16 Νοε 2010

Δεν αρχίσαμε καλά

Δεν ξέρω πραγματικά αν αυτό θα γινόταν σε οποιαδήποτε άλλη (μη θεοκρατούμενη) χώρα. Ρόλο ειρηνοποιού ανέλαβε λέει ο νεοεκλεγμένος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης στη διένεξη μεταξύ Άνθιμου και του επίσης νεοεκλεγμένου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Εν προκειμένω έχουμε, απ’ τη μια, έναν δήμαρχο και έναν περιφερειάρχη, δυο εκλεγμένους δηλαδή αξιωματούχους του ελληνικού κράτους και, απ’ την άλλη, έναν θρησκευτικό ηγέτη. Αντί ο ειρηνοποιός περιφερειάρχης να προσεγγίσει στα πλαίσια των προσπαθειών του να γεφυρώσει το χάσμα απόψεων και νοοτροπιών μεταξύ των άλλων δυο τον δήμαρχο, για να βοηθήσει στο χαμήλωμα των τόνων με τον μητροπολίτη, τι κάνει; Αγνοώντας τον θεσμικό  του ρόλο, σκανδαλωδώς θα έλεγα, προσεγγίζει αντί για τον δήμαρχο τον θρησκευτικό ηγέτη, ζητώντας του να ‘δώσει συγχωροχάρτι’ (!) – που είσαι Λούθηρε – στον άμυαλο δήμαρχο, που προφανώς δεν ήξερε τι έκανε όταν τολμούσε να υψώσει προεκλογικά το ανάστημά του απέναντι στον αναχρονιστικό, μισαλλόδοξο μητροπολίτη και να τον χαρακτηρίσει όπως τον χαρακτήρισε.  Έχουμε δηλαδή από τη μια ένα θεοπολιτικό δίδυμο – περιφερειάρχη και μητροπολίτη που σαν ένα σώμα, μια ψυχή στέκουν απέναντι στον νεοεκλεγμένο δήμαρχο – και απ’ την άλλη τον δήμαρχο μόνο του, να αντιλαμβάνεται, όπως ο οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του, ότι ο ρασοφόρος μητροπολίτης  και ο γραβατοφόρος περιφερειάρχης  αποτελούν μια αγαπημένη παρεούλα από τα παλιά, τα πολύ παλιά – από τα βυζαντινά χρόνια θα έλεγα, όπου κλήρος και αυτοκράτορας αποτελούσαν ενιαία και αδιαίρετη εξουσία. Ας ενημερώσει κάποιος τον ‘περιφερειάρχη της καρδιάς των Μακεδόνων’ – αλλά όχι του μυαλού τους απ’ ό, τι φαίνεται – ότι εδώ και μερικές εκατοντάδες χρόνια τα συγχωροχάρτια καταργήθηκαν στην Ευρώπη, ότι πιο κοντά του θεσμικά βρίσκεται ο δήμαρχος και όχι ο μητροπολίτης και ότι αν συνεχίσει έτσι δεν θα πάρει ποτέ συγχωροχάρτι (μια και τόσο τα αγαπά) από τους σκεπτόμενους πολίτες αυτής της χώρας για τα ατοπήματά του.

6 σχόλια:

FrapDigo είπε...

Φίλε Γεράσιμε, εγώ δε θα έλεγα "δεν αρχίσαμε καλά", αλλά "ο Ζορό και ο Μουτζαχεντίν συνεχίζουν ακάθεκτοι".

Και, στην τελική, περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από τον Ψωμιάδη ή τον Άνθιμο; Εγώ μάλλον δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο αστείο. Ήξερα ότι θα συνέχιζα να γελάω και σε αυτήν τη θητεία του ... "Μακεδόνα της καρδιάς σας", αλλά όταν άκουσα για το "συγχωροχάρτι" (κατά λέξη), κατάλαβα ότι εξελίσσεται σαν κωμικός.

Έχει πλάκα, είναι γραφικό, σαν να ζεις σε κωμικό σήριαλ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι κύριοι της φωτογραφίας του post σου είναι σε θέσεις εξουσίας.

Η λύση είναι απλή: να τοποθετηθούν στη σωστή θέση, δηλαδή μπροστά στις κάμερες μιας κωμικής τηλεοπτικής σειράς. Θα μου πεις, όλη μέρα τις κάμερες κυνηγούν (ειδικά ο Ψωμιάδης), αλλά άλλο πράγμα ο επαγγελματίας κωμικός και άλλο ο ερασιτέχνης με day job το περιφερχειαριλίκι.

Προς το παρόν: "Άνθιμε - Άνθιμε θέλω κι εγώ συγχωροχάρτι!"

Locus Publicus είπε...

Ωραίο κείμενο Γεράσιμε. Μακάρι ο κ. Μπουτάρης να μπορέσει να σταθεί όρθιος στο θεοπολιτικό δίδυμο της γραφικότητας, και στην επερχόμενη ατμόσφαιρα του εθνικοθρησκευτικού χαβαλέ που σίγουρα θα ακολουθήσει. Η φωτογραφία έχει κάτι απο Νονό. Το τί ατάκες και κορώνες θα ακολουθήσουν θα καθορίσουν και το γενικό καφενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο η Θεσσαλονίκη θα πορευτεί. Αυτο το ιδιόρυθμο βορειοελλαδίτικο καπετανάτο το οποίο εύστοχα περιγράφεις στα πόστ σου, μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Πολύ περίεργα έχει πράγματι μετεξελλιχθει η Θεσσαλονίκη...

takis είπε...

Xωρίς να θέλω να υποτιμήσω το φαινόμενο Ψωμιάδη (δεν είναι μονο Ζορό...)και ειδικότερα τις λαϊκίστικες κινήσεις του (άμεση προσέγγιση Ανθιμου)....
πιστεύω οτι είμαστε μάρτυρες της διαδικασίας κατάρρευσης του.
Μια ένδειξη είναι και η πτώση των ποσοστών του.

Νομίζω οτι ο Μπουτάρης (και κυρίως οι άνθρωποι γύρω του)έχουν την ικανότητα να επικρατήσουν ιδεολογικά (αυτό τελικά θα μετρήσει)
Αν επιπλέον καταφέρει και κάποια χειροπιαστά πράγματα για την πόλη
(και εδω μπορεί, "μαζεύοντας" τα οικονομικά πχ.)
νομίζω οτι θα σταθεί όρθιος ,(όπως λέει και ο Locus Publicus)
που είναι και το βασικό τουλάχιστον στην αρχή.

Nαι , είμαι αισιόδοξος..
δύσκολα αλλά μπορεί.

vassper είπε...

Κάποιοι υποστήριξαν ότι η εκλογή Μπουτάρη δεν σηματοδότησε πολιτική αλλαγή στην Θεσσαλονίκη αλλά πολιτισμική. Ελπίζω να έχουν δίκιο.

Odysseas είπε...

Γεράσιμε, νομίζω το λάθος σου είναι ότι προσπαθείς να εξηγήσεις με τη λογική τις κινήσεις του "Μακεδόνα της καρδιάς μας". Αφού το είπε και ο ίδιος: "ο θεός της Ελλάδας μίλησε"!!! Εξηγείται ο θεός με τη λογική???

ΥΓ: Ο Ν. Δήμου δήλωσε πως τελικά ίσως υπάρχει θεός, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα των εκλογών! :-)

gerasimos είπε...

FrapDigo και όμως, θα έπρεπε να μας είχαν κάνει να περιμένουμε κάτι καλύτερο, κάτι διαφορετικό...

Λόκους δυστυχώς η Θεσσαλονίκη έχει πέσει θύμα χρόνιας εγκατάλειψης, καταλήγοντας η παιδική χαρά θρησκευτικών φανατισμών και κούφιων εθνικισμών.

Τάκη ακόμα και αν ο
Ψωμιάδης έχει μπει στη δύση του αυτή κρατάει βασανιστικά πολύ...

vassper μακάρι να 'ναι έτσι.

Οδυσσέα στη θεσσαλονίκη υπάρχει ο expert επί των σχετικών ζητημάτων ο Άνθιμος να αποφανθεί...