19 Μαΐ 2007

O καιρός των τσιγγάνων



Ζουν ανάμεσά μας, σε εγκαταλειμμένα οικόπεδα, σε αλάνες, σε γειτονιές κοντινές αλλά τόσο ανοίκειες, λίγα μέτρα από τις πόρτες μας. Η αλλόκοτη εικόνα τους καθρεφτίζεται στην καλογυαλισμένη επιφάνεια της ζωής μας και τη μαγαρίζει. Η περιπλάνηση, παράδοση ίσως για τους ίδιους αλλά και επιβεβλημένη, γιατί χαλάνε την αγοραία αισθητική που με τόσους κόπους και χρήματα επιβάλαμε στο ελληνικό τοπίο. Η παρουσία τους, όταν μπουν στο δρόμο μας σέρνοντας το βιός τους ή τρέχοντας να προλάβουν τη ζωή που τρέχει εμπρός στα μάτια τους, μας είναι από αδιάφορη έως ενοχλητική. Το θέαμά τους παραφωνία για το βλέμμα μας, που δεν μπορεί να τους εντάξει σε μια γνώριμη κατηγορία προκατασκευασμένων εικόνων, και γι' αυτό μπερδεύεται. Ίσως γιατί είναι ο Άλλος για όλους εμάς. Πρόκειται για πλάσματα που δεν φαίνεται να υπακούν στις εντολές που δεχόμαστε στωικά από τη δική μας καθημερινότητα, που δεν ανήκουν στο μικρό μας, νοικοκυρεμένο σύμπαν.

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όμορφο post, υπέροχη μουσική...

Μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς επιζητά μεγαλύτερη "κανονικότητα", ότι σπάει την εικόνα γίνεται μίασμα που πρέπει να εξοριστεί.

Σ' όλη αυτή την κατάσταση (που τους επιβλήθηκε), κι οι ίδιοι οι τσιγγάνοι έχουν χάσει πλέον την "εικόνα τους" σαν κοινότητα, και πατούν με ένα πόδι στο σήμερα και με το άλλο στο παρελθόν τους.

Κι η μοίρα αυτού του μετεωρισμού είναι πάντα τραγική...

ΥΓ. Το "word verification" το έβαλες για να μη κάνω spamming στο blog σου?!? :P

gerasimos είπε...

Πολύ θα ήθελα να δω τις πρώτες αντιδράσεις ορισμένων 'εικαστικών' αν μάθαιναν ότι ο Πικάσο ήταν τσιγγάνος στην καταγωγή. ;-)

Το word verification μπήκε κατά λάθος γιατί είχα πρόβλημα με τα σχόλια. Μόλις το έβγαλα.

Desposini Savio είπε...

Η döda πολύ σωστά τα λέει.

Ο Πικάσσο είχε τσιγγάνικες ρίζες..; τι μου λέτε!

dodo είπε...

Το διαφορετικό τρομάζει...

takis vasilopoulos είπε...

Eτσι ειναι Γερασιμε...δυστυχως

Επισκεφθητε και την σελιδα του κ.Τριαριδη,εχει γραψει για τους τσιγγανους ( www.triaridis.gr )

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους ένα ωραίο ποστ -σύντομο πάντα βέβαια- για τη διαφορετικότητα. Η πολιτεία προς το παρόν θέλει να αφομοιώσει τον "άλλο" ή αν δεν μπορεί να τον εξοβελίσει. Στη δουλειά μου, σε περιοχή ανερχόμενη με κόσμο με ιδιαίτερη αίγλη -κοινωνική, πολιτική- υπήρχε μια οικογένεια τσιγγάνων που είχε κάνει κατάληψη σε ένα οικόπεδο χορταριασμένο. Έφτιαξε εκεί τις πρόχειρες κατασκευές της με τσίγκο και άλλα υλικά ταπεινά, αμόλησε τα παιδιά της, υιοθέτησε και κάτι ψωριάρικα σκυλιά. Θυμάμαι που άπλωναν οι γυναίκες τις παρδαλές μπουγάδες τους στα συρματοπλέγματα των γύρω οικοπέδων. Θυμάμαι το βράδυ τις φωτιές που άναβαν και τις μουσικές τους δίπλα στον καθώς πρέπει κόσμο μας. Μετά από ένα σαββατοκύριακο είδα πως είχαν γκρεμίσει τα πάντα, πως είχαν καταστρέψει τη σύντομη οικογνειακή τους ιστορία και πως χάθηκε η ζωή κι από κει. Σε λίγο θα ξεφυτρώσει κάποιο άχαρο, πολυτελές κτίριο με τζάμια καθρέφτες για να βλέπουμε περνώντας την καθημερινή μας επιτυχία.

gerasimos είπε...

Desposini Savio ναι, όπως και ο Τσάρλι Τσάπλιν.

dodos ναι τρομάζει, μας φέρνει αντιμέτωπους με τις ανασφάλειές μας.

takis vasilopoulos ευχαριστώ θα την επισκεφτώ.

doratsirka ναι, ο καιρός των τσιγγάνων - ο διωγμός των τσιγγάνων.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Διερωτώμαι, μερικές φορές, ωστόσο, μήπως κι αυτό, που εμείς βλέπουμε ως αυθεντικό και γνήσιο, ως φολκλόρ γοητευτικό, ως ζωή πολύχρωμη και εν κινήσει κι αυτό, που κι οι ίδιοι αισθάνονται, βιώνουν, ως περιπλάνηση ρέουσα μέσα στο αίμα τους, DNA αναπόδραστο, μπορεί να είναι και ανάγκη τελικά, στην εποχή μας, κατάσταση, που δεν μπορούν να αλλάξουν, γιατί ξέρουν πως η ένταξή τους δεν θα γινόταν δεκτή εκτός των ghetto τους...
Τόχουμε σκεφθεί ποτέ αυτό;

gerasimos είπε...

asteroid ίσως η λάθος αντιμετώπιση οφείλεται και στο ότι σκεφτόμαστε για λογαριασμό τους με αφετηρία τις δικές μας προσλαμβάνουσες και προκαταλήψεις (δεν έχουμε οδηγίες χρήσης της διαφορετικότητας ως πολίτες αυτής της χώρας).

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δεν έχεις άδικο, Γεράσιμε. Ο μύθος της Ελληνικότητας είναι πολύ βαρύς και δύσπεπτος και, μέχρι να τον χωνέψουμε, δεν θα δούμε με όρους άλλους τον κόσμο και τον εαυτό μας ακόμη!
Παρ' όλ' αυτά, είναι, νομίζω, παγίδα να βλέπουμε τους τσιγγάνους κι άλλους με όρους φολκλόρ. Όσο κι αν έχουν ζωή πιο πολύχρωμη από την δική μας, όσο κι αν έχουν διαφορετικές συνήθειες και καθημερινότητα, δεν είναι τουριστικό αξιοθέατο. Μπορεί να είναι, λοιπόν, βολική (για μας) η άποψη ότι τρέχει στο αίμα τους η νομαδικότητα κι όλα τα υπόλοιπα, αλλά δεν θα πάψω να διερωτώμαι πόσο, σήμερα πια, ο τρόπος ζωής τους είναι επιλογή συνειδητή - ατομική ή φυλετική - ή απλώς ανάγκη...

Juanita La Quejica είπε...

Υπάρχει το παράδειγμα του πειράματος που απέτυχε, με τους ισπανούς gitanos της Τριάνας, στην Σεβίλλη. Το πως τελικά σβήνουν μέσα στα ναρκωτικά, κλεισμένοι στο γκέτο που τους μάντρωσε η ισπανική πολιτεία, στο Tres Mil Viviendas. Στο ντοκυμαντέρ POLÍGONO SUR (El arte de Las Tres Mil), περιγράφεται με απλότητα το δράμα ενός λαού που αποδεικνύεται ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βάλουμε μέσα στα δικά μας όρια, γιατί έτσι τον σκοτώνουμε.

gerasimos είπε...

asteroid αυτό σίγουρα μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν.

Juanita La Quejica ναι, αυτό έλεγα και στο τελευταίο μου σχόλιο. Να μην ξεκινάμε προβάλλοντας τις δικές μας - φαντασιακές - προτεραιότητες και ανάγκες στους άλλους.

christoforos είπε...

Παιδιά δείτε μια στιγμή το πετίτιον για τον Αντώνη Τσιπρόπουλου!

Ανώνυμος είπε...

Ερχμ...Μάπετ νο.2:

Άντε έρχομαι και από 'δω για να μην γκρινιάζεις...Βασικά, μες στη στραβή διάθεση και την εριστικότητα είμαι σήμερα!

A, είχε τον "καιρό των τσιγγάνων" στην ΕΤ1 σήμερα! :)

gerasimos είπε...

Εγώ γενικά βλέπω στραβομάρα από πλευράς διάθεσης στα blogs. Και πιστεύω ότι η καλύτερη επικοινωνία διασφαλίζεται μέσω χιούμορ.΄Όλα τα άλλα (εκτός από τα αγαπησιάρικα του στυλ 'είσαι υπέρχος/η', 'όχι διαφωνώ είσαι πιο υπέροχος/η') παρεξηγούνται και χάνονται τα συμφραζόμενα ταξιδεύοντας στα καλώδια του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα να χαλά η διάθεση και να χάνεται ακόμα περισσότερος ήδη χαμένος χρόνος.

O 'Καιρός των τσιγγάνων' και το 'Αrizona Dream' αγαπημένες ταινίες.:-)

ΥΓ: Εγώ είμαι το Μάπετ νο.1 κι εσύ το νο.2!

Μαρω_Κ είπε...

Καλημερα.
Θα συμφωνήσω με τον αστεροειδή.
Οτι ξεφεύγει από τις νόρμες της κανονικότητας μας είτε του δίνουμε τον χαρακτηρισμό φολκλόρ είτε το εξωβελίζουμε στο πυρ το εξώτερο.
Καθένας μας με την διαφορετικότητα του, καθένας μας με την κοσμοθεωρία του και τον τρόπο ζωής του.
Κι όλοι μαζί μια πολυσυλλεκτική και πολυχρωμη κοινωνία.
Ενα όνειρο που δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα.

3 parties a day είπε...

Το όνειρο της πολυσυλλεκτικής και πολύχρωμης κοινωνίας που αναφέρει η Μάρω, δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα, γιατί είμαστε όλοι μας ρατσιστές.

gerasimos είπε...

Μαρω_Κ και 3 parties a day όντως, υποψιάζομαι ότι αν οι τσιγγάνοι ήταν, π.χ., ξανθοί με γαλάζια μάτια θα είχαν τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης. Τα στεγανά μας έχουν χρώμα και αποχρώσεις ρατσιστικές.

gerasimos είπε...

Επίσης, έχοντας ζήσει πέντε χρόνια σε μια κατ' εξοχήν πολυσυλλεκτική κοινωνία, και σε ένα ακόμα πολυσυλλεκτικότερο περιβάλλον εντός της (ένα πανεπιστήμιο ως μεταπτυχιακός και διδακτορικός φοιτητής), διαπίστωσα ότι για να αποδεχτεί και να εισπράξει θετικά κανείς τη διαφορετικότητα του άλλου έτσι ώστε μέσα από αυτή την εμπειρία να πλουτίσει και ο ίδιος ως προσωπικότητα, αρκούν η καλή προαίρεση, η ευγένεια και ο ανοιχτός ορίζοντας σκέψης, χωρίς τα σύννεφα προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Και το βασικότερο όλων στα στραβοπατήματα: το χιούμορ, που σπάει και τον πάγο - ή τα παγόβουνα - των σοβινιστικών στεγανών που κουβαλά ο καθένας ως αποσκευή ταξιδεύοντας σε μια ξένη χώρα (αποσκευή που καλό είναι να ξεχάσει στο αερδοδρόμιο αναχώρησης ;-).

aniaris είπε...

Ελεύθεροι άνθρωποι οι τσιγγάνοι. Τους ζηλεύουμε, γι'αυτό τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη.
Όλο τo soundtrack της ταινίας είναι υπέροχο με αποκορύφωμα το κομμάτι που διάλεξες. Μ'ανατριχιάζει κάθε φορά.

IdentityCafe είπε...

"Gadjo Dilo..."

Des to an den to exeis dei!
akouse me!

filia!

IdentityCafe είπε...

Epishs, to teleutaio sxolio sou me kanei na thelw na sou dwsw mia zesth filikh agkalia!
Einai fovero ti paromoia viwmata exoun orismenoi anthrwpoi...
Elpizw na ta poume ki apo konda kapoia stigmh!

gerasimos είπε...

aniaris ναι, είναι υπέροχο κομμάτι. Συμφωνώ περί ελευθερίας.

IdentityCafe είσαι βλέπω αγκαλιάρης σαν κι εμένα (η γυναίκα μου με λέει αγκαλίτσα-μελισσάκι): λένε ότι τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται οπότε είμαι σίγουρος ότι που θα πάει, θα βρεθούμε κι από κοντά κάποια στιγμή, γιατί όχι.:-)

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτη σιγή στο μπλογκ βλέπω. Εικάζω ότι οικογενειακές υποχρεώσεις σας κρατούν μακριά από τη διαδικτυακή σας οικεία;

gerasimos είπε...

Ναι, οικογενειακές υποχρεώσεις - με την ευρύτερη δυνατή έννοια - μας κρατούν εκτός ίντερνετ μέχρι και τη Δευτέρα.

Giasafox είπε...

Φίλε Γεράσιμε

γιατί τόση σιγή?
(έχουν κολλήσει τα σχόλια στο 25)

Τα 'μαθες τα νέα?
Ο i doda την έκανε για Φινλανδία και "αυτοκατέστρεψε" το βλογ

pølsemannen είπε...

Σχετικά με την κινητοποίηση της Παρασκευής για την Αμαλία, σας ενημερώνουμε ότι:

α) Την Παρασκευή 1η Ιουνίου, όλοι οι bloggers θα ανεβάσουμε ένα post με τον κοινό τίτλο "Για την Αμαλία".
β) Το τελικό κείμενο που θα αποσταλλεί με e-mail σε υπουργεία, αρμόδιους φορείς, κλπ έχει ήδη αναρτηθεί και όποιος θέλει μπορεί να το αντιγράψει και να το δημοσιεύσει (όχι πρίν την Παρασκευή). Επίσης θα βρείτε λίστες με links, μεταφρασμένα κείμενα και δελτία τύπου.
γ) Έχει ανοίξει ένα προσωρινό blog για την τελική φάση του συντονισμού της όλης προσπάθειας, με τίτλο
Για την Αμαλία - http://giatinamalia-blog.blogspot.com/
Όσοι θέλετε να συνεισφέρετε ώστε να δικαιωθεί κάποτε ο αγώνας της Αμαλίας, μπορείτε να ενημερωθείτε από εκεί για όλες τις λεπτομέρειες της συλλογικής αυτής δράσης. Δηλώστε συμμετοχή για να γίνετε contributors και ενημερώστε όσους μπορείτε.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Γεράσιμε, ελπίζω όλα να είναι καλά... έτσι;

gerasimos είπε...

Όλα καλά παιδιά...κι ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Το blog αργεί προς το παρόν.

Πέπε είπε...

Γεράσιμε και λοιποί φίλοι, καλησπέρα. Λυπάμαι γι' αυτό που θα πω, και μακάρι να μου αποδείξετε ότι έχω άδικο. Αλλά οι τσιγγάνοι είναι καταδικασμένοι ανεπιστρεπτί. Ή θα ζούνε σαν τσιγγάνοι, δηλαδή μες στη φτώχεια, την αμάθεια, την αβεβαιότητα, χωρίς ανθρωπινά σπίτια, χωρίς δικαιώματα στην υγεία, κλπ κλπ., ή θα προσπαθήσουν να συγκαλύψουν όλα τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους προκειμένου να είναι σαν κι "εμάς" και να αποκτήσουν τα δικαιώματά μας, με αποτέλεσμα στο τέλος να αποτσιγγανοποιηθούν. Αυτή την κοινωνία με τους θεσμούς της δεν την έφτιαξαν Τσιγγάνοι, κι έτσι δεν έχει χώρο για Τσιγγάνους.

Κάποτε διάβασα σε μία έρευνα ότι ο νομαδισμός δεν είναι καθόλου επιλογή των Τσιγγάνων, πρόκειται για ένα δικό μας μύθο. Η έρευνα αποδείκνυε ότι σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό η απόκτηση μόνιμης κατοικίας είναι πρώτη στη σειρά στόχων / επιθυμιών των Τσιγγάνων.
Μπαρμπούτσαλα. Αν τους επιτρέπαμε να ζούνε νομαδικά μεν αλλά όχι σαν λεπροί, η στατιστική θα έδειχνε άλλα. Έτσι όπως τα 'χουμε κάνει, φυσικό είναι να θέλουν σπίτι. Τόσοι και τόσοι δεν υπάρχουν που δε δέχονται καν ότι είναι Γύφτοι; Τι πιο λογικό, αφού δεν τους δεχόμαστε όπως είναι;

Τι "ελεύθεροι οι Τσιγγάνοι", "τους ζηλεύουμε" και άλλες αφέλειες; Τι τους ζηλεύουμε; Τη θνησιμότητα, το τσιγάρο από πέντε ετών, την αγραμματοσύνη, τους διωγμούς; Μάλλον τους φοβόμαστε. Σήμερα μεν επειδή έχουμε μάθει όλοι εξ απαλών ονύχων ότι οι Τσιγγάνοι είναι κλέφτες και ό,τι άλλο, παλιότερα δε -θα αποτολμήσω μία ερμηνεία- επειδή οι περιπλανώμενοι, που δεν ξέρουμε από πού έρχονται, υποψιαζόμαστε ότι ίσως ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε. Οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι καλλιέργησαν αυτή την εικόνα, με τη χειρομαντεία και άλλες συναφείς τέχνες που εξασκούσαν και τότε αλλά (λιγότερο) και σήμερα.
Η λαϊκή παράδοση λέει ότι όταν οι Εβραίοι (ο άλλος κατατρεγμένος και κατά σύμπτωση περιπλανώμενος λαός) σταύρωσαν το Χριστό, τα καρφιά τα έφτιαξαν οι Γύφτοι, που άλλωστε όντως εξασκούσαν την τέχνη του σιδερά. Και ο Θεός, για τιμωρία, τους στέρησε τα γράμματα! (Όθεν συνάγεται ότι για την κατάντια των Τσιγγάνων δε φταίμε εμείς αλλά το γαϊδούρι ο Θεός.)

Το θέμα είναι ότι είναι καλύτερα να μην είσαι Τσιγγάνος.

gerasimos είπε...

Πέπε καλώς μας ήρθες. Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα λες, και συμφωνώ για την μη αποδοχή των τσιγγάνων. Όσον αφορά την εικόνα που έχουμε σχηματίσει γι' αυτούς, οι δικοί μας σχετικοί μύθοι έχουν αναμφίβολα σε πολλές περιπτώσεις πάρει τη θέση της ιστορικής και κοινωνικής αλήθειας.