3 Δεκ 2007

Χίλαρι ή Ομπάμα;



Ποιος θα το φανταζόταν ποτέ ότι ένας μαύρος και μια γυναίκα θα ήταν οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ για την προεδρία; Και όμως: Χίλαρι Κλίντον εναντίον Μπαράκ Ομπάμα κυρίες και κύριοι. Όποιος από τους δυο κι αν πάρει ο χρίσμα, θα έχει εξασφαλισμένη, ούτως ή άλλως, την πρωτιά: θα είναι η πρώτη γυναίκα ή ο πρώτος μαύρος υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Και οι δυο ακολουθούν μετριοπαθείς ιδεολογικά καμπάνιες, προκειμένου να ελκύσουν τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης, τους μετριοπαθείς και τους ιδεολογικά αναποφάσιστους. Αποφεύγουν και τα αιχμηρά ζητήματα, όπως οι οικονομικές ανισότητες. Η μεγαλύτερη ίσως διαφορά μεταξύ τους είναι στο προφίλ που βγάζουν προς τα έξω: η κριτική ικανότητα του νεότερου και χαρισματικού Ομπάμα σε αντίθεση με την εμπειρία της "παλιάς καραβάνας" Χίλαρι. Η πρώην πρώτη κυρία, που φέρει το διχαστικό για πολλούς ψηφοφόρους επίθετο Κλίντον, καλλιέργησε από την αρχή κεντρώο προφίλ με έμφαση σε ζητήματα ισότητας των δυο φίλων και τα δικαιώματα των γυναικών, την υγεία και την καταπολέμηση της ανεργίας. Ο χαρισματικός Ομπάμα απ' την άλλη, τον οποίο το περιοδικό Time αποκάλεσε "America's hottest political phenomenon", με μητέρα από το Κάνσας και πατέρα από την Κένυα, αγαπημένος των μέσων ενημέρωσης, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κολούμπια και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. Έγινε ευρύτερα γνωστός μετά από ομιλία του το 2004 στο Εθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ήταν από τους πρώτους επικριτές του πολέμου στο Ιράκ, αλλά η γενικότερη στάση του απέναντι στα σημαντικότερα ζητήματα της αμερικανικής επικαιρότητας είναι συμβιβαστική και όχι συγκρουσιακή.

6 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δαγκωτό Ομπάμα!

gerasimos είπε...

ασκαρ Ομπαμικός σα να λέμε... ελπίζω μόνο ο Ομπάμα να μη μας βγει Ομπάμια.

Meropi είπε...

Πολύ καίριο το ερώτημα. Έλα ντε! Πριν λίγο καιρό θα απαντούσα Ομπάμα...Όμως τώρα τελευταία άρχισα να αναρωτιέμαι αν έχει σαφές πρόγραμμα ή τον συμπάθησα λόγω...χρώματος! (Το δικό μου δεν απέχει και πολύ ξέρεις!)

gerasimos είπε...

meropi ποιος πολιτικός έχει σαφές πρόγραμμα τη σήμερον ημέρα; Νομίζω ότι το πρόγραμμα των πολιτικών μοιάζει με το της τηλεόρασης. Διαμορφώνεται ανάλογα με τις προτιμήσεις των τηλεθεατών/ψηφοφόρων και ανάλογα το ποιες επιλογές κάνουν μεγαλύτερα 'νούμερα'.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Την χίλαρι δεν την εμπιστεύομαι..για πολλούς λόγους...άρα

gerasimos είπε...

σπίθας βλέπω ο Ομπάμ(ι)α έχει ρεύμα... σίγουρα η Χίλαρι είναι πιο φθαρμένη, ενώ ο ίδιος παραείναι φρέσκος: από την κατάψυξη κατευθείαν στο πιάτο μας.