω το νόημα των λόγων του "μεγάλου" (!) άντρα. Αυτός το είπε για "μαγκιά", αλλά δεν καταλαβαίνω πού έγκειτα η μαγκιά στο κατέβασμα του παντελονιού.
Λες να είμαι αργόστροφη?