21 Σεπ 2007

Άρτος και θεάματα



Η ιστορική φράση, αλλά και σημερινή διεθνής έκφραση «άρτον και θεάματα» ανάγεται στη Ρωμαϊκή περίοδο και προέρχεται από τη λατινική φράση Panem et circenses. Κατά τον Iουβενάλιο (Satires X. 81), (διάσημο Ρωμαίο σατυρικό ποιητή), στην πρώιμη βυζαντινή εποχή όπως επίσης και στην δυτική αυτοκρατορία που βρίσκονταν σε παρακμή, ο αυτοκράτορας προσέφερε στον λαό σιτάρι (ψωμί) και θεάματα στον ιππόδρομο με σκοπό να τους κάνει να αποσπαστούν από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας.
(Από τη Βικιπαίδεια)



Στην Ελλάδα των αρχών του 21ου αιώνα ο άρτος φαίνεται να λιγοστεύει, με το 25% των Ελλήνων να ζει στα όρια της φτώχειας, με τους συνταξιούχους των 500 ευρώ, τους άνεργους και τη νέα γενιά των 700 ευρώ. Πρέπει λοιπόν να αυξηθούν επειγόντως τα θεάματα: άρχισαν τα ποδόσφαιρα και οι οθόνες των τηλεοράσεων σε μπαράκια, σπίτια και καφετέριες πρασίνισαν ήδη. Ο σύγχρονος ιππόδρομος έχει χλοοτάπητα και τα άλογα αντικαταστάθηκαν από ανθρώπους που τρέχουν κλοτσώντας μια μπάλα. Αν μη τι άλλο, η φιλόζωη κοινωνία μας δε θα ανεχόταν ποτέ το θέαμα ταλαίπωρων ζώων να σκοτώνονται στο τρέξιμο.

4 σχόλια:

guerrero7,62 είπε...

Το οτι τα σπορ κατεχουν ξεχωριστη θεση στη διασκεδαση των ανθρωπων παντου στο κοσμο ανεξαρτητως θρησκειας,καταγωγης,κουλτουρας,κοινωνικης ταξης κτλ πρεπει να σου λεει κατι,ειδικα το ποδοσφαιρο.
Δυο παραδειγματα:Στη δεκαετια του 70 ελ σαλβαδορ και ουνδουρα πολεμησαν(με χιλιαδες νεκρους) λογω του ποδοσφαιρου και το 82 στο λιβανο οι εχθροπραξιες σταματουσαν μολις ξεκινουσαν οι αγωνες του μουντιαλ της ισπανιας...

gerasimos είπε...

guerrero7,62 δε μιλάω για τα σπορ καθεαυτά αλλά για την κουλτούρα του θεάματος και τη διαχείρισή της με απώτερο σκοπό την αποβλάκωση των μαζών. Νομίζω φαίνεται καθαρά αυτό στο post.

Iliaxtida είπε...

σωστα πολυ σωστα...τωρα μενει μονο να αποφασισουμε ποιο απολα τα θεαματα προτιμαμε..γιατι ζουμε στην εποχη του θεαματος και κυριως του 'τηλε-θεαματος' οπου οι επιλογες ειναι πολλεεεες..

gerasimos είπε...

ηλιαχτίδα και τα ίδια τα blogs εμπεριέχουν ένα στοιχείο θεάματος φοβάμαι, καθώς λειτουργούν πολύ με την εικόνα και τη σκηνοθεσία.