12 Δεκ 2007

Greece: The true experience

Ναι, σωστά μαντέψατε: πρόκειται για το νέο τουριστικό σύνθημα της Ελλάδας. Σύνθημα που ήδη υποδέχεται όσους επισκέπτονται τα sites του ΕΟΤ διαφημίζοντας την Ελλάδα. Τη χώρα όπου μπορούν να ζήσουν ΑΛΗΘΙΝΕΣ εμπειρίες. Όχι γιαλαντζί πράγματα δηλαδή αλλά ανεργία, ακρίβεια και πολλές άλλες true experiences. Αυτό που χτυπάει όμως στο μάτι όχι απαραίτητα του τουρίστα αλλά όποιου ανθρώπου θέλει να δηλώνει πολίτης της χώρας όπου γεννήθηκε η αίσθηση της συμμετρίας, των αναλογιών στη γλυπτική και η αληθινά μεγάλη τέχνη, είναι η κακογουστιά.

Το καινούργιο σλόγκαν του ΕΟΤ θα μπορούσε να λέει: για μια αληθινή εμπειρία κακογουστιάς ελάτε στην Ελλάδα, επισκεφθείτε τις ελληνικές πόλεις. Αυτή την κακογουστιά τη βλέπουμε να προοδεύει διαρκώς. Μιλάμε για κατασκευαστική κακογουστιά, την οποία κάποιοι αποδίδουν στο ότι οι πολυκατοικίες στην Ελλάδα χτίζονται όχι από αρχιτέκτονες αλλά από μηχανικούς (αυτό μάλλον αρχιτέκτονας το είπε). Άλλοι πάλι την αποδίδουν στην απλή έλλειψη καλού γούστου όταν κάποιος αποφασίζει ότι το πιο ταιριαστό χρώμα για την καινούργια μεζονέτα του είναι το λαχανί ή το ροδακινί (ή ακόμα και το ροζ, όπως στο απίστευτο κτίριο του εικαστικού - ή φρικιαστικού - Σταύρου Μιχαλαριά στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας). Και, τέλος, κάποιοι άλλοι αυτή την επικράτηση της κακογουστιάς την αποδίδουν σε νεοπλουτισμούς και άλλα συναφή. Πρωτεύουσά της η Αθήνα που κάποτε, πριν λιγότερο από δυο χιλιάδες χρόνια (περίπου το 120 μ.Χ.), ήταν κάπως έτσι, με όμορφα ποτάμια που τη δρόσιζαν και τώρα πια μπαζωμένα την εκδικούνται πνίγοντάς τη με κάθε νεροποντή:



Πριν από εκατό περίπου χρόνια...



... μπορούσε ακόμη κανείς να κάνει έναν περίπατο στην Πύλη του Αδριανού ή στη λεωφόρο Συγγρού...



... ενώ σήμερα;

15 σχόλια:

Crazy Tourists είπε...

Δυστυχώς την έχουμε καταστρέψει την Αθήνα! Γιατί να θελήσει κάποιος ξένος να την επισκευτεί από τη στιγμή που ακόμα και εμείς οι ίδιοι θέλουμε να φύγουμε από αυτή;

CrazyTourist2

gerasimos είπε...

crazy tourists εγώ έφυγα ήδη εδώ και λίγα χρόνια. Ελπίζω να σας άρεσε και το 'ταξιδιωτικό' ποστάκι από τα Γρεβενά! ;-)

roadartist είπε...

Καλημέρα! Πολύ καλό ποστ Γεράσιμε, η σύγκριση των φωτογραφιών του τότε και του σήμερα πραγματικά πολύ καλή ιδέα! Οσο για το σλόγκαν του ΕΟΤ, μιλάμε σίγουρα για ΑΛΗΘΙΝΕΣ εμπειρίες.. Εδώ το καλοκαίρι ο τουρίστας παρακολουθούσε το ολοκαύτωμα.. live..Ποιος τα σκέφτεται αυτά??

athanasia είπε...

Δεν μπορείς να πεις, ωρίμασε ο Οργανισμός...

Μετά το [κωμικοτραγικό] Live Υour Μyth Ιn Greece, προχώρησε στο The True Experience. Αυτό, σου λέει, θα το υποστηρίζουν και οι ιθαγενείς στους τουρίστες.

:))

Meropi είπε...

Αχ Γεράσιμε μου πόσο δίκιο έχεις!! Κάθε φορά που επιστρέφω από την Ευρώπη ντρέπομαι λιγάκι να κοιτάξω τα κτίρια μας....

gerasimos είπε...

roadartist στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε ένα υπέροχο ποτάμι αμπάζωτο, με μια όμορφη γεφυρούλα. Τι όμορφη που θα' ταν η Αθήνα αν δεν είχαν μπαζωθεί τα ποτάμια που τη δρόσιζαν και τώρα πια την πνίγουν εκδικούμενα σε κάθε νεροποντή. Θα' μοιαζε ίσως και λιγάκι στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τα ποτάμια τους: Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Βουδαπέστη...

gerasimos είπε...

athanasia υπάρχει άραγε πιο true experience από το να ζει κανείς σ' αυτή τη χώρα;

gerasimos είπε...

meropi στην Ελλάδα μοιάζει σαν ό,τι κακό γούστο είχε ο καθένας να το εκτόνωσε πάνω στο κτίσιμο του σπιτιού του.

mania είπε...

Καλησπέρα Γεράσιμε, σε είδα σε διάφορα μπλογκ που περιδιάβηκα ως προτεινόμενο και είπα να σε επισκεφτώ. Ε, λοιπόν μου άρεσες! Πολύ καλά καλά τα λες. Να αγιάσει το στόμα σου! Ετσι μου έλεγε η γιαγιά μου!
Κακογουστιάς το ανάγνωσμα βασιλεύει σχεδόν παντού. Λέω σχεδόν γιατί είναι μερικά περιορισμένα μέρη του κέντρου της Αθήνας που ακόμα τα γουστάρω (Θησείο, περιοχή Ακρόπολης...)

pølsemannen είπε...

Εγώ βρίσκω το σλογάνιον αρκετά επιτυχημένο, διότι είναι αρκετά νεφελώδες ώστε να μην υπόσχεται κάτι συγκεκριμένο.

"Live your expirience"... ναι πώς, μόνο που ευφυώς δεν διευκρινίζει τι ακριβώς.

"...οποία κάποιοι αποδίδουν στο ότι οι πολυκατοικίες στην Ελλάδα χτίζονται όχι από αρχιτέκτονες αλλά από μηχανικούς..."

Φυσικά και ήταν ένας φλωραρχιτέκτωνας που δεν μπορεί να κάνει ένα κοτέτσι να σταθεί που είπε αυτό το ευφυολόγημα.
Αρκεί να σας αναφέρω τον περιαστικό μύθο, που εις καπάτσος μηχανικός φωτογράφιζε ροζ, ροδακινί και λαχανί μεζονέτες και κατόπιν εφάρμοζε το αισθητικόν αποτέλεσμα στις κατασκευές του. Εάν αυτό δεν είναι επαγγελματική ευσυνειδησία, τότε δεν ξέρω τι είναι.

gerasimos είπε...

mania καλώς μας ήρθες και καλορίζικο το μπλογκ σου εύχομαι.

Σίγουρα έστω κι αργά έγιναν κάποιες προσπάθειες εξανθρωπισμού, όπως η πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που έγινε η αγαπημένη ίσως βόλτα στην Αθήνα.

gerasimos είπε...

pølsemannen το σλόγκαν είναι όντως αρκετά ασαφές. Γενικά με την ασάφεια προεύονται οι κυβερνήσεις σε αυτή τη χώρα και απ' ό,τι φαίνεται οι ασαφείς υποσχέσεις περνάνε πλέον και τα σύνορα της χώρας.

roadartist είπε...

Γεράσιμε αυτο το έχω σκεφτεί παρα πολλές φορες....

gerasimos είπε...

roadartist το ξέρω (δηλαδή το φαντάζομαι) καλό μου. Κι εγώ το έχω σκεφτεί αλλά ούτε καν ως σκέψη δεν αντέχει πολλή ώρα... αυτή η πόλη χρειάζεται γκρέμισμα και ξαναχτίσιμο αλλά με όραμα αυτή τη φορά.

Kataskeui team είπε...

Η Ελλάδα δν είναι μόνο η Αθήνα!!! Πάτε κανα ταξιδάκι στα νησιά μας και μετά μιλάτε! Η Αθήνα απλώς ειναι η πρωτεύουσα με τα καλά της όπως η Ακροπόλη, το μετρό, ΟΑΚΑ κ.α. αλλα και τα αρνητικά της όπως το κυκλοφοριακό, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.α. Εμεις το μονο που κανουμε είναι να προβάλουμε τα αρνητικα της χωρας μας!! Ε λοιπόν ας σταματίσει αυτή η γκρίνια!!!