15 Νοε 2007

Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας



Όπως και πολλοί άλλοι "ριγμένοι" αυτής της ζωής - περιβάλλον, ποίηση, πολιτισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, γυναίκα (αν και για τη γυναίκα διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις) - έτσι και η φιλοσοφία απέκτησε την Παγκόσμια Ημέρα της: η 15η Νοεμβρίου καθιερώθηκε πλέον ως Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας.

Εδώ ένα αρκετά ενδιαφέρον εορτολόγιο Παγκόσμιων Ημερών, στο οποίο βλέπω ότι η 14η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας, που είναι η ανδρική εκδοχή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, και γι' αυτό το λόγο εορτάζεται ακριβώς ένα μήνα μετά την επέτειο του Αγίου. Επίσης, μαθαίνω ότι η 19η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας, η 20η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εκβιομηχάνισης της Αφρικής (ίσως έτσι εξηγείται γιατί η εκβιομηχάνιση στην Αφρική προχωράει με τόσο αργούς ρυθμούς, διότι ασχολούμαστε με αυτή μόνο μια φορά το χρόνο), η 21η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού (η γιορτή αυτή φιλοδοξεί να συντελέσει στη συμφιλίωση των ανθρώπων παγκοσμίως και για να συμμετάσχει κάποιος στον εορτασμό θα πρέπει να απευθύνει χαιρετισμό σε τουλάχιστον 10 άγνωστους συνανθρώπους του), η 20η Αυγούστου Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών και η 12η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αυγού. Α, και για όσους σας εκνευρίζουν οι Παγκόσμιες Ημέρες, θυμίζω ότι η 16η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας!

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα πάντως είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ανίας!

gerasimos είπε...

doratsirka κι εγώ που νόμιζα ότι γι' αυτό το blog ΚΑΙ η σημερινή θα ήταν μια ακόμη Παγκόσμια Ημέρα no comments!

Ανώνυμος είπε...

loooooooooooooooooooooooool

'Οταν είσαι σοβαρός είσαι καλός. Όταν είσαι αστείος, είσαι κάλλιστος.

athanasia είπε...

Αυτές οι παγκόσμιες ημέρες είναι συνήθως για παρηγοριά όσων ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες (αποκλεισμένων, θυμωμένων, παραπονεμένων, αδικημένων, κλπ) ή για να ξορκίζεται η γενικότερη αδιαφορία για ό,τι πάει λίγο πιό πέρα από τον εαυτούλη ενός εκάστου.

Θα υπήρχε "παγκόσμια ημέρα" για κάτι για το οποίο πραγματικά νοιαζόμαστε ή για κοινωνικές ομάδες που πραγματικά έχουν κερδίσει την ισοτιμία τους?

Παγκόσμια ημέρα της υποκρισίας έχει ο κατάλογος?

:))

gerasimos είπε...

αθανασία συμφωνώ, για φαντάσου τι ωραία που θα ήταν αν υπήρχε πχ Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης (όπερ θα σήμαινε ότι η τηλεόραση θα είχε βγει τόσο εκτός της καθημερινότητάς μας που θα είχε κι αυτή την Παγκόσμια Ημέρα της).

gerasimos είπε...

Ουπς! Μόλις είδα ότι υπάρχει ΚΑΙ Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης (21 Νοεμβρίου)!

athanasia είπε...

Μα η "ημέρα της τηλεόρασης" δεν μπορεί να εννοεί την τηλεόραση που ξέρουμε... Η τηλεόραση που ξέρουμε δεν είναι ειδικά μια μέρα, είναι όλες τις ημέρες.

Eννοεί μάλλον την ιδεώδη τηλεόραση, που δεν ξέρουμε (κάτι σαν αυτό που περιέγραφε o λόγος του Edward Μurrow στο Good Night and Good Luck).

:))

gerasimos είπε...

Βλέπω ότι γιορτάζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με στόχο να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεoπτικών προγραμμάτων μεταξύ χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, τον πολιτισμό κτλ. (Τώρα τα απογευματινά ισπανόφωνα μελοδράματα του STAR ή τα τουρκικά του MEGA με τι ακριβώς σχετίζονται είναι άλλη ιστορία...)

Giasafox είπε...

Νομίζω πως αυτές οι παγκόσμιες μέρες υπάρχουν μόνο και μόνο για να έχουν κάποιο θέμα να συζητήσουν τα μεσημεριανά μαγκαζίνο (έτσι δε λέγονται?) και οι επιφυλλίδες των εφημερίδων.

Είχα γελάσει πολύ με την παγκόσμια μέρα κατά της ψωρίασης.

(Οτιδήποτε το άκυρο μπορεί να σκεφτεί κανείς, έχει γίνει Παγκόσμια μέρα. Μα που διάολο τα βρίσκουν?)

Υ.Γ.
Ενδιαφέρουσα μέρα η 14η Μαρτίου!

gerasimos είπε...

giasafox δεν διαφωνώ και θα πρόσθετα ότι υπάρχουν και για να βρίσκει θέμα για post ο βαριεστημένος blogger...;-)

So_Far είπε...

Εντυπωσιακό !

gerasimos είπε...

so_far αν εννοείς το νέο template φχαριστώ καλέ! :-) (Να κι ένας άνθρωπος που το πρόσεξε!)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Υπάρχει και Παγκόσμια Ημέρα Αυτοϊκανοποίησης;

gerasimos είπε...

ασκαρ όχι δε νομίζω. Είπαμε, οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι μόνο για πράγματα που ΔΕΝ συναντάμε τόσο συχνά στην καθημερινότητά μας.