28 Οκτ 2007

Μαθητικές παρελάσεις



Οι μαθητικές παρελάσεις καθιερώθηκαν από τον Ιωάννη Μεταξά πριν 71 χρόνια. Την 25η Μαρτίου 1936 μαθητές σχολείων καλούνται να παρελάσουν ενώπιον του βασιλιά και του Μεταξά, και έκτοτε καθιερώνονται από τον τελευταίο. Καμάρωνε ο Μεταξάς τις φάλαγγες της ΕΟΝ (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας), στην οποία είχε υποχρεώσει να συμμετέχουν όλους τους νέους 8-25 ετών, αναγκάζοντάς τους μάλιστα να χαιρετούν χιτλερικά και να δίνουν όρκο ότι θα διαφύλασσαν την πίστη στον Θεό, στον Βασιλέα, στην Πατρίδα, στον διάδοχο, και ένιωθε ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού να τον διαπερνούν. Καλά όλα αυτά για το 1936 και το γερο-Μεταξά, που ονειρευόταν τον "Γ΄ Ελληνικό Πολιτισμό" του. Σήμερα όμως θυμίζουν περισσότερο παλιά έπιπλα σ' ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό, του οποίου γενιές και γενιές νέων ενοίκων βαρέθηκαν να πετάξουν κι έτσι παραμένουν στη θέση τους - όσο περνά μάλιστα ο καιρός όλο και λιγότεροι τολμούν να τα αγγίξουν. Κάπως έτσι νομίζω ότι λειτουργούμε στην Ελλάδα, τη μόνη χώρα της Ε.Ε. (απ' όσο γνωρίζω) όπου γίνονται μαθητικές παρελάσεις: δεν πετάμε τίποτα γιατί - που ξέρεις; - κάπου, κάποτε μπορεί και να χρειαστεί.

ΥΓ: Θα πρότεινα σχετικά να διαβάσουν μικροί αλλά και μεγάλοι το Καπλάνι της Βιτρίνας της Άλκης Ζέη: συναρπαστική διήγηση, διαχρονικά μηνύματα, καταγραφή μιας εποχής μοναδική, που επιτρέπει ακόμη και σ' ένα παιδί να ταξιδεύσει με ζωντανό ενδιαφέρον και περιέργεια στην Ελλάδα του Μεταξά. Αξέχαστο.

6 σχόλια:

athanasia είπε...

Kαλησπέρα!

Καιρός να καταργηθεί αυτό το απομεινάρι...

Υ.Γ. Συλλυπητήρια για τον πατέρα σου.

gerasimos είπε...

ευχαριστώ αθανασία και χαίρομαι που συμφωνείς.

Ανώνυμος είπε...

Προς ενημέρωση (και για να μην εκτίθεστε με ανακρίβειες) δείτε το ακόλουθο λινκ από την εφημερίδα ΣΚΡΙΠΤ 25/03/1900!!!

http://www.sarotsam.com/25031900skript.JPG

gerasimos είπε...

αγαπητέ ανώνυμε μπορείτε να εκθέτετε τις απόψεις σας - και επιτρέψτε μου να εκθέτω τις δικές μου χωρίς να γίνεστε εχθρικός - ελεύθερα. Για τα περί Μεταξά σας παραπέμπω σε οποιαδήποτε on line ή off line εγκυκλοπαίδεια, Ιστορία της Ελλάδας και βιογραφία του Ι.Μ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ gerasime,
1ον Δεν γίνομαι καθόλου εχθρικός και 2ον τι να κοιτάξω για τον Μεταξά; Εγώ σας παραθέτω ένα (από τα πολλά!) απόσπασμα από εφημερίδα της 25/03/1900 που περιγράφει το πρόγραμμα της μαθητικής παρέλασης…χρόνια πριν από τον Μεταξά!

Το καταλάβατε το τι θέλω να πω;
Αν όχι ας το πω άλλη μια φορά:
Η μαθητικές παρελάσεις δεν ξεκίνησαν την εποχή του Μεταξά και ούτε ήταν ναζιστικής προέλευσης. Όποιος δεν το ξέρει καλό θα ήταν ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙ

gerasimos είπε...

Φίλτατε ανώνυμε, ΑΝ προσέξατε ΔΕΝ λέω ότι οι μαθητικές παρελάσεις ξεκίνησαν την εποχή του Μεταξά. Κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει - όπως κάνετε κι εσείς - ότι τις συναντούμε πολύ πριν. Λέω απλώς ότι ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ από τον Μεταξά.