21 Ιαν 2008

Deinococus radiodurans



Έτσι λέγεται ο πρωταγωνιστής αυτού του post. Πρόκειται για έναν μικρο-οργανισμό που επιβιώνει με το να επιδιορθώνει το DNA του. Και γιατί έχει σημασία αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: σύμφωνα με τη σύγχρονη θεωρία της "Πανσπερμίας", τα πρώτα κύτταρα έφτασαν στη γη μας από το Διάστημα, ύστερα από διαπλανητικό ταξίδι εκατομμυρίων ετών. Το 1996 βρέθηκαν μάλιστα σε βράχους στην Ανταρκτική, που εκτοξεύτηκαν από τον Άρη πριν αρκετά εκατομμύρια χρόνια, απολιθώματα βακτηρίων που πιστεύεται ότι αναπτύχθηκαν εκτός γης. Η θεωρία αυτή περιμένει, θα έλεγε κανείς, να επιβεβαιωθεί σε περίπτωση που, σε μια-δυο δεκαετίες από σήμερα, οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη ανακαλύψουν εξωτικούς μικρο-οργανισμούς. Δυο Ελληνίδες ερευνήτριες, που μελετούν εδώ και χρόνια τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στους μικρο-οργανισμούς, η Ευαγγελία Σαραντοπούλου και η Ζωή Κόλλια, ετοιμάζονται αυτές τις μέρες να στείλουν ζωντανά αναερόβια βακτήρια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να μελετήσουν την αντοχή τους σε, θεωρητικά, καταστρεπτικά περιβάλλοντα. Συνολικά επτά πειράματα, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό, θα εκτοξευθούν από το κοσμοδρόμιο του Baikonur τον προσεχή Απρίλιο. Στόχος των δυο Ελληνίδων ερευνητριών είναι, όπως αναφέρεται στο άρθρο της Καθημερινής στο οποίο βασίστηκε αυτό το post, να μελετήσουν αν οι αναερόβιοι μικρο-οργανισμοί θα αντέξουν να συνοδεύσουν - προκαλώντας πιθανότατα μύρια όσα προβλήματα, τρώγοντας καλώδια και καταστρέφοντας κυκλώματα - τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό επιχείρημα σε όσους εντοπίζουν στο Διάστημα την προέλευση της ζωής. Ερωτήματα όπως το αν μπορεί η βιολογική ύλη να αντέξει ένα ταξίδι εκατομμυρίων ετών εκτεθειμένη συνεχώς στην κοσμική ακτινοβολία και σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως και την πρόσκρουση σε ένα νέο πλανήτη παραμένουν, βέβαια, ακόμη αναπάντητα. Αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν σήμερα πως τμήματα RNA-DNA μήκους μερικών δισεκατομμυριοστών του μέτρου θα μπορούσαν να επιβιώσουν από ένα διαπλανητικό ταξίδι διάρκειας πολλών εκατομμυρίων ετών, εφόσον ήταν καλά προστατευμένα εντός πρωτεϊνών και είχαν τη δυνατότητα να επιδιορθώνουν αυτόματα το DNA τους κατά τη διάρκεια του διαπλανητικού ταξιδιού τους, όπως ο πρωταγωνιστής μας: ο Deinococus radiodurans, στον οποίο μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι η μεμβράνη που περιβάλλει τον πυρήνα του κυττάρου έχει πολύ παχιά, προστατευτικά υποθέτω τοιχώματα.

Φαίνεται λοιπόν ότι εκτός από τα "ροζ" dvd, τα διάφορα χρηματικά ποσά που ακούμε και τα οποία οι περισσότεροι από μας δε θα δούμε ποτέ σ' αυτή τη ζωή, τη σκανδαλοθηρία και τους κάθε λογής "κομιστές", υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιου άλλου είδους κομιστές: κομιστές της ελπίδας ότι μπορούμε να ασχοληθούμε και με ουσιαστικότερα, πιο αξιοπρεπή ζητήματα. Άνθρωποι που επέλεξαν να έχουν άλλο ορίζοντα και άλλη ποιότητα στη ζωή τους, παραμένοντας ανόθευτοι από τη φτηνή επικαιρότητα.

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ενδιαφερον θεμα και εχεις δικιο με οσα λες στην τελευταια παραγραφο.

IdentityCafe είπε...

Επικροτω την αλλαγη θεματολογιας :)

Ο συνεχης ανελεητος αποπροσανατολισμος στην ελλαδα της Συγχυσης αφηνει ελαχιστα περιθωρια να δει κανεις μπροστα...

Χαιρετισμοι!

AdoptionPledgE2Unite είπε...

Μπράβο Γεράσιμε. Εξαιρετικό θέμα.

Meropi είπε...

Καλημέρα Γεράσιμε μου,
Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν και εργάζονται αθόρυβα για το καλό όλων μας. Έμείς όμως αγνοούμε την ύπαρξη τους. Δυστυχώς...
Γνωρίζουμε όμως όλους εκείνους που τους προβάλλουν τα ΜΜΕ και έχουν τους λογαριασμούς τους γεμάτους.
Δεν θέλω να πω ότι αυτή είναι η Ελλάδα. Γιατί Ελλάδα είναι και οι δύο ερευνήτριες που αναφέρεις!
Να σαι καλά που μας θυμίζεις και αυτούς τους Έλληνες.

gerasimos είπε...

anisixos κι εγώ το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.

identitycafe κάπως έτσι... κοιτώντας δεξιά-αριστερά για σκάνδαλδα και κιτρινισμούς ξεχνά να κοιτάξει κανείς και λίγο μπροστά..

AdoptionPledgE2Unite :-) thanx

meropi ασφαλώς και υπάρχει αυτή η άλλη Ελλάδα, ζει όμως στα περιθώρια της προβεβλημένης επικαιρότητας.

kanataki είπε...

α! όλα κι όλα!

πρώτα να λύσουμε το θέμα του dvd!

gerasimos είπε...

kanataki λες; Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο Κιτρινότυπους Σκανδαλόθηρας, μεγαλο-οργανισμός που έχει αξιοθαύμαστη ικανότητα να επιβιώνει σε διασκανδαλικά ταξίδια.

athanasia είπε...

Αν μ' ενοχλεί τόσο πολύ η "επικαιρότητα", είναι γιατί δίνει την εντύπωση ότι όλη η Ελλάδα ζει και κινείται έτσι.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν και δουλεύουν έντιμα, δεν τους βλέπει κανείς στην τηλεόραση, δεν γράφουν γι' αυτούς τα περιοδικά, περιορισμένα πράγματα (ή και τίποτε) γι' αυτούς στις εφημερίδες, αλλά υπάρχουν.

:)

Ανώνυμος είπε...

Διαβασα το μπλογκ και βρηκα οτι εχετε πολυ ενδιαφεροντα θεματα, γραμμενα κατανοητα και ωραια.
Ειδα οτι ειστε και καθηγητης κοινωνιολογιας σε κολλεγιο (ευτυχως οχι στο Παντειο!)

gerasimos είπε...

athanasia ναι, σε πείσμα της επικαιρότητας που μας θέλει να παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις σκανδαλοθηρικές εκπομπές και να χαλαρώνουμε με χαζοσόου τύπου ΟΛΑ, υπάρχουν και άνθρωποι που κινούνται σε ΑΛΛΑ πλαίσια, έχοντας επιλέξει μια άλλη αισθητική.

anisixos ευχαριστώ για τα καλά λόγια, μια ενστασούλα έχω μόνο για τον πληθυντικό που με κάνει να νιώθω μεγαλύτερος απ' όσο θέλω να δείχνω. Μου άρεσε και το δικό σου μπλογκ και ιδιαίτερα η φράση 'τσίχλα για τα μάτια' που χρησιμοποίησες για τέτοιου είδους σόου όπως αυτά που αναφέρω παραπάνω.:-)

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου σου ξανάρθα γιατί θυμήθηκα μια ατάκα του γιου μου, όταν ήταν μικρός (περίπου 5 χρόνων). Είναι πολύ χαρακτηριστική. Τον ρώτησε κάποιος τι θα γίνει όταν θα μεγαλώσει (κλασσική ερώτηση). Απαντά λοιπόν ο γιος μου ότι "εγώ όταν θα μεγαλώσω θα γίνω διάσημος". "Τι βλακείς είναι αυτές;" του λέει ο πατέρας του "επιστήμονας θα γίνεις". Και απαντά ο μικρός "Πριτς, έχεις δει κανένα επιστήμονα στις ειδήσεις;;"
Πόσο δίκιο είχε ο μικρός...που σήμερα είναι 27 χρόνων και έχει σπουδάσει ΜΜΕ.

gerasimos είπε...

meropi λέει πολλά το παράδειγμά σου νομίζω... όταν με εκπομπές τύπου ΟΛΑ μπορεί κανείς να βγάλει εκατομμύρια ευρώ, ενώ ως επιστήμονας δεν αμείβεται τόσο πλουσιοπάροχα από αυτή την κοινωνία του θεάματος που δεν αμείβει τους επιστήμονες αλλά τους γελωτοποιούς, ποιος μπορεί να κατηγορήσει το κάθε παιδί που θέλει να γίνει θέμος, περρής ή γενικότερα τηλεαστέρας.

Roadartist είπε...

Καλημέρα.
Ωραία να αναδεικνύονται οι καλές όψεις της καθημερινότητας, οι 'φωτεινοί' άνθρωποι... ΜΑ γιατί αποσωπιούνται όλοι αυτοί όμως? Ωραίο ποστ Γεράσιμε, καλημέρα!

gerasimos είπε...

roadartist αυτοί δεν 'πουλάνε' τόσο εύκολα όσο οι ημίγυμνες κοπελίτσες που χορεύουν στις εκπομπές του Αναστασιάδη ή τα ζώδια και οι μαγειρικές σε άλλες... είναι θέμα παιδείας η μαζική κουλτούρα μιας χώρας. Καλημέρα σου.

Βασιλική Ν. είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα και για μένα προσωπικά αυτό και σ' ευχαριστώ Γεράσιμε! Την καλησπέρα μου και να είσαι καλά!

gerasimos είπε...

βασιλική μου χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέρον το ποστ. Καλησπέρες.

takis είπε...

Μωρέ απο ζήλεια τα λες...
ξέρω εγώ ...επειδή δεν έχεις €5.000.000 στη τράπεζα, εφημερίδα,εκπομπή στη τηλεόραση με ημίγυμνες (αχ αυτό και εγω το ζηλεύω..)κλπ....
Ακου Deinococus radiodurans!....νάταν η ζήλεια...

Dr_MAD είπε...

:-(

Αυτό θα ήταν το θέμα του σημερινού μου post. Και αναγκάστηκα πάλι να ανεβάσω χαζομαρα...

Χαίρομαι όμως που υπάρχει και κάποιος άλλος που προσπαθεί να ξεχωρίζει τις πραοσπάθειες των συμπατριωτών μας. Εύγε Γεράσιμε, σου αποδίδω τα εύσημα, παρόλο που με πλήγωσες βαθύτατα

PS: Αυτό που μας απασχολούν τα ίδια (σοβαρά) θέματα πρέπει να το κοιτάξω. Ισως να αφιερωθώ στο χαζο-blogging να ησυχάσω...

No offence. Καλησπέρες ;-)

gerasimos είπε...

mad επίτρεψέ μου να 'κλέψω' τον τίτλο πρόσφατου ποστ σου. Ο τίτλος ήταν, αν θυμάμαι καλά: 'Μια ζωή στο mute'. Ε λοιπόν, φτάνει πια. Βαρέθηκα να μένω βουβός μπροστά στο καθημερινό μπούκωμα με φτηνά θεματάκια από τα ΜΜΕ και τους πρωταγωνιστές τους (πολιτικούς, δημοσιογράφους, και άλλους). Μένοντας βουβοί χάνουμε την ελευθερία μας έλεγε νομίζω ο Κ. Καστοριάδης. Και παίζουμε το παιχνίδι που αναδεικνύει νικητή - δια βοής! - την καφρίλα και τη φτήνια. Αποφάσισα (εδώ και καιρό) να... περάσω στην αντεπίθεση! Με αξιοπρεπή (κατά τη γνώμη μου) και ουσιαστικότερα, πιστεύω, θέματα και βαθύτερους προβληματισμούς που όσο μπορώ αναδεικνύω με τα ποστ μου. Νομίζω μάλιστα ότι αυτό ακριβώς μπορεί να ξεχωρίσει τα μπλογκς και να τα αναδείξει, να τα εκτοξεύσει τολμώ να πω: η ποιοτική αντεπίθεση στη φτήνια των σημερινών ΜΜΕ. Με ποιοτικά, αξιοπρεπή ποστ που αναδεικνύουν θέματα και προβλήματα περιθωριοποιημένα από τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες. Aρκετά εκφράσαμε παθητικά την αντίθεσή μας και τον αποτροπιασμό μας, ας περάσουμε στη δράση!Μπορούμε; Μπορούμε νομίζω.

ΥΓ: Έφτασα να γράφω σεντόνια στο ίδιο μου το μπλογκ! ΠΟΣΟ γραφικός μπορεί να γίνει κανείς; :-)

marianaonice είπε...

Συγχαρητήρια Γεράσιμε... Με όλα αυτά τα σκουπίδια που μας πέταξαν τελευταία πνιγήκαμε και παρ΄ ολίγο να ξεχάσουμε ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, ευτυχώς, που λέει και η Μερόπη!!
Αισιόδοξο το πόστ σου και μήνυμα ελπίδας ότι πίσω από τον καθρέφτη υπάρχει ακόμη η ...ουσία!!!
Καλό σου μεσημέρι φίλε μας.

gerasimos είπε...

marianaonice όλες αυτές οι εξελίξεις που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό επαλήθευσαν κάτι που υποψιαζόμουν. Ότι αρκετοί - δε λέω πολλοί ούτε οι περισσότεροι, λέω όμως αρκετοί - από τους ανθρώπους που παρακολουθούμε στα δελτία ειδήσεων, στις τηλεοπτικές συζητήσεις, στην τηλεοπτική και μη επικαιρότητα γενικώς έχουν ένα χαμηλό επίπεδο, χαμηλότερο από πολλών από εμάς των 'ανώνυμων' που τόσα χρόνια περνάμε ώρες και ώρες παρακολουθώντας τους. Αν το συνειδητοποιήσει κανείς αυτό αλλάζει άρδην ο τρόπος που βλέπει την επικαιρότητα αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του. Τα σκουπίδια για τα οποία μιλάς πάντα θα υπάρχουν, σημασία έχει λοιπόν να μη σπαταλάμε το χρόνο μας ως κοινό τους. Kαλό σου μεσημέρι.

AdoptionPledgE2Unite είπε...

Κλείστε όλα αυτά τα άχρηστα πλάσματα. Να σας προτείνω να δείτε ένα μικρό φίλμ με κινούμενα σχέδια που ήταν και υποψήφιο για Όσκαρ το 2006; Είναι ένα φιλμ 6 λεπτών του Mark Osborne και πρόκειται για ένα εργαζόμενο σε ένα εργοστάσιο με βαρετή εργασία. Ο άνθρωπος ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον και σχεδιάζει ένα προϊόν, το οποίο έγινε πραγματικότητα και αυτός έγινε πολυεκατομμυριούχος. Τελικά, κατάντησε, όπως το πρώην αφεντικό του. Ο τίτλος του φιλμ είναι More και η μουσική είναι των New Order. Το λινκ: http://www.youtube.com/watch?v=Qo3mnXGbJlg
Μερόπη σου στέλνω το λινκ με mail.

gerasimos είπε...

Το είδα το βιντεάκι... εξαιρετικό.

ritsmas είπε...

Σ' ευχαριστούμε Γεράσιμε. Να δουμε και κάτι εκτός ηλιθιολογίας και βλακείας. Να σκεφθείς πηγα και αγόρασα βιβλίο για τη βλακεία..Τετοιο χάλι
ελπίζω όλα να ειναι καλά
καληνυχτα
ριτς

ritsmas είπε...

Σ' ευχαριστούμε Γεράσιμε. Να δουμε και κάτι εκτός ηλιθιολογίας και βλακείας. Να σκεφθείς πηγα και αγόρασα βιβλίο για τη βλακεία..Τετοιο χάλι
ελπίζω όλα να ειναι καλά
καληνυχτα
ριτς

gerasimos είπε...

ριτς από την πολλή βλακεία που έχει ξεχυθεί από τις οθόνες των τηλεοράσεων σαν καυστικό υγρό για τη νοημοσύνη μας τώρα τελευταία, έχω αρχίσει να βλέπω διπλά τα σχόλια... καλή σου νύχτα. :-)

tzonakos είπε...

Πού πήγε το σχόλιο μου ;
Μάλλον κάποιο πρόβλημα θα υπάρχει, και απο αλλού χάθηκαν.
Εκπληκτικό θέμα Γεράσιμε.
Θα αρχίσω να ανεβάζω και εγω θέματα για να μαθαίνουμε πράγματα.
Δουλειά κι αυτη βρε παιδί μου για επιστήμονες, να στέλνουν μικρόβια στο διάστημα !
Πιστεύω οτι σαν ανθρωπότητα θα μάθουμε πάρα πολλά απο τέτοια προγράμματα. Και ειναι πολυ καλό που συμμετέχουν και Ελληνες.

Dr_MAD είπε...

Και για όλα αυτά θα παραμείνω πιστός εδώ ;-)

Κατεψυγμένες Καλημέρες
(μα καλά τι κρύο είν'τούτο?)

gerasimos είπε...

tzonakos μήπως να τους ζητάγαμε να ξαποστείλουν στο Διάστημα και ορισμένους από αυτούς που βλέπουμε τελευταία στις τηλεοράσεις; Άλλωστε πάντα εξωγήινοι μου φαίνονταν και δε θα μου προκαλούσε έκπληξη αν φτάνοντας στον Άρη ένιωθαν σαν στο σπίτι τους.

mad σαν στο σπίτι σου (εδώ πλανήτης γη!)