3 Σεπ 2007

Το μοντέλο της Χαλκιδικής

Πρόκειται για το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση σχέδιο προστασίας και ανασύστασης των εκτάσεων που καταστράφηκαν από τις περυσινές φωτιές στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Ιδού πως έχουν τα πράγματα σήμερα, ένα χρόνο μετά:



"Απαντλήσεις υδάτων από περίπου 20 υπόγεια και ημιυπόγεια σπιτιών και καταστημάτων στην παραθαλάσσια περιοχή της Σίβηρης Χαλκιδικής πραγματοποιούν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού Θεσσαλονίκης.
Στην περιοχή προκλήθηκαν πλημμύρες, όταν «φούσκωσε» ο χείμαρρος, που κατεβαίνει από την καμένη βουνοπλαγιά της Κασσάνδρας, μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες, οι οποίες έπληξαν τις νότιες περιοχές του πρώτου ποδιού της χερσονήσου.
Μέσα στο χείμαρρο έπεσαν δύο εν κινήσει ΙΧ αυτοκίνητα, οι οδηγοί και οι επιβάτες των οποίων απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει και το παρακείμενο ρέμα της Σκιώνης, τα ορμητικά νερά του οποίου παρέσυραν τέσσερα επιβατηγά οχήματα. "

Πηγή:
http://www.cosmo.gr/News/166138.html

14 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Θελω να δω τι θα κανουμε στην Αθηνα μετα τις πρωτες βροχες...

gerasimos είπε...

πρεζα tv σύμφωνα και με το δοκιμασμένο "μοντέλο της Χαλκιδικής" μάσκες θαλάσσης, αναπνευστήρες και βατραχοπέδιλα σε όλα τα μεγέθη θα τεθούν στη διάθεση των κατοίκων από τις δημοτικές αρχές στις περιοχές κοντά στα καμένα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Νομίζω πως ότι έγινε στη Χαλκιδική οφείλεται κι αυτό σε "οργανωμένο σχέδιο"! Και οι ίδιοι "εχθροί της πατρίδος" θα πλημμυρήσουν σε λίγο τις περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου!
(μου φαίνεται τα λέω καλύτερα κι απ' τον Πολύδωρα, χαχαχα)

gerasimos είπε...

Οργανωμένο σχέδιο ανοργανωσιάς, ανικανότητας και αδιαφορίας θα έλεγα.

kanataki είπε...

να μην ξεχάσω την αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή!


υγ τόσες βουτιές θα κάνουμε....
υγ γάμησέ τα

gerasimos είπε...

tsaperdona αν μη τι άλλο φαίνεται να υπάρχει συνέπεια στην κυβέρνηση: το 'μοντέλο Χαλικιδικής' (στη φωτογραφία του post) πιστεύω ότι θα 'εφαρμοστεί' μέχρι τελευταίας σταγόνας και στις νέες πυρόπληκτες περιοχές.

takis είπε...

Πάντως εγώ άκουσα οτι οι πλημμύρες στη Χαλκιδική δεν έχουν σχέση με τις περσινές φωτιές...
Δεν έχω όμως άλλα στοιχεία.

Οπωσδήποτε μετά από όλα αυτά που έχουν γίνει χρειάζεται ψύχραιμη και σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος.

gerasimos είπε...

takis πριν ανεβάσω το post διάβασα τις εφημερίδες 'Θεσσαλονίκη', 'Αγγελιοφόρος' και 'Ελευθεροτυπία' που έγραφαν ακριβώς ό,τι και το post. Όπως ίσως ξέρεις ζω στη Θεσσαλονίκη. Επίσης εδώ και 4 χρόνια επισκέπτομαι το πρώτο πόδι κάθε καλοκαίρι αρκετά σαββατοκύριακα για διακοπές, σε εξοχικό σπίτι σε μέρος που κάηκε (ήμουν εκεί και το προηγούμενο σαββατοκύριακο). Περνώντας πολλές φορές φέτος το καλοκαίρι από τα καμένα, πχ διασχίζοντας το πόδι μέσα από το πρώην δάσος πηγαίνοντας για Νέα Σκιώνη, διαπιστώνω κάθε φορά την εγκατάλειψη και την ανυπαρξία έργων. Οπότε είχα και έχω δυστυχώς και ιδία άποψη. Δεν ξέρω τι άκουσες αλλά αν θες να το συζητήσουμε μπορείς να αναφέρεις τις πηγές σου. Αυτά.:-)

So_Far είπε...

Αναμενόμενο ! μα και αυτοί οι άνθρωποι της Χαλκιδικής να μην φωνάξουν το κομμάντο Πανίκας να ξεμπερδέψει με τα νερά.. τς τς τς...

gerasimos είπε...

Κομάντο Πανίκας απουσία επόμενη φορά με κηδεμόνα του (βλ. και σχετικό video 'που' ναι η μάνα;').

Ανώνυμος είπε...

βασικα εγω που μενω στν χαλκιδικη κ ξερω καλα τα καατατοπια ξερω οτι καμμενα ηταν στην Ν.Σκιωνη που πλυμμηρησε(αν και παντα πλυμμηρυζε εκει τον χειμωνα απλα οχι τοσο) αλλα τα καμμενα σταματανε πανω απο 10 χιλιομετρα μακρια απο τν σιβιρη που εγινε ο χαμος..
οχι οτι τ "μοντελο χαλκιδικης" μ φαινεται και πολυ σοι αλλα να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους...

gerasimos είπε...

valia από την 'Ελευθεροτυπία' της περασμένης Δευτέρας: '«Αργησαν να γίνουν τα κορμοφράγματα» ανέφερε ο δήμαρχος Παλλήνης αποδίδοντας ευθύνες στις υπηρεσίες που ακολούθησαν γραφειοκρατικές, χρονοβόρες διαδικασίες. «Το έργο έπρεπε να ξεκινήσει τον περασμένο Ιανουάριο, μετά την τοποθέτηση των κλαδοπλεγμάτων. Τα χρήματα εγκρίθηκαν νωρίς από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά καθυστέρησαν οι μελέτες.Το έργο ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και χρειάζεται 1,5 μήνα για να ολοκληρωθεί. Επρεπε να γίνει με απευθείας ανάθεση, με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, όπως έγινε με τα κλαδοπλέγματα» επισήμανε.
Ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος υποστήριξε ότι, στην καμένη περιοχή, άντεξαν τα αντιπλημμυρικά έργα και όλα τα ρέματα, εκτός από αυτό της Σίβηρης. «Μετά την καταστροφική πυρκαγιά, με ευθύνη της Νομαρχίας άνοιξαν 27 ρέματα τα οποία δεν είχαν καθαριστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Τα κορμοπλέγματα άντεξαν και λειτούργησαν ανασχετικά» είπε.' Αυτά όσον αφορά και τη Σίβηρη.
Όσον αφορά τα καμένα στη Νέα Σκιώνη, εγώ όσες φορές πέρασα φέτος είδα, όσον αφορά έργα, μόνο κάτι κορμούς δέντρων τοποθετημένους ανασχετικά σε 1-2 στροφές κοντά στο δρόμο. Τίποτα άλλο σε μια διαδρομή αρκετών χιλιομέτρων. Τώρα, αν διαφωνείς με το post θα σου πρότεινα ενδεικτικά να διαβάσεις τα σχετικά ρεπορτάζ στις εφημερίδες 'Θεσσαλονίκη', 'Αγγελιοφόρος', 'Ελευθεροτυπία' (3/9) και 'Καθημερινή' (4/9). Από την 'Καθημερινή': 'όπως παραδέχθηκε χθες στην «Κ» ο δήμαρχος Παλλήνης Χαλκιδικής κ. Κωνσταντίνος Καπούλας, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, τα σημαντικότερα αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση της Κασσάνδρας από ισχυρές νεροποντές -όπως η προχθεσινή- ξεκίνησαν με καθυστέρηση ενός χρόνου από τη μεγάλη πυρκαγιά που πέρυσι αποτέφρωσε 50.000 στρέμματα.'
Σε αυτά τα ρεπορτάζ βασίστηκε το post. :-)

Ανώνυμος είπε...

αρα λες οτι αργησαν τα εργα... οχι οτι δεν εγιναν... στη σκιωνη ενα σημειο του δρομου τον χειμωνα ειναι μονιμα κλειστο λογο βροχης, μιας και το ρεμα που υπαρχει στην περιοχη "φουσκωνει" πολυ ευκολα...
αλλα για την σιβιρη που ξερω πολυ καλα τι συμβαινει το προβλημα δεν ειναι η φωτια αλλα το οτι το ρεμα ειναι μπαζωμενο οπως ειπε και ο δημαρχος κασσανδρας στο skai.gr... οριστε και το link
http://www.skai.gr/master_story.php?id=58466

gerasimos είπε...

valia δεν έχω να πω κάτι άλλο πάνω σ' αυτό πέραν του να σε παραπέμψω ξανά στον ημερήσιο τύπο.