Πρόκειται ίσως για την πρώτη φορά στην Ελλάδα που πανεπιστημιακοί high-flyers (υψηλά ιστάμενοι δηλαδή) έρχονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και τους επιβάλλονται παραδειγματικά αυστηρές ποινές. Η αυστηρότητα των ποινών έχει νομίζω διπλό νόημα: α) λειτουργεί παραδειγματικά για επίδοξους καταχραστές δημόσιου χρήματος και β) περνά το μήνυμα ότι ουδείς, όσο υψηλά ιστάμενος κι αν είναι, δεν ξεφεύγει από τη δικαιοσύνη και δεν μένει ατιμώρητος. Μία ακόμη διάσταση του θέματος αφορά πιστεύω στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που τόσο θερμά υπερασπίστηκαν προσφάτως οι καταδικασθέντες και μύριοι άλλοι πανεπιστημιακοί έναντι στο ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μήπως τελικά - ορισμένοι από αυτούς - υπερασπίζονταν περισσότερο τα κεκτημένα τους και ένα status quo ante που εξυπηρετεί τις προσωπικές τους επιδιώξεις και τα ατομικά τους συμφέροντα, και ΟΧΙ τη δωρεάν παιδεία (ΑΝ υπάρχει τέτοιο πράγμα);
Τέλος, αναρωτιέμαι αν και οι αντιδράσεις ορισμένων 'προοδευτικών' εφημερίδων και 'διανοούμενων' που δηλώνουν σοκαρισμένοι από την 'υπερβολική αυστηρότητα' των ποινών και φτάνουν να μιλούν και για 'πολιτικές σκοπιμότητες' δεν σχετίζονται και αυτές με την υπεράσπιση των δικών τους κεκτημένων, επιδιώξεων και συμφερόντων, στα κοινωνικά και ιστορικά πλαίσια πάντα ενός εύκολου, λαϊκιστικού και κακώς εννοούμενου αριστερισμού, που τόσο πρόσφορο έδαφος βρήκε σε αυτή τη χώρα από τη δεκαετία του '60 και ύστερα.
Δυστυχώς, στον μύλο αυτών των παλαιάς κοπής νοοτροπιών, της διαφθοράς, του κομπλεξισμού, του πανεπιστημιακού μεγαλοϊδεατισμού και των συντεχνιακών μικροσυμφερόντων που στεγάζονται κάτω από αρχαιοελληνικούς κίωνες, κάθε χρόνο αλέθονται και διαπλάθονται εκατοντάδες, χιλιάδες ψυχές νέων παιδιών. Παιδιών που με τα διαβάσματά τους, διψασμένα για γνώση και ανυποψίαστα για το τί τα περιμένει, εισάγονται κάθε χρόνο στα πανεπιστήμια. Στις καλύτερες των περιπτώσεων θα βγουν από αυτά τέσσερα χρόνια μετά σε μια Ελλάδα της αρπαχτής και της ανεργίας, και θα μπουν στο στημένο παιχνίδι του μέσου και των απαραίτητων τηλεφωνημάτων σε 'γνωστούς' που θα τα βοηθήσουν να βρουν μια δουλειά με απόλυτο κριτήριο τη μικρότερη δυνατή αθλιότητα που θα βιώσουν εντός της.
20 σχόλια:
Η αλήθεια είναι πως όταν διάβασα τις ποινές των κατηγορουμένων εντυπωσιάστηκα. Δεν περίμενα ποτέ στην Ελλάδα να πάρει διάσταση ένα τέτοιο θέμα και το κυριότερο, δεν περίμενα ποτέ να επιληφθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη το θέμα αυτό και να λάβει τέτοιες αποφάσεις. Βέβαια τα ελαφρυντικά είναι πολλά και προβλέπω μετά από λίγα χρόνια, ίσως και σε λιγότερα από τα μισά που δόθηκαν, να αποφυλακίζονται όλοι με δάφνες και στεφάνια και να προχωρούν στον "έντιμον" αυτών βίον". Βέβαια υποθέτω ότι και η ηλικία τους δε θα είναι κατάλληλη για κάτι τέτοιο αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Ο λαός λέει "πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι". Και έρχομαι σε αυτό που λες για τον Τύπο. Ο ίδιος αυτός τύπος καταδικάζει την απραξία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώ τώρα πνέει τα μένεα. Βέβαια όποιος κατάφερε να βρει την άκρη με τα ελληνικά δρώμενα είναι ευτυχής. Η αλήθεια όμως είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα να υπάρχει παραδειγματισμός μήπως και μπορέσουμε να βαδίσουμε, έστω και εν μέρει, στο σωστό δρόμο!
chris συμμερίζομαι απόλυτα την επιφυλακτικότητά σου ως προς την έκτιση των ποινών. Όσο για τον τύπο, νομίζω ότι παίζεται ένα βρώμικο παιχνίδι που ούτε οι ίδιοι οι συμμετέχοντες μπορούν να το αντιληφθούν στο σύνολό του.
Παρ' όλα αυτά ο Τύπος είναι και θα είναι πάντοτε μία Εξουσία. Κι αυτό γιατί εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι του την έχουμε προσδώσει. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και οι αρχηγοί του Κράτους ή άλλων φορέων είναι αιρετοί. Ο Τύπος όμως είναι μόνιμη εξουσία, όπως και κάθε τι που έχει να κάνει με τη δημοσιότητα.
Chris ο τύπος έχει τη δύναμη της ρίψης λάσπης εναντίον οποιουδήποτε και η λάσπη, ως γνωστόν, αποτελεί το ισχυρότερο είδος επιχειρήματος στην ελληνική δημόσια ζωή.
Μεταξύ μας δεν προτίμησα ποτέ τη λάσπη, ούτε καν αυτά τα λασπόλουτρα που κάνουν καλό και στην υγεία μας. Ξέρεις.... στης Κρηνίδες στην Καβάλα έχει θαυμάσια τέτοια λασπόλουτρα. Αλλά πιστεύω ότι οι λασπολόγοι ούτε με 100 τέτοια μπάνια δεν πρόκειται να θεραπεύσουν τον αρρωστημένο τους εγκέφαλο!
Μα σοβαρά μιλάτε ρε παιδιά?
Τώρα θα μάθουμε τι γίνεται μέσα στα ιδρύματα?
Ο Τύπος κάνει τη δουλειά του.
Τα κυκλώματα και τα λαμόγια που υπάρχουν μέσα στα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι πρωτοφανή. (Να σας θυμίσω το περσινό περιστατικό στο Ρέθυμνο.)
Αν και εφόσον καταχράστηκαν τα χρήματα σε βάρος του συνόλου (τα στοιχεία ως τώρα εκεί οδηγούν), αυτή η παραδειγματική τιμωρία τους ταιριάζει.
(Το γεγονός αυτό αφιερώνεται σε αυτούς που υποστήριζαν ένθερμα την αυτοδιαχείριση στα ιδρύματα γιατί δεν υπολόγισαν το ότι "τα μεταξωτά βρακιά...")
Υ.Γ.
Που χάθηκες βρε Γεράσιμε τόσο καιρό?
giasafox ναι, γνωστά ήταν όλα αυτά, αλλά καλό είναι κάπου κάπου να...φρεσκάρουμε και τη μνήμη μας.
Ε όχι και χάθηκα...απλά αραίωσα λίγο το ποτό, εεε τους ρυθμούς με τους οποίους ανεβάζω posts ήθελα να πω.
Έχω προσωπική άποψη για τους ανθρώπους που καταδικάστηκαν.
1ο Θα διαχώριζα τους διοικητικούς από τους πανεπιστημιακούς.
2ο Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν εξοντωτικές και το χειρότερο, χωρίς συλλογισμό, πράγμα που σημαίνει ότι σε εκδίκαση της έφεσης πιθανότατα θα αθωωθούν!
3ο Δείτε here και here για μια συγκριτική ματιά στην λειτουργία δύο διαφορετικών δικαιϊκών συστημάτων.
4ο Η άποψη ότι οι ακαδημαϊκοί είναι λαμόγια, αυτά γίνονται σε όλα τα πανεπιστήμια κοκ είναι κατά την άποψή μου ισοπεδωτική. Η περίπτωση του Σ. Αλεξανδρόπουλου, την οποία γνωρίζω και στην οποία παραπέμπει ο giasafox είναι εντελώς διαφορετική. Η υπεξαίρεση με το ρουσφέτι - και τα δύο απαράδεκτα και άξια τιμωρίας - είναι δύο διακριτά πράγματα. Είναι θεωρώ τεράστιο λάθος να βάζουμε όλα τα πράγματα στο ίδιο τσουβάλι.
5ο Ζούμε σε μια χώρα όπου ακόμα επικρατεί η νοοτροπία των λειτουργών και όπου επαγγελματίες είναι μονάχα οι απατεώνες. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
chris απ’όσο μπορώ να γνωρίζω, στην καθαρογραμμένη απόφαση θα υπάρχει και το αναλυτικό σκεπτικό των δικαστών, υποθέτω επαρκώς τεκμηριωμένο για μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Επίσης καταδικάστηκαν από το Εφετείο Κακουργημάτων και άρα - και πάλι εξ όσων γνωρίζω - μπορούν να κάνουν μόνο αναίρεση στον Άρειο Πάγο.
Κανείς δεν είπε ότι οι ακαδημαϊκοί είναι απατεώνες ή ότι τα ίδια γίνονται σε όλα τα πανεπιστήμια. Απλώς τέτοια φαινόμενα προκαλούν προβληματισμό.
Καλημέρα! Δεν έχω ιδέα για τα δεδομένα της υπόθεσης, οπότε δε μπορώ να μιλήσω. Διάβασα για την καταδίκη σε site, και μου φάνηκε περίεργο που ήταν τόσο αυστηρή. Αλήθεια, η κατηγορίες ενάντια στους πρώην πρυτάνεις ποιες ήταν;
Από άτομα πάντως, γνωρίζω μόνο τον Κώνστα, από δημοσιεύσεις του, λόγω του ότι είναι από συγγενές ακαδημαϊκό πεδίο (btw, αυτός δεν ήταν και πρεσβευτής στο Συμβούλιο της Ευρώπης κάποια στιγμή;).
Για να πω και την κακία μου, η εν ελλάδι "ρεαλιστική σχολή" των Διεθνών Σχέσεων έχασε έναν από τους υπηρέτες της. Τί κρίμα! :P
Τώρα το μόνο που μένει είναι να εξορίσουμε μια δια παντός τον Ήφαιστο για να γλυτώσουμε από τους αρτηριοσκληρωτικούς! Γιατί άλλο "Θουκιδίδειο κύρηγμα" δεν το αντέχουν τα νεύρα μου! :P
I döda vinkeln ο Αλέκος Μάρκελλος αναφέρει στο σχετικό post του όλες τις κατηγορίες και τις αντίστοιχες ποινές. Καλώς ήρθες πάλι απ’ τα μέρη μας.:-)
Τον βαθμό της ενοχής του καθενός δεν είναι εύκολο να τον γνωρίζουμε. Θεωρώ, ωστόσο, ότι οι δικαστές, που δίκασαν και καταδίκασαν έλαβαν υπ' όψιν τους το αν η ενοχή τους πήγαζε από πράξεις ή απλώς παραλείψεις. Όσο κι αν το δεύτερο είναι ελαφρότερτο, δεν πρέπει, πάντως, να ξεχνάμε ότι έστω και με τις παραλείψεις τους να ελέγχουν τον χώρο ευθύνης τους και το τι υπογράφουν και εγκρίνουν κάθε φορά, έδιναν παραδείγματα τρόπου διοικήσεως, εργασίας και χειρισμού δημόσιου αξιώματος. Κι αυτό είναι το χειρότερεο, γιατί η νεολαία κι ολόκληρη η κοινωνία δεν διαπαιδαγωγείται τόσο με Νόμους, διατράξεις και νουθεσίες και λογύδρια όσο με καθημερινές πράξεις. Αυτό είναι πρωτίστως το πρόβλημα με την Ελλάδα των λαμόγιων : το ότι όλοι οι προβεβλημένοι χορεύουν τον χορό ενός αμφιλεγόμενης προελεύσεως πλούτου και ο "κοσμάκης" μένει με το στόμα ανοιχτό από το πόσο πολλά γίνονται και μένουν συνήθως ατιμώρητα ή απολαμβάνουν ανοχή. Από κει8 και πέρα, ένα βήμα μικρό είναι μέχρι το να θέλει να τους μοιάσει μάλλον, αντί να τους καταδικάσει!
asteroid δυστυχώς ο 'κοσμάκης' παραμένει κολλημένος στην κόλλα της υλιστικής καθημερινότητας και της κατανάλωσης. Βλέπει τους πλούσιους με τα τζιπ και τις βιλάρες και καταδανείζεται προκειμένου να μπορέσει να λάβει κι αυτός - ο κάθε μισθοσυντήρητος - μέρος στο όργιο της conspicuous consumption (ελληνικά θα λέγαμε της κατανάλωσης για να κάνει κι αυτός τη φιγούρα του). Το χειρότερο λοιπόν δεν είναι το ότι όλο και περισσότεροι νεοέλληνες ζουν μέρα με τη μέρα και μετράνε και το παραμικρό έξοδο προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Το χειρότερο είναι ότι επιπλέον αισθάνονται υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν προς τα έξω μια ψεύτικη εικόνα ευμάρειας και καλοπέρασης, μιμούμενοι τους πλουσίους.
conspicuous consumption
(μεταφραστικό τιπ)
επιδεικτική κατανάλωση
---
I döda vinkeln ο Μεταξόπουλος έκανε φιλοσοφία της επιστήμης, από τους καλύτερους δασκάλους ever και ο Παπαθανασόπουλος ιστορία. Ο Γετίμης νομίζω κοινωνική πολιτική. Και οι τρεις είχαν αρκετές δημοσιεύσεις ο Παπαθανασόπουλος, τον οποίο είχα και δάσκαλο είναι εξαίρετος επιστήμονας.
Για τον Κώνστα μάλλον ξέρεις καλύτερα.
---
Συμφωνώ με τον asteroid για την ευθύνη της αμέλειας. Είμαι πολύ περίεργος να διαβάσω το σκεπτικό της απόφασης. Gerasimos δεν αναφερόμουν σε αυτό αλλά στον συλλογισμό που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτές τις ποινές. Θα δούμε...ίσως να βιάστηκα.
Γεράσιμε, κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό, οι καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είναι άτομα με φοβερές γνώσεις που όμως έχουν καβαλήσει καλάμια και δεν κατεβαίνουν με τίποτε. Εγώ, προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα όποιος έχει φταίξει να πληρώσει με όποια ποινή του αναλογεί.
Με εκνευρίζει, όμως, όλη αυτή η μεθοδευμένη προσπάθεια. Η μη επιδότηση, το μποϋκοτάρισμα σε όποια προοδευτική απόφαση λαμβάνει το Πανεπιστήμιο, η άρνηση να δεχτεί το Υπουργείο οιαδήποτε πρόταση κάνουν τα όργανα των καθηγητών. Γιατί ποτέ κανείς του Υπουργείου δεν πλήρωσε την δική του "παράλειψη" -που σπανίως είναι τέτοια, συχνότερα είναι πράξη- να κάνει το χρέος του απέναντι στη "Δημόσια" "Δωρεάν" Ανώτατη Παιδεία; Και ξέρεις και κάτι; Τυχαία όλα αυτά βγαίνουν τώρα; Τώρα που πάνε να περάσουν όχι μόνο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και άλλες ρυθμίσεις, τις πιο εξοντωτικές που φτιάχτηκαν ποτέ για το πανεπιστήμιο; Κι ένας ολόκληρος κόσμος-κερκίδα, κάθεται και περιμένει το θάνατο του μονομάχου...
Επαναλαμβάνω. Πολλοί καθηγητές έχουν ξεφύγει. Επίσης, κάθε μορφή εξουσίας διαφθείρει, δεν θα μπορούσε να μην συμβαίνει και στο Πανεπιστήμιο αυτό. Είναι, όμως, τόσο μεγάλη η σαπίλα αυτών που κατακεραυνώνουν το πανεπιστήμιο και προσπαθούν να θίξουν το κύρος του, με τέτοια μέσα και με ακόμα χειρότερα καραγκιοζιλίκια ενίοτε, που εγώ δεν μπορώ να δω το θετικό τόσο έντονα σε αυτήν την απόφαση. Γιατί είναι υποκρισία. Και αυτήν την αποστρέφομαι.
industrialdaisies δεν συμφωνώ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εφόσον λειτουργήσουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης, δεν βλέπω το πρόβλημα. Και δεν νομίζω ότι φταίνε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - που δεν είχαμε ποτέ στην Ελλάδα - για την κατάντια και τα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ. Στην Ελλάδα, όταν βιώνουμε μια δυσάρεστη κατάσταση, τείνουμε να πιστεύουμε ότι κάθε αλλαγή θα είναι για το χειρότερο ή ότι αυτή φταίει - άσχετο αν δεν έγινε ακόμη ή δε θα γίνει ποτέ - για τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Αλλά δεν είμαι αυτής της άποψης. Στο συγκεκριμένο ζήτημα είμαι υπέρ του δικαιώματος στην επιλογή (μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ΚΑΙ στην εκπαίδευση, με την προϋπόθεση των αυστηρών κριτηρίων που ανέφερα και συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους).
Επίσης, κανείς αξιοπρεπής άνθρωπος εκτός παν/μίων δεν θέλει να βλέπει να θίγεται το κύρος τους. Τις περισσότερες φορές αυτοί που φταίνε γι'αυτό βρίσκονται εντός τους. Προσωπικά θλίβομαι όταν βλέπω μήνες καταλήψεων (που έχουν επιβληθεί ως μέσο διαμαρτυρίας με όχι τόσο καθαρές διαδικασίες από μερίδα φοιτητών στους υπόλοιπους) να οδηγούν χιλιάδες παιδιά που φοιτούν μακριά από τα σπίτια τους (και οι γονείς τους όπως και τα ίδια με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα οικονομικά) να χάνουν τις εξεταστικές τους. Ή όταν βλέπω, εξαιτίας πάλι των καταλήψεων, να κλείνουν ή να υπολειτουργούν βιβλιοθήκες ΚΑΙ εργαστήρια (γνωρίζω συγκεκριμένα παραδείγματα εδώ στη Θεσσαλονίκη από φίλους ερευνητές), με αποτέλεσμα ΚΑΙ σε αυτή την περίπτωση να την πληρώνει η πολύπαθη στην Ελλάδα έρευνα.
Τώρα, όσον αφορά στην υποκρισία στη συγκεκριμένη περίπτωση, πιστεύω ότι όντως συναντάται και εντός και εκτός πανεπιστημίων. Τόσο στους κριτές όσο και στους κρινόμενους. Αλλά πιστεύω και στην ελληνική δικαιοσύνη. Μιλάμε για μια έρευνα που διήρκεσε 18 μήνες. Όπως έγραφα και στον chris, απ’ όσο μπορώ να ξέρω, στην καθαρογραμμένη απόφαση θα υπάρχει και το αναλυτικό σκεπτικό των δικαστών, υποθέτω επαρκώς τεκμηριωμένο για μια τόσο σοβαρή υπόθεση. ΔΕΝ είναι όλα διάτρητα σε αυτόν τον τόπο, όσο κι αν μοιάζουν να είναι.
1) "Μήπως τελικά - ορισμένοι από αυτούς - υπερασπίζονταν περισσότερο τα κεκτημένα τους και ένα status quo ante που εξυπηρετεί τις προσωπικές τους επιδιώξεις και τα ατομικά τους συμφέροντα, και ΟΧΙ τη δωρεάν παιδεία"
2) αναρωτιέμαι αν και οι αντιδράσεις ορισμένων 'προοδευτικών' εφημερίδων και 'διανοούμενων' που δηλώνουν σοκαρισμένοι από την 'υπερβολική αυστηρότητα' των ποινών και φτάνουν να μιλούν και για 'πολιτικές σκοπιμότητες' δεν σχετίζονται και αυτές με την υπεράσπιση των δικών τους κεκτημένων, επιδιώξεων και συμφερόντων, στα κοινωνικά και ιστορικά πλαίσια πάντα ενός εύκολου, λαϊκιστικού και κακώς εννοούμενου αριστερισμού, που τόσο πρόσφορο έδαφος βρήκε σε αυτή τη χώρα από τη δεκαετία του '60 και ύστερα
MA tithetai thema?
Hliou faeinotero!!!
To endypwsiako einai pws xreiazetai na einai kaneis PANDELWS hlithios na mhn antilamvanetai ta dyo axiwmata pou paretheses ortha...
Bravo Gerasime, gero post!
IdentityCafe ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. :-)
Δυστυχώς στην Ελλάδα πολύς κόσμος καταπίνει αμάσητο το μενού που του σερβίρουν στα βραδινά δελτία ειδήσεων στις τηλεοράσεις. Και η παραπληροφόρηση, ο λαϊκισμός, η κατευθυνόμενη συναισθηματική φόρτιση του τηλεθεατή και η λασπολογία έχουν πάρει τη θέση της συγκροτημένης και 'υποψιασμένης' ενημέρωσης που θα απευθύνεται σε νοήμονα όντα και όχι σε ζόμπι. Έτσι και στο ζήτημα που πραγματεύεται το post.
και μετα απο ολα αυτα μας λενε να διαβασουμε και για τις εξεταστικες!!Ακους εκει! :Ο
Iliaxtida στα βιβλία σου εσύ! ;-)
Δημοσίευση σχολίου