20 Φεβ 2010

Μια περίεργη αποτοξίνωση



Παραπάνω βλέπετε τη δημόσια απολογία του Tiger Woods για πολλαπλές απιστίες στη σύζυγό του. Για όσους δεν τον ξέρουν, ο Woods είναι βαθύπλουτος Αμερικανός πρωταθλητής του γκολφ που τελευταία αποσύρθηκε από την ενεργό δράση προκειμένου να αφοσιωθεί στο γάμο του και να δει από πιο κοντά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι εξωσυζυγικές του περιπέτειες. Ξεπερνώντας το αρχικό και θα έλεγα θεμελιώδες ερώτημα, πώς δηλαδή και γιατί έγινε πολυεκατομμυριούχος κάποιος χτυπώντας μπαλάκια, μπορούμε να πάμε παρακάτω. Αποδεχόμενοι ότι εν πάση περιπτώσει το παλικάρι διέπρεψε στο λαοφιλές άθλημα ή ορθότερα θέαμα που λέγεται γκολφ και, ως εκ τούτου, αξίζει κάθε τιμή, δόξα και επιβράβευση. Πέραν της δημόσιας συγνώμης που βλέπετε στο βίντεο, λέγεται ότι ο Woods θα ξαναμπεί και σε κλινική αποτοξίνωσης από το σεξ στον Μισισιπή, στην οποία 'νοσηλεύτηκε' και στο παρελθόν, προκειμένου να καταφέρει να σπάσει τις αλυσίδες της εξάρτησής του από το φοβερό αυτό ναρκωτικό που λέγεται σεξ: ένα ναρκωτικό που φαίνεται ότι κατέστρεψε, κηλίδωσε την κατά τα άλλα απαστράπτουσα ζωή του ως σούπερ σταρ του γκολφ και οικογενειάρχη.

Και εδώ έρχεται ένα δεύτερο μεγάλο αναπάντητο ερώτημα. Πώς άραγε μπορεί κάποιος να απεξαρτηθεί από την ανάγκη του για σεξ; Και μάλιστα σε μια κλινική στον Μισισιπή; Τι ακριβώς θεραπεία ακολουθείται για να μην 'ξανακυλήσει'; Έχουμε, στην περίπτωση του Woods, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που λέγεται medicalization, δηλαδή παθολογοποίησης της καθημερινής ζωής και των προβλημάτων της, στα πλαίσια της οποίας προβληματικές αλλά φυσιολογικές συμπεριφορές θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως ασθένειες ή συμπτώματα ασθενειών. (Εν προκειμένω, ακολουθείται η εξής απλή συνταγή: σας κάνει απιστίες ο σύζυγος; Φέρτε τον στην κλινική αποτοξίνωσης από το εξωγαμιαίο σεξ και θα σας τον θεραπεύσουμε.) Όπως πολλά άλλα στην εποχή μας, έτσι και η απιστία αντιμετωπίζεται ως ασθένεια που χρήζει ιατρικής, κλινικής αντιμετώπισης και 'θεραπείας'. Ο ίδιος ο Woods στο βίντεο φαίνεται πεπεισμένος ότι υποφέρει από κάποια περίεργη ασθένεια που χρειάζεται επείγουσα κλινική αντιμετώπιση. Λέει: 'Είναι δύσκολο να παραδεχτώ ότι χρειάζομαι βοήθεια (εννοώντας ιατρική βοήθεια, από 'ειδικούς'), αλλά χρειάζομαι'. Και συνεχίζει ομολογώντας ότι για σαρανταπέντε μέρες, από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη μέχρι πολύ πρόσφατα υποβαλλόταν σε θεραπεία για την... απιστίτιδα από την οποία πάσχει. Τονίζοντας ότι έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά του για να θεραπευτεί πλήρως, αλλά ότι κάνει τα πρώτα του βήματα στη σωστή κατεύθυνση. 

5 σχόλια:

squarelogic είπε...

Είναι παρα πολλά τα λεφτα Γεράσιμε!

Και η Αμερική εξαιρετικά απαιτητική εν τη υποκρισία της απ το ηθικό caliber των role models της...

Unknown είπε...

Αγαπητέ Γεράσιμε,
Σε διαβάζω εδώ και καιρό, με κάποια από τα κείμενά σου συμφωνώ με κάποια άλλα διαφωνώ, πάντως επισκέπτομαι το βλογ σου συχνά.
Θέλω να πω κάτι για αυτό που ονομάζεις "απιστίτιδα". Επειδή έχω διαβάσει κάποια πράγματα για την κλινική που πήγε το παλικάρι, την οποία άλλη παραδέχονται κι άλλοι όχι, ξέρω ότι ασχολούνται με το θέμα των εθισμών γενικότερα. Και ναι, πίσω από το compulsive sex όπως λέμε και στα ελληνικά :) συνήθως δε βρίσκεται απλώς ένας χαρακτήρας που τυγχάνει να είναι "άπιστος". Αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν είναι χαρακτηριστικά εκ γενετής, όπως κάποιος είναι ξανθός, άλλος μελαχροινός και ούτω καθεξής. Κάθε τι που φτάνει να γίνει ψυχαναγκαστικό και να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου, όπως και στην ισορροπία των σχέσεών του, είτε είναι κάπνισμα είτε ποτό είτε υπερφαγία είτε "πλουραλισμός" στο σεξ (χωρίς να το ξέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι/ες...), είναι πάμπολλες φορές ένδειξη ότι κάποιος ψυχολογικός κόμπος υπάρχει που χρειάζεται προσοχή και δουλειά για να λυθεί. Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι το σκεπτικισμό για αυτό που αναφέρεις ως medicalization της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Απλώς, δεν θεωρώ ότι σε αυτή την περίπτωση πρόκειται περί αυτού. Ψυχανάλυση κάνει ο άνθρωπος (για αυτή τη βοήθεια θεωρώ ότι μιλάει, δεν ξέρω αν αναφέρεται και σε φάρμακα, αυτό είναι εντελώς άλλο καπέλο), για να καταλάβει για ποιο λόγο έχει την ανάγκη να τρέχει από δω κι από κει ενώ θεωρητικά έχει δεσμευτεί απέναντι στην οικογένειά του. Εγώ προσωπικά βρίσκω πολύ πιο σωστό και γενναίο το να αναλάβει κάποιος με αυτό τον τρόπο την ευθύνη της συμπεριφοράς του και να προσπαθήσει να κάνει κάτι... κι όχι να πει το αμίμητο, που έχω ακούσει συχνότατα γύρω μου να λέγεται "τι να κάνουμε, άλλοι πίνουν, άλλοι χαρτοπαίζουν, εγώ ξενο....". Όλα καλά κι όλα ωραία αλλά μερικές φορές απλώς πρέπει να ψάχνουμε τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς μας κι όχι να μένουμε στην επιφάνεια του τι-να-κάνω-τώρα-έτσι-είμαι.
Τώρα, όλο το υπόλοιπο, με τα media, τα role models, που κατά διαβολική σύμπτωση είναι πάντα υπερ-αμειβόμενα και σα βγαλμένα από διαφήμιση, και όλο το νταβαντούρι με τις "υποχρεωτικές" δημόσιες δηλώσεις, ειδικά για τόσο προσωπικά θέματα, μου φαίνεται μεγάλο καραγκιοζιλίκι.
Αυτά και να με συγχωρείς πολύ για το σεντόνι.
Καλή εβδομάδα,
Ngl

gerasimos είπε...

squarelogic και τα λεφτά πολλά και η υποκρισία περισσεύει...

Nigel απλώς θεωρώ την παθολογοποίηση της καθημερινής ζωής μας χαρακτηριστική της εποχής μας: μιας εποχής εξειδίκευσης και 'ειδικών' (που χάνουν το δάσος για το αγαπημένο τους δέντρο), ασθενειών, θεραπειών κάθε είδους, βιταμινών, κλινικών και κυρίως αβάσταχτης αποξένωσης. Δεν αποκλείεται βεβαίως να υπάρχουν όπως λες ψυχολογικά αίτια πίσω από προβληματικές συμπεριφορές όπως του Woods αλλά κατά την άποψή μου αυτό που πρωτίστως χρειάζεται ο κάθε Woods είναι όχι θεραπεία με 'ειδικούς' αλλά μια πιο ισορροπημένη ζωή και μια ειλικρινέστερη σχέση με τον εαυτό του και τους άλλους (εν προκειμένω, με τη γυναίκα του).

Unknown είπε...

Συμφωνώ. Απλώς, για τον κάθε άνθρωπο υπάρχουν θέματα, άλλοι βρίσκουν το δρόμο τους πιο ομαλά κι άλλοι ενδέχεται σε κάποια στιγμή της ζωής τους να χρειαστούν καθοδήγηση. Δεν προσκυνάω τους "ειδικούς", από την άλλη όμως έχει τύχει να γνωρίσω εξαιρετικούς θεραπευτές. Οι οποίοι έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο να καταλάβει και να ξεμπερδέψει διάφορα πράγματα, για να προχωρήσει σε μια ειλικρινέστερη σχέση με τον εαυτό του και τους άλλους, όπως σωστά αναφέρεις.
Να είσαι καλά κι ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Ngl

Αγγελος είπε...

Υπάρχει ριζική θεραπεία για το πρόβλημα του κ. Woods, αλλά στον αιώνα μας έχει πάψει να εφαρμόζεται στους ανθρώπους...