20 Σεπ 2007

Υπάρχει γενική βούληση;



Η εκλογή της νέας κυβέρνησης εκφράζει τη βούληση όλων των Ελλήνων (που τους ψήφισαν, εννοείται). Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα: δεν εκφράζει τη γενική βούληση.

Αναφέρομαι βέβαια στην περίφημη διάκριση του Ρουσσώ μεταξύ «γενικής βούλησης» και της «βούλησης όλων»:



«Υπάρχει συχνά μεγάλη διαφορά μεταξύ της βούλησης όλων και της γενικής βούλησης· η γενική βούληση φροντίζει μόνο για το κοινό συμφέρον ενώ η βούληση όλων φροντίζει για το ατομικό συμφέρον, και δε συνιστά παρά άθροισμα ατομικών επιθυμιών». Αυτή η φράση από το Κοινωνικό Συμβόλαιο φωτίζει πιστεύω τον τρόπο με τον οποίο ψήφιζαν και εξακολουθούν να ψηφίζουν πολλοί συμπατριώτες μας: με γνώμονα όχι το γενικό καλό αλλά τα μικροσυμφέροντά του και τις μικροεπιδιώξεις του ο καθένας. Στη βάση αυτού του αθροίσματος ατομικών επιδιώξεων και μικροσυμφερόντων, μετουσιωμένων σε ψήφους, φοβάμαι ότι εκλέγονται οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Αλλά θα μου πείτε, ποιος καταπιάνεται σήμερα με τέτοιου είδους ερωτήματα και λεπτομέρειες; Τα μέσα ενημέρωσης έχουν αναμφίβολα σημαντικότερα ζητήματα να ασχοληθούν:



Πέταξαν καφέ στον Ευ. Βενιζέλο

ΚΑΤΑ την προσέλευσή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, άγνωστος του έριξε υγρό στο πίσω μέρος του σακακιού του. Μετά το επεισόδιο ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να ανοίξει διάλογο με τον άγνωστο άνδρα και κατόπιν έκανε την εξής δήλωση: «Καταλαβαίνω ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή... Ορισμένοι καταστρέφουν το πολιτικό κεφάλαιο της δημοκρατικής παράταξης. Εγώ ως μελλοντικός ηγέτης όλης της παράταξης συγχωρώ τους ταλαίπωρους ανθρώπους, συγχωρώ τους επαγγελματίες που γίνονται καθοδηγούμενα όργανα σε μία αθλιότητα... υπονομεύουν την παράταξη, έχουν ευθύνες αυτές που καθοδηγούν και υποθάλπουν αυτή την αντιαισθητική κατάσταση».

(Από τη σημερινή Καθημερινή)


4 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Προσωπικά πιστεύω πως οι περισσότεροι ψηφίζουν με βάση τα μικροσυμφέροντά τους, αλλά επειδή αυτά είναι αλληλοσυγκρουόμενα, το τελικό αποτέλεσμα (η συνισταμένη) ωθεί προς το γενικό καλό...

gerasimos είπε...

ασκαρδαμυκτί το ότι τα μικροσυμφέροντα όλων μας είναι αλληλοσυγκρουόμενα πιστεύω ότι μπορεί εξίσου να ωθήσει προς γενικό κατακερματισμό. Κανείς δε μπορεί να ξέρει.

takis είπε...

Κατ'αρχή ο Μπένι πάλι βιάστηκε με τις δηλώσεις ...ο τύπος που τον "κέρασε" καφέ είναι ο ίδιος (λένε) με αυτόν που είχε περιλούσει τον Στεφανόπουλο και 1-2 ακόμα (Σημίτη?)...
άνθρακες ο θησαυρός...

Γενική v. όλων, βούληση ?
Ψιλά γράμματα νομίζω.
Εξάλλου ,όπως το λες, το άθροισμα όλων των βουλήσεων εκφρασμένων στη ψήφο δεν εκφράζει ΚΑΙ τη γενική βούληση ?
Είτε μας αρέσει ειτε οχι.

gerasimos είπε...

takis πρόκειται περί δυο εντελώς διαφορετικών πραγμάτων. Ψιλά γράμματα ίσως σε σχέση με τα μπουγελώματα του Μπένι, πρόκειται όμως για πολιτική θεωρία και σοβαρή πολιτική σκέψη από έναν μεγάλο στην ιστορία του Ευρωπαϊκού πνεύματος. Είτε μας αρέσει είτε όχι, πρόκειται λοιπόν για δυο διαφορετικά πράγματα που ΔΕΝ συνιστούν συγκοινωνούντα δοχεία.