21 Νοε 2010

Αντίο Αιμίλιε

Μόλις έμαθα για το θάνατο του Αιμίλιου Μεταξόπουλου. Και σοκαρίστηκα. Για όσους δεν τους λέει κάτι το όνομα, ήταν ο πρύτανης του Παντείου που είχε καταδικαστεί για απάτη και εξέτιε ποινή φυλάκισης 25 χρόνων. Όμως ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας διανοητής που είχε την ατυχία να βρεθεί στα ηνία ενός πανεπιστημίου όπως το Πάντειο. Έτυχε να τον γνωρίσω κι από κοντά, όταν ήταν στα ‘πάνω του’. Παρότι στο απόγειο της δύναμής του – πρέπει να ήταν τότε πρύτανης – παρέμενε ένας άνθρωπος ωραίος, ευγενικός, αλλά και κάπως δυσανάγνωστος. Δεν ήταν δηλαδή εύκολη περίπτωση. Και ήταν πιθανότατα ένοχος για όσα τον κατηγόρησαν ή τουλάχιστον υπεύθυνος για κακοδιαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών ως πρύτανης του Παντείου. Το μεγαλύτερό του έγκλημα όμως ήταν ότι δεν ήταν πολιτικός αλλά άνθρωπος του πνεύματος. Αν ήταν πολιτικός – ας ήταν κι ακαλλιέργητος ή αμόρφωτος – θα είχε άλλη τροπή η υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί και θα κυκλοφορούσε πιθανότατα ελεύθερος και υγιής ανάμεσά μας. Ή αν ήταν επιχειρηματίας. Όμως δεν υπήρξε ποτέ του ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ήταν απλώς ένας πολιτικός επιστήμονας που έπεσε άτσαλα και χωρίς τα ανάλογα εφόδια στα βαθιά νερά της νεοελληνικού τύπου διαπλοκής, που μπήκε απροετοίμαστος στα λημέρια της επιστήμης της διαφθοράς, την οποία σε αντίθεση με την επιστήμη που διακονούσε δεν την κατείχε. Γι’ αυτό και όταν τα πράγματα που μέχρι κάποια στιγμή του πήγαιναν – ήταν όπως είπα ωραίος, τζέντλεμαν, αξιόλογος συνομιλητής, ένα ελεύθερο πνεύμα – άρχισαν να στραβώνουν, δεν τον έσωζε τίποτα και κανείς. Δεν είχε καμία εξεταστική επιτροπή – δεν ήταν δυστυχώς βουλευτής για να κοιμάται ήσυχος – να αναλάβει να τον ξελασπώσει, δεν είχε καμία off shore εταιρεία που αν ήταν επιχειρηματίας θα είχε προβλέψει να στήσει, δεν είχε καν πολιτικές ή παραπολιτικές διασυνδέσεις. Γι’ αυτό και αφέθηκε να σαπίσει στη φυλακή, με την σοκαριστική κυριολεξία της λέξης. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει, Αιμίλιε. Ό, τι κι αν έκανες, ό, τι κι αν υπήρξες στις χαμηλότερες στιγμές σου, δεν σου άξιζε τίποτα απ’ όλα αυτά.

5 σχόλια:

the elf at bay είπε...

Σοκαριστική είδηση, πράγματι. Μου ήταν εξαιρετικά συμπαθής μάλλον εξαιτίας του πνεύματός του και της αβίαστης ευγένειάς του όποτε μίλαγε.

Κρίμα. Πολύ κρίμα.

Meropi είπε...

Τραγική κατάληξη ενός ανθρώπου που ήθελε να λέγεται «διανοητής». Η σχετική δίκη διήρκεσε 18 ολόκληρους μήνες και, όπως αναφέρεις και στην ανάρτηση σου, κατέληξε σε καταδίκη πολλών παραγόντων του Πάντειου Πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων και του Αιμ. Μεταξόπουλου, ο οποίος κατά τον επίδικο χρόνο ήταν Πρύτανης του Πανεπιστημίου. Από πολλούς η ποινή του (25 χρόνια κάθειρξη) θεωρήθηκε υπερβολική και ίσως να ήταν. Στη δίκη λέχθηκε, κατά κόρον, ότι ο Πρύτανης απλώς έβαζε υπογραφές, ενώ τα χρήματα πήγαιναν στις τσέπες κατώτερων υπαλλήλων του Πανεπιστημίου και κυρίως του Αν Κουτσοδημητρόπουλου, τότε προϊσταμένου του λογιστηρίου, ο οποίος καταδικάστηκε τρεις φορές σε ισόβια κάθειρξη. Ας σημειωθεί ότι ο τελευταίος κυκλοφορούσε με αυτοκίνητο FERRARI. Το Δικαστήριο δέχτηκε ότι Μεταξόπουλος γνώριζε τι γινόταν και δεν έβαζε απλώς υπογραφές. Έβλεπε π.χ. ότι υπέγραφε για αγορά πολυτελών μαρμάρων, τζακούζι, τζακιών και δεν αναρωτιόταν πού τοποθετούνται όλα αυτά????
Τελειώνοντας εγώ θα προσέθετα: Είναι καιρός ο κάθε δημόσιος λειτουργός να πάψει να βάζει απλώς υπογραφές, αλλά να ελέγχει πού πηγαίνουν τα χρήματα του Δημοσίου.

ΞΕΝΗ είπε...

Έχω ακούσει τόσο πολλά για εκείνον. Κρίμα ένα τόσο λαμπρό μυαλό να έχει αυτή την κατάληξη. Εδώ έχουν κατακλέψει το Δημόσιο και κανείς δεν έπαθε το παραμικρό...

squarelogic είπε...

Ένας "προνομιούχος" άνθρωπος(από πνεύμα-μόρφωση-εμφάνιση)που ζαλίστηκε
όταν ανέβηκε ψηλά,και παρασυρμένος απ το ευρύτερο πνεύμα ανομίας και ατιμωρησίας,έπεσε κι αυτός με τα μούτρα "στο μέλι"(χρήματα+ φοιτήτριες,απ'οτι έχω ακούσει..)
Έμελλε να είναι απ τους λιγους που πλήρωσαν σε αυτήν την χώρα...
Παρότι έχετε δίκιο για το αν θα ήταν πολιτικός ή μεγαλοπεπιχ/τίας,κάποτε γίνεται μια αρχή,και συνήθως την πληρώνει κάποιος μικρότερος φταίχτης.
Πάντως είχε γίνει τεράστιο φαγοπότι εκεί.
Κρίμα για έναν αξιόλογο άνθρωπο,που όμως έσφαλλε δυσανάλογα για την ικανότητα κρίσης του...

gerasimos είπε...

the elf at bay ήταν ή μάλλον παραήταν κύριος για όλα όσα στα οποία βρέθηκε μπλεγμένος...

Μερόπη πράγματι τραγική η κατάληξή του, σοκαριστικά τραγική. Ένας άνθρωπος που κάποτε τα είχε όλα και έσβησε κατ' αυτόν τον τρόπο...

Ξένη πράγματι κρίμα. Λαμπρό μυαλό αλλά χαρακτήρας με αδυναμίες, όπως κάθε άνθρωπος...

squarelogic νομίζω ότι αν ζαλίστηκε ζαλίστηκε από την πολύ γρήγορη ανέλιξη (στα 40 του ήταν ήδη πρύτανης) που γνώρισε αλλά και από όλα όσα του έρχονταν όπως τα ήθελε...