12 Μαρ 2008

Ας μιμηθούμε την Πορτογαλία



Η τιμή του πετρελαίου αγγίζει αυτόν τον καιρό τα 110 δολάρια τα βαρέλι. Και η αύξηση αυτή του κόστους του πρώτου παγκοσμίως σε κατανάλωση ορυκτού καυσίμου, τα αποθέματα του οποίου εξαντλούνται, έχει επιπτώσεις που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και ευρύτερες. Καιρός λοιπόν να αρχίσουμε να γυρίζουμε την πλάτη στο πετρέλαιο. Αν το πράξουμε, θα φανούμε συνεπείς και ως προς τους σχετικούς ενεργειακούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η ταυτόχρονη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων συνιστά μια από τις βασικές προτεραιότητές της για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Για περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους. Καλό θα ήταν λοιπόν να αρχίσουμε και στην Ελλάδα με μεγαλύτερη συνέπεια να στρεφόμαστε στις ΑΠΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη. Άρα, θα μπορούσαμε να κατέχουμε και την πρώτη θέση στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα - συστήματα δηλαδή που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά στη χώρα μας και βρισκόμαστε πολύ πίσω από χώρες με πολύ μικρότερη ηλιοφάνεια, όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Όμως, πέραν της ηλιακής ενέργειας, τόσο η αιολική ενέργεια όσο και η γεωθερμική – δηλαδή η θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης και εμφανίζεται με τη μορφή θερμού νερού ή ατμού - θα μπορούσαν τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα πολλά νησιά μας, να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας σε τεράστιες ποσότητες. Αν αυτά φαίνονται δύσκολα ή ανεφάρμοστα, για κάποιους δεν ήταν και τόσο. Μια χώρα συγκρίσιμη με την Ελλάδα σε έκταση, πληθυσμό και κλιματολογικές συνθήκες, η οποία βρέχεται επίσης από θάλασσα, σήμερα ανήκει στους πρωτοπόρους στις ΑΠΕ. Μιλάω για την Πορτογαλία, που έθεσε και επιτυγχάνει υψηλούς ενεργειακούς στόχους. Οι Πορτογάλοι στοχεύουν να παράγουν το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα τους από ΑΠΕ ως το 2010. Ήδη, το 40,7% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ αυτόν τον καιρό αρχίζει να λειτουργεί στην Πορτογαλία και ο μεγαλύτερος σταθμός ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Ο υπουργός Οικονομίας και Καινοτομιών της Πορτογαλίας δήλωσε μάλιστα ότι ως το 2020 το ποσοστό που προανέφερα θα βρίσκεται μεταξύ 55% και 60%. Αυτά βέβαια ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας για τη χώρα μας, που παραμένει «κολλημένη» με το πετρέλαιο και τον λιγνίτη. Σήμερα, μόλις το 6% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από ΑΠΕ. Συνεπώς, ο στόχος του 20% που έχει θέσει η ΕΕ ως το 2010 φαντάζει τουλάχιστον μακρινός.

24 σχόλια:

Niemandsrose είπε...

άλα της οι Πορτογάλοι που τους έχουμε και για ουραγούς στην ανάπτυξη. τέλος του μήνα που θα επισκεφθώ το ενεργειακό πρότυπο, υπόσχομαι να έχω το νου μου για απαθανάτιση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. ;)

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ:ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΗ,ΕΔΩ ΕΛΛΑΝΤΑ.
WWW.STAINWORDS.BLOGSPOT.COM

Βάσκες είπε...

Το γεγονός πως υπάρχει υπουργός καινοτομιών τα λέει όλα...

gerasimos είπε...

niemandsrose να τα περάσεις όμορφα στην Πορτογαλία.:-)

stain απλώς ας πάψουμε τουλάχιστο να νομίζουμε ότι βρισκόμαστε παρέα με τους Πορτογάλους στα τελευταία βαγόνια του τρένου που λέγεται ΕΕ. Μόνοι μας μείναμε..

βάσκες και το ότι για υπουργό περιβάλλοντος έχουμε, εδώ στην Ελλάδα, ένα βαρήκοο Σαρακατσάνο επίσης λέει πολλά. Σημειολογικά και μόνον.

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου, πολύ ενδιαφέρον το θέμα που θίγεις και είμαστε αλήθεια τόσο πίσω σ' αυτό. Αυτές τις μέρες μετέχουμε και στη Διεθνή Διάσκεψη της Ουάσιγκτον για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τρομάρα μας. Κατ' αρχάς λείπει τελείως η ενημέρωση του κόσμου πάνω σ' αυτές τις Πηγές, με αποτέλεσμα, κατά καιρούς, να διαβάζουμε τελείως τραγελαφικά γεγονότα. Όπως πχ τις προάλλες που οι κάτοικοι της Λευκάδας είπαν "περήφανα" ΟΧΙ σε ανεμογεννήτριες με την αιτιολογία ότι είναι λέει αντιαισθητικές και περιβαντολογικά ακαλαίσθητες!! Λες και τα φουγάρα στην Πτολεμαϊδα, απ΄ όπου παίρνουμε οι περισσότεροι ρεύμα (φαντάζομαι και οι Λευκαδίτες) είναι καλαίσθητα.
Διάβασα κάπου ότι ακόμα και η Βουλγαρία μας ξεπερνά στην ανάπτυξη τέτοιων Πηγών. Ας ελπίσουμε ότι θα βάλουμε μυαλό ως λαός.

gerasimos είπε...

meropi όχι μόνο δεν υπάρχει ενημέρωση όπως λες, αλλά ούτε και οικολογική συνείδηση. Και λειτουργούμε με τεράστια χρονοκαθυστέρηση. Τη στιγμή που στον Τάμεση ή στο Σηκουάνα ξαναβγαίνουν ψάρια, στην Αθήνα συζητάνε για το πως θα αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες που προκαλεί το μπάζωμα χειμάρρων και ρεμάτων.

Dr_MAD είπε...

Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα καταναλώσει την τελυταία σταγόνα πετρελαίου. Είμαι σίγουρος

PS: Το παλίο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη έχει έγκριση χρόνια τώρα να μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγης βιομάζας. Κολλάει στη γραφειοκρατία. Φαντάσου ότι υπεύθυνη είναι μια κυρία που ήταν υποψήφια με το κυβερνόν κόμμα...

gerasimos είπε...

mad η πολύ μικρή εκμετάλλευση των ΑΠΕ στην Ελλάδα οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στις χρονοβόρες αλλά απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, που προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Όπως κι άλλα πράγματα σ' αυτή τη χώρα.

ritsmas είπε...

Πολύ πολυ ενδιαφέρον το ποστ στου Γεράσιμε... Εμείς ασχολούμεθα με τη Γενοπ -ΔΕΗ... Χρονια τωρα , νομίζω το 98 ειχα γράψει ενα κομματι για τις προβατίνες του νομου Λακωνίας που ειχαν γινει αιτία και αφορμή για να μην μπουν ανεμογεννητριες στο βουνό. Κάνουν λεει θόρυβο και τα ζωντανά θα τρόμαζαν!! Η εταιρεία , μια γερμανική αν θυμαμαι καλα, πηγε στην Τουρκία.
Ενας φιλος πανεπιστημιακός μου ελεγε τοτε ότι το 30 % των αναγκων μας θα μπορουσε να καλυφθεί με ανεμογεννητριες και ότι το πρόβλημα ηταν τότε με τη ΔΕΗ που δεν συμφωνουσε για τα υποθαλασσια δίκτυα ( Μιλάμε τωρα για τις Κυκλαδες- θησαυρό). Οπότε αυτα τα ήσσονος σημασίας παραδειγματα αν σκεφτούμε κατανοούμε γιατί σήμερα ομφαλοσκοπούμε και ψαχνουμε για λιγνιτες και τα λοιπά

αθεόφοβος είπε...

Η Μερόπη μας θύμισε την διαμαρτυρία πρόσφατα για τις ανεμογεννήτριες στην Λευκάδα.
Θα τους χάλαγαν την αισθητική που τόσο πολύ τους απασχολεί με την κακόγουστη ανάπτυξη που έχουν κάνει σε τόσα ώραία μέρη που έχει το νησί!

gerasimos είπε...

ritsmas αυτό με τις τρομαγμένες προβατίνες μου θύμισε και την ιστοριούλα της Μερόπης παραπάνω. Μα καλά, για τίποτα δεν είμαστε σ' αυτό τον τόπο; Έβλεπα πριν σε άλλο μπλογκ (του identitycafe) για τη φάση ολοκλήρωσης στην οποία βρίσκονται τα έργα για σιδ/κές γραμμές υψηλών ταχυτήτων σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Πλέον η απόσταση Μαδρίτη - Βαρκελώνη (660 χλμ.) καλύπτεται με τρένο σε 2 ώρες και 35 λεπτά. Απ' την άλλη, το περασμένο Σάββατο με το intercity express (το ταχύτερο αυτή τη στιγμή τρένο στην Ελλάδα) έκανα από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη (520 χλμ.) πέντε ώρες και δέκα λεπτά. Κανονικά υποτίθεται κάνει γύρω στις τέσσερις ώρες, αλλά αν αυτοί έχουν τρένα υψηλών ταχυτήτων, εμείς έχουμε υψηλών... καθυστερήσεων.

αθεόφοβος έγραφες στο πολύ ενδιαφέρον τελευταίο ποστ σου με εντυπώσεις από το ταξίδι σου σε Λάος, Βιετνάμ και Καμπότζη: '...αυτό που είναι χαρακτηριστικό είναι ότι ποτέ δεν θα δεις να είναι ίδια δύο σπίτια ακόμα και αν είναι δίπλα-δίπλα.Θα διαφέρουν δε από τα παράθυρα μέχρι τα μπαλκόνια!'. Αυτή δεν είναι και η (αν)αισθητική που συναντάμε και στην Ελλάδα; Οι ανεμογεννήτριες μας πείραξαν; Τι να πει κανείς.

xasodikis είπε...

Μολονότι υπάρχουν σαφώς τεράστιες κρατικές ευθύνες για την κατάσταση που περιγράφεις (προ λίγων ετών, για την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου απαιτούνταν 41 υπογραφές!!! -προς δόξαν της γραφειοκρατίας), θα σταθώ κι εγώ όπως η Μερόπη στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Σχεδόν παντού οι κάτοικοι ξεσηκώνονται μπροστά στην προοπτική των ανεμογεννητριών, συχνά με αστεία επιχειρήματα, ακόμη και σε νησιά που εξυπηρετούνται από ατμοηλεκτρικούς σταθμούς παμπάλαιας τεχνολογίας και εξαιρετικά ρυπογόνους.

Με δεδομένους και τους χελωνίσιους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης στην ένδοξη χώρα μας, μια χούφτα "αγανακτισμένοι πολίτες" αρκούν για να παγώσουν μια τέτοια επένδυση για χρόνια, ενίοτε και να τη ματαιώσουν.

gerasimos είπε...

xasodikis σα να μην έχεις άδικο. Αν κρίνω και από τα παραδείγματα της Μερόπης και της Ρίτσας, φαίνεται ότι όπου δεν αρκεί το κράτος, πάμε από μόνοι μας και γυρίζουμε τις πλάτες στο μέλλον. Άραγε τι βαρύτητα έχουν οι ΑΠΕ μπροστά στις... προβατίνες; Μάλλον μηδενική.

fpboy είπε...

Όντως οι ''ντόπιοι'' δεν της θέλουν τις ανεμοδαύτες.....
Άκου, ''Υπουργός καινοτομιών'' !
Τι να πεις, μπράβο τους.

gerasimos είπε...

fpboy όταν στην αρχαία Αθήνα απέκλειαν από την εκκλησία του δήμου τους κατοίκους σπιτιών κοντά στα τείχη σε περιπτώσεις που παίρνονταν αποφάσεις για τα τείχη, κάτι ήξεραν. Σήμερα φτάσαμε στο άλλο άκρο, να παίρνονται αποφάσεις με γνώμονα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Να μην στήνονται ανεμογεννήτριες γιατί τρομάζουν οι προβατίνες της περιοχής ή χαλάνε την 'αισθητική του τοπίου'. Να μην χαράζονται καινούργιοι οδικοί άξονες γιατί θα χάσουν την πελατεία τα σουβλατζίδικα ή τα καταστήματα των περιοχών του παλιού δρόμου. Αν θέλουμε να κατηγορήσουμε κάποιον για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, ας αρχίσουμε από τους εαυτούς μας.

doctor είπε...

Οι Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας σε αυτές τις χώρες ακούγονται ως κάτι το εξωγήινο. Μιλάμε για πλήρη απαξίωση των πάντων από αυτήν την σκατοκοινωνία.

doctor

gerasimos είπε...

doctor οι ΑΠΕ σ' αυτή την χώρα δεν ακούγονται σαν κάτι το εξωγήινο διότι απλά δεν... ακούγονται καθόλου. Για άλλα μιλάνε τα ΜΜΕ. Όπως τα σκάνδαλα, τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και τον σκουπιδοπόλεμο μεταξύ ΜΑΤ και απεργών. Σκουπιδοκοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

...μίμησις πράξεως σπουδαίας και ...Πορτογαλίας!

gerasimos είπε...

karvouna και... μέγεθος εχούσης. ;-)

phlou...flis είπε...

Δύσκολα τα βλέπω. Αν δε ..γδάρουμε όλα τα βουνά για λιγνίτη, ...καταπιούμε όλα τα αποθέματα πετρελαίου, ...ρουφήξουμε όλο το φυσικό αέριο, ...κάψουμε όλα τα κάρβουνα, ...ρημάξουμε όλα τα δάση, ...δανειστούμε όλη την ενέργεια των γειτόνων μας, ...σπαταλήσουμε όλο το νερό, ε, δε μας βλέπω να φτάνουμε στις ΑΠΕ. Τον ήλιο τον διαθέτουμε για τους τουρίστες και τον αέρα για το στέγνωμα των ρούχων.
Την καλησπέρα μου.

gerasimos είπε...

phlou...flis όσα πρόστιμα κι αν μας επιβληθούν από την ΕΕ, όσο ακριβά κι αν πληρώνουμε τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης, όσο κι αν μας κοστίζουν οι απεργίες της ΔΕΗ, η ξεροκεφαλιά μας παραμένει.

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου καλημέρα,
πέρασα να δω τι κάνεις και να σε προσκαλέσω από το ιστολόγιο μου. Πέρνα να δεις περί τινος πρόκειται και να μας διηγηθείς κι εσύ αν έχεις παρόμοια εμπειρία (δεν ξέρω από ποιο μέρος της Ελλάδας κατάγεσαι).
Να σαι καλά

tzonakos είπε...

Μα, είναι δυνατόν, με τόση ηλιοφάνεια στην Ελλάδα να μην εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο την ηλιακή ενέργεια ;;;
Πρωτοπόροι θα έπρεπε να είμαστε.

gerasimos είπε...

tzonakos φοβάμαι ότι πρωτοπόροι γίναμε σε άλλα πράγματα..