13 Ιουν 2013

H δική μου ΕΡΤ

Βλέπω κάποιους στο διαδίκτυο, στα social media δυο μέρες τώρα, να το αντιμετωπίζουν όλο αυτό που συμβαίνει με την ΕΡΤ ψυχρά ή κάνοντας την πλακίτσα τους - σε αντίθεση με τις μεγάλες γαλλικές εφημερίδες και αμέτρητα διεθνή ΜΜΕ σήμερα που μιλάνε για "μαύρο" στη δημοκρατία στην Ελλάδα. Και διαπιστώνω ότι με αυτή την αφορμή ξεχώρισαν τα άγρια από τα ήμερα. 

Από τη μια, άνθρωποι που προφανώς δεν είδαν ποτέ "Θέατρο της Δευτέρας", δεν ξενύχτησαν ποτέ με την "Κινηματογραφική βραδιά", δεν είδαν ποτέ "Παρασκήνιο", δεν άκουσαν ποτέ Δεύτερο ή Τρίτο Πρόγραμμα. Άνθρωποι που έχουν πλήρως αποδεχθεί την κυρίαρχη υποκουλτούρα της ιδιωτικής σκουπιδοτηλεόρασης σαν έναν new age ελληνικό πολιτισμό. Άνθρωποι που από όλα όσα ακούνε αυτά τα τρία ανισόρροπα χρόνια έχουν πειστεί, ζαλισμένοι - όπως έχουμε όλοι ζαλιστεί - ότι το ελληνικό κράτος ή η Ελλάδα η ίδια δε θα έπρεπε να υπάρχει, ας την αγοράσει κάποιος να τελειώνουμε. Ότι πρέπει όλα σ' αυτή τη χώρα να γκρεμιστούν και να ξαναχτιστούν κι ας περιλαμβάνουν τις γλυκύτερες, πιο καθοριστικές για το ποιοι είμαστε αναμνήσεις μας, πράγματα που μας διαμόρφωσαν λίγο ανθρώπινα, λίγο αξιοπρεπώς, όσους προλάβαμε, πριν την ισοπεδωτική εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης και την συνακόλουθη πολιτιστική εκτέλεση εν ψυχρώ του Έλληνα. 

Και, από την άλλη, είμαστε όσοι υπόλοιποι φαινόμαστε να πιστεύουμε με έναν διαφορετικό τρόπο σε αυτή τη χώρα και τον εναπομείναντα πολιτισμό της. Όσοι νιώθαμε την ΕΡΤ - προσωπικά κυρίως τη ραδιοφωνία πολλά χρόνια τώρα, το Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα που με βοηθάνε (βοηθούσαν!) όσο τίποτα άλλο να επιβιώνω ψυχικά στην απίστευτη αυτή χώρα - αναπόσπαστο κομμάτι μας. Γιατί η ΕΡΤ προϋπήρχε του κάθε Κεδίκογλου και θα υπάρχει μετά απ' αυτόν. Παρότι ο ίδιος και το κόμμα του, που έκαναν ό, τι μπορούσαν για να την υποβαθμίσουν βάζοντας μέχρι και τον... Αιμίλιο Λιάτσο γενικό διευθυντή ειδήσεων, κόπτονται ξαφνικά για τη φαυλοκρατία και την κομματοκρατία στην ΕΡΤ, την οποία οι ίδιοι αδίστακτα εγκατέστησαν και εκπροσωπούν μαζί με το συνεταιράκι ΠΑΣΟΚ. Και αποφασίζουν και διατάσσουν να την κλείσουν, εν μια νυκτί. Για να δημιουργηθεί, από αυτούς τους ίδιους ανθρώπους, που χρησιμοποιύσαν όλα αυτά τα χρόνια την ΕΡΤ ως κομματικό τους αναψυκτήριο, μια νέα, αξιοκρατική και διάφανη... "ΝΕΡΙΤ". Όσοι δεν αισθάνονται ότι αυτό το πράγμα τους προσβάλλει βαθιά, ότι τους βιάζει σαν προσωπικότητες, σαν πολίτες αυτής της χώρας, σαν ανθρώπους, ομολογώ ότι με δυσκολεύουν πολύ να επικοινωνήσω μαζί τους και να τους καταλάβω. Παρότι κάνω ό, τι μπορώ, ειλικρινά. Και περιμένω να ακούσω που μπορεί να έχω πλανηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: