23 Νοε 2008

Η στιγμή της έκπτωσης



Βλέπω την παρουσιάστρια του τηλεπαιχνιδιού Η στιγμή της Αλήθειας κυρία Ευγενία Μανωλίδου να δηλώνει σε συνέντευξη, όσον αφορά στην επιλογή της να το παρουσιάσει: 'όλα πρέπει να τα δοκιμάζει ο άνθρωπος'. Κάθισα λοιπόν και σκέφτηκα πώς μπορεί να το εννοούσε αυτό. Έχουμε στην περίπτωσή της μια μουσικό με αξιολογότατες σπουδές, μια - για τα πτωχά ελληνικά δεδομένα - accomplished composer and conductor, η οποία χρησιμοποίησε εν προκειμένω τη φράση-κλισέ όποιου επιχειρεί να δικαιολογήσει μια λάθος του κίνηση. Αν βρεθούμε σε ένα πολύ καλό εστιατόριο με εξαιρετικά εδέσματα κυρία Μανωλίδου, αναμφίβολα όλα μπορούμε να τα δοκιμάσουμε. Αν πάλι πέσει στα χέρια μας ένα cd ποιοτικής μουσικής, απ' αυτή στην οποία έχετε αφιερωθεί μέσα από τις σπουδές σας, επίσης όλα μπορούμε να τα δοκιμάσουμε, να τα ακούσουμε. Αν, ακόμη, πάμε σε μια έκθεση έργων ενός μεγάλου ζωγράφου κυρία Μανωλίδου, όλα τα έργα μπορούμε να δοκιμάσουμε να θαυμάσουμε και να κατανοήσουμε, όπως κι αν πέσουν στα χέρια μας έργα ενός μεγάλου συγγραφέα. Αλλά αυτό ΔΕΝ ισχύει για τα προϊόντα, τα υποπροϊόντα και τα ανθυποπροϊόντα της ελληνικής τηλεόρασης. Αυτά κυρία Μανωλίδου ΔΕΝ αποτελούν μήλα και πορτοκάλια στα καφάσια μιας λαϊκής, που καλό θα ήταν όλα να τα δοκιμάσουμε για να δούμε ποια θα μας αρέσουν περισσότερο: τα σάπια, αμερικανικής προέλευσης φρούτα που μας σερβίρει η ελληνική τηλεόραση υπό μορφή τηλεπαιχνιδιών δεν τα δοκιμάζουμε κυρία Μανωλίδου, τα πετάμε κατευθείαν. Δεν τους επιτρέπουμε να εισέλθουν στο πεπτικό μας σύστημα ως σκεπτόμενων ανθρώπων. Ούτε μας υποχρεώνει κανείς να τα 'δοκιμάσουμε'. Εκτός αν επιλέξαμε οι ίδιοι να πάρουμε έναν λάθος δρόμο, έναν δρόμο που μας οδήγησε να δοκιμάζουμε αλλοιωμένα τηλεοπτικά προϊόντα. Αλλά αν αυτό συνέβη, ήταν δική μας επιλογή. Η επιλογή να αρχίσουμε τις εκπτώσεις στις αξίες-οδηγούς μας, στην αξιοπρέπεια και στην αισθητική μας δεν δικαιολογείται λέγοντας 'όλα πρέπει να τα δοκιμάζει ο άνθρωπος': άπαξ και αρχίσουμε τις εκπτώσεις, αναπόφευκτα όλα τα δοκιμάζουμε.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ξοδεύουμε παραπάνω φαιά ουσία απ' ό,τι της αξίζει;

Καλό μεσημέρι

john savvopoulos είπε...

Εξαιρετική η παρατηρησή σου. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.

Τη καλημέρα μου.

Locus Publicus είπε...

Αυτή η θετική εικόνα της γυναίκας μουσικού μου είχε μείνει στο μυαλό απο τα λίγα που γνώριζα για την κ. Μανωλίδου, όταν έμαθα για τη νέα τηλεοπτική της ενασχόληση. Αυτά που γράφεις φίλε μου ασφαλώς τα γνωρίζει και η ίδια. Στα πολλά "που πρέπει κανείς να δοκιμάζει", εγώ θά έβαζα και την προσωπική μας εικόνα, αυτό που θέλουμε να αντιπροσωπεύσουμε και να δείξουμε στον κόσμο. Η εικόνα αυτή δύσκολα δημιουργείται και εύκολα χαλάει. Θα την κατασπαράξουν τώρα τα διάφορα τρωκτικά του γραπτού και ιντερνετικού Τύπου. Είναι η τιμή που πληρώνει κανείς για την ανοησία του.

phlou...flis είπε...

Εχεις δίκιο μα θαρρώ πως πολλοί συνάνθρωποί μας συμφωνούν με την άποψη της κας και την ...δοκιμάζουνε

αθεόφοβος είπε...

Φαίνεται ότι η ανάγκη προβολής σε μερικούς είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη να διατηρήσουν την αξιοπρέπειας τους.

Seagull είπε...

Γενικώς προτιμώ να βρίσκω εξηγήσεις -δικαιολογίες για τους ανθρώπους, από το να τους κατηγορώ και να τους ρίχνω "στο πυρ το εξώτερο". Προσπαθώ, λοιπόν, να καταλάβω γιατί μπορεί να έχουν ενεργήσει έτσι όπως έχουν ενεργήσει. Και, σε τελική ανάλυση, αυτό που κατ' εμέ έχει σημασία είναι, εάν και όταν κάνουμε κάποια λάθη (που όλοι μας κάνουμε, αναμφίβολα, απλώς οι δικές μας πράξεις δεν γνωστοποιούνται ευρέως και δεν προβάλλονται, ώστε να μεγιστοποιούνται...), να έχουμε το θάρρος και να δηλώνουμε πως "κάναμε λάθος" και να συνεχίζουμε. Η κατά τα άλλα άξια, όπως όλοι παραδέχονται, κυρία Μανωλίδου, δεν φαίνεται να έχει κάνει ακόμα την αυτοκριτική της. Ίσως θα ήταν σωστό να της δώσουμε χρόνο να το κάνει, αφού ακόμα είναι μέσα στο πρόβλημα, μέρος του προβλήματος, που μάλιστα είναι επίκαιρο και "φλέγον"!...

δεσποιναριον είπε...

Μηπως Γερασιμε, ο Κυριακου πληρωνει καλυτερα απο τον διευθυντη ορχηστρας; Καλησπερα.

Βερενίκη είπε...

Η κυρία Μανωλίδου όμως δεν είναι γνωστή στην Άνω Κολοπετινίτσα ως conductor and music composer, αλλά ως παρουσιάστρια reality παιχνιδιού. Και ως γνωστόν στην Ελλάδα σήμερα αν δεν είσαι αναγνωρίσιμος από τη θείτσα Κούλα, είσαι ένα τίποτις. Προσπαθεί λοιπόν απεγνωσμένα να γίνει διάσημη με όποιο τρόπο μπορεί. Αυτό όμως που μου τη σπάει περισσότερο στη συγκεκριμένη κυρία είναι αυτή η γλυκανάλατη έως ξινισμένη αθωώτητά της. Σαν την Πολυάννα και το μυστικό της ευτυχίας... ένα πρ'αγμα

Meropi είπε...

Καλημέρα Γεράσιμε μου,
πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου. Άντε μετά να μας πείσει η κα Μανωλίδου - Γεωργιάδη ότι πρόκειται για σοβαρό και σκεπτόμενο άνθρωπο....

squarelogic είπε...

Μα καλά,το ότι έχει παντρευτεί τον Άδωνι,τον οποίον δημοσίως αποκαλεί και 'Μπουμπούκο" δε σας λέει τίποτε?

Unknown είπε...

Αξιοπρέπεια τέλος, Γεράσιμε. Καλό βράδυ.

Meropi είπε...

Γεράσιμε καλησπέρα,
πέρασα να δω τι κάνεις. Ελπίζω η απουσία σου από το blogging να οφείλεται στο ότι βρήκες μια καλή δουλειά που σε απασχολεί πολύ. Στο εύχομαι.

gerasimos είπε...

Δενδρογαλή εγώ την ξέχασα κιόλας...

John Black χαίρομαι.

LocusPublicus νομίζω ότι σε περιπτώσεις όπως η δική της δεν πρόκειται απλώς περί ανοησίας... κάτι στραβό υπάρχει απ' την αρχή.

phlou...flis σαφώς.

gerasimos είπε...

αθεόφοβος προβολής κάθε είδους...

SeaGulL με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.

δεσποιναριον δε νομίζω ότι πρόκειται μόνο περί χρημάτων.

Βερενίκη νομίζω η πρώτη σου πρόταση τα είπε όλα.

gerasimos είπε...

Meropi άντε ντε.

squarelogic πολλά λέει, αλλά άλλο η προσωπική της ζωή.

mariana δεν πουλάει βλέπεις..

Seagull είπε...

Γεράσιμε, καλή σου μέρα!
Οπως γνωρίζεις ήδη, δημιούργησα ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή να με ενημερώσεις και να κατεβάσω τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους