14 Δεκ 2008

Ήμουν κι εγώ κακός μαθητής



Τις τελευταίες μέρες, το απολογητικό υπόμνημα του κατηγορούμενου για το φόνο του 16χρονου Αλέξη αστυνομικού με έκανε και εξακολουθεί να με κάνει να νιώθω εξαιρετικά τυχερός, με όσα καταλογίζει στον 16χρονο. Βλέπετε, κι εγώ στην ηλικία του Αλέξη δεν ήμουν ιδιαίτερα καλός μαθητής, ούτε πολυγούσταρα το σχολείο. Μάλιστα, είχα κι εγώ αλλάξει σχολεία και επιδείκνυα σε καραμπινάτη θα έλεγα έκταση αυτό που ο κατηγορούμενος αποκάλεσε νομίζω 'αποκλίνουσα συμπεριφορά'. Πολλές φορές κλεινόμουν στον εαυτό μου και εν γένει δε γούσταρα το σύμπαν στο οποίο αναγκαζόμουν να μεγαλώνω, αναζητώντας διαρκώς καινούργιους τρόπους να το δείξω αυτό. Όπως δηλαδή αντιληφθήκατε δεν καθόμουν καθόλου φρόνιμος. Έκανα κι εγώ μεγαλύτερες ή μικρότερες αταξίες και με τίποτα δεν επιδείκνυα την 'αναμενόμενη προσωπικότητα και συμπεριφορά ενός 16χρονου', στην οποία αναφέρεται στο απολογητικό του υπόμνημα ο κατηγορούμενος αστυνομικός. Ή μάλλον επιδείκνυα την πλέον αναμενόμενη από έναν έφηβο συμπεριφορά: συμπεριφορά τσαντίλας, αμφισβήτησης και σύγκρουσης με όσα και όσους καθημερινά του τη σπάνε. Διότι αν με ρωτήσετε, αυτή ακριβώς η συμπεριφορά ανέμενεται νομίζω από έναν έφηβο. Νιώθω λοιπόν τυχερός που σήμερα ζω, μια και απ' ό,τι φαίνεται την σήμερον ημέρα αν ένας έφηβος συμπεριφέρεται σαν έφηβος, κινδυνεύει. Αν δηλαδή δε συμπεριφέρεται σαν λοβοτομημένος έφηβος, όπως ο εν λόγω αστυνομικός στο απολογητικό του υπόμνημα φαίνεται να επιθυμεί, μπορεί και να χάσει τη ζωή του ένα Σάββατο βράδυ στα Εξάρχεια. Από μια ηλίθια σφαίρα ενός συνομήλικού μου ανθρώπου που απορώ αν υπήρξε ποτέ έφηβος.

14 σχόλια:

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου,
καλό σου απόγευμα. Απ' ότι κατάλαβα κατά τύχη ζεις, όπως άλλωστε οι περισσότεροι από μας.
Αναρωτιέμαι ποιαν "υπερασπιστική γραμμή" (αν υπάρχει) εξυπηρετεί ο εν λόγω διασυρμός του ανήλικου θύματος. Και αν ακόμα υποτεθεί ότι το τραγικό θύμα ήταν ένα υπερβολικά ζωηρό παιδί, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, δεν παύει να ήταν άοπλο και σε καμιά περίπτωση δεν απείλησε τη ζωή του δράστη. Προς τι λοιπόν ο διασυρμός αυτός???? Απορώ που δεν το καταλαβαίνει ούτε ο δράστης, ούτε ο Συνήγορος του και προκαλούν. Μια ειλικρινής συγγνώμη θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Έχω ακόμα μια απορία. Ο φερόμενος ως Συνεργός δεν κατάλαβε ακόμα ότι δεν τον συμφέρει η κοινή υπερασπιστική γραμμή???? Ότι τον παρασέρνουν κι αυτόν στον κατήφορο???

Unknown είπε...

Ξέρει ο Κούγιας να καίει αυτούς που υπερασπίζεται, τους έχει ρημάξει και καλά τους έκανε.
Σίγουρα ο άλλος μπορούσε να τη βγάλει σχεδόν καθαρή, αλλά τώρα την πάτησε κι αυτός. Έχει πολλούς σαν τον Κούγια η Ελλάδα;

phlou...flis είπε...

Λίγο πολύ όλοι τυχεροί είμαστε. Είτε από σφαίρα, είτε από αυτοκίνητο, είτε από ατύχημα είτε είτε

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι είμαστε τυχεροί. Ο Αλέξης κοιμήθηκε αλλά εμείς ξυπνήσαμε. Η εξέγερση της νεολαίας πιθανότατα να αποτρέψει, για λίγα τουλάχιστον χρόνια, το ενδεχόμενο να σφυρίζουν πάνω απ' τα κεφάλια μας "εξοστρακισμένες" σφαίρες. Γιατί παντού και πάντα θα υπάρχουν φανοστάτες, γλάστρες, βεράντες και κατσαρόλες με φασολάκια που θα διευκολύνουν τη σφαίρα να βρει το στόχο της.

Ανώνυμος είπε...

Είδα το δικηγόρο του απόψε να λέει ότι το πώς ερχόμαστε και πώς φεύγουμε από τη ζωή είναι θέλημα θεού.... Εμετικός. Αηδιαστικός άνθρωπος.

une enfant gâtée είπε...

Είναι ηλίθιος ο Κούγιας ή ρίχνει απλά νερό στο μύλο των νοικοκυραίων, περιμένοντας την τελική υποστηριξη τους;
Αυτό το χαρακτηριστικό του γονιου "και γιατί να πας τώρα εσύ στα Εξάρχεια";;

GG είπε...

Καλησπέρα! Καιρός για μια μικρή επάνοδο από τα σκοτάδια...

Εγώ πλέον μακαρίζω την τύχη μου. Εάν ήμουν στη θέση του παιδιού, δεν ξέρω τί θα είχε πρωτοπρολάβει να ξεθάψει και να πει ο τρισκατάρατος στούμπος τηλε-δικηγόρος.

Σίγουρο είναι πως εάν δεν είσαι μπούλης του κατηχητικού, δεν κάνεις υποκλήσεις με τις ροδαλίζουσες παρειές κάθε φορά που απευθύνεσαι στους μεγαλυτέρους και δεν πίνεις το γαλατάκι σου στις 8 και μετά για ύπνο, μάλλον δεν τη βγάζεις καθαρή σ' αυτή τη χώρα.

Δεν προσιδιάζουν τοιαύτες συμπεριφορές στην ηθική των νοικοκυραίων συμπολιτών μας, πως να το κάνουμε.

Οπότε δις εις θάνατον και μετά θάνατον. Κανίβαλοι...

Locus Publicus είπε...

Φίλε μου, σε σένα και την οικογένειά σου, τις ολόψυχες ευχές μου για Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά.

Locus

marianaonice είπε...

Συμφωνώ με τη Μερόπη!
Τυχεροί είμαστε όλοι μας τελικά που επιζήσαμε και βγήκαμε άτρωτοι από την εφηβεία μας!!
Θλίψη και μόνο θλίψη!!


Παρ' όλα αυτά Γεράσιμε εύχομαι Καλές γιορτές και ένα ειρηνικό και καλύτερο νέο έτος!

gerasimos είπε...

Meropi φαίνονται να θέλουν να γυρίσουν το ρολόι πίσω σε εποχές τεντυμποϊσμού και χωροφυλάκων.

mariana ε δε θα 'χει;

phlou..flis τυχεροί-άτυχοι θα έλεγα...

gerasimos είπε...

Ανώνυμος μακάρι να μας ξυπνήσουν κι εμάς τους υπόλοιπους οι δεκαεξάρηδες.

Δενδρογαλή ξαφνικά μας προέκυψε και θεούσος.

enfant gâtée πάντως για ηλίθιο δεν τον κόβω.

gerasimos είπε...

i döda vinkeln καλώς τα παιδιά.:-) Το πιο αστείο; Ότι δεν υπάρχουν πια ως τάξη οι παλιοί νοικοκυραίοι. Υπάρχουν μόνο σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι - πολλές φορές και χωρισμένοι- που τα παιδιά τους μεγαλώνουν σε γιαγιάδες ή παιδικούς σταθμούς.

LocusPublicus Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά και σ' εσένα.

marianaonice επίσης, καλή χρονιά σου εύχομαι.

Ανώνυμος είπε...

Coming to your BLOG, I feel a good start!

Ανώνυμος είπε...

Although from different places, but this perception is consistent, which is relatively rare point!