15 Νοε 2010

Γουστάρεις δεν γουστάρεις, δήµαρχος Μπουτάρης

Αυτό το σύνθημα-απάντηση στον μητροπολίτη Άνθιμο ακούστηκε χθες βράδυ έξω από το εκλογικό κέντρο του τελικού νικητή της μάχης για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Ήταν μια νίκη που σηματοδοτεί το γύρισμα μιας μεγάλης, βαριάς σελίδας στην ιστορία της πόλης. Ο Γιάννης Μπουτάρης, αν και νικητής με πολύ μικρή διαφορά από τον αντίπαλό του, έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί, πράγματι, να γυρίσει τη βαριά αυτή σελίδα. Όπως επίσης έχει την ευκαιρία, για όσο διαρκέσει η θητεία του, να στρώσει το δρόμο για έναν νεότερο άνθρωπο που θα μπορέσει να συνεχίσει στα βήματά του. Γιατί αυτό που τόσο έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη δεν είναι ο ίδιος ο Μπουτάρης ως πρόσωπο αλλά η χάραξη, η διάνοιξη μιας απαλλαγμένης από τις ‘αμαρτίες’ του παρελθόντος γραμμής πλεύσης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει διαφοροποίηση από την αρχοντοχωριάτικη νοοτροπία της προηγούμενης δημοτικής αρχής με τις υπερβολές και τις σπατάλες της. Σημαίνει ανατροπή της πρωτοκαθεδρίας της ρασοκρατίας και της θεοκρατίας, που επί χρόνια ρίχνουν τη βαριά σκιά τους πάνω στη νύφη του Θερμαϊκού. Σημαίνει εξανθρωπισμό της ίδιας της πόλης και του κέντρου της με παρεμβάσεις σε δρόμους και πεζοδρόμια και εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιών της. Σημαίνει αναβάθμιση της πολιτιστικής της ταυτότητας, που έχει μείνει στάσιμη με ανανέωση και τόνωση της πνευματικής ζωής. Και πολλά ακόμα. Η Θεσσαλονίκη πρέπει και είναι έτοιμη να ξαναγεννηθεί, να βγει από το τέλμα στο οποίο βυθίστηκε από τους προηγούμενους δημάρχους, να πάρει επιτέλους, όπως έλεγε και στο προεκλογικό του σύνθημα ο Μπουτάρης, ανάσα ζωής. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν σε μια θητεία. Και δεν μπορούν να γίνουν από τον Γιάννη Μπουτάρη μόνο του. Ας αποτελέσει ο άνθρωπος αυτός, που του έλαχε να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την τόσο σημαδιακή συγκυρία, την αφετηρία, την αφορμή για μια νέα ζωή για την πολύπαθη πόλη. Όσοι νοιαζόμαστε για τη Θεσσαλονίκη, όσοι πονάμε για όσα τη βρήκαν και τη βαραίνουν, είμαστε μαζί του.

9 σχόλια:

Meropi είπε...

Εγώ πάντως γουστάρω!!!

gerasimos είπε...

Κι εγώ!

takis είπε...

Δεν είναι τόσο η πολιτική επικράτηση.

Είναι η πολιτισμική-ιδεολογική...κοινωνική θα έλεγα επικράτηση που μετράει αυτή τη στιγμή.

Πιστεύω οτι η επικράτηση Μπουτάρη σε συνδυασμό με εκείνη του Καμίνη είναι τα σημαντικότερα γεγονότα αυτών των εκλογών.

ας ελπίσουμε οτι θα είναι η αρχή του τέλους της μικροπολιτικής.

Odysseas είπε...

Εγώ... τον πάω! (όπως είχε πει κι ένας παλιός συνάδελφος του Άνθιμου)

rvagos είπε...

Κυρ Γιάννη είσαι ο τελευταίος αριστοκράτης επαναστάτης.
Ένα να προσέξεις το γιο της πλύστρας.

NdN είπε...

Γουστάραμε όλοι μας Γεράσιμε. Ολα τα καρντασια σε όποιο σημείο της γης και αν βρίσκονται.

Ο κυρ-Γιάννης θα πετύχει κι ας ήταν μικρή η διαφορά νίκης. Γιατί για πρώτη φορά έχει μαζί του έναν κόσμο που έχει επενδύσει συναισθηματικά σε αυτή την αλλαγή. Ακόμα όμως και αν αποτύχει, αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι ότι είμαστε χαρούμενοι. Για πρώτη φορά, μετά από τόσες σφαλιάρες από Κουβελο-Παπαγεωργοπουλους, όσοι αγαπάμε τη Θεσσαλονίκη αρχίσαμε να ελπίζουμε.

gerasimos είπε...

Tάκη ελπίζω ότι η επικράτησή τους θα είναι η αρχή της αρχής, μιας νέας αρχής για τις δυο πόλεις.

Οδυσσέα κι εγώ τον πάω αυτόν τον τύπο!

rvagos αν εννοείς τον Ψωμιάδη όντως ας τον προσέξει...

NdN πράγματι όσοι νοιαζόμαστε για τη Θεσσαλονίκη είμαστε χαρούμενοι. Ελπίζω η χαρά να κρατήσει!

Prokopis Doukas είπε...

yes we can... :-)

gerasimos είπε...

Προκόπη όχι μόνο μπορούμε, αλλά και θέλουμε. ΚΥΡΙΩΣ θέλουμε θα έλεγα (να αλλάξουν οι ισορροπίες, τα δεδομένα, οι 'παρέες'). :-)