28 Ιαν 2008

Ο Ταρζάν, η Τζέιν και η ζούγκλα μας


Ξημερώματα Δευτέρας: τις ώρες που ξεψυχούσε ο αρχιεπίσκοπος γεννιόταν το τρίτο παιδί γνωστής τηλεδιασκεδάστριας και το επίσης τρίτο παιδί γνωστού τηλετιμωρού. Και σκέφτηκα, να δυο - εκ πρώτης όψεως πάντα - τυχερά πλάσματα. Του πρώτου η μητέρα κατάφερε, βασισμένη κυρίως στις ξανθές της ανταύγειες και τα γαλανά της μάτια, να καθιερωθεί ως πρόσωπο της πρωινής τηλεόρασης. Κατ΄αυτόν τον τρόπο και χωρίς άλλα εμφανή προσόντα, πέραν της χαριτωμένης της παρουσίας και των αφελών αποριών για τις οποίες έμεινε στην τηλεοπτική ιστορία - αποριών όπως τι εστί λούτσος - κατάφερε να εξασφαλίσει ένα πολύ καλό, από άποψης υλικών ανέσεων, επίπεδο ζωής. Κατόρθωμα διόλου ευκαταφρόνητο σε μια χώρα στην οποία πολύς κόσμος με πολυετείς σπουδές και μεγάλους κόπους παλεύει να βγει από την ανεργία για να διεκδικήσει τα πολυπόθητα 700 ή 1.000 ευρώ.

Τυχερό και το τέκνο του διασημότερου τηλετιμωρού της χώρας. Του ανθρώπου που χάρις στην τιμιότητά του - σε βαθμό βλακείας όπως του αρέσει να λέει - κατάφερε να έχει, όπως εξομολογήθηκε τελευταίως, μόλις 500.000 ευρώ στην τράπεζα. Ποσό για το οποίο υπερηφανεύεται, θεωρώντας το πανηγυρικά ευτελές σε σχέση με τα πολλά περισσότερα που φαίνεται να πιστεύει ότι του οφείλει η ελληνική κοινωνία. Ως νέος Μαρά για σειρά ετών αποκαλύπτει στον φιλότιμο αλλά και καλοκάγαθο λαό μας πλείστα όσα σκάνδαλα πάσης φύσεως. Το μόνο σκάνδαλο που φαίνεται να του διαφεύγει, η μόνη εξίσωση που παραμένει, για μένα τουλάχιστον, άλυτη είναι το πώς ένας άνθρωπος πλουτίζει έντιμα αποκαλύπτοντας τον ανέντιμο πλουτισμό άλλων. Ένα κι ένα ΔΕΝ κάνουν δυο σε αυτή την περίπτωση. Μέχρι τώρα ήξερα ότι πλουτίζει κανείς είτε συγκαλύπτοντας σκάνδαλα (όταν δηλαδή πουλάει ακριβά τη σιωπή του) είτε συμμετέχοντας σε αυτά. Περίπτωση ανθρώπου που πλούτισε αποκαλύπτοντας σκάνδαλα πρώτη φορά βλέπω, παγκοσμίως. Απ' ό, τι ξέρω οι δυο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Washington Post που απεκάλυψαν το διασημότερο ίσως πολιτικό σκάνδαλο του 20ου αιώνα, το περίφημο Watergate, δεν έγιναν ποτέ πλούσιοι. Ούτε γίνονται πλούσιοι όσοι δημοσιογράφοι καταφέρνουν, με κίνδυνο της ζωής τους, να τρυπώνουν σε καταπιεστικά καθεστώτα ανά τον κόσμο αποκαλύπτοντας παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλήματα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και άλλα τέτοια προφανώς λιγότερο προσοδοφόρα σκάνδαλα.

Εν πάση περιπτώσει, ειλικρινά εύχομαι να τους ζήσουν. Ας μην είμαστε μικρόψυχοι εμείς, τα ανώνυμα μαϊμουδάκια αυτής της ζούγκλας, απέναντι σε ανθρώπους που απ' ό, τι φαίνεται τους αξίζουν ο θαυμασμός, η καταξίωση και η οικονομική ευημερία που απολαμβάνουν. Τα μαϊμουδάκια άλλωστε οφείλουν να είναι γλυκούλια, όχι θυμωσιάρικα.

19 σχόλια:

mania είπε...

Γεια σου Γεράσιμε.
Σε καμιά περίπτωση δεν ζηλεύω τα μωρά αυτά. Ειδικά τα μωρά του τηλετιμωρού μπορώ να σου πω ότι τα λυπάμαι και από πάνω. Θα αναρωτιέσαι γιατί. Οι γάμοι του εν λόγω κυρίου δεν κρατάνε, όπως και οι φιλίες του... Όταν δε τελειώσουν δαγκώνει τα θύματα του (βλ. γυναίκες του - "φίλους" του). Το παιδί το καϋμένο μέσα σε μάχες θα ζήσει.

Dr_MAD είπε...

Να μην περάσει και κανένα λάθος μήνυμα. Οτι και καλά ένας φεύγει, 2 γεννιούνται...

Πάλι καλά που τεκνοποιούν κι αυτοί και το ασφαλιστικό μας θα αναστενάξει λιγότερο.

Με λίγα λόγια το σύστημα διαιωνίζεται και τα καλώς κείμενα αφανίζονται. Σαν ηθικό δίδαγμα ήταν η αναρτηση σου γεράσιμε...

Καλη εβδομάδα να έχουμε ;-)

gerasimos είπε...

mania η μεγαλύτερη τιμωρία σε αυτή τη ζωή είναι να μην έχει κανείς αληθινούς φίλους. Αν έχει έστω και έναν είναι πλούσιος, πολύ πλουσιότερος μάλιστα από τον κάθε πάμπλουτο σύγχρονο Μαρά.

mad χαίρομαι (λίγο ξύλινη η λέξη αλλά όντως χαίρομαι) που είδες μια βαθύτερη παράμετρο της ανάρτησης. Ίσως και ως γιατρός είσαι πιο εξοικειωμένος με τα υψίπεδα της ζωής, του θανάτου και των βαθύτερων νοημάτων τους.

Meropi είπε...

Καλημέρα Γεράσιμε μου από τη χιονισμένη Αττική!
Η ιεραρχία των αξιών σήμερα στα μάτια πολλών από μας (ευτυχώς όχι όλων) είναι για κλάματα. Η ομορφιά, η τσαχπινιά, η "αποκάλυψη" δήθεν (τις περισσότερες φορές) σκανδάλων κλπ έχουν αναχθεί σε πρώτης τάξεως προσόντα για ανέλιξη και κοινωνική, καθώς και οικονομική καταξίωση. Η γνώση, ο κόπος, η αγάπη προς τον άνθρωπο για πολλούς δεν αποτελούν αξιοζήλευτα προσόντα.
Και το κακό καλέ μου Γεράσιμε είναι ότι ο τηλετιμωρός έχει βρει σήμερα επίδοξους μιμητές (βλ. το δημοσιογράφο που μαγνητοφωνούσε τον Καμπουράκη). Το χρήμα και τη δόξα λίγοι μίσησαν...

IdentityCafe είπε...

Γερασιμε σε παει πολυ εδω και μηνες!!!

:):):)
γραφε αγαπητε, εκφερεις λογο αντιθετο στο ρευμα...

ενας ακομα μη-σαπιενς:):)

gerasimos είπε...

meropi φαίνεται ότι για την κοινωνική τους ανέλιξη και άνοδο κάποιοι, αντί να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες όπως όλος ο κόσμος, προτίμησαν τα κάθε λογής ασανσέρ..

identitycafe να 'σαι καλά!:-)

StupidityGR είπε...

Γεράσιμε, καλέ μου κύριε, και οι δύο δημοσιογράφοι στους οποίους αναφέρεσαι, Bob Woodward και Carl Bernstein, έγιναν πλούσιοι, αλλά όπως και να έχει το ζήτημα αποκάλυψαν το σκάνδαλο, έπεσε ο Richard Nixon και άλλαξε η ροή της παγκόσμιας ιστορίας.
Ο ταρζάν τι έχει καταφέρει για να έχει τόσα χρήματα και μάλιστα να μιλάει και υποτημιτικά για ένα τέτοιο ποσόν;
Που είναι τι πόθεν έσχες αυτού του κυρίου;
Πού είναι οι Εισαγγελείς να ερευνήσουν;
Το κράτος κοιμάται;
Όχι δα, δεν το πιστεύω, διότι όλοι ανεξαιρέτως, είμαστε φακελωμένοι.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Λεφτά βγάζουν όσοι εμπλέκονται σε καταστάσεις που βγάζουν λεφτά. Ήτοι όπου υπάρχει ζήτηση, κοινό. Βλ. σκαναδαλοθηρία, ποδόσφαιρο, αστρολογία, μόδα κλπ. Το θέμα είναι τι έχει ζήτηση και γιατί; Τα μαϊμουδάκια είναι το κοινό.

Niemandsrose είπε...

Τύχη ως β' συνθετικό της επιτυχίας μπορεί, αλλά της ευτυχίας; Άγνωσται αι βουλαί...
Την καλημέρα μου, Γεράσιμε.

gerasimos είπε...

StupidityGR οι δυο αυτοί δημοσιογράφοι έγιναν στη συνέχεια διάσημοι, τους απονεμήθηκαν διάφορα δημοσιογραφικά βραβεία (ιδίως στον πρώτο) και έγραψαν και οι δυο αρκετά βιβλία. Αν έτσι έγιναν και πλούσιοι όπως λες δεν το γνωρίζω, δεν έχει όμως και σημασία γιατί δεν εννοούσα αυτό. Εννοούσα ότι δεν έγιναν ποτέ πλούσιοι αποκαλύπτοντας σκάνδαλα. Αλλά αν έγιναν πλούσιοι όπως λες έγιναν με θετική, δημιουργική και καθόλου κίτρινη εργασία. Σίγουρα λοιπόν υπάρχει - όπως κι εσύ άφησες να εννοηθεί - μια τεράστια ποιοτική διαφορά.

synas αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Το ζητούμενο είναι για τι είδους εμπλοκή μιλάμε. Όταν κάποιος έχει ΚΑΙ το καρπούζι ΚΑΙ το μαχαίρι (όπως ο τηλετιμωρός μας στις εκπομπές του) δύσκολο να ξεκαθαριστεί αυτό.

niemandsrose ευτυχής είναι όποιος αισθάνεται ευτυχισμένος. Και τυχερός όποιος αισθάνεται τυχερός. Έτσι δεν είναι; Την καλημέρα μου.

StupidityGR είπε...

Ακριβώς Γεράσιμε, το είπες πολύ καλά, τεράστια ποιοτική διαφορά. Θα ήταν βλασφημία αν συγκρίναμε αυτούς τους δύο Αμερικανούς με τον ακατονόμαστο.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ(ΔΕΣ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ)ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ,ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΛ... Ε ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΠΟΥ ΛΕΝΕ Η ΚΑΝΟΥΝ Ι ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ;ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΕΣΤΩ ΤΙΜΩΡΙΑ;
www.stainwords.blogspot.com

gerasimos είπε...

stain η μόνη ηθική τιμωρία είναι να αλλάξεις κανάλι όταν τους βλέπεις, όχι μόνο τους δυο τους αλλά και όποιον άλλο (δεν) θες. Πρόσφατα διάβαζα σε μια εφημερίδα ότι μαϊμουδάκια μπορούσαν να προσθέσουν και να αφαιρέσουν στα πλαίσια κάποιου είδους πειραμάτων. Αλλά δεν εντυπωσιάστηκα. Όταν μάθουν (όταν μάθουμε) να αλλάζουν (να αλλάζουμε) και κανάλια ή να κλείνουν (να κλείνουμε) τις τηλεοράσεις τότε πραγματικά θα εντυπωσιαστώ.

marianaonice είπε...

Εντυπωσιακό και πολύ βαθύ το ερώτημά σου Γεράσιμε: "...πώς ένας άνθρωπος πλουτίζει έντιμα αποκαλύπτοντας τον ανέντιμο πλουτισμό άλλων...". Δεν χρειάζονται άλλα λόγια. Ο νοών νοείτω... Ξέρω ανθρώπους που έτρεξαν στον Ταρζάν για να βρουν συμπληρώματα δικαιοσύνης, αφού η Θέμις στη χώρα μας έχει κατεβάσει ρολά, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση...
Φαίνεται δεν είχαν μεγάλο όνομα για να το πουλήσει ή να το ανταλλάξει, ανάλογα τι θα ήταν πιο συμφέρον γι αυτόν!
Να του ζήσουν τα παιδιά του, όπως και όλα τα παιδιά του κόσμου, που δεν θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή τους!!
Καλό σου βράδυ φίλε μας.

Spitogata είπε...

Είσαι στο μυαλό μου.

Φοβάμαι πως κατά βάθος οι ευτυχείς αυτοί γονείς μπορεί και να λυπήθηκαν που τα γεννητούρια συνέπεσαν αφενος μαζί, αφετέρου με τον θάνατο του Χριστόδουλου.
Διότι έτσι προσέλκυσαν πάνω τους λιγότερα φώτα.

Τα μωράκια πάντως δεν φταίνε σε τίποτα, γερά να είναι τυχερά και ευτυχισμένα στην ζωή τους.

Την καλημέρα μου.

gerasimos είπε...

marianaonice εντυπωσιακό δε θα το 'λεγα το ερώτημα, απλό όμως ναι. Και στα απλά ερωτήματα οι απαντήσεις έχουν πάντα ενδιαφέρον. Τα ΜΜΕ όμως ζαλίζοντας τους τηλεθεατές-μαϊμουδάκια τους με στρατιές από μπανάνες, τους κάνουν να ξεχνάνε πως να σκέφτονται απλά.

spitogata μου τα μωράκια όλου του κόσμου ασφαλώς και δεν έφταιξαν ποτέ και σε τίποτα. Τώρα το πως μεγαλώνοντας εξελίσσονται σε Ταρζάν, Τζέιν και μαϊμουδάκια είναι άλλη ιστορία.

zero είπε...

Ειναι γνωστη η υποκρισια των νεοελληνων.
Η γεννηση ενος παιδιου ομως παντα αποτελει ευχαριστο γεγονος.
Τα παιδια ειναι η ελπιδα αυτου του κοσμου.
Τα παιδια δεν φταινε σε τιποτα.
Την καλημερα μου.

gerasimos είπε...

zero συμφωνώ, κι αυτό πιστεύουν και κάποιοι απ' ό, τι φαίνεται που μας θέλουν να παραμένουμε παιδιά εφ' όρου ζωής.

zero είπε...

Συμφωνουμε τοτε.