Να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά επαγγέλματα ζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός. Ορίστε όμως δειγματοληπτικά και μερικά κλειστά επαγγέλματα που υποψιάζομαι δεν περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση:
Πολιτικός (έχετε σκεφτεί ποτέ να μπείτε στην πολιτική; Μάλλον όχι. Σκεφτήκατε ποτέ γιατί δεν το σκεφτήκατε; Για να γίνει κάποιος πολιτικός χρειάζεται γερό κομπόδεμα, καλές γνωριμίες, λυμένα τα βιοποριστικά του. Σημείωση: αν είστε γιος/κόρη γνωστού πολιτικού, είστε τυχεροί, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα: κάποιος πρόλαβε να κάνει τις γνωριμίες, ενδεχομένως και το κομπόδεμα, πριν από σας για σας).
Δημοσιογράφος (σας λένε συχνά ότι γράφετε ωραία αλλά όποτε δοκιμάσατε βρήκατε κλειστές τις πόρτες του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Τυχαίο; Δε νομίζω! Για να γίνει κανείς δημοσιογράφος χρειάζονται, ξανά, καλές έως πολύ καλές γνωριμίες ή απλώς ένα πλούσιο – σε διασυνδέσεις – βιογραφικό. Η γνωστή σημείωση: αν είστε γιος/κόρη καταξιωμένου δημοσιογράφου, ισχύουν τα του πολιτικού).
Συγγραφέας (ισχύουν ακριβώς αλλά στο πιο κυριλέ τους τα του δημοσιογράφου. Επίσης, ένα καλό κομπόδεμα βοηθάει. Και η γνωστή σημείωση: αν είστε γιος/κόρη γνωστού συγγραφέα, δεν χρειάζεται να αλλάξετε και επίθετο στα εξώφυλλα των βιβλίων σας).
Υπάλληλος ΔΕΚΟ, ‘σικάτων’ υπουργείων και άλλων καταξιωμένων δημόσιων αραξοβολιών (ισχύουν – χωρίς το κομπόδεμα – τα του συγγραφέα και του δημοσιογράφου αλλά στο λιγότερο κυριλέ τους και στο πιο παρακαλεστικό τους).
Τηλεπαρουσιαστής και γενικότερα τηλεπερσόνα (εδώ χρειάζονται άλλου τύπου καλές γνωριμίες, απ’ αυτές που ένα τόσο σεμνό και ταπεινό blog δυσκολεύεται να σας αναλύσει).
Πανεπιστημιακός (είστε καταξιωμένος επιστήμων με λαμπρές σπουδές και εκτενές ερευνητικό έργο, αλλά στις προσπάθειές σας να γίνετε μέλος ΔΕΠ κάποιου πανεπιστημίου συνεχώς ‘σκοντάφτετε’. Γιατί άραγε; Δείτε τα προσόντα του υπαλλήλου ΔΕΚΟ και θα καταλάβετε – και μην ξεχνάτε το παρακαλεστικό τους, βοηθάει κι εδώ πολύ. Η βαρετή και επαναλαμβανόμενη πλέον σημείωση: αν ήταν και ο μπαμπάς ή η μαμά σας πανεπιστημιακός, κάτι κάνουμε).
Καταξιωμένος καλλιτέχνης (ήτοι ηθοποιός, σκηνοθέτης, και ό, τι άλλο σας γουστάρει: ένα γερό κομπόδεμα βοηθάει αν περιμένετε να ζήσετε από αυτό το επάγγελμα, όπως και οι πολύ καλές γνωριμίες διαφόρων τύπων αν θέλετε και να το κάνετε [το επάγγελμα]. Αν δεν διαθέτετε ούτε το ένα ούτε το άλλο, σας βλέπω μόνο σε ‘εναλλακτικές’ παραστάσεις για τους φίλους σας και τους φίλους των φίλων σας, στην καλύτερη περίπτωση – στην περίπτωση, δηλαδή, που αν και καλλιτέχνης έχετε ακόμα φίλους).
6 σχόλια:
H παροιμία λέει "αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει". Νομίζω ότι πιο πολύ απηχεί την πραγματικότητα αν έλεγε "Αν έχεις μπάρμπα διάβαινε και χρήμα περπάτει".
Θα το έκανα, για να ριμάρει καλύτερα, 'αν έχεις μπάρμπα διάβαινε και μετρητό περπάτει'.
Στα πανεπιστήμια δε χρειάζεται να έχεις μπάρμπα. Αρκεί να έχεις κάνει το υπηρετικό προσωπικό για αρκετά χρονάκια...
Φυσικά υπερβάλλω λίγο, αλλά είναι τόσες πολλές αυτές οι περιπτώσεις, που σχεδόν είναι κανόνας.
Οδυσσέα γι' αυτό είπα ότι τα προσόντα του πανεπιστημιακού μοιάζουν με αυτά του υπαλλήλου ΔΕΚΟ συμπεριλαμβανομένου του παρακαλεστικού παράγοντος. Αλλά και ο μπάρμπας (aka 'οικογενειοκρατία') μια χαρά βοηθάει.
Υπάρχει μια άλλη παροιμία που λέει:
Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη -Κορώνα για τους λίγους :):)
Βασιλική καλωσήρθες! Πραγματικά απολαυστικό το μπλογκ σου (το 'βαλα κιόλας στ' αγαπημένα μου)... ένα μπλογκ που ακούγεται και βλέπεται σαν έργο τέχνης. :-)
Όσο για την παροιμία, βλέπω οι μπαρμπάδες αφθονούν σε διάφορες εκδοχές. Τυχαίο; ;-)
Δημοσίευση σχολίου