20 Ιαν 2011

Καθολική απαγόρευση καπνίσματος, επεισόδιο 8930690368

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα στην οποία επί σχεδόν δυο χρόνια – αν θυμάμαι καλά η πρώτη απαγόρευση ήταν το καλοκαίρι του 2009 επί Δημητρίου Αβραμοπούλου υπουργού Υγείας και με εμπνευσμένο σύνθημα ‘Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο’ – να παλεύουν κυβερνήσεις, υπουργοί, δημόσιες υπηρεσίες, να επιβάλλουν την απαγόρευση του καπνίσματος χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Πέραν βεβαίως των δημόσιων διαξιφισμών όποτε ανεβαίνει το πρόβλημα στην επιφάνεια της επικαιρότητας, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες, μεταξύ εστιατόρων και πνευμονολόγων, συνδικαλιστών δημοτικών αστυνομικών και θαμώνων καφετεριών που, με τον φραπέ και το τσιγάρο στο χέρι, υπερασπίζονται on camera το δικαίωμά τους να επιδοθούν στο εθνικό σπορ κλειστού στίβου που λέγεται καφές με τσιγάρο και ταβλάκι. Τα επιχειρήματα όσων ανθίστανται στην απαγόρευση που όλο και πλησιάζει απειλητικά αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε περιστρέφονται γύρω από το εξής βασικό: ότι αν όσοι βγάζουν το ψωμάκι τους σερβίροντας καφέδες, ποτά ή φαγητό σε αραχτούς καπνιστές την εφαρμόσουν, η εφαρμογή της θα οδηγήσει στο κλείσιμο των φιλόξενων καφέ, μπαρ ή εστιατορίων τους, λόγω του ότι η καπνίζουσα πελατεία τους θα προτιμήσει κάποιους άλλους που δεν θα τηρούν την απαγόρευση. Επιχείρημα ισχυρότατο και ακμαιότατο. Διότι κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η απαγόρευση θα μπορούσε ποτέ να εφαρμοστεί καθολικά, στα χιλιάδες καφέ, μπαρ, μπαράκια, ταβερνάκια και εστιατόρια που κοσμούν την ωραία μας χώρα και της προσδίδουν αυτό το τόσο φιλικό (όπως φαίνεται στους τουρίστες) ταμπεραμέντο, αυτή την τόσο ζεστή αύρα. Ιδίως δεδομένου του ότι δεν υπάρχει ούτε θα μπορούσε να υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός που θα διασφάλιζε κάτι τέτοιο, που θα εγγυόταν την εφαρμογή του νόμου. Οπότε, επιστροφή στην αφετηρία. Ήτοι, στο οντολογικό ερώτημα: θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα σε όλους αυτούς τους χώρους ή όχι; Εδώ θα μπορούσα να πω την προσωπική μου άποψη, αλλά δεν νομίζω ότι έχει και τόση σημασία. Θα ήταν σαν να σε ρωτάνε αν πιστεύεις ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, παρότι δεν έχει καν προκριθεί στα τελικά.

6 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα σε όλους αυτούς τους χώρους ή όχι;

OXI, φίλε Γεράσιμε, γιατί είναι θέμα υγείας και όχι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βεβαίως θα μου πείς αποκλείεται να εφαρμοστεί ο νόμος. Συμφωνώ. Κάνε λοιπόν το πακέτο 10 ευρώ και προχώρα. Μα θα μου πείς πως θα δημιουργηθεί μαύρη αγορά. Πάλι συμφωνώ. Άλλα η μαύρη αγορά θα είναι 5-6 ευρώ. Ακόμα και οι λαθρέμποροι είναι profit maximizers.

vasiliki είπε...

Δεν νομίζω πως ενδιαφέρονται πράγματι για την υγεία μας.Ολα γίνονται για πλάκα.
Αν ενδιαφέρονταν πράγματι, πρώτα θα μας προσφέρανε νοσοκομεία άψογα με ενισχυμένες μονάδες πάσης φύσεως και μετά θα ακολουθούσαν ολα τα άλλα.
Στο κάτω - κάτω για πιά υγεία μιλάμε;; Τα ραντεβού στο ΙΚΑ κλείνονται μετά απο 30 μέρες και λίγο λέω, και αν, αν είσαι τυχερός μπορεί να μην ακυρωθεί.
Τόσο καυσαέριο αναπνέουμε κάθε μέρα. Εκεί δεν χαλάει η υγεία μας;;.
Εντάξει στους δημόσιους χώρους απαγορεύεται, στα σπίτια μας θα το απαγορέψουν;;Εκεί πως θα προστατέψει την υγεία μου;;;
Υποκρισία φίλε μου τίποτα παραπάνω
Καλή σου νύχτα

takis είπε...

Σαν χώρα δεν εφευρίσκουμε τον τροχό.
Ας κοιτάξουμε τι έγινε και αλλού με την απαγόρευση.
Αν υπήρχε πραγματική βούληση θα είχε υπάρξει καθολική απαγόρευση σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Θα είχε "εύκολα" εφαρμοστεί αν έπεφταν και τα πρώτα βαριά πρόστιμα.
Οσο χαϊδεύονται αυτιά δεν θα εφαρμοστούν νόμοι.
Ας δούμε εξάλλου τι γίνετε και στους Ελληνικούς δρόμους,
ποιός σέβεται πχ. την λωρίδα έκτακτης ανάγκης?
Ας βγούνε 4 ΣΚ να γράψουν απο 1000 ευρώ στον κάθε παραβάτη θα δούμε αν εφαρμοστεί ο νόμος!
Το ίδιο έγινε και σε άλλες χώρες.

Αλλα και η ίδια η εφαρμογή της απαγόρευσης δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται ...
συνήθεια θα μας γίνει να βγαίνουμε έξω για κάπνισμα
μας βοηθάει εξάλλου και το κλίμα.

Δεν θα συμφωνήσω με τον αγαπητό Lucus για αυξήσεις.
Ούτε και με την Βασιλική οτι δεν ενδιαφέρονται για την υγεία.
Ενδιαφέρονται, για οικονομικούς λόγους πρωτίστως.

Πάω να ανάψω ενα πούρο Αβάνας τώρα..
εκνευρίστικα!

Odysseas είπε...

Συμφωνώ με τον Τάκη πως αν πέσουνε πρόστιμα θα εφαρμοστεί ο νόμος (και ο ΚΟΚ). Αλλά όχι μόνο τα πρώτα 4 Σαββατοκύριακα. Συνεχώς, και σε τυχαίες ημερομηνίες.

Διαφωνώ για όμως το ότι ενδιαφέρονται για τα οικονομικά. Αν ενδιαφερόντουσαν, θα το είχαν κάνει από την αρχή αυτό. Απλώς είναι ερασιτέχνες και οι περισσότεροι ανίκανοι. Δεν έχουν κανένα σχέδιο και μιλάνε με βάση την έμπνευση της στιγμής. Η κωλοτούμπα του κ. Λοβέρδου (τη μία μέρα να μιλάει για τσιγαρόσημο και την άλλη για εφαρμογή του ισχύοντος νόμου) είναι χαρακτηριστική.

gerasimos είπε...

Λόκους συμφωνώ, αλλά νομίζω ότι θα περάσει από πολλά κύματα πριν γίνει πράξη...

Βασιλική ούτε εγώ το νομίζω αλλά νομίζω ότι θα κάνουν, τα μέτρα αυτά, λίγο πιο ανθρώπινη τη ζωή μας, ιδίως όσων δεν καπνίζουμε.

Τάκη οπωσδήποτε χωρίς αυστηρότητα και με εξαιρέσεις τέτοιου είδους μέτρα απλώς δεν έχουν νόημα.

Οδυσσέα δεν θα έλεγα ερασιτέχνες. Περισσότερο επαγγελματίες... της αναποφασιστικότητας.

vassper είπε...

Υποκρισία! Υποκρισία! Υποκρισία!
Ενδιαφέρον για την υγεία μας ? Δεν νομίζω. Γιατί δεν απαγορεύουν τα junk foods και δεν κάνουν τίποτα για την μόλυνση που επηρεάζουν το ίδιο ή μπορεί και περισότερο την υγεία μας απο το τσιγάρο?
Το stress ? πώς βοηθάνε οι Μπεχράκηδες και οι κυβερνώντες μας. με το μνημόνιο ?
Πάω στοίχημα ότι σε 2-3 χρόνια, παρ'όλο που θα έχουμε μειώσει το κάπνισμα, καθότι είναι επιταγή πολιτισμού, η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια που βασιλεύουν στην Ελλάδα θα έχουν αυξήσει τα καρδιαγγειακά.
Γιατί οι Κινέζοι που είναι οι πιό μανιώδης καπνιστές (>68% πληθυσμού) έχουν το μικρότερο ποσοστό καρδιοπαθειών, ενώ οι Καλιφορνέζοι το ανάποδο ?