12 Σεπ 2007

ΜΑΚΙΣΤ-ΣΟΣ



Μερικά νέα παιδιά από το πυρόπληκτο χωριό Μάκιστος της Ηλείας ξεκίνησαν blog για χάρη του πληγωμένου χωριού τους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής όπως λένε.
Γράφουν ότι o 'λόγος ύπαρξης αυτού του ιστολογίου είναι για να μην ξεχάσουμε τι έγινε και να προσπαθούμε να μην επαναληφθεί!'.
Μας δείχνουν ότι μέσα στη χειρότερη γι' αυτούς συγκυρία κατάφεραν να σηκωθούν και να πετάξουν ανοίγοντας τα δικά τους φτερά, που γλίτωσαν από τις φλόγες. Μας παραδειγματίζουν. Μακάρι όλοι μας να αφήναμε καθημερινά, στις μικρές και δύσβατες στιγμές μας, στις στιγμές της εύκολης αλλοτρίωσης, τα φτερά που κρύβουμε καμιά φορά κι απ' τους ίδιους μας τους εαυτούς να μας σηκώσουν ψηλότερα, στο ύψος της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας που ποτέ δεν μας ξεχνά. Χωρίς να περιμένουμε πρώτα να δούμε τις φλόγες γύρω μας.

Απόσπασμα από το blog των παιδιών: 'Καλώς ορίσατε στη Μάκιστο,γράφει η ταμπέλα μας. Τώρα πια δεν είναι στη θέση της, στην είσοδο του χωριού, έπεσε κι αυτή όπως έπεσαν και τα υπεραιωνόβια πλατάνια που δέσποζαν στο έμπα του χωριού πάνω απο 200 χρόνια. Την τοποθετήσαμε λίγο πιο πέρα όπως οι φαντάροι που κρατάνε ψηλά την σημαία τους στον πολέμο, διότι κι εδώ πόλεμο είχαμε, δεν ήταν φωτιά αυτο, βόμβα νετρονίου ήταν! Την βάλαμε εκεί για να δείχνει πως εμείς δεν λυγίσαμε και δεν έσβησε η ελπίδα απο μέσα μας, θα πολεμήσουμε, θα αγωνιστούμε, θα τρέξουμε τον μαραθώνιο μας (όπως σωστά είπε πρώτα ο Διονύσης) για να καταφέρουμε να αναστηλώσουμε σπίτια και ψυχές, δάση και καλλιέργειες, μα και τους ίδιους μας τους εαυτούς και όλη την περιοχή στην οποία ανήκουμε.Μπορεί να έσπασε η αλυσίδα, αλλά εμείς θα ξανακολλήσουμε τους κρίκους έναν έναν, σιγά σιγά.Εις μνήμην των νεκρών που χάθηκαν άδικα και που είναι οι οδηγοί της ελπίδας!Δεν θα τους ξεχάσουμε για να μην ξεχαστούμε και εμείς οι ίδιοι!'

Εδώ μπαίνετε στο blog (απ' όπου και η φωτογραφία του post).

8 σχόλια:

takis είπε...

Ωραία , εχω βάλει και εγω λινκ στο μπλογκ....
Μια γνωστή που είναι απο εκεί το πρότεινε..

Για να δούμε τι θα γίνει...

Το πρώτο πλατανάκι πάντως φύτρωσε ήδη !

gerasimos είπε...

:-) takis μακάρι εκτός από πλατανάκια (το συγκεκριμένο το είδα στο blog τους, υπέροχο) να άρχιζαν να 'φυτρώνουν' και περισσότερα νέα παιδιά στα ξεχασμένα χωριά της πατρίδας μας. Τότε να δεις τι θα γινόταν!

Giasafox είπε...

Μετά από την καταστροφή, πάντα η δημιουργικότητα των ανθρώπων υπερβαίνει τα εσκαμμένα.

Είμαι σίγουρος (και εύχομαι) ότι το χωριό θα αναδημιουργηθεί μέσα από τις στάχτες του. Και τα νέα αυτά παιδιά θα συνδράμουν σ' αυτό περισσότερο απ' όλους.

Υ.Γ.
Γεράσιμε σε περιμένω ΕΔΩ

gerasimos είπε...

giasafox όταν μένουν οι νέοι στον τόπο τους - αντί να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα - πολλά μπορούν να γίνουν.

Το blog σου το έχω ήδη επισκεφθεί, μεγειά!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πολύ ωραίο το βρήκα...

gerasimos είπε...

ασκαρδαμυκτί για μας τους μεγαλύτερους θα έλεγα: τόπο στα νιάτα!

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Δε τη πούλησε τη Mάκιστο ο κ. Πέτρος Δούκας; Γιατί; Δεν έχει καλή θέα; […]

gerasimos είπε...

δε μασαμε ρε μάλλον κάποιοι δεν γνωρίζουν στην Αθήνα και τη Ζαχάρω ότι για να 'ομορφύνουν το μέρος' δεν θα' πρεπε να απευθυνθούν σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο αλλά σε περιβαλλοντολόγο. Δυστυχώς φαίνεται ότι για να γίνει ένα βήμα μπρος πρέπει να έχουν γίνει πριν δέκα βήματα πίσω.