3 Μαρ 2007
Περί μεταναστών
Στη χώρα που οι κάτοικοί της προτιμούν να "ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα" παρά να αποκτήσουν έναν οι ίδιοι, όπως λέει μια παλιά παροιμία, δεν προκαλούν, δυστυχώς, έκπληξη τέτοια και παρόμοια περιστατικά, όπως αυτό που περιγράφει ο gazi kaplani στο blog του. Οι Έλληνες έχουμε πολλά καλά ως λαός, είμαστε όμως και βαθιά συμπλεγματικοί άνθρωποι. Αισθανόμαστε άνετα όταν μας εκπροσωπεί στη Eurovision ένας αλλοδαπός τραγουδιστής, εφόσον πρόκειται για έναν pop διαγωνισμό, που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν ασχολείται μαζί του στα σοβαρά. Υποσυνείδητα θεωρούμε αυτόν τον άνθρωπο κατώτερό μας πολιτισμικά, αισθητικά, και γενικότερα, κι έτσι κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας. Όταν όμως είναι καλύτερος μαθητής από τα παιδιά μας στο σχολείο, όταν γράφει καλύτερα από εμάς στις εφημερίδες και μάλιστα γράφει και ωραία βιβλία (αν είναι ποτέ δυνατόν!), όταν είναι καλός μουσικός, ποιητής, καλός σε ο,τιδήποτε και, κυρίως, καλύτερός μας, αυτό το γεγονός αφυπνίζει τον εγωισμό μας. Και τότε, αχ τότε, αλίμονό του...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
Καλώς σε βρήκα!
Είναι ενθαρρυντικό που τέτοιες κουβέντες, διατυπώνονται από νέους ανθρώπους.
Μόνο όταν εμείς, δούμε πέρα από τα στενά μυαλά αυτόν που είναι ποτισμένα με μίσος και κακία, τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα.
Και η φωνή σου, η φωνή του Γκάζι Καπλάνι, η φωνή του Αρμπαν και πολλών νέων Ελλήνων και Αλβανών, πρέπει να ακουστεί δυνατά .
Γιατί, έχει να πει πράγματα με αξία.
Να’σαι καλά.
n.ago συμφωνώ και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δυστυχώς, όσο δυνατά κι αν ακουστούν οι φωνές μας, η φωνή των ΜΜΕ είναι ισχυρότερη. Ελπίζω οι νεότερες γενιές να επιδείξουν την ανεξάρτητη και κριτική σκέψη που απαιτείται σε τέτοια ζητήματα.
Δυστυχώς τα πράγματα μοιάζουν να διαιωνίζονται κατά τον ίδιο τρόπο.
Όπως είχα πει αλλού, η στάση μας απέναντι στους μετανάστες αντικατοπτρίζεται πλήρως στο γεγονός ότι τους "έχουμε καταστήσει αόρατους" κατά κάποιον τρόπο.
Είναι κάτι φαντάσματα τα οποία μόλις βγουν από τον χώρο εργασίας τους είναι σα να μην υπάρχουν για μας τους υπόλοιπους. Λες και δεν ζουν ανάμεσά μας, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Η γκετοποίηση τους λαμβάνει χώρα εκτός των άλλων και ένα ιδιαίτερα "εκλεπτυσμένο" τρόπο: εξαφανίζοντας τους από την εικόνα της πραγματικότητας.
Για να μιλήσουμε μαζί τους πρέπει πρώτα να τους ακούσουμε, και για να ακούσουμε πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε την ύπαρξή τους!
Προσωρινά εμείς φαίνεται να μην κοιτάμε καν...
Τους αποφεύγουμε σαν να είναι μαύρες γάτες, όπως γράφει και ο Gazi στο blog του.
Δημοσίευση σχολίου