4 Δεκ 2007

EMO ή Trendy;


Συγκρούσεις ομάδων νεαρών «ΕΜΟ» και «Trendy»:
Τον «πόλεμο» που υπάρχει μεταξύ δύο διαφορετικών κοινωνικών πρότυπων στο χώρο της νεολαίας και κυρίως των εφήβων, και συγκεκριμένα μεταξύ των «ΕΜΟ» και των «Trendy», αποκάλυψε η σύλληψη τριών νεαρών - δύο ανήλικων 15 και 16 χρόνων και ενός 23χρονου - χθες το απόγευμα στο Κορωπί και στο Ελληνικό, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία και απρόκλητη σωματική βλάβη.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι τρεις συλληφθέντες, που ανήκουν στο χώρο των Trendy, μαζί με δεκαπέντε ακόμα νεαρούς συντρόφους τους, οι οποίοι διαφεύγουν τη σύλληψη, προχθές λίγο μετά τα μεσάνυκτα επιτέθηκαν σε δύο ανήλικους μαθητές στην πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα και τους ζήτησαν τα χρήματά τους και τα κινητά τους τηλέφωνα. Επειδή οι ανήλικοι αρνήθηκαν, οι δράστες τους χτύπησαν άγρια με γροθιές και κλοτσιές. Οι ανήλικοι κατόρθωσαν να διαφύγουν χωρίς οι επιτιθέμενοι να καταφέρουν να τους ληστέψουν και ο ένας μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Οι συλληφθέντες αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες και σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Στους αστυνομικούς δήλωσαν ότι αιτία της επίθεσης είναι ο ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ των δύο διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και ότι επιτέθηκαν στους δύο ανήλικους, γιατί νόμισαν ότι ήταν «ΕΜΟ».



Αυτά διάβασα στην Καθημερινή κι αναρωτήθηκα ο έρμος και άσχετος τριανταφεύγας τι σόι πράμα να' ναι τούτοι οι Έμο και οι Τρέντι κι έσπευσα στο Google μπας και βγάλω άκρη. Ψάχνοντας, εμφανίζεται πρώτο ένα άρθρο της Φρικιπαίδειας (ναι, υπάρχει και τέτοια, τι νομίζατε) σύμφωνα με το οποίο χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ΕΜΟ είναι η φράντζα, η ευαισθησία, τα στενά τζιν και το eyeliner, μεταξύ άλλων. Σε άλλο site μαθαίνω ότι το ΕΜΟ (από τη λέξη emotional) ξεκίνησε τη δεκαετία του '80 στην Ουάσιγκτον ως παρακλάδι του σκληρού πανκ. Σταδιακά, ο όρος διευρύνθηκε και "μαλάκωσε" θα έλεγα, φτάνοντας να ταυτιστεί, στην Ελλάδα, με την εφηβική στυλιστική επανάσταση: μαύρα ρούχα, βλέμματα που ατενίζουν το κενό, αυτοκαταστροφικές τάσεις. Ωραία, μάθαμε και το ΕΜΟ σκέφτομαι. Μένει τώρα το trendy. Όμως, το μόνο που βρήκα και που ήδη γνώριζα ήταν η ελληνική μετάφραση στο λεξικό: "καθιερώνων μόδα, της τελευταίας μόδας, υπερμοντέρνος".

Βιάζομαι να βγάλω συμπέρασμα: EMO εναντίον Trendy = φρικιά εναντίων κυριλέδων/φλώρων ή ίσως χεβιμεταλάδες εναντίον καρεκλάδων. Αν είναι έτσι, φαίνεται ότι τελικά κάποια πράγματα, όπως οι φυλές της νεολαίας, δεν άλλαξαν και τόσο από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα, σκέφτομαι καθησυχασμένος. Μετά όμως βλέπω σε άλλο site ότι υπάρχουν και οι λεγόμενοι trendy ΕΜΟ, δηλαδή οι "προχωρημένοι" που φέρνουν τη μόδα που ακολουθούν οι υπόλοιποι EMO. Εδώ πλέον μπερδεύτηκα. Εσείς βγάλατε άκρη;


28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόζα εναντίον πόζας, αν θες την γνώμη μου...

gerasimos είπε...

Nαι, αλλά κάποια άποψη δεν εκφράζει αυτή η πόζα; Αυτή η άποψη αν υπάρχει θα είχε ενδιαφέρον.

Giasafox είπε...

Ξέρω πολλά άτομα από την "παράταξη" των ΕΜΟ.
Εντάξει ,καλά παιδιά είναι μωρέ
:)

Y.Γ.
Αλλά για τις "ιδεολογικές" συγκρούσεις μεταξύ τους (TRENDY+EMO=)TREMO

gerasimos είπε...

giasafox αν μη τι άλλο η ευαισθησία, που είναι το κύριο ίσως στυλιστικό χαρακτηριστικό τους, καλό είναι που υπάρχει.

e3arthsh είπε...

Πιστευω ότι κάνεις πλάκα..Τι θα 'θέλες να καταλάβεις και δεν κατάλαβες?Όλες αυτές οι ομάδες κάποτε θα μέγαλώσουν και θα βάλουν μυαλό.Καλοπροαίρετα το λέω..Και εγώ ανήκα σε μια απο αυτές.
Όσο για τις διαφορές τους αλλοι φανατιζονται με το ποδόσφαιρο,άλλοι τη βρίσκουν με την ευαισθησία και το βλέμμα στο κενό και άλλοι με τα ρούχα τους και τα αυτοκίνητα.Ο καθένας ψάχνει να βρεί τρόπο να ξεχώρισει μέσω της ομάδας που ανήκει..
Ευαισθησία επιτιδευμένη όμως για να είμαι "σωστός" emo?Πως σου φαίνεται gerasime?

Meropi είπε...

Καλημέρα Γεράσιμε μου,
Βρίσκω τα θέματα σου πάντα ενδιαφέροντα. Κι εγώ πρώτη φορά διαβάζω για TRENDY και EMO. Τι σκαρφίζονται οι έφηβοι για να αναπτύξουν την κοινωνικότητα τους!

3 parties a day είπε...

Φυσικά. Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Όποιος φοράει eye liner είναι ευαίσθητος (στις μασχάλες...)

Ανώνυμος είπε...

"Nαι, αλλά κάποια άποψη δεν εκφράζει αυτή η πόζα; Αυτή η άποψη αν υπάρχει θα είχε ενδιαφέρον."

Μιλάς για μαζική στάση. Μπορεί να υπάρξει μαζική άποψη; Μου φαίνεται δύσκολο.

Οι emp υποτίθεται ότι είναι μελαγχολικοί και απογοητευμένοι από την ζωή. Τόσο που παραιτούνται από κάθε προσπάθεια. Επειδή δυστυχώς έχω ζήσει (και) γεγονότα που σου δίνουν το δικαίωμα να είσαι μελαγχολικός, βρίσκω την όλη στάση έκφραση ανίας και κακομαθήματος, τίποτα παραπάνω. Και η βαρεμάρα δεν βλέπω πώς μπορεί να είναι άποψη ή ιδεολογία...

Η ζωή είναι πολύ πολύτιμη για να σπαταλιέται. Από την άλλη, όλοι κάναμε σαχλαμάρες ως έφηβοι, καλά παιδιά είναι κατά βάθος και θα τους περάσει. :^)

Για τους trendy δεν θέλω να αρχίσω καν όπως καταλαβαίνεις, θα θυμηθώ την θητεία στο ναυτικό και οι ναύτες βρίζουμε άγαρμπα, χε χε χε

Την καλημέρα μου!

Ανώνυμος είπε...

emp = emo φυσικά.

Μην θίξουμε και το Μετσόβιο (ΕΜΠ)

gerasimos είπε...

e3arthsh η ανεπιτήδευτη ευαισθησία πιστεύω είναι το ζητούμενο... είτε στην εφηβεία είτε - και ιδίως - αργότερα.

gerasimos είπε...

meropi αυτό σκέφτηκα κι εγώ, η ανάγκη του ανήκειν και του εκφράζεσθαι (επειδή μάλλον το παράκανα με τα απαρέμφατα σταματώ εδώ ;-)

gerasimos είπε...

3 pad long time no seeing... σαν τα χιόνια που θα λέγαμε: εμένα το eyeliner μου θύμισε λίγο cure και 80ς.

gerasimos είπε...

μπαμπάκη φυσικά και μπορεί να υπάρξει μαζική άποψη. Πχ στην Ελλάδα υπάρχει, όπως φάνηκε πέρυσι το χειμώνα, η μαζική άποψη ότι πράγματι υπήρξε κρυφό σχολειό για να σου δώσω ένα πρόσφατο παράδειγμα. Η οποία άποψη όταν κάποιες φορές συνδυάζεται με συναφείς ή μη απόψεις - πχ 'δε θέλουμε να έχει στο σχολείο το παιδί μας συμμαθητές αλβανάκια' - υποστηρίζει μια ολόκληρη στάση ζωής, μια πόζα αν θες.

Τώρα για την άποψη ή την πόζα των EMO συγκεκριμένα δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν πρόκειται όπως λες για έκφραση ανίας και κακομαθήματος ή για κάτι βαθύτερο.

Roadartist είπε...

καλησπέρα. Εμένα με ενοχλεί οτι σταδιακά παύει να υπάρχει η διαφορετικοτητα...... Ολα οι σημερινοί έφηβοι π.χ.βορείων προαστείων έχουν πανομοιότυπο κουρεμα, ντυσιμο κλπ. Ολοι έχουνε ενα πανομοίοτυπο κώδικα ντυσίματος κλπ Λες και δεν εχει το καθενα τη δική του προσωπικότητα να βάλει οτι γουστάρει.

gerasimos είπε...

roadartist ίσως πρόκειται για την ανάγκη τους να νιώσουν αποδεκτοί από τη μικρή κοινωνία των παρέων τους... εφόσον γι' αυτούς η μη αποδοχή από τις εφηβικές παρέες ισοδυναμεί πιστεύω με τον κοινωνικό αποκλεισμό για μας τους μεγαλύτερους.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εγώ φιλάρα, αν και σαραντάρης, είμαι με τα ΕΜΟ!
Αν περάσεις καμιά μέρα απ' το Σύνταγμα ρίξε μια ματιά στους σκεϊτάδες... μπορεί να δεις κι εμένα... χεχε

gerasimos είπε...

ασκαρ ομολογώ ότι κάθε μέρα ανακαλύπτω νέες πτυχές του... μύθου που λέγεται Ασκαρ. Τι να πω. Είσαι ανεξάντλητος!

gerasimos είπε...

Πάντως κρίνοντας μέχρι στιγμής από τoν αριθμό των σχολίων (βέβαια τα μισά είναι δικά μου, ως συνήθως) φαίνεται ότι το δίλημμα 'ΕΜΟ ή Τρέντι' έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το 'Χίλαρι ή Ομπάμα'. Αν και πιστεύω ότι πρόκειται περί συγγενών διλημμάτων. Η Χίλαρι πιο πολύ σε ΕΜΟ μου κάνει (φράντζα, eyeliner, βλέμμα που ατενίζει το κενό, μαύρα ρούχα) και ο Ομπάμα μάλλον Τρέντι (πιο κομψός, αγαπημένο παιδί των μίντια). Αλλά πάλι δε βάζω και το χέρι μου στο ψυγείο (πως λέμε στη φωτιά, έτσι και στο ψυγείο για τους λαίμαργους), πάσα σχετική άποψις ευπρόσδεκτη.

athanasia είπε...

Συνήθως τα παιδιά θέλουν να μοιάζουν με την παρέα τους και να διαφέρουν απ' αυτούς που δεν είναι η παρέα τους.

Κι οι μεγάλοι το κάνουμε συχνά, κι οι τρόποι που το κάνουμε δεν είναι πιό ενήλικοι απ' αυτούς των παιδιών.

Θυμήθηκα την ταινία του Τζάρμους "Μια νύχτα στον κόσμο". Σ' ένα επεισόδιο (στη Νέα Υόρκη), ένας ταξιτζής που φοράει το γνωστό δερμάτινο καπέλο-σκούφο που καλύπτει τ' αυτιά, παίρνει έναν επιβάτη που φοράει ίδιο καπέλο-σκούφο, σε κάπως διαφορετικό χρώμα. Ο επιβάτης σχολιάζει με ενθουσιασμό "We've got the same hat", κι ο ταξιτζής απαντά απορημένα και με ύφος που κρατάει απόσταση "mine is different"...

gerasimos είπε...

athanasia είναι λίγο μπερδευτικό το πράγμα: θέλουμε να μοιάζουμε αλλά μέχρι εκεί που μας αρέσει. Δηλαδή να είμαστε αρκετά διαφορετικοί για να αισθανόμαστε μοναδικοί αλλά και αρκετά παρόμοιοι για να μην αισθανόμαστε μόνοι.

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε ανταπόκριση από το μέτωπο:

http://posers.gr/#war

gerasimos είπε...

vermin βλέπω έχει γίνει θέμα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων με τίτλο ίδιο με του ποστ.

fpboy είπε...

Μάθαμε και τα εμο φέτος ....
πολλοί δήθεν οι πιτσιρικάδες πάντως ....
είτε έτσι , είτε γιουβέτσι...

gerasimos είπε...

fpboy "κιθαρίστας ή ντράμερ;" λέγαμε στα χρόνια μου... δεν άλλαξαν ίσως και πολλά.

tzonakos είπε...

Χαχα, εγω εχω μπερδευτεί λιγάκι και τα θεωρώ λιγο-πολυ ίδια ολα τα εμοτρέντι :)

gerasimos είπε...

τζονάκο εγώ έχω πήξει στις επισκέψεις διάφορων που αφού είδαν στις ειδήσεις στην tv για τους εμο-τρέντι μπαίνουν κατά δεκάδες από το Google ψάχνοντας.

Ανώνυμος είπε...

www.fourfa.com

Οι "ΕΜΟ" είναι...τρέντυ πάντως!!!
Διότι πιστοί αντί-τρέντυ είναι οι πάνκηδες,οι μεταλλάδες,οι ρεϊβάδες (αυτούς λέγαμε κάγκουρες πάντως)...

Ανώνυμος είπε...

ειμαι και εγω emo