21 Μαρ 2010

Το βίντεο

Πώς τεκμηριώνεται άραγε, πώς πιστοποιείται η βουτιά μιας ολόκληρης κοινωνίας στο βάραθρο της ασημαντότητας; Μιας ασημαντότητας της οποίας βλέπουμε κάθε μέρα την άνοδο με σάρκα και οστά (με πολύ περισσότερη σάρκα, για την ακρίβεια, παρά οτιδήποτε άλλο); Τεκμηριώνεται όταν νοικοκυρές στις λαϊκές, εργαζόμενοι στα γραφεία τους, φίλοι πάνω από φλιτζάνια καφέ, μαθητές ή φοιτητές στις παρέες τους, bloggers στα blogs τους, δημοσιογράφοι, ασχολούνται μαζικά, ομόφωνα, ομοιόμορφα, με το πορνοβίντεο μιας στάρλετ. Και όχι μόνο ασχολούνται αλλά το κουβεντιάζουν αδιαμαρτύρητα, αμέριμνα, ατάραχα, όπως μιλάνε για τον καιρό, για το τι έφαγαν το μεσημέρι, για το τι βαθμούς πήραν τα παιδιά τους στο σχολείο, πλήρως παραδομένοι στην κανονικοποίηση της χυδαιότητας, στην καταξίωση της φτήνιας. Παρακινημένοι από τις αγαπημένες τους τιποτολογικές εκπομπές της τηλεόρασης που ως συνήθως έδωσαν τον τόνο, ανέλαβαν από στόμα σε στόμα να συνεχίσουν την πορνοκουβέντα που πιστή στο καθήκον της αποχαύνωσης άνοιξε η πολυαγαπημένη τους τηλεόραση. Δέχτηκαν να αφήσουν το απόλυτο τίποτα να κυριαρχήσει στην προσωπική τους ζωή, να μονοπωλήσει τα λεγόμενά τους, να σαρώσει στο πέρασμά του κάθε έγνοια ή προβληματισμό. Βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα όχι μόνο οικονομικής χρεοκοπίας, αλλά και πολιτιστικής πτώχευσης. Την ίδια στιγμή που το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ψυχορραγεί, που ο πολιτισμός μας περνάει μια κρίση που σαν έτοιμος από καιρό περίμενε, που στην Αθήνα βόμβες μίσους δίνουν το στίγμα μιας πόλης αποπροσανατολισμένης, κατακερματισμένης, μπερδεμένης, όλη η Ελλάδα συζητά το βίντεο. Ένα βίντεο που κατά κάποιον περίεργο, ενδιαφέροντα, κωμικοτραγικό τρόπο ενσαρκώνει την ίδια. Διότι στο βίντεο βλέπει μια ‘φτηνή’ στάρλετ να γίνεται ακόμη φτηνότερη. Όπως ακριβώς και η ίδια η χώρα, που επέλεξε να μην έχει πυθμένα το βάραθρο της ασημαντότητας στο οποίο έχει βουτήξει εδώ και χρόνια, υπονομεύει ασταμάτητα τον ίδιο τον εαυτό της.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεράσιμε δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, μια γυναίκα που πουλάει τις ερωτικές στιγμές της ή μια κοινωνία που τρέχει να τις αγοράσει ή να τις κατεβάσει από το Internet.

gerasimos είπε...

Απόγονε πρόκειται νομίζω για δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Γέννημα θρέμμα αυτής καθεαυτής της κοινωνίας του θεάματος που τρέχει να προμηθευτεί το βίντεό της είναι η κοπέλα αυτή, που πουλάει τόσο φτηνά τον εαυτό της. Nα σου δώσω ένα άλλο παράδειγμα: έπεσα τις προάλλες, κάνοντας ζάπινγκ, πάνω σε ένα ριάλιτι από αυτά με τους τραγουδιστές. Και μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο βαθυστόχαστος τρόπος με τον οποίο οι κριτές συσκέπτονταν γύρω από το αν ο/η υποψήφιος/α που είχαν μπροστά τους είχε ή δεν είχε τα φόντα για να κάνει καριέρα τραγουδιστή. Βλέποντάς τους σκέφτηκα ότι από τη στιγμή που κάτι τόσο ευτελές, τόσο ασήμαντο, τόσο ελαφρύ πλασάρεται στα νέα αυτά παιδιά - αλλά και στους τηλεθεατές - ως σημαντικό και σπουδαίο, δεν έχει νόημα να αναρωτιόμαστε τι είναι χειρότερο, η ακατανόητη σοβαροφάνεια των κριτών ή η αφέλεια των παιδιών αυτών που βάζουν τα κλάματα αν 'κοπούν' και πανηγυρίζουν αν 'περάσουν'... πρόκειται για δυο όψεις του ίδιου θλιβερού νομίσματος.

squarelogic είπε...

Δυστυχώς δεν θεωρώ οτι τα φαινόμενα αυτά είναι τυχαία.
Οι καναλάρχες και δ/ντες καναλιών που προωθούν-χρόνια τώρα-αυτή την εικονική πραγματικότητα αξιών κάνουν την σκοτεινή δουλειά τους εγκληματώντας επί γενεών μικρών παιδιών που μεγαλώνουν με μόνη αξία το όνειρο της -με κάθε τίμημα δημοσιότητας.
Κάθε γονιός πολεμά μια άνιση μάχη:
μπορείς να επιβάλλεις απαγόρευση μιας ή δύο εκπομπών μετά από μεγάλη μάχη,αλλά πόσες απαγορεύσεις να επιβάλλεις πριν επαναστατήσουν άσχημα τα παιδιά που θέλουν να γνωρίζουν αυτά που θα συζητούν αύριο οι συμμαθητές τους στο σχολείο?
Οι καναλάρχες εκπαιδεύουν ενα λοβοτομημένο πόπολο,οι μανατζαραίοι,vips και λοιποί κριτές θα έχουν διαρκώς προσφορά φρέσκιας σάρκας προς βρώσιν...
Βλέπετε,οι Τζούλιες είναι αναλώσιμες και πολύ γρήγορα γίνονται yesterdays' news.
Τηλεοράσεις δίχως δέκτη ή να απαρνηθεί κανείς τον "πολιτισμό" όπως σε ενα βιβλίο του Paul Theroux?

gerasimos είπε...

squarelogic πράγματι πρόκειται για άνισο αγώνα. Πώς να τα βάλει ένας γονιός με τα τηλεσκουπίδια ή το ίντερνετ; Αυτό που με αφήνει με το στόμα ανοιχτό σε όλα αυτά τα ριάλιτι μαθητευόμενων μοντέλων, τραγουδιστών ή δεν ξέρω τι άλλο, πέραν της σοβαροφάνειας, είναι η μαζικότητα: ολόκληροι στρατοί αγοριών και κοριτσιών σπεύδουν κάθε φορά να δοκιμάσουν την τύχη τους...

squarelogic είπε...

Το συζητούσα σήμερα με τη 12χρονη κόρη μου στην ωριαία διαδρομή προς βορεια προάστια...δυσκολευόταν να δεχθεί την χρήση ναρκωτικών(στο αθώο ακόμη μυαλό της είναι κάτι που κυρίως συμβαίνει αλλου),δυσκολευόταν φυσικά περισσότερο να συνειδητοποιήσει τον μηχανισμό που 'εχει στηθεί σε βάρος της γενιάς της.Παραδόξως,δεν με έκοψε με ενα απαξιωτικό "έτσι λες εσύ",και προς ικανοποίηση μου,νομίζω της έμεινε κάτι σχετικά με την αντίθεση μου στο να παρακολουθεί εκπομπές-σκουπίδια.
Με δεδομένο όμως οτι τις περισσότερες ώρες λείπω απ το σπίτι
και οτι βέβαια οι συνεχείς απαγορευσεις δεν θα είναι ανεκτές,πόσο ενας πατέρας μπορεί να ελπίζει οτι θα κερδίσει την μάχη?

αθεόφοβος είπε...

Η ιστορία με το βίντεο δεν αποτελεί τίποτα διαφορετικό από τό ότι γινόταν πάντα με τους διάφορους τύπους που ξεφεύγουν με τις πράξεις τους ή τα λεγόμενα τους προκαλώντας το ενδιαφέρον για χάζι και κουτσομπολιό του κοσμάκη.
Ανέκαθεν κάτι τέτοιες ιστορίες διέγειραν το ενδιαφέρον του κόσμου και τώρα το νέο ήταν το πορνό. Η επόμενη που θα θέλει να το επαναλάβει θα σημειώσει πολύ μικρότερη επιτυχία.
Ξέρεις ποτέ κανένα μεγάλο συγγραφέα ,ποιητή ή καλλιτέχνη που να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τον κοσμάκη αν δεν κάνει κάτι ιδιόρρυθμο όπως πχ ο Νταλί;
.

gerasimos είπε...

squarelogic από εκεί και πέρα επαφίεσαι, 'πατάς' στην κρίση του παιδιού...

Αθεόφοβε δε νομίζω ότι έχουν έτσι τα πράγματα. Με το πορνοβίντεο δεν 'ξέφυγε' και τόσο από ό, τι ήδη έδειχνε και έκανε αυτή η κοπέλα, ούτε εξέπληξε κανέναν ως 'αξιοπερίεργο' το βίντεο. Άρα το αρχικό ερώτημα παραμένει: γιατί ασχολήθηκε όλη η Ελλάδα με αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Γεράσιμε, εμείς όμως σαν "καταναλωτές" αυτού του προϊόντος φταίμε περισσότερο. Αν δεν το καταναλώναμε δε θα υπήρχε προσφορά.

gerasimos είπε...

Απόγονε χρόνια 'προπονούμαστε' μέσα από ριάλιτι τύπου Big Brother και 'μεσημεριανάδικα' για να γίνουμε ένας λαός της κλειδαρότρυπας. Οπότε, αναμενόμενος ο σκοτωμός για το βίντεο...

Locus Publicus είπε...

Με 500 δολλάρια την ημέρα (και πληρωμένο φαγητό), ψαρεύει το trash tv πελάτες για σικέ ιστορίες πρωινών show απο το traler town του δυτικού Σικάγου. Είδα τη σκηνή με τα ίδια μου τα μάτια, καθώς διάφοροι consultants συμβούλευαν το νεαρό ζευγάρι πως θα βγάλει τα άπλυτα στη φόρα, πρίν αρχίσουν καρεκλιές, και μπουνιές επι σκηνής. Ρωμαική Αρένα.