15 Φεβ 2010

Αρχίστε την κοινή προσπάθεια χωρίς εμένα

Αυτό φαίνεται να λέει ο νεοέλληνας εν όψει της προσπάθειας να αλλάξει η πορεία του Τιτανικού, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών για την ελληνική οικονομία. Ο καθένας φαίνεται να θέλει να αρχίσει από κάποιον άλλον η προσπάθεια. Απεργούν αυτές τις μέρες, αντιδρώντας στα μέτρα μείωσης μισθών, επιδομάτων, προνομίων, ταξιτζήδες, τελωνειακοί, φορτηγατζήδες, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε διάφορα υπουργεία ή κρατικές υπηρεσίες. Ακόμα δηλαδή και αυτή την ύστατη στιγμή, ακόμα και στο χείλος του γκρεμού, ο νεοέλληνας κοιτάζει τη βολή του. Παραμένει εγκλωβισμένος στον κόσμο του, τον γνώριμο κόσμο των συνδικαλιστών που από τηλεοράσεως απειλούν να κάψουν τα ταξί τους στο Σύνταγμα όπως οι του συνδικάτου των ταξιτζήδων ή απλώς να μην αφήσουν να περάσει κανένα μέτρο που θα θίγει τα συντεχνιακά τους συμφέροντα. Δεν έχει αντίληψη του που βρισκόμαστε, του πώς ζούμε και πώς διαμορφώνεται το άμεσο μέλλον. Έτσι και με την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Ακόμα και με 1.30 ευρώ/λίτρο τη βενζίνη δε θα χαλάσει τις συνήθειές του. Θα εξακολουθήσει να μην κάνει βήμα χωρίς το έτερόν του ήμισυ, το λατρεμένο του αυτοκίνητο, μποτιλιαρισμένος με μυριάδες άλλους που κάνουν ακριβώς το ίδιο. Θα συνεχίσει να στρώνεται να δουλέψει στη δουλειά του μόνο όταν το πράγμα φτάσει στο αμήν, να κλέβει την εφορία γιατί αλλιώς 'δε βγαίνει', να σαχλαμαρίζει στο facebook με πλασματικούς φίλους, να αγοράζει βλακείες για να νιώσει μια φευγαλέα joie de vivre. Ο ανθρωπότυπος αυτός που λέγεται νεοέλληνας έχει τεράστια αποθέματα αντοχών. Και δεν αλλάζει ο κόσμος να χαλάσει.

4 σχόλια:

Meropi είπε...

Πολύ ωραία τα λες Γεράσιμε μου.Ότι χρειάζονται μέτρα όλοι το ξέρουμε και το ζητούμε. Το θέμα είναι ότι αρκετοί Έλληνες δεν έχουν αποδεχτεί ότι τα μέτρα αυτά θα θίγουν και τους ίδιους. Ας θίγουν μόνο τους άλλους, σου λέει, με κύριο σύνθημα αυτό το γλαφυρό "τα μέτρα να θίγουν την πλουτοκρατία", δηλαδή τις επιχειρήσεις. Δεν λέω όχι, να θίγουν και τις επιχειρήσεις, αλλά με την πλήρη εξόντωση των επιχειρήσεων, δεν βλέπω πώς θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι. Ρωτάω εγώ η αφελής "μήπως τότε θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας"?
Ο "Θεός" να μας δώσει σύνεση.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως βέβαια όλοι αυτοί να σκέφτονται (με τη σοφία που αποκόμισαν από τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος) ότι το πάρτυ μάλλον συνεχίζεται.
Το πρόβλημα της Ελλάδας Γεράσιμε δεν είναι οικονομικό αλλά κοινωνικό. Και προς αυτή την κατεύθυνση δε βλέπω να αλλάζει κάτι (από ποιούς να αλλάξει άλλωστε, από τους συν-δημιουργούς του προβλήματος που βρίσκονται στην κυβέρνηση;).
Συμφωνώ και με τη Μερόπη. Αν κλείσουν οι μίζερες έστω επιχειρήσεις που έχουν απομείνει η κατάσταση θα χειροτερέψει. Αυτό ίσως όμως να θέλουν οι τάχαμου προστάτες του λαού (ΚΚΕ, Συριζα, ΛΑΟΣ), για να εκπληρωθούν οι προφητείες τους και να μας σώσουν με μια ωραία μαύρη ή κόκκινη δικτατορία.

Locus Publicus είπε...

Μετα μανίας μελετώ τα τελευταία χρόνια, τις διάφορες ιστορικές οικονομικές κρίσεις, τους κύκλους του Καπιταλισμού, και τα συστήματα που έχουν καταρρρεύσει, σε μια προσπάθεια να βρώ κάτι ανάλογο με την ελληνική περίπτωση.

Πολλές χώρες έχουν χρεωκοπήσει στην ιστορία, άλλες γιατί ήταν φτωχές, αλλες γιατί πήραν λάθος οικονομικές αποφάσεις, αλλες γιατί ήταν διεφθαρμένες. Αλλα καμμία απο αυτές δεν είχε χρηματοδοτηθεί για 30 ολόκληρα χρόνια. Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει στην παγκόσμια Ιστορία. Ακόμα και τη στιγμή της χρεωκοπίας, η χώρα λαμβάνει χρηματοδότηση!!

Nα φανταστείς αγαπητέ Γεράσιμε, ακόμα και οι καπνοπαραγωγοί της γενέτειρας, με το πλέον απαγορευμένο προιόν στον κόσμο, περιμένουν χρηματοδότηση! Είμαι απολύτως σίγουρος πως οι επίτροποι, μετά απο μακρά παραμονή στην Ελλάδα, θα "ξωκύλουν". Μάλλον εκεί ποντάρουμε.

gerasimos είπε...

Μερόπη δυστυχώς ακόμα και αυτοί που δέχονται να θιγούν μικρή διαφορά κάνουν. Προχτές μπήκα σε ένα ταξί και πληρώνοντας οκτώ ευρώ στον οδηγό με ρώτησε αν ήθελα απόδειξη. Όταν όμως πάω στον γιατρό (όχι εγώ αλλά γνωστό μου πρόσωπο) και λέει ο γιατρός 80 ευρώ χωρίς απόδειξη 100 με απόδειξη, χρειάζονται πολλοί τίμιοι ταξιτζήδες για να μπαλώσουν ΑΥΤΗ την τρύπα...

Δυστυχώς απόγονε το πρόβλημα όντως είναι κοινωνικό. Γι' αυτό και δυσεπίλυτο.

Locus αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ακόμα και τώρα για κάποιους 'πέρα βρέχει'.