1 Σεπ 2007

Οι νέοι υποψήφιοι: Γιώργος Λιάγκας

Σήμερα παρουσιάζω το Γιώργο Λιάγκα, υποψήφιο βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα. Ακολουθεί απόσπασμα από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ (26/8) και συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία (12/8):

Μάγκας...δεν είναι μόνο ο Καρατζαφέρης αλλά και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ, γνωστός άνκορμαν του Star, κ. Γιώργος Λιάγκας, ο οποίος συνδύασε την ενημέρωση με την ψυχαγωγία ή μάλλον μετέτρεψε την ενημέρωση σε ψυχαγωγία, προβάλλοντας ως πρώτα θέματα τους γάμους, τα πάρτι, τα βαφτίσια και τα διαζύγια των επωνύμων στο λεγόμενο «εναλλακτικό δελτίο» του καναλιού. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», γιατί το κανάλι δεν αφήνει τους ανθρώπους να παντρεύονται με την ησυχία τους, ο γνωστός δημοσιογράφος δήλωσε ευθαρσώς - και ορθώς - ότι «οι επώνυμοι κλείνουν εκκλησία (σ.σ.: για να παντρευτούν) 8-8.30 μ.μ. που είμαστε (σ.σ.: το δελτίο του Star) στον αέρα!».
Στην ίδια συνέντευξη, η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου, ο κ. Λιάγκας δήλωσε ανοιχτά ότι θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, οπότε η κάθοδός του στις εκλογές δεν εξέπληξε κανέναν, αν εξαιρέσει βεβαίως κανείς το γεγονός ότι όλοι... τσιμπιόντουσαν όταν έμαθαν πως δεν κατεβαίνει με τη ΝΔ αλλά με το ΠαΣοΚ.
«Φοράω τάνγκα, ψηφίζω Λιάγκα» δήλωσε πρόσφατα λαρισαία δεσποινίς σε τηλεοπτικό σταθμό της περιοχής, αλλά το κυρίαρχο σύνθημα των οπαδών του τηλεπαρουσιαστή του Star - ο οποίος πρόσφατα περιόδευσε στον θεσσαλικό κάμπο με την Πόρσε του - είναι το «Αν θέλεις βουλευτή μάγκα, ψήφισε Γιώργο Λιάγκα».

Η συνέντευξη:

-Περίμενες ότι το δελτίο σας θα περνούσε ακόμη και πρώτο σε τηλεθέαση με τους γάμους και τις βαφτίσεις που καλύπτετε;

«Ναι, διότι έχει φανεί μετά το Πάσχα η αλματώδης άνοδος στην τηλεθέαση του δελτίου του Star. Παλιότερα, απλώς καταγράφαμε τα συμβαίνοντα στον καλλιτεχνικό χώρο. Τώρα πια τα σχολιάζουμε. Δηλαδή, ο Σταμάτης Μαλέλης πήγε το δελτίο ειδήσεων ένα βήμα μπροστά, με αποτέλεσμα αυτό να γίνει αποδεκτό από τον κόσμο. Το δελτίο ειδήσεων του Star χρήζει κοινωνιολογικής ανάλυσης. Δηλαδή, το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι λάιφ στάιλ και είναι πλέον πρώτο ή δεύτερο σε τηλεθέαση, δείχνει ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί και έχει γυρίσει την πλάτη σε όλα τα άλλα που καταγράφουν τα πολιτικά και τα κοινωνικά θέματα. Αυτό σημαίνει είτε ότι ο κόσμος δεν γοητεύεται πια από τις πολιτικές εξαγγελίες, είτε ότι τα υπόλοιπα δελτία ειδήσεων κι αυτοί που τα φτιάχνουν δεν ξέρουν πώς να γοητεύσουν τον κόσμο. Το πρόβλημα δεν είναι το δελτίο ειδήσεων του Star, αλλά των δελτίων των άλλων καναλιών».

-Δεν είναι απλώς σχολιαστικό το δελτίο σας. Εχετε περάσει στο ψιλοκράξιμο.

«Οταν κρίνουμε έναν άνθρωπο για τα κακώς κείμενα, δεν σημαίνει ότι παύει να είναι λαμπερός. Γι' αυτό τώρα έχει μεγάλη αποδοχή το δελτίο του Star, γιατί αυτά που λέει ο κόσμος για τον οποιονδήποτε σταρ, του τα λέμε κι εμείς από την τηλεόραση. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Και θεωρώ ότι το δελτίο του Star έχει ανοίξει ένα δρόμο για το πώς πρέπει να είναι τα δελτία ύστερα από κάποιο διάστημα. Τα πολιτικά δελτία το κάνουν αυτό με τους σχολιαστές και πολλοί από αυτούς έχουν καταντήσει γραφικοί».

-Επιμένετε να το λέτε δελτίο ειδήσεων;

«Είναι δελτίο όπως και τα άλλα. Δελτίο ειδήσεων με τη στενή έννοια του όρου, δηλαδή ότι σε 15-20 λεπτά λέμε όλες τις ειδήσεις της ημέρας, δεν υπάρχει. Θεωρώ ότι το πρώτο τέταρτο του δελτίου ειδήσεων του Star είναι ίσως το καλύτερο δελτίο της ελληνικής τηλεόρασης, διότι μέσα σε 15 λεπτά βλέπεις τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο».

-Εσύ το ευχαριστιέσαι περισσότερο αυτό το τέταρτο από το υπόλοιπο δελτίο;

«Εγώ είμαι δημοσιογράφος. Και παρουσιαστής. Οπως παλαιότερα έκανα πολιτικά δελτία, τώρα στηρίζω το δελτίο που έχει επιλέξει το κανάλι να κάνει, δηλαδή ένα λάιφ στάιλ δελτίο. Τώρα ποιο με χαροποιεί περισσότερο; Κι εγώ ως δημοσιογράφος θα ήθελα να κόψουμε το πρόγραμμά μας για μία έκτακτη είδηση για 2-3 ώρες και να μεταδίδω εγώ το γεγονός. Αλλά, ως παρουσιαστής, όπως χαλαρώνει και ο κόσμος βλέποντας το εναλλακτικό δελτίο του Star, κι εγώ χαλαρώνω».

-Σου λείπει να πεις κανονικό δελτίο;

«Το λέω στο πρώτο τέταρτο των ειδήσεων του Star. Μου έχουν λείψει τα "παράθυρα". Δεν τον θεωρώ μοντέρνο τρόπο γραφής, αλλά μου έχει λείψει».

-Τι πρέπει να κάνει ένας σελέμπριτι για να μην τον σχολιάσετε;

«Κατ' αρχήν πρέπει να δούμε τι σημαίνει η έννοια σελέμπριτι. Είναι κάποιοι άνθρωποι που μέσα απ' τη δουλειά τους είναι πραγματικά σταρ και κάποιοι άλλοι που δεν έχουν κάνει κάτι φοβερό, αλλά προσπαθούν μέσω των δημοσίων σχέσεων να περάσουν ότι έχουν κάνει κάτι. Ε, αυτοί έχουν θέση για κράξιμο μέσα από το δελτίο ειδήσεων του Star και όχι μόνο».

-Αν, όμως, όλοι αυτοί κοιτούσαν μόνο τη δουλειά τους, το δελτίο θα έμενε στο τέταρτο με τους πολιτικούς.

«Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που τους έχουν πει ότι εκτός από το να τραγουδάνε πρέπει να λένε και την άποψή τους για την πολιτική κατάσταση της χώρας. Από τη στιγμή που θα πουν κάποιες κουταμάρες, έρχεται το δελτίο του Star για να τους σχολιάσει, να τους βάλει τα κινούμενα σχέδια για να κάνει ο κόσμος χάζι και να γελάσει μ' αυτούς».

-Μα εσείς τους ρωτάτε για θέματα που δεν τους αφορούν.«Δεν κρατάει ο ρεπόρτερ πιστόλι και τους υποχρεώνει να απαντήσουν!»-Εχεις καταλάβει ότι φοβούνται πια να μη μιλάνε στο Star;

«Οπως ο πολιτικός συντάκτης πιέζει τον πολιτικό για μια είδηση, έτσι και ο καλλιτεχνικός συντάκτης πρέπει να πιέσει τον καλλιτέχνη παραπάνω. Οταν, λοιπόν, του κάνει μια ερώτηση πέραν των δραστηριότητών του κι αυτός απαντάει, ε, ποιος φταίει; Ο ρεπόρτερ που κάνει καλά τη δουλειά του ή ο αυτός που τα θέλει ο πισινός του;»

-Ποιος σελέμπριτι μπορεί να βγάλει ένα ολόκληρο δελτίο από μόνος του;

«Ο Ψινάκης. Είναι μια χαρισματική προσωπικότητα, δεν διστάζει να τσαλακώσει τον εαυτό του, είναι πρόσφορος για κράξιμο και δεν τον νοιάζει κιόλας. Και το "Ελλάδα έχεις ταλέντο" οφείλει την επιτυχία του στον Ψινάκη και όχι στην Αλιμπέρτη».

-Γιατί προβάλλετε ανθρώπους όπως η Λουκά, η Θώδη και η Αντζελα;

«Κατ' αρχάς είναι καλλιτέχνες. Οχι η Λουκά. Λάιφ στάιλ δεν είναι μόνο το πραγματικά λαμπερό, αλλά και το επίπλαστα λαμπερό. Στο πλαίσιο αυτό ένα δελτίο λάιφ στάιλ θα προβάλλει και τα πραγματικά λαμπερά πρόσωπα, αλλά και αυτά τα τρία πρόσωπα».

-Αυτούς που κράζετε στο δελτίο, το αξίζουν το κράξιμό σας;

«Δεν κράζουμε, κάνουμε κριτική, πολλές φορές πιο σκληρή απ' ό,τι θα περιμένατε. Νομίζω ότι όλοι αξίζουν το κράξιμό τους».

-Εχετε όρια στο τι θα βγει στον αέρα;

«Τι όρια; Αν θα πληγώσουμε κάποιον; Δεν νομίζω ότι κάποιος από όλους αυτούς με τους οποίους ασχολούμαστε μαζί τους, πληγώνεται, γιατί το επιδιώκει να ασχοληθούμε μαζί τους. Ολα τα πρόσωπα της σόου μπιζ επιδιώκουν τη δημοσιότητα».

-Οταν συναντάς έξω κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους, αισθάνεσαι ποτέ άσχημα απέναντί τους;

«Οχι, γιατί ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι εγώ κάνω μια δουλειά και δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί τους».

-Θα παντρευόσουν σε απευθείας σύνδεση με το Star;

«Οχι, γι' αυτή τη μέρα της ζωής μου έχω ονειρευτεί άλλα πράγματα. Εναλλακτικά. Κάτι πολύ πιο απλό, με λίγους ανθρώπους που πραγματικά σε αγαπάνε, σε ένα νησί που δεν θα πιάνουν τα links».

-Αρα καταλαβαίνεις αυτούς που θέλουν να παντρεύονται με την ησυχία τους.

«Δηλαδή, είναι τυχαίο που όλοι οι άνθρωποι της σόου μπιζ παντρεύονται 8 μ.μ. επειδή ξέρουν ότι αυτή την ώρα ξεκινάει το δελτίο ειδήσεων του Star; Γιατί δεν γίνονται στις 9 μ.μ., που έχει τελειώσει το δελτίο; Πιστεύω ότι οι επώνυμοι κλείνουν εκκλησία 8 με 8.30 που είμαστε στον αέρα».

-Σκέφτεσαι ποτέ τη ματαιότητα όλων αυτών των πραγμάτων;

«Οσο μάταιο είναι να τα καταγράφουμε, άλλο τόσο μάταιο είναι και ο κόσμος να κάθεται να ασχολείται με αυτά».

-Είχες εκδηλώσει επιθυμία να κατεβείς ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές. Θα έβαζες υποψηφιότητα και για τη Βουλή;

«Η πολιτική δεν με αφήνει αδιάφορο. Από πολύ μικρός ήμουν πολιτικό ον. Απλώς νομίζω ότι οι περισσότεροι πολιτικοί μιλούν για την ευδαιμονία και όχι για την ευτυχία. Δεν λένε σε έναν άνθρωπο πώς να γίνει ευτυχισμένος. Υπό αυτή λοιπόν την έννοια, αν είχα κάποια στιγμή τη δυνατότητα να το κάνω, θα ασχολιόμουν με την πολιτική».

-Αυτή η συνέντευξη θα παίξει στο δελτίο ειδήσεων του Star;

«Τι περίεργο έχουμε πει για να γίνει θέμα; Εχω την αίσθηση ότι παίζουν συνεντεύξεις που οι απαντήσεις των καλεσμένων σας τους δίνουν τροφή για αρνητικό σχολιασμό. Τι από αυτά που έχω πει εγώ σου έκανε αρνητική εντύπωση για να φανταστώ ότι μπορεί να παίξω στο δελτίο ειδήσεων του Star;»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΓΚΑΣ
WHO IS WHO
* Μένει στη Βουλιαγμένη, παίζει τένις και είναι χειμερινός κολυμβητής.* Εχει ένα κουτάβι γκόλντεν ριτρίβερ, 4 μηνών, τον Μάρκο.* Κάνει εκπομπή στο ραδιόφωνο του Alpha κάθε μέρα 1.30 μ.μ. - 3 μ.μ.* Γύρισε το Ιόνιο με φουσκωτό.
ON OFF - 12/08/2007

6 σχόλια:

kanataki είπε...

και τα έχει με αυτήν τη λαικιά ξανθιά που το όνομά της μου διαφεύγει

υγ η οποία θα κάνει τρελές χαρές
γιατί οι υποψήφιοι καλό θα ήταν να έχουν έναν γάμο στο προφίλ τους αν με εννοείς!

gerasimos είπε...

tsaperdona λες να τρέχει να παντρευτεί εσπευσμένα ένεκα προεκλογικού προφίλ;

So_Far είπε...

Και με πολιτικό παρελθόν στον ευρύτερο χώρο του ΛΑΟΣ έχοντας θητεύσει δημοσιογραφικά στο πλευρό του Καρατζαφέρη...

Τί άλλο πια να πω..

gerasimos είπε...

so_far εμείς δε χρειάζεται να πούμε τίποτα...τους αφήσαμε και τα είπαν όλα χωρίς να χρειαστεί να αρθρώσουν λέξη.

So_Far είπε...

Θυμήθηκα και την ξανθιά που λέει η Τσαπερδόνα: Έλενα Γράβεζα

Στοίχημα: ο Λιάγκας θα εκλεγεί σίγουρα

gerasimos είπε...

so_far πολύ ενημερωμένη σε βρίσκω στα πολιτιστικά δρώμενα. :p

Κι εγώ τον βλέπω τον Λιάγκα στη Βουλή: αν έβαζε στην Αθήνα ίσως όχι, αλλά στη Λάρισα φαίνεται να έχει ρεύμα.