1 Νοε 2009

Περί όνου σκιάς

Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο του εικονιζόμενου τραγουδιστή, ηθοποιού, performer Πάνου Μουζουράκη που προκάλεσε την επίθεση εναντίον του από μέλη εθνικιστικών ομάδων και οργανώσεων, που τον περίμεναν έξω από τη μουσική σκηνή όπου εμφανίζεται για να τον ‘περιποιηθούν’ με σπρέι στο πρόσωπο και ξυλοδαρμό. Παρακολουθώντας το βίντεο βλέπουμε το Μουζουράκη με ένα φίλο του να κάνουν εμφανώς την πλάκα τους – να επιδίδονται δηλαδή σε αυτό το τόσο δημοφιλές στη σημερινή Ελλάδα σπορ που λέγεται χαβαλές –, αστειευόμενοι πάνω στην 28η Οκτωβρίου, το συμβολισμό της ελληνικής σημαίας, τις παρελάσεις και άλλα τέτοια. Είναι εμφανής ο στόχος τους, μέσα από την πλάκα, να προκαλέσουν, να τραβήξουν την προσοχή. Και μάλιστα την προσοχή όσων πιστεύουν φανατικά σε οντότητες και σύμβολα όπως η σημαία, το ‘έθνος’, η ‘πατρίδα’ και ούτω καθ’ εξής. Παρότι γνωρίζουν ότι βιντεοσκοπούνται, οι δυο νεαροί μιλάνε σα να βρίσκονται μόνοι τους, κάνοντας ό, τι μπορούν για να δείξουν την αδιαφορία τους απέναντι σε κάποια πράγματα που κάποιοι άλλοι θεωρούν ‘ιερά’. Και ο τρόπος με τον οποίο λένε όσα λένε στο βίντεο ήταν αναπόφευκτο νομίζω να προκαλέσει την αντίδραση και την επίθεση από τους ‘θιγόμενους’ εθνικιστές. Είναι σαν να πήγαν ο Μουζουράκης με το φίλο του έξω από το Στάδιο Καραϊσκάκη λίγο πριν από ένα μεγάλο αγώνα – και μάλιστα έξω από τη θύρα των φανατικών – και να στάθηκαν εκεί με κασκόλ της αντίπαλης ομάδας εκτοξεύοντας προσβλητικά συνθήματα κατά του Ολυμπιακού, κοροϊδεύοντας την ομάδα του Πειραιά και χλευάζοντας τους φιλάθλους που πήγαιναν να δουν τον αγώνα. Η Ελλάδα είναι ο Ολυμπιακός κάποιων, και σε αυτούς τους κάποιους απευθύνθηκαν οι δυο performers μέσα από το εν λόγω βίντεο, προσβάλλοντας την ομάδα τους. Τίποτα περισσότερο. Τίποτα περισσότερο δηλαδή από δυο νεαρούς που για να σπάσουν πλάκα προκάλεσαν κάποιους φανατικούς, οι οποίοι αντέδρασαν όπως θα αντιδρούσε κάθε φανατικός: με ύβρεις και βία. Και οι μεν πήγαιναν γυρεύοντας και οι δε έκαναν ό, τι ακριβώς θα περιμέναμε από αυτούς. Θα μου πείτε, για μια στιγμή, τι θα πει ‘πήγαιναν γυρεύοντας’; Δεν υπάρχει ελευθερία λόγου στη χώρα αυτή; Ασφαλώς και υπάρχει, όση και έξω από τη θύρα των φανατικών στο Στάδιο Καραϊσκάκη πριν από ένα μεγάλο αγώνα του Ολυμπιακού. Με άλλα λόγια, όταν βάζεις στόχο να μπεις στο μάτι του κάθε φανατικού κοροϊδεύοντας, ξέρεις ότι κάποια στιγμή αυτός θα ξεχάσει και ελευθερίες λόγου και άλλα τέτοια ψιλά γράμματα για τον ίδιο, θα του ανέβει το αίμα στο κεφάλι και θα σε βρίσει ή θα σε δείρει. Και από τη στιγμή που το ξέρεις, είτε επιλέγεις να παίξεις το παιχνίδι αυτό για να τραβήξεις την προσοχή του και να τον προκαλέσεις, είτε τον αγνοείς. Οι περισσότεροι επιλέγουμε το δεύτερο. Ο Μουζουράκης, για να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του, επέλεξε το πρώτο και κατάφερε να τραβήξει την προσοχή όχι μόνο των φανατικών, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Σπουδαίο κατόρθωμα.

10 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Τα ανεγκέφαλα φασιστάκια δεν μπορούν να φανταστούν ότι υπάρχουν και άλλοι ανεγκέφαλοι σαν και αυτούς που πιστεύουν ότι διαθέτουν χιούμορ.

Meropi είπε...

Όσο και αν μου φάνηκε σαχλό και επιπόλαιο το "σκετσάκι" που είδα στο βίντεο, δεν μπορώ να δικαιολογήσω την επίθεση που δέχτηκε ο Π. Μουζουράκης. Η κόρη μου που έτυχε να είναι παρούσα στο επεισόδιο, γιατί είχε πάει στη Μουσική Σκηνή "Οξυγόνο" εκείνη τη βραδιά, μου είπε ότι η επίθεση ήταν έντονη, εκτοξεύτηκαν απειλές ακόμη και για τη ζωή της κοπέλας του τραγουδιστή (της οποίας ήξεραν το όνομα, χωρίς να είναι αυτή παρούσα). Και το χειρότερο? Οι Αστυνομικοί που κατέφθασαν στον τόπο των επεισοδίων, προέτρεπαν τον τραγουδιστή να ζητήσει συγγνώμη από τους φανατικούς, οι οποίοι ήταν φανερό ότι ήταν μέλη της ¨Χρυσής Αυγής". Απίστευτο κι όμως αληθινό!

gerasimos είπε...

Αθεόφοβε κάπως έτσι...

Mερόπη όπως είπα και στην ανάρτηση ο Μουζουράκης προκάλεσε κάποιους φανατικούς, 'χτυπώντας' τους εκεί που πονάει. Και οι φανατικοί κάθε είδους, είτε μιλάμε για χούλιγκανς είτε για χρυσαυγίτες, πάντα αντιδρούν με τον ίδιο, απολύτως προβλέψιμο τρόπο. Αν είχαν επιτεθεί σε κάποιον που δεν είχε βαλθεί απλώς και μόνο να τους προκαλέσει για να προκαλέσει αίσθηση και να γίνει γνωστός στο πανελλήνιο, όπως πολύ εμφανώς έκανε ο Μουζουράκης, θα συμφωνούσα απολύτως μαζί σου. Αλλά εν προκειμένω θα έλεγα ότι τόσο οι μεν όσο και οι δε κινούνται στα ίδια επίπεδα οπορτουνισμού και γελοιότητας.

miss little sunshine είπε...

Aν θες και έχεις χρόνο να διαβάσεις πώς προέκυψε όλο αυτό το περίεργο βιντεάκι, μπορείς να επισκεφτείς τη σελίδα μου και να μάθεις περισσότερα! Καλό βράδυ!

gerasimos είπε...

miss little sunshine η αφέλεια (για την οποία μίλησες στο σχόλιό σου στο άλλο μου ποστ και μιλάς και στο ποστ στο οποίο με παραπέμπεις στο blog σου) δεν αποτελεί δικαιολογία για οιονδήποτε είναι πάνω από δεκαοχτώ ετών. Μπορεί να σου φανεί αυστηρή η άποψή μου αυτή αλλά αυτό πιστεύω, ιδίως από τη στιγμή που μιλάμε για ενέργειες ή πράξεις που γίνονται και προβάλλονται δημοσίως.

miss little sunshine είπε...

Πάντως σε διαβεβαιώ πως δεν πρόκειται για οπορτουνισμό, σίγουρα πάντως όχι στο βίντεο αυτό. Στο σίριαλ του Παπακαλιάτη, ναι υπάρχει θεμιτός "οπορτουνισμός" να γίνει διάσημος ο Πάνος. Επίσης, θα σε απαγοητεύσω Γεράσιμε και θα σου πω πως οι περισσότεροι απο τους ενήλικες που μας περιτριγυρίζουν κυριεύονται τουλάχιστον από αφέλεια. Η βλακεία και η αφέλεια δε γνωρίζουν έτος ενηλικίωσης. Και δε δικαιολογώ κανέναν, η σάχλα του βίντεο είναι σαφής. Δεν έχει όμως βαθύτερες ρίζες, πίστεψε με. Βαθύτερη σκοπιμότητα έχει η κίνηση του Θεοδωράκη να το ανεβάσει κομμένο ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Εκεί πρέπει μάλλον να αναζητάς τον οπορτουνισμό.

gerasimos είπε...

miss little sunshine δεν έχω κανένα λόγο να μη σε πιστέψω. Άλλωστε δε δικάζω εδώ, μια άποψη εξέφρασα...

YΓ: Μου δημιουργήθηκε όμως μια απορία: υπάρχει 'θεμιτός' και 'αθέμιτος' οπορτουνισμός;

miss little sunshine είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
miss little sunshine είπε...

Ναι, θα έλεγα πως υπάρχει. Ο αθέμιτος αναφέρεται στην κατάκτηση ονείρων με τη χρήση σκληρών και αθέμιτων μέσων. Ο θεμιτός αναφέρεται περισσότερο σε όλα εκείνα τα ψώνια που μέσω της προβολής τους (έστω και αρνητικής) θέλουν να επιτύχουν κάτι.

ΞΕΝΗ είπε...

Είδα το βίντεο και δεν είδα να θίγεται τίποτα ιερό. ΟΚ τα παιδιά με διάθεση πλάκας σαρκάζουν την συγκεκριμένη γιορτή. Ούτε βρίζουν ούτε χυδαιολογούν. Στην τελική την άποψή τους είπαν... και εννοείται ότι όσοι έκαναν την επίθεση είναι ανεγκέφαλοι