30 Δεκ 2008

Άσυλο: φτάνει πια!



Το 2009 συμπληρώνονται 35 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας αλλά στην αργοκίνητη Ελλάδα εξακολουθούν να επικρατούν παλαιοαριστεριστικές νοοτροπίες περί του πανεπιστημιακού ασύλου ως στερνής όασης ελευθερίας και περί των πανεπιστημίων ως προπυργίων 'αντίστασης'. Αντίστασης σε τι ακριβώς; Μάλλον στο μέλλον. Με θύματα αυτής της παρατεταμένης κομματικής εισβολής στα πανεπιστήμια που από κοιτίδες των επιστημών και της μάθησης έχουν μετατραπεί σε κομματικά παραμάγαζα και παιδικές χαρές κάθε είδους καταληψιών πριν απ' όλους τους ίδιους τους φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές. Αλλά πέραν των κομμάτων, των 'πολιτικοποιημένων' φοιτητών και των διαβρωμένων από μικροπολιτικές επιδιώξεις πανεπιστημίων, υπάρχουν και εφημερίδες όπως η Ελευθεροτυπία, η οποία στην κυριακάτικη έκδοσή της προειδοποιεί τους ανυποψίαστους αναγνώστες ότι το κακό κράτος αφορμή ψάχνει για κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου με την επόμενη κατάληψη, και τι θα κάνουμε. Από την άλλη, μια ομολογουμένως φιλοκυβερνητική αλλά κυρίως αξιόπιστη εφημερίδα, η Καθημερινή - και όχι μόνο αυτή -, μιλά σήμερα για τον 'κρανίου τόπο' που άφησαν πίσω τους οι καταληψίες των ΑΕΙ που εγκαταστάθηκαν σε αυτά μετά το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Και αναρωτιέμαι, ως πότε εφημερίδες όπως η Ελευθεροτυπία, που κατά τα άλλα κόπτονται για την τύχη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα θα συνεχίζουν αυτή την θλιβερή προπαγάνδα σε βάρος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας; Πόσα ακόμη επιστημονικά εργαστήρια χρειάζεται να καταστραφούν για να αλλάξει ρότα η Ελευθεροτυπία και όλοι αυτοί που, ελαφρά τη καρδία, θεωρούν το πανεπιστημιακό άσυλο κορωνίδα της δημοκρατίας μας - και δεν βλέπουν ότι αντιθέτως αποτελεί κορωνίδα της οπισθοδρόμησης και της αποτελμάτωσης; Ως πότε θα βαφτίζονται ανέξοδα 'δεξιοί' όσοι κουράστηκαν να βλέπουν να πληγώνεται στην καρδιά της η ήδη πληγωμένη ελληνική ανώτατη εκπαίδευση με καταστροφικές καταλήψεις, την ίδια στιγμή που κάποιοι οι οποίοι αυτοπαρασημοφορήθηκαν ως 'αριστεροί' 'προειδοποιούν' ενάντια στην κατάργηση ενός ξεπερασμένου και πεπαλαιωμένου θεσμού; Και γιατί το κάνουν αυτό; Μήπως φοβούνται ότι αυτό θα σήμαινε και τη δική τους κατάργηση, ότι θ' αναγκάζονταν να συνειδητοποιήσουν ότι ζουν σε περασμένες δεκαετίες; Αν ναι, ας το συνειδητοποιήσουν μια ώρα αρχύτερα. Θα ήταν καλό για όλους μας.

17 σχόλια:

marianaonice είπε...

Ποτέ μου δεν κατάλαβα κάτι τέτοιους νόμους και την ανάγκη ισχύος τους σε περιόδους δημοκρατίας! Το άσυλο είναι για πολιτικώς διωκόμενους και όχι για αυτούς που είναι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου!!
Κάτι νόμοι που προστατεύουν αυτού του είδους τους εγκληματίες (πανεπιστημιακό άσυλο, προσωπικά δεδομένα, σύντομη παραγραφή πολιτικών αδικημάτων, νόμος περί ευθύνης υπουργών) για μένα εκπορεύονται με κοινό στόχο την διασφάλιση του άρρωστου κατεστημένου και τη δική του ασυλία από τα εγκλήματα που διαπράττει σε βάρος του λαού!

Χρόνια Πολλά Γεράσιμε!
Καλή Χρονιά!

Dr_MAD είπε...

να πεσει αυτο το ρημαδοασυλο να ησυχασουμε

*η μηπως θα πεσει η τηλεθεαση?

elli_auth είπε...

Αν η εκάστοτε κυβέρνηση παρείχε τα απαραίτητα χρήματα στα ΑΕΙ, προκειμένου να προσληφθούν φύλακες, δεν θα κάνατε λόγο για κατάργηση του ασύλου. Φαντάζεστε να είχαν δυνατότητα οι δυνάμεις καταστολής να εισέλθουν στους χώρους πανεπιστημίου? Τι δουλειά έχουν και γιατί να μπουν? Για να διαλύουν για παράδειγμα φοιτητικές συνελεύσεις ή καταλήψεις? Μην μου πείτε για να πιάσουν τους βάνδαλους και τους κουκουλοφόρους..Παλιό το παραμυθάκι! Αν το κράτος και η αστυνομία λειτουργούσαν όπως έπρεπε, ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για κατάργηση ασύλου. Αν και προσωπικά πιστεύω πως η επέμβαση της αστυνομίας σε ελάχιστες περιπτώσεις χρειάζεται. Η ανώτατη εκπαίδευση έχει τοοοοοσα προβλήματα -αυτά είναι ανάγκη να δούμε.

gerasimos είπε...

marianaonice με βρίσκεις σύμφωνο. Καλή σου χρονιά!

MAD ό,τι και να πέσει, στο κεφάλι μας πέφτει...

elli_auth τα ΑΕΙ έχουν ήδη φύλακες, οι οποίοι απλώς τρώνε - και αυτοί - ξύλο, όπως πριν λίγο καιρό στο ΑΠΘ. Αλλά ασχέτως ή ακριβώς εξαιτίας αυτού, βεβαίως χρειάζεται μια campus security στα ΑΕΙ, άρτια στελεχωμένη και οργανωμένη. Θα είχε όμως δικαίωμα επέμβασης και δράσης σε έναν χώρο που θεωρείται άσυλο; Ιδού η απορία.

elli_auth είπε...

Το ΑΠΘ έχει το 10% (το πολύ) των φυλάκων που του χρειάζονται. Τα πράγματα είναι λιγάκι πιο σύνθετα(ή πιο απλά, εξαρτάται πώς το σκέφτεσαι): υπάρχουν κοινωνικές ή "πολιτικές" ομάδες που προβαίνουν(ή θα μπορούσαν να προβούν) σε τέτοιες ενέργειες - ξυλοδαρμός φυλάκων του ΑΠΘ, κάψιμο βιβλιοθηκών, καταστροφή κυλικείων και γραφείων- γιατί έχουν όφελος. Για παράδειγμα την κατάργηση του ασύλου,στην οποία αναφέρεσαι. Αυτές οι ομάδες δεν προέρχονται, φυσικά, από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς(εξωκοινοβουλευτικό ή μη), αλλά από άλλους σκληροπυρηνικούς χώρους-που αυτοπροσδιορίζονται ως πολιτικοί μολονότι δεν είναι. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τί εννοώ.
Όσον αφορά το campus security που αναφέρεις, είναι αυτονόητο ότι θα έχουν δικαίωμα δράσης(αφοπλισμένοι εννοείται) για να προστατέψουν τους χώρους των ΑΕΙ. Έτσι οι ανεγκέφαλοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων ή αντίστοιχοι οπαδοί "πολιτικών" ομάδων θα απομακρύνονταν έγκαιρα και δεν θα είχαμε αυτά τα έκτροπα.

gerasimos είπε...

elli_auth και πώς θα προστάτευε τους χώρους ενός ΑΕΙ μια άοπλη campus security; Προτάσσοντας τα στήθη της απέναντι σε βόμβες μολότοφ, λοστούς, πέτρες και ό,τι άλλο; Και μάλιστα εντός ενός χώρου που θα θεωρείτο άσυλο; Περισσότερα από τα σημερινά προβλήματα προβλέπω να δημιουργούνταν.

elli_auth είπε...

όπως ακριβώς το προστάτεψαν φοιτητές με συνεργασία(?) του Πρύτανη πριν λίγες εβδομάδες..προλαβαίνοντας τα χειρότερα. Μην ξεχνάς πως τέτοιες ενέργειες (βανδαλισμοί) γίνονται κατα τη διάρκεια αναταραχών και όχι συνεχώς κατά τη διάρκεια του χρόνου. Οπότε οι φύλακες σε συνδυασμό με τους φοιτητές θα μπορούσαν να απομονώσουν αυτά τα στοιχεία και θα καταλάβαιναν πια ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές στα ΑΕΙ.

gerasimos είπε...

elli_auth μακάρι, αλλά το άσυλο ως θεσμός δε νομίζω ότι θα βοηθούσε σε αυτό. Περισσότερο θα βοηθούσε η κατάργησή του. Διότι ο θεσμός του ασύλου λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία: η ύπαρξή του από μόνη της υποδηλώνει μια αστυνομία που ασυδοτεί και κυνηγημένους κουκουλοφόρους. Αν θέλουμε η Ελλάδα να ωριμάσει ως δημοκρατία και να αφήσει πίσω της τέτοιες καταστάσεις, οφείλουμε να κόψουμε τους ομφάλιους λώρους με περασμένες εποχές χωροφυλάκων και πολιτικών διώξεων. Αλλιώς, τα προβλήματα θα διαιωνίζονται. Με άλλα λόγια, όσο υπάρχει άσυλο θα υπάρχουν και οι θλιβεροί λόγοι διατήρησής του.

Odysseas είπε...

Γεράσιμε καλησπέρα,

συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις. Κάποτε, πριν περίπου 10 χρόνια, προσπάθησα να εξηγήσω σε ένα φίλο Δανό τα περί καταλήψεων και η πρώτη του εντελώς αυθόρμητη ερώτηση ήτανε: "και η αστυνομία γιατί δε μπαίνει μέσα?"

Είμαστε η μοναδική χώρα του δυτικού κόσμου που ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο με αυτή τη μορφή και πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουμε να το διατηρούμε.

elli_auth εγώ δυστυχώς δεν έχω δει ποτέ να προστατεύεται το πανεπιστήμιο σε περιόδους καταλήψεων και αναταραχών από κανέναν. Όποιος περάσει μία βόλτα έξω από το κτίριο του ΕΜΠ στην Πατησίων θα δει τις καταστροφές που έχουνε γίνει. Σήμερα η Καθημερινή ανέφερε και για σημαντικές ζημιές μέσα στις αίθουσες και τα εργαστήρια. Γιατί αυτές οι πράξεις να μην τιμωρούνται? Γιατί όταν κάποιος που πέταξε μολότωφ και μπήκε μέσα στο πανεπιστήμιο να μη διώκεται? Αμπάριζα παίζουμε???

Γιατί πριν 2 χρόνια που έγινε διάρρηξη στο γραφείο μου (κάτι πολύ συχνό...) έπρεπε να ενημερωθεί ο πρόεδρος του τμήματος και ο αντιπρύτανης για να έρθει η σήμανση να πάρει αποτυπώματα??? Θα καταλυόταν το άσυλο αν ερχόντουσαν χωρίς άδεια του πρύτανη? Μήπως είμαστε εντελώς παράλογοι σε αυτή τη χώρα???

Εύχομαι το 2009 να είναι καλύτερο από το 2008, αν και δεν είμαι αισιόδοξος για όσους από εμάς δε μεταναστεύσουμε κάπου μακριά...

ΥΓ: Σήμερα η πρυτανεία του ΕΜΠ έβγαλε ανακοίνωση συμπαράστασης στους παλαιστίνιους φοιτητές που βομβαρδίστηκαν και λέει πως θα κάνει ότι μπορεί για να τους βοηθήσει στις σπουδές τους. Για τις καταστροφές στο κτίριο της Πατησίων δεν είδα τίποτα, ούτε για τους έλληνες φοιτητές που κάνουνε σπουδές επιπέδου Ζιμπάμπουε...

αθεόφοβος είπε...

Πίστευα ότι το άσυλο ήταν μια μεγάλη κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην αυθαιρεσία μιας αντιδημοκρατικής πολιτείας.
Τώρα όμως η φασιστική κυριαρχία δυναμικών μειοψηφιών που επιβάλλουν με λοστους και μολοτωφ την αποψη τους στα πανεπιστήμια καλυπτόμενοι από το άσυλο,έχει οδηγήσει στην κατάλυση κάθε ακαδημαϊκής ελευθερίας σ΄αυτά και στην ουσιαστική κατάλυση και της έννοιας και του ίδιου του ασύλου.
Η marianaonice τα είπε όλα.

phlou...flis είπε...

Συμφωνώ απολύτως. και φοβάμαι πως αυτή η κατάσταση με τις ανυπολόγιστε ζημιές στα αει, εξυπηρετεί και κάποιες πρυτανικές αρχές να ...κρύβουν σ' αυτ΄ς τις ζημιές δικές τους ευθύνες μα και ατασθαλίες

Locus Publicus είπε...

Την εντόπισες και σύ την Ελευθεροτυπία βλέπω αγαπητέ μου Γεράσιμε. Και πως αλλιώς να γινότανε, βγάζει μάτι. Είναι η ίδια φυλλάδα που επί σειρά ετών αφιέρωνε τεράστιες αναλύσεις στη "σκέψη Κουφοντίνα". Μία σελίδα ο Μήτσος με τα μέλια, πέντε η Ελευθεροτυπία.

Για το Ασυλο, προφανώς θα ξέρεις τη γνώμη μου. Σε όλες τις μη λαικιστικές κοινωνίες, θα είχε ήδη γίνει στρατιωτική εισβολή.

Τις ευχές μου για ένα καλό 2009! Αντε να δούμε τι θα μας φέρει κι' αυτό..

----------
Φίλε Οδυσσέα, τι να εξηγήσεις στον Δανό..

elias είπε...

Θα μπορούσαμε να βρούμε μια ενδιάμεση λύση, να αλλάξουμε το τόπο του ασύλου. Συγκεκριμένα να καταργήσουμε το εκπαιδευτικό άσυλο και αντί αυτού να καθιερώσουμε το θρησκευτικό άσυλο, ώστε όταν κάποια ομάδα αντιεξουσιαστών νιώθει την ανάγκη να εκφραστεί να καταλαμβάνει τα μοναστήρια. Το μόνο κακό που θα συμβεί σε αυτή τη περίπτωση θα είναι να κάνουν μουστάκια σε καμία εικόνα ή να διακόψουν τη προσευχή κανενός μοναχού. Άλλωστε και τα μοναστήρια με κάστρα μοιάζουν, και το χασισάκι ρέει άφθονο, και οι μοναχοί θα καλοπεράσουν με τόσους νταβραντισμένους παίδαρους δίπλα τους.

Meropi είπε...

Καλημέρα Γεράσιμε μου.
Το άσυλο υποτίθεται ότι έχει θεσμοθετηθεί για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και της έρευνας. Και αντ' αυτού πώς κατάντησε σήμερα? Για την ελεύθερη διακίνηση της εγκληματικότητας. Έμενα χρόνια στου Ζωγράφου, κοντά στην Πανεπιστημιούπολη και έβλεπα, δυστυχώς, να γίνεται διακίνηση ακόμα και ναρκωτικών στους δρόμους της Πανεπιστημιούπολης και η Αστυνομία να μην μπορεί να επέμβει (όχι ότι και στην υπόλοιπη χώρα επεμβαίνει καίρια). Κάθε παραβατική προσωπικότητα (άσχετη τις πιο πολλές φορές με την Πανεπιστημιακή κοινότητα) βρίσκει καταφύγιο στο Πανεπιστήμιο. Η υπόθεση έχει καταντήσει γελοία πια.
Γεράσιμε σου εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και με υγεία να υποδεχτείς το 2009 που εύχομαι να είναι ιδιαίτερα δημιουργικό για σένα και όσους αγαπάς.

gerasimos είπε...

Odysseas όσα είπες δείχνουν τον παραλογισμό που βασιλεύει στην Ελλάδα. Καλή σου χρονιά!

αθεόφοβος ακριβώς.

phlou...flis δεν το αποκλείω κι αυτό.

LocusPublicus καλή χρονιά σου εύχομαι.

elias καθόλου κακή η ιδέα σου!

Meropi καλή σου χρονιά, με ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπάνε.

Ανώνυμος είπε...

Some of the content is very worthy of my drawing, I like your information!

Ανώνυμος είπε...

fife25800