10 Νοε 2009

Μαθητευόμενοι μπαρμπάδες

Αν κάτι με ενοχλεί όταν ταξιδεύω, όταν κάθομαι κάπου περιμένοντας, όταν απολαμβάνω την ησυχία οπουδήποτε μπορεί να βρεθεί λίγη ησυχία τη σήμερον ημέρα, είναι το κομπολόι. Αυτό το εφεύρημα που σκοπό έχει να ηρεμήσει όποιον το πηγαινοφέρνει ανάμεσα στα δάχτυλά του εκνευρίζοντας ταυτόχρονα τους γύρω του. Και αν υπάρχει μια τάξη, μια κατηγορία κομπολογιοφόρων που πραγματικά μου τη δίνει, δεν είναι οι μπαρμπάδες με το μακρύ νυχάκι στο μικρό δαχτυλάκι, το λιγδιασμένο φαλακρωμένο μαλλί και την εν γένει παρακμιακή εμφάνιση. Οι άνθρωποι αυτοί καλώς ή κακώς την έζησαν τη ζωή τους, ταλαιπωρήθηκαν, μόχθησαν (λέμε τώρα) και κατέληξαν σε μια άλφα ηλικία μη έχοντας κάτι καλύτερο να κάνουν από το να περνάνε τη ζωή τους παίζοντας μέρα-νύχτα το εκνευριστικό κομπολόι. Αυτοί που δεν αντέχω δεν είναι λοιπόν οι μπαρμπάδες αλλά οι μαθητευόμενοι μπαρμπάδες, δηλαδή διάφοροι νεαροί κομπολογιοφόροι με πιο σπορ μοντέλα ανά χείρας – τα λεγόμενα μπεγλέρια ή όπως αλλιώς τα λένε οι γνωρίζοντες – οι οποίοι, παίρνοντας και την ανάλογη πόζα βαριεστημένης μαγκιάς ή μάγκικης βαριεστημάρας, ποζάρουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν με μπεγλέρια ή μπεγλεράκια ανά χείρας, παίζοντας με καμάρι και επιδεξιότητα τις χάντρες ανάμεσα στα δάχτυλα. Η εικόνα που παρουσιάζουν αντικατοπτρίζει όλη τη διεστραμμένη ψυχοσύνθεση του νεοέλληνα σε κάθε της πτυχή: τεμπελιά συνδυασμένη με θρασύτητα, πονηριά, τυχοδιωκτισμός (μοιάζει να περιμένουν πότε θα κάτσει αυτή η καλή θεσούλα στο δημόσιο που τους υποσχέθηκε ο θείος), έλλειψη όρεξης για οτιδήποτε, αναισθησία, στασιμότητα. Και βλέποντάς τους βλέπω τους μπαρμπάδες του αύριο, που χτυπημένοι σαν χταπόδια από τη ρημάδα τη ζωή θα ψάχνουν κάπου να σταθούν, να ακουμπήσουν για να αφοσιωθούν στην αγαπημένη τους ασχολία: το μπεγλέρι.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κακό είναι πως το να σκοτώνεις το χρόνο σου με κομπολόγια και φραπέ, θεωρείται και ιερή παράδοση που δεν πρέπει να αλλάξει, για υτό περνάει από γενιά σε γενιά.
Βάλε και το επίσης φοβερό αξεσουάρ "κομποσχοίνι" που μάλλον σημαίνει "δε χρειάζεται να προσπαθήσω, ο καλός θεούλης θα με βολέψει κι εμένα".
Λαμπρό μέλλον μας περιμένει Γεράσιμε.

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου,
μήπως πρόκειται για καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο και δεν έχουν τι να κάνουν τα χέρια τους και τους παρεξήγησες? Λέμε τώρα!

gerasimos είπε...

Aπόγονε πάνω απ' όλα οι παραδόσεις σ' αυτή τη χώρα. Βλέπεις όταν και όπου δεν υπάρχει εξέλιξη, οι κάθε λογής βλακώδεις παραδόσεις έχουν τον πρώτο λόγο...

Μερόπη ενδεχομένως να έχουν προστεθεί στις τάξεις των μπεγλεροφόρων και κάποιοι καταπιεσμένοι καπνιστές, αλλά ο συγκεκριμένος ανθρωπότυπος ζούσε και βασίλευε πολύ πριν την απαγόρευση του καπνίσματος και θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί και μετά απ' αυτήν...

crispy είπε...

Δεν αντέχω το κομπολόι , δεν αντέχω ούτε το τάβλι -που παίζουν διάφοροι στα μπαλκόνια 3 η ώρα το πρωί το καλοκαίρι...