25 Αυγ 2008

Όμορφα μέρη, άσχημοι άνθρωποι



Επιστρέφοντας από διάφορες θερινές περιηγήσεις ανά την Ελλάδα, μου έμεινε μια γλυκόπικρη γεύση. Μέσα μου συνωστίζονται απ’ τη μια όμορφοι γιαλοί, καταπράσινα τοπία και ανέγγιχτα ακόμη από τη νεοελληνική πολεοδομική κακογουστιά χωριουδάκια, με παππούδες και γιαγιάδες που σε κοιτούν μ’ εκείνο το βλέμμα που σε γυρίζει στην παιδική σου ηλικία. Και από την άλλη, οι δια βίου μολυσμένοι από το μικρόβιο του καταναλωτισμού, του φαίνεσθαι και της έλλειψης πολιτισμού νεοέλληνες: μαυρισμένοι σαν σοκολατάκια και αδυνατισμένοι όπως απαιτεί η μόδα, αλλά ψυχικά παχύσαρκοι. Στις δυσκίνητες και τελματώδεις ζωές τους έχουν αναπτύξει μια άνευ προηγουμένου σχέση πάθους με το μόνο που μοιάζει να κινείται: τα αυτοκίνητά τους. Τα κουβαλούν παντού, μεταφέροντας έτσι τα μποτιλιαρίσματα των νεοελληνικών «μεγαλουπόλεων» – εισαγωγικά διότι περισσότερο για μεγαλοχωριά πρόκειται, στα οποία ο επαρχιωτισμός και ο μικροαστισμός ντύθηκαν με τα νέας κοπής φορέματα που επιβάλλει το life-style που προβάλλεται από τα μέσα μαζικής χειραγώγησης – στα πλέον ανυποψίαστα μέρη. Πρόκειται για τους ίδιους που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με έναν χαρακτηριστικά αμήχανο τρόπο, μη μπορώντας να επικοινωνήσουν σε βάθος μαζί τους, αδυνατώντας να τα καθοδηγήσουν και να τους προσφέρουν αξιόλογα παραδείγματα προς μίμηση. Και οι οποίοι επίσης μεταφέρουν τον τηλεορασοκεντρικό τρόπο ζωής τους στα δωμάτια που θα νοικιάσουν, στα εξοχικά τους και όπου αλλού τους φέρει το έτερον τους ήμισυ: το αυτοκίνητό τους. Μπορεί κατά τύχη να βρεθούν στο πιο μαγευτικό μέρος, σε ένα καλαίσθητο δωμάτιο αλλά αυτοί θα επιμένουν να στήνονται εμπρός στην τηλεόραση, ζώντας όπως ακριβώς και στο διαμέρισμα το οποίο άφησαν πίσω τους. Η μόνη στιγμή που θα σπάσει αυτή η τηλεοπτική μονοτονία θα έρθει όταν πάνε στην παραλία. Θα ανοίξουν την ομπρέλα και τις πετσέτες τους για να απολαύσουν το τσιγαράκι και τις μπυρίτσες τους μπροστά στο κύμα, φυτεύοντας κάμποσες γόπες στην αμμουδιά και σκορπίζοντας, επιστρέφοντας πλαστικά μπουκαλάκια και άλλα αξεσουάρ των διακοπών τους από τα παράθυρα του έτερου ημίσεως. Έως την επόμενη φορά, που θα κουβαλήσουν τα διαβρωμένα από τη νεοελληνική υποκουλτούρα σαρκία τους μέχρι την πλησιέστερη εξοχική ταβέρνα…

19 σχόλια:

Aggelos Spyrou είπε...

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο η ανάρτησή σου,

φοβάμαι δε ότι τα όμορφα μέρη λιγοστεύουν εξαιτίας της ηλιθιότητας κάποιων άσχημων ανθρώπων.

Είτε πολεοδομικά, είτε από άποψη "καθαριότητας", είτε από ανάγκη των ντόπιων να ακολουθήσουν την υποκουλτούρα των πολεοχωριατών, για να τους έχουν ικανοποιημένους και να τα κονομάνε.

αθεόφοβος είπε...

Που τους είδες τους αδυνατισμένους νεοέλληνες;
Εγώ μόνο καλοθρεμμένους είδα!

gerasimos είπε...

aggelos spyrou χειρότερα ακόμα όταν, ένεκα του εύκολου τουριστικού κέρδους, οι άνθρωποι έχουν απωλέσει την αξιοπρέπειά τους και ξεροσταλιάζουν όλη μέρα στον ήλιο για να πουλήσουν τοπικά προϊόντα ή περιμένουν στο δρόμο για να σε παρασύρουν στην ταβέρνα τους, με μια λιγδιασμένη δουλοπρέπεια.

αθεόφοβος περισσότερο είχα υπόψη μου κάποιες νέες κοπέλες που ακολουθούν τα πρότυπα ανορεκτικών φωτομοντέλων. Οι άνδρες όπως είπες παραμένουν ως επί το πλείστον παχύσαρκοι... μέσα-έξω!

Meropi είπε...

Αυτή η πληγή με τα αυτοκίνητα εδώ στην Ελλάδα νομίζω ότι είναι ανίατη. Αν δε τη συνδυάσεις και με την έλλειψη δρόμων, είναι θανατηφόρα. Πας να περπατήσεις λίγο στην παραλία και δεν βρίσκεις ούτε ίντσα ελεύθερη, λόγω των αυτοκινήτων. Έλεος πια...

fpboy είπε...

Ωραίος τίτλος για την σημερινή Ελλάδα θα ήταν ο τίλτος του ποστ σου!

gerasimos είπε...

meropi είπαμε, ο Έλληνας και το αυτοκίνητό του: μια σχέση πάθους.

fpboy φοβάμαι πως ναι. Καμιά φορά με πιάνω να φαντάζομαι τι ονειρεμένος τόπος θα ήταν η Ελλάδα αν δεν την κατοικούσαν νεοέλληνες αλλά κάποιος άλλος, ευρωπαϊκός λαός που δεν θα τη γέμιζε γόπες και πλαστικά μπουκαλάκια, που δεν θα χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο για να πάει ακόμη και στο περίπτερο για τσιγάρα και θα άνοιγε κάπου κάπου και κανα βιβλίο... που θα σεβόταν τις φυσικές ομορφιές της και θα τις αναδείκνυε με τρόπους καλαίσθητους και αξιοπρεπείς, όχι με πλαστικές ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες και ταβέρνες με προκάτ φαγητό...

Χρήστος Παρασκευόπουλος είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω με όλους τους προλαλήσαντες και ειδικά με τον aggelo spyrou. Αντί να προστατεύσουμε τον τόπο μας, τον κάνουμε θυσία στο βωμό του υπέρτατου θεού Τουρισμού, λες και θα μας σώσει από όλα τα κακά. Η χώρα μας έχει απίστευτες φυσικές ομορφιές και τις οποίες δυστυχώς κάθε τόσο χάνουμε. Μέσα σε 20 χρόνια που καταλαβαίνω πλήρως τον εαυτό μου, συνειδητοποιώ ότι η καταστροφή είναι ο στόχος των πολλών. Η έλλειψη της αισθητικής και της φυσιολατρίας αναγκάζει ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων να τερατουργούν. Κρίμα......

elli_auth είπε...

μήπως θα ήταν προτιμότερο να ήταν τα μέρη άσχημα και οι άνθρωποι όμορφοι; αλλά αν ήταν οι άνθρωποι όμορφοι δεν θα φρόντιζαν να γίνουν όμορφα και τα μέρη;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε Γερασιμε,θα συμφωνήσω με την ανάρτηση σου σε μεγάλο βαθμό.Ειδικότερα στο σημείο για τα αυτοκίνητα.Φέτος διάλεξα για τόπο διακοπών μου την Σίφνο.Πανέμορφο νησί,ευγενέστατοι άνθρωποι,καταπληκτικό φαγητό.Υπήρχε όμως ένα μειονέκτημα.Οι ντόποιοι δεν είχαν προβλέψει την άφιξη των νεόπλουτων Αθηναίων με τα Cayenne και έτσι είχε δημιουργηθεί ένας πανικός στα στενά δρομάκια του νησιού.Παρ'όλα αυτά ήταν τέλεια ίσως επειδή οι σύγχρόνοι δανειολήπτες αστοί διάλεξαν άλλους πιο glamour προορισμούς...

gerasimos είπε...

chris θυμήθηκα κάτι που λέει ο Καστοριάδης σε μια συνέντευξη: Η Ελλάδα, ο ελλαδικός χώρος, έχει υποστεί άπειρες εισβολές και καταστροφές από τους ονομαζόμενους βαρβάρους. Αρχίζουμε τουλάχιστον από τους Ρωμαίους οι οποίοι ισοπέδωσαν την Κόρινθο το 146 π.Χ. Ακολουθούν ο Σύλλας, οι Γαλάτες, οι Γότθοι, οι Αλαμανοί, οι Σλάβοι, οι Βούλγαροι, οι Φράγκοι, οι Τούρκοι και τελευταίοι οι Γερμανοί. Το άθροισμα όλων αυτών των καταστροφών είναι μικρότερο από την καταστροφή που έκαναν οι Νεοέλληνες οι ίδιοι στον τόπο τους τα τελευταία είκοσι πέντε με τριάντα χρόνια.

elli_auth πλέον φτάσαμε νε έχουμε κάποιες φορές άσχημα μέρη με άσχημους ανθρώπους: δεν έχει κανείς παρά να ρίξει μια ματιά σε οποιαδήποτε ελληνική επαρχιακή κωμόπολη, στις πολυκατοικίες, τους δρόμους και τη συνολική εικόνα που προσφέρει..

stain νομίζω πολλοί αν μπορούσαν να μπαίνουν για μπάνιο στη θάλασσα με τα αυτοκίνητά τους, θα το έκαναν. Αυτό που διαπίστωσα ότι μπορούν να κάνουν είναι να πάνε ας πούμε για φαγητό σε μια ταβέρνα με θέα, να παρκάρουν ακριβώς απ' έξω το έτερον ήμισυ και αντί να κοιτάζουν τη θέα να καμαρώνουν τις λαμαρίνες.

IdentityCafe είπε...

Geia sou Gerasime!

Xairomai pou diavazw ta eythyvola posts sou pali:)


PS
Eides me Abxazies, Oseties telika, opws legame prin merikous mhnes?

gerasimos είπε...

identitycafe ναι, σε θυμήθηκα με αυτά που συνέβησαν στη Γεωργία.

Χρήστος Παρασκευόπουλος είπε...

Γεράσιμε αυτό που λές είναι δυστυχώς η μαύρη αλήθεια. Δύο πράγματα θα αναφέρω και ο νοών νοείτω... Στη Χαλκίδα και στα Χανιά υπήρχαν οχυρωματικά έργα με προμαχώνες και τείχη από τα αρχαία και τα βυζαντινά χρόνια επίσης. Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι σε αυτές τις περιοχές σεβάστηκαν όλα αυτά τα μνημεία, που αργότερα εμείς οι ίδιοι οι φιλόπατρεις Έλληνες, κατεδαφίσαμε εν μέρει για την ανέγερση σύγχρονων κτιρίων. Έχετε να πείτε κάτι μήπως?

Ανώνυμος είπε...

Τι κάνεις Γεράσιμε; Τα γνωστά χάλια που ήξερες και που θα υπάρχουν όπου πάνε οι νεοέλληνες με τη μπουζουκοειδή κουλτούρα.

gerasimos είπε...

chris τι να πω...

mariana δεν παύει όμως να με σοκάρει κάθε φορά το θέαμα...

Ανώνυμος είπε...

Είχα την τύχη φέτος το καλοκαίρι να επισκεφτώ πανέμορφα μέρη στην Ελλάδα γεμάτα φυσική ομορφιά και πανάρχαιες μνήμες αλλά και αμολύντα από την επέλαση οποιουδήποτε είδους life style, τόσο του νεοπλουτίστικου (jet ski...)όσο και του εναλλακτικού (στριφτό τσιγάρο ...). Γνώρισα, επίσης, και ανθρώπους που εκτιμούν τα προνόμια του τόπου τους και προσπαθούν να κάνουν προκοπή και να χαρούν τις οικογένειες τους και να δημιουργήσουν στους ευλογημένους από τα δώρα της φύσης στην ελληνική επαρχία. Τα μέρη που επισκέφτηκα ήταν δοκιμασμένα και στο παρελθόν και χάρηκα που οι εικόνες που περιγράφεις δεν αλλοίωσαν το σκηνικό της πολύτιμης ολιγοήμερης φυγής από την αστική ζωή στην ασφάλεια και δυσκολία της οποίας σπεύδουμε να επιστρέψουμε. Καλό Φθινόπωρο, πάντα δημιουργικός και λιγότερο μελαγχολικός!

gerasimos είπε...

balloon μα υπάρχει πιο βαθιά δημιουργική κατάσταση απ' τη μελαγχολία; ;-)

Ανώνυμος είπε...

ο ουσιαστικός ακτιβισμός μέσα από κάθε διάσταση και ρόλο μας

Seagull είπε...

Γεράσιμε, καλή σου μέρα!
Έχω δημιουργήσει ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε, αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή, να με ενημερώσεις και να “κατεβάσω” τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους