11 Μαρ 2008

Το σπαθί μου, Ειρήνη!

To Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ακολουθεί, από τον δήμαρχο της πόλης πριν από δυόμισι περίπου χρόνια, των Οκτώβριο του 2006.




Βρίσκεται στην Τούμπα, δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Βλέποντάς τα και τα δυο μαζί, απ' τη μια το κτίριο αυτό κι απ' την άλλη το γήπεδο, σχηματίζεται η εικόνα μιας κάποιας αντίθεσης: πολιτισμός απ’ τη μια, ποδόσφαιρο απ’ την άλλη. Οι αντιθέσεις όμως δεν σταματούν εκεί. Ενώ το γήπεδο μια ή δυο φορές κάθε εβδομάδα γεμίζει ανθρώπους, κυρίως νέους που συρρέουν εκεί κατά χιλιάδες για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της ομάδας τους, το Κέντρο Πολιτισμού παραμένει νεκρό. Περνάω σχεδόν καθημερινά απ’ έξω κι αντικρίζω ό, τι βλέπετε στην ακόλουθη φωτογραφία. Ένα κτίριο χωρίς ανθρώπους. 




Ένα οικοδόμημα που δε δίνει σημεία ζωής και που μοιάζει κλειστό. Ας μη γελιέμαι όμως, διότι ζωή υπάρχει γύρω του. Ιδίως κάθε Τετάρτη, που στήνονται οι πάγκοι της λαϊκής αγοράς της περιοχής, γεμίζουν τα πεζοδρόμια πέριξ του κτιρίου από μικροπωλητές που απλώνουν τις πραμάτειες τους – ρούχα, μικροαντικείμενα, κάθε λογής αγαθά – και ανθρώπους που χαζεύουν ή αγοράζουν. Αυτό κρατά μέχρι το μεσημέρι, όταν αρχίζουν σιγά-σιγά να μαζεύονται οι πάγκοι και ν' αραιώνουν οι άνθρωποι. Ώσπου μένουν μόνον τα άφθονα, κάθε λογής σκουπίδια που άφησαν να τους πέσουν. Μέχρι την επόμενη Τετάρτη. Η περίπτωση αυτού του κτιρίου μου αφήνει την εντύπωση ότι είτε αυτή η πόλη δεν έχει πλέον πολιτισμό – ενδεχόμενο σκανδαλώδες και ασύλληπτο για κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο – ή αν έχει ότι το εν λόγω κτίριο για κάποιον λόγο δεν κατάφερε να αντιπροσωπεύσει αυτόν τον πολιτισμό και να τον στεγάσει. Ή αν τον στέγασε, δεν κατάφερε να τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης. Αυτό το μοναχικό κτίριο, που μοιάζει σαν κάποιο γιγάντιο χέρι να το απόθεσε εκεί παρατώντας το ορφανό, χωρίς να νοιαστεί έκτοτε για την τύχη του, μου αφήνει, κάθε φορά που διασχίζω την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη επί της οποίας βρίσκεται, μια απορία, ανάμικτη με μελαγχολία. Απορία για πως και γιατί στήθηκε εκεί, μένοντας έρημο κι εγκαταλειμμένο από τα εγκαίνια και ύστερα. Μνημείο σ’ έναν ανύπαρκτο πολιτισμό ή στην χρόνια αδιαφορία κάποιων απέναντι στον πολιτισμό της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Ελλάδας. Μιας πόλης που υπήρξε πατρίδα μεγάλων λογοτεχνών, καλλιτεχνών και δημιουργών κάθε είδους. Αλλά και μελαγχολία, διότι αυτό το δίχως ζωή, απονεκρωμένο και απονευρωμένο κτίριο λέγεται «Κέντρο Πολιτισμού».


 

H περίπτωσή του μου θύμισε λιγάκι την αξέχαστη ταινία Ένας ήρως με παντούφλες, με το Βασίλη Λογοθετίδη να παίζει το στρατηγό Λάμπρο Δεκαβάλα, που του στήνουν άγαλμα. Το οποίο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων δεν στήθηκε για να τον τιμήσουν. (Άλλωστε, όπως λέγεται και στην ταινία, ήρωες και ελιές θρούμπες έβγαζε ανέκαθεν σε αφθονία αυτός ο τόπος.) Αλλά για να κατασπαραχθούν κονδύλια και να «φάνε» κάποιοι ημέτεροι.

23 σχόλια:

kanataki είπε...

ειμαι εκτός θέματος


υγ κόβομαι από μόνη μου

gerasimos είπε...

kanataki γράφει πουθενά στο blog 'εξεταστικό κέντρο' και δεν το είδα;

diva είπε...

Το ΚΠΣ όμως κάπως έπρεπε να δικαιολογηθεί..σωστά;

cynical είπε...

@Κάπως έπρεπε να απορροφηθούν κονδύλια και το χτίσανε. Για το τί θα το κάνουν θα δείξει. Έτσι είναι παντού στην Ελλάδα.
Το ίδιο ακριβώς και στην έρευνα. Υπάρχουν λεφτά σε προκυρήξεις προγραμμάτων και κατεβάζεις άρες- μάρες προτάσεις για να διεκδικήσεις κάποιο μερίδιο γράφοντας ότι θα γίνουν παπάδες. Αν τύχει και πάρεις τα χρήματα μετά αρχίζεις να σκέφτεσαι τι θα τα κάνεις. Αν ποτέ βγάλεις τίποτε. Άλλωστε όλοι ξέρουν το θέατρο που στήνεται.

gerasimos είπε...

diva μου θυμίζει λίγο εκείνη την αξέχαστη ταινία με το Λογοθετίδη να παίζει το στρατηγό που του στήνουν άγαλμα. Το οποίο στήθηκε όχι για να τον τιμήσουν - άλλωστε όπως λέγεται και στην ταινία, ήρωες και ελιές θρούμπες έβγαζε και βγάζει ανέκαθεν σε αφθονία αυτός ο τόπος - αλλά για να κατασπαραχθούν κονδύλια και να 'φάνε' κάποιοι ημέτεροι. Το σπαθί μου Ειρήνη!

cynical μου δίνει την εντύπωση 'έργου' που έγινε απλώς και μόνο για να συμπεριληφθεί στα 'πεπραγμένα' της όποιας κυβέρνησης ή δημοτικής αρχής, ούτως ώστε να μπορεί σε κάποια 'δύσκολη' στιγμή να πει: 'ορίστε, εμείς κάναμε και κέντρο πολιτισμού'.

Meropi είπε...

Καλησπέρα Γεράσιμε μου,
επειδή δεν ξέρω καθόλου τα περί Θεσσαλονίκης, αν κατάλαβα καλά τίποτε απολύτως δεν γίνεται στον Κέντρο Πολιτισμού;; Μια έκθεση (ζωγραφικής κλπ), μια διάλεξη, καμιά θεατρική παράσταση τίποτε;;
Βέβαια αν η απάντηση είναι όχι, δεν θα απορήσω...

gerasimos είπε...

meropi καλημέρα, καταρχάς δεν υπάρχει τρόπος να μάθει κανείς αν γίνεται κάτι. Δεν υπάρχει καν ένας δικτυακός τόπος του κέντρου αυτού για να ενημερωθεί κανείς. Κι όταν περνάω απ' έξω φαίνεται κλειστό.

Dr_MAD είπε...

Το Μουσείο Αθλητισμού δίπλα στο Ιβανώφειο δεν έχει ούτε 1000 επισκέπτες ακόμα. Το παρατήρησα στο βιβλίο επισκεπτών (και με ένα κάρο σχολεία καταγεγραμμένα). Χάλια...

Εγώ πάντως μια φορά το τίμησα! Και αυτό και το Πολιτισμού

PS: Την επέλαση της ακροδεξιάς που δίνεις σαν επιλογή στο poll σου, πού την είδες? Ζούμε στην ίδια χώρα?

gerasimos είπε...

mad αν είχαν τα μουσεία και τα κέντρα πολιτισμού όσους επισκέπτες έχουν σουβλατζίδικα και κομμωτήρια, μπουζουξίδικα και καφετέριες, ίσως κάποια πράγματα να πήγαιναν καλύτερα σ' αυτή τη χώρα. Επέλαση της ακροδεξιάς θεωρώ, μεταξύ άλλων, την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή και τα διαρκώς περισσότερα τηλεπαράθυρα με εκπροσώπους του, όπως και με τον Άνθιμο και τον Ψωμιάδη.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

Όση ώρα διάβαζα το κείμενο-προβληματισμό σου, σκεφτόμουν το προφανές (μα... για να φάνε λεφτά... Η πρώτη ή η τελευταία φορά είναι που εγκαινιάζεται κτίριο / καθιερώνεται θεσμός / αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και παραμένουν κενά; Κενά περιεχομένου, κενά ανθρώπων, κενά αξίας;)

Ώσπου έφτασα στο Λογοθετίδη και είδα ότι δεν αναρωτιόσουν, ήξερες. Όλοι ξέρουμε άλλωστε.

phlou...flis είπε...

Τώρα τί σας έπιασε να μιλάτε για Πολιτισμό και Κέντρα Πολιτισμού -θέλετε να έχουμε κι άλλες απόπειρες αυτοκτονίας; Ο πολιτισμός μας, κυρίες και κύριοι, βρίσκεται σε καλά χέρια -ουπς, καλή συσκευασία, ήθελα να πω. Και προστατεύεται κιόλας. Και σημειώνει επιτυχίες και ρεκόρ. Βρίσκεται μέσα σ' ένα κουτί, τηλεόραση μου φαίνεται πως το λένε, κάνει τα ...πάντα και ...συμφέρει. Όλα τα άλλα είναι για ...ξενέρωτους.
...και καλή σαρακοστή!

gerasimos είπε...

δενδρογαλή η ταινία είναι παραγωγής 1958, ακριβώς πριν πενήντα χρόνια. Κι όμως, σα να μην πέρασε μια μέρα.

phlou...flis σα να λέμε διαθέτουμε πολιτισμό του... κουτιού.

Unknown είπε...

Γείτονα Γεράσιμε,
ίσως τελικά να ήταν πολύ καλύτερα να γίνει πάρκο ο συγκεκριμένος χώρος, παρά ένα νεκρό κτίριο ως κέντρο πολιτισμού. Και με αυτό το απαίσιο "γλυπτό" ή ότι άλλο είναι αυτό το τέρας που στήσανε μπροστά (για τα δικά μου γούστα).
Εξάλλου ο πολιτισμός του ατσαλάκωτου φτάνει μέχρι την Βανδή και τον Ρουβά να κρεμιούνται με σκοινιά στην πλατεία Αριστοτέλους και το αισθητικό του κριτήριο μέχρι το χρυσή αλυσίδα με το οικόσημο που φοράει στο λαιμό σαν τον νέο Ιουστινιανό...
Τελικά νομίζω ότι η Πύλη Αξιού και οι παραλιακές καφετέριες δίνουν τον παλμό του πολιτισμού στην υπέροχη πόλη μας!!

fpboy είπε...

Καλημέρα!Μια γνώμη σου στέλνω.
Το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτισμός όντως, ελπίζω όμως να μην το σνομπάρεις.
Ακόμα και κοινωνιολογικά να το προσεγγίσεις, έχεις πολύ περισσότερα να δεις-να μάθεις -να ερευνήσεις απο το να πας σε μιά π.χ σύνχρονη έκθεση τέχνης.
Σόρι για το έκτος θέματος.
Πάντα φιλικά και με εκτίμηση.

gerasimos είπε...

andreas όπως έγραφα πιο πάνω αν αρχίσουν κάποτε να γεμίζουν με ανθρώπους τα βιβλιοπωλεία όπως σήμερα τα κομμωτήρια και τα μπουζουξίδικα, ίσως να πάμε καλύτερα.

fpboy το ποδόσφαιρο το απεχθάνομαι, αλλά ως κοινωνικό φαινόμενο ασφαλώς έχει ενδιαφέρον. Τις καλημέρες μου.

Ανώνυμος είπε...

Γεράσιμε καλημέρα,

Εμένα και η ταινία "Υπάρχει και φιλότιμο" (ο γνωστός Μαυρογιαλούρος) μου φέρνει στο μυαλό το σαν να μην πέρασε μια μέρα. Φάγανε απ' τα τσιμέντα, φάγανε απ' τα υδραυλικά, φάγανε απ' τους τοίχους, φάγανε, φάγανε, φάγανε...

Όσο για τα βιβλιοπωλεία, όχι μόνο δεν γεμίζουν σαν τα κομμωτήρια, αλλά κλείνουν το ένα μετά το άλλο... Κλείνουν συνέχεια τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία και είναι από τα πράγματα που μου δημιουργούν μεγάλη θλίψη και ανησυχία για την καθημερινότητά μας από 'δω και πέρα.

gerasimos είπε...

δενδρογαλή θυμήθηκα εκεί που έκανε πρόβα την ομιλία του ο Μαυρογιαλούρος καθ'οδόν προς το χωριό και είπε κατά λάθος 'θα σας... εξαφανίσουμε!'

Όσο για τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια, φαίνεται ότι πολλοί (πάρα πολλοί φοβάμαι) συμπατριώτες μας φροντίζουν σχολαστικά το εξωτερικό του κεφαλιού τους αλλά το εσωτερικό το έχουν αφήσει αχτένιστο. Όταν σε μια πόλη και σε μια ολόκληρη χώρα φυτοζωούν τα βιβλιοπωλεία και ανθούν τα κομμωτήρια, μάλλον δεν πάμε και πολύ καλά.

Dr_MAD είπε...

Αλλο εθνικό φρόνημα και άλλο ακροδεξιά. Να μη λαϊκίζουμε...

Και ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι το μόνο κόμμα που εξέλεξε ποτέ κωφή βουλευτή και δη γυναίκα. Δε με πειράζει καθόλου, αν και ψήφισα Πράσινους στις προηγούμενες εκλογές. Μη βλέπουμε φαντάσματα

gerasimos είπε...

mad αυτοί που λαϊκίζουν είναι κάτι τύποι όπως ο Καρατζαφέρης και ο Ψωμιάδης. Και φαντάσματα είναι όσοι χρησιμοποιούν την καθαρεύουσα όπως τη χρησιμοποιούσαν οι πνευματικοί πατέρες τους, οι συνταγματάρχες την περίοδο της επταετίας. Αλλά και όσοι κουβαλάνε πεπαλαιωμένες αντιλήψεις περί 'έθνους'. Θα σε παρακαλούσα να αποφεύγεις να μου αποδίδεις αντιλήψεις όπως ο λαϊκισμός. Ένα πράγμα στο οποίο δεν θα κατέφευγα ποτέ στη ζωή μου, είναι αυτό. Αν θες συζητάμε με επιχειρήματα, όχι επιθετικά και με χαρακτηρισμούς.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Εδώ έρχομαι να σου πω συγχαρητήρια για το θέμα.Αλλωστε μυρουδιά των κονδυλίων διαχείρησης δήμου Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει να παίρνει η δικαιοσύνη,δύο υποθέσεις χοντρής υπεξαίρεσης έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αν δείς και τον Αντιφωνητή Ξάνθης τελευταίο τεύχος θα δείς και την περίπτωση καταδίκης του πρώην δημάρχου Σαπών Ντίνου Χαριτόπουλου στον Εβρο από το Τριμελές Εφετείο Θράκης για συντήρηση οίκου ανοχής -πολιτιστικού κέντρου με την ενεργό συμμετοχή του τότε δημάρχου,δυστυχώς τέτοια παραδείγματα θάβονται από τα ΜΜΕ. Ετσι διαδίδεται η ψευδής αίσθηση ατιμωρησίας.

gerasimos είπε...

dionysos όπως λέγαμε και παραπάνω με άλλους σχολιαστές, δυστυχώς φαίνεται ότι κάποια πράγματα δεν άλλαξαν σ' αυτή τη χώρα.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Τώρα που μου τόπες πρόσεξα το όνομα.Απλή συννωνυμία έτσι ουτε με το Διονύση Χ. έχεις σχέση φαντάζομαι γιατί θα πω ότι είναι πολύ μικρός ο κόσμοσ μας. Η εφαρμογή των νόμων και η ατιμωρησία είναι το μέγα κακό, γιαυτό προβάλλω τελεσίδικες αποφάσεις Εφετείου. Εμείς άντε να γκρινιάσουμε η δικαιοσύνη δικάζει και στους χαρακτηρισμούς μια και έχω μεγαλώσει παρέα με ρομά, νοιώθω οτι σου μιλάω σαν κουραμπιές πολύ αχνη ζάχαρη...

gerasimos είπε...

dionysos με κανένα Χαριτόπουλο δεν έχω σχέση ή συγγένεια, πλην του εαυτού μου.