8 Σεπ 2010

Μια αντι-ανάρτηση

Οι διακοπές τελείωσαν εδώ και καιρό. Έχουν ήδη γίνει ανάμνηση, παίρνοντας τη θέση τους στο slideshow με ετικέτα ‘καλοκαιρινές διακοπές’ που θα παίζει τις σκοτεινές μέρες του χειμώνα. Ο Σεπτέμβρης ήρθε, με κλειστή την τηλεόραση, που στην φάση αυτή την ενδιάμεση μεταξύ των καλοκαιρινών επαναλήψεων και της ‘καινούργιας’ σεζόν – εντός εισαγωγικών το καινούργιας διότι στην τηλεόραση η ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων υλικών σερβίρεται ως δημιουργική μαγειρική – δεν βλέπεται. Και χωρίς πολύ ίντερνετ που και αυτό κάπως το βαρέθηκα, μια που και αυτό χρησιμοποιεί πολλές φορές τα ίδια, δοκιμασμένα δομικά υλικά ακόμη και για τις πιο πετυχημένες συνταγές του. Όσο περισσότερο κρατάω τις οθόνες μου κλειστές, τόσο περισσότερο σκέφτομαι ότι το να περνάς ένα σκανδαλωδώς μεγάλο μέρος της ζωής σου μπροστά σε οθόνες, δεν είναι και το καλύτερο. Όπως και να το κάνουμε. Αποφάσισα ότι δεν χρειάζομαι άλλες πληροφορίες, από αυτές που τόσο επίμονα γεννά το ίντερνετ. Αποφάσισα ακόμη ότι δεν χρειάζομαι πάνω από μια φορά την εβδομάδα να μαθαίνω τι γίνεται στην Ελλάδα και την υφήλιο, ανοίγοντας κάποια ιντερνετική εφημερίδα. Και ότι μπορώ να αρχίσω να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου, στους παλιούς μου γνώριμους που λέγονται βιβλία – από καιρό ξέχασα την απόλαυση που μπορεί να σου προσφέρει ένα φρεσκοτυπωμένο βιβλίο –, αλλά και σε κάποιους άλλους παλιούς γνώριμους, που λέγονται άνθρωποι. Άνθρωποι από αυτούς τους συνηθισμένους, τους καθημερινούς, που συναντά κανείς στη γειτονιά του, στο δρόμο, στα πάρκα. Και που μερικές φορές δεν τους βλέπει καν, από τη στιγμή που το μάτι του έχει συνηθίσει, έχει εθιστεί στο φως της οθόνης. Ένα φως που όταν σβήσει, σκοτεινιάζουν όλα. Και όταν παραμένει σβηστό καιρό, αρχίζει κανείς, όπως σε μια ξαφνική διακοπή ρεύματος, να συνειδητοποιεί κάποια πράγματα. Ίδωμεν…

4 σχόλια:

Meropi είπε...

Καλό Φθινόπωρο Γεράσιμε μου και καλή δύναμη να έχουμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο χειμώνα που μας έρχεται.
Όσο για τις οθόνες, εγώ κατόρθωσα και έκλεισα μια (αυτή της τηλεόρασης). Την άλλη του υπολογιστή, αν και είναι δύσκολο λόγω της δουλειάς μου (που απαιτεί τη συχνή χρήση του), θα προσπαθήσω να την κλείνω πιο νωρίς.

Seagull είπε...

Καλό φθινόπωρο και από εμένα, Γεράσιμε. Αναμφίβολα τα βιβλία και οι άνθρωποι της πραγματικής ζωής αξίζουν την προσοχή μας πολύ περισσότερο από τις οθόνες, ιδίως αυτή της τηλεόρασης! Μην μας ξεχάσεις τελείως, όμως, δηλαδή μην παραλείψεις να γράφεις από καιρού εις καιρόν τις σκέψεις σου!

Panos είπε...

Συμφωνώ Γεράσιμε ότι η υπερβολική ενασχόληση με το Διαδίκτυο μας αλλάζει τις συνήθειές μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Εγώ παρατήρησα ότι σταδιακά δεν μπορούσα να κάτσω να διαβάσω ένα βιβλίο γιατί δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ σε εκτεταμένα κείμενα. Είχα συνηθίσει να διαβάζω άρθρα, αναρτήσεις και γενικά είχα συνηθήσει το γρήγορο και, συνήθως, επιπόλαιο διάβασμα που σου επιβάλλει η πληθώρα των πληροφοριών. Έτσι έφθασα στο σημείο να επιβληθώ στον εαυτό μου και να σταματήσω το υπερβολικό σερφάρισμα. Μέσα σε λίγο διάστημα είχα ξεπετάξει4-5 βιβλία.
Υπάρχει ένας τύπος ο Nicholas Carr που καταπιάνεται με το πως το Διαδίκτυο αλλάζει το τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας (rewiring of the brain). Ρίξε αν θέλεις μια ματιά εδώ:http://www.thesunmagazine.org/issues/399/computing_the_cost

gerasimos είπε...

Καλό φθινόπρωο σε όλους!

Μερόπη, αν έχουμε απαλλαγεί από την οθόνη της τηλεόρασης έχουμε νομίζω κάνει ένα μεγάλο βήμα...

SeaGulL απ' ό, τι βλέπεις δεν κράτησε για πολύ η κλειστή οθόνη...

Πάνο από τη στιγμή που το μάτι συνηθίζει στις οθόνες πολύ δύσκολα ξανασυνηθίζει στο βιβλίο...