26 Μαρ 2008

42 μ.Τ.



Βρισκόμαστε στο σωτήριον έτος 42 μ.Τ. Δηλαδή στο έτος 42 μετά Τηλεoράσεως, μετά τη γέννηση μιας σύγχρονης θεάς η λατρεία της οποίας, άλλαξε άρδην την ανθρώπινη ιστορία. Πρόκειται για μια επιστροφή στην ειδωλολατρία; Ποιος ξέρει. Πάντως, οι πιστοί της αριθμούν πλέον δισεκατομμύρια, απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη. Ας μείνουμε όμως στην Ελλάδα, στην οποία επίσης έχει εκατομμύρια φανατικών πιστών. Η πρώτη εμφάνιση της θεάς στην Ελλάδα έγινε το 1966. Από τότε, διαρκώς περισσότεροι συμπατριώτες μας προσηλυτίζονται στη λατρεία της. Σήμερα, σχεδόν κάθε Έλληνας έχει τουλάχιστον ένα άγαλμα της θεάς στην κατοικία του κι αρκετοί πιο θρησκευόμενοι, έχουν και περισσότερα. Η λατρεία της γίνεται καθημερινά και πλέον, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες, οι Έλληνες περνάμε πάνω από τέσσερις ώρες κάθε μέρα μπροστά της. Μάλιστα, κάποιοι φανατικοί πιστοί, την αφήνουν ανοιχτή ακόμα κι όταν δέχονται επισκέψεις από φίλους και συγγενείς, ίσως επιθυμώντας να προσηλυτίσουν και τους επισκέπτες τους στη λατρεμένη τους θεά. Αλλά εκτός από τις κατοικίες, η λατρεία συνεχίζεται και σε μπαράκια, καφενεία, σουβλατζίδικα, καφετερίες, πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών, αίθουσες αναμονής ιατρείων και άλλους δημόσιους χώρους. Τα είδωλα της θεάς και οι βωμοί της, βρίσκονται πλέον παντού. Τα καλοκαίρια μάλιστα η λατρεία λόγω ζέστης γίνεται υπαίθρια, σε αυλές, σε πλατείες και όπου μαζεύονται άνθρωποι για να φάνε ή να πιούν ένα ποτό. Στα χωριά πάλι, οι άνθρωποι στα καφενεία, στα οποία παλιά, προ Τηλεοράσεως, χάλαγε ο κόσμος από κουβέντες, καβγάδες και γέλια, πλέον σιωπούν, έχοντας μείνει αποσβολωμένοι εμπρός στη δύναμη της θεάς. Άραγε, πως να ζούσαν οι άνθρωποι προ Τηλεοράσεως; Δε θα μπορούσα να σας πω, μια και γεννήθηκα το 4 μ.Τ. Από διηγήσεις μόνο, έχω ακούσει κάποια πράγματα. Στα χωρία, διηγούνται οι παλιοί, με τα πρώτα κρύα του χειμώνα άρχιζαν τα νυχτέρια. Μαζεύονταν δηλαδή οι γυναίκες στα σπίτια, δίπλα στο τζάκι κι έλεγαν τα δικά τους, διηγούνταν ιστορίες, παραμύθια, αστεία. Όπως και οι άντρες, που δεν έμοιαζαν καθόλου με τους ανέκφραστους και σιωπηλούς θαμώνες των καφενείων της μετά Τηλεοράσεως εποχής. Μαζεύονταν κι αυτοί στα καφενεία για να κουβεντιάσουν, να πουν πως πέρασαν τη μέρα τους. Όμως όχι μόνο στα χωρία αλλά και αλλού, οι άνθρωποι έβγαιναν τα απογεύματα ή το βραδάκι για περιπάτους, πήγαιναν στις ταβέρνες, στα θέατρα ή στους κινηματογράφους, αλλά και επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. Ή προτιμούσαν να περάσουν μια ήσυχη βραδιά, ανοίγοντας κάποιο βιβλίο ή κουβεντιάζοντας με τους δικούς τους. Πόσο διαφορετικά από σήμερα, που οι ανθρώπινες φωνές, τα γέλια ή οι κραυγές που ακούγονται από τα διαμερίσματα τα βράδια δεν προέρχονται πια από ανθρώπους, αλλά από τη θεά.

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει στο σπίτι τηλεόραση. Νομίζω ότι έκτοτε ο χρόνος έχει αλλάξει ποσοτικά και ποιοτικά. Η ενημέρωση, από το ραδιόφωνο κυρίως, είναι πιο άμεση και αφήνει χώρο για σκέψη. Κάποιες επισκέψεις έχουν αραιώσει γιατί βιώνουν έντονα την απουσία της τηλεόρασης ίσως γιατί κάποιες φορές τα λόγια που θα ειπωθούν είναι λιγότερα και από την φλυαρία του σύγχρονου τοτέμ, ίσως γιατί απειλούνται από μια ανατροπή του δεδομένου, από την έλλειψη του υπερβολικού,του περιττού και του παραμορφωμένου. Η τηλεόραση ως σύχγρονη θέα Εστία προστατεύει με τη γυάλινη ασπίδα της από το πραγματικό που μπορεί όμως να περιέχει τη σκληρότητα της πραγματικότητας αλλά και την ομορφιά και ποίηση της ζωής.

gerasimos είπε...

balloon η τηλεόραση ως σύγχρονο τοτέμ, αυτό σκεφτόμουν κι εγώ. Ζούμε σ' ένα καθεστώς τοτεμισμού, γύρω απ' αυτήν. Κάποιοι κοινωνιολογόγοι, οπως ο Durkheim είχαν μελετήσει παλιότερα τoν τοτεμισμό πρωτόγονων φυλών, ως μια στοιχειώδη μορφή θρησκείας. Νομίζω ότι και για τους κοινωνιολόγους του μέλλοντος, θα έχει αρκετό ενδιαφέρον ο σύγχρονος τοτεμισμός μας.

Seagull είπε...

Έξυπνα γραμμένη και πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Μπράβο σου!...
Άλήθεια, εσύ που... "έχεις ωραίες αναμνήσεις από το μέλλον"... μπορείς να μας πεις πώς βλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα;...

gerasimos είπε...

seagull ομολογώ ότι ο υπότιτλος του blog έχει κάπως... ξεμείνει από ένα πιο... 'αισιόδοξο' παρελθόν μου. Παρ' όλα αυτά, νομίζω ότι μια όσο γίνεται πιο οξυδερκής και ειλικρινής ματιά στην εποχή μας, όπως και η αμείλικτη αυτοκριτική, βοηθούν όσο τίποτε άλλο στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος.

fevis είπε...

Εγώ να διαφωνήσω λίγο γιατί "λατρεύω τηλεόραση". Νομίζω πως σε όλα τα πράγματα στην ζωή, την διαφορά την κάνει το μέτρο και τα όρια του καθενός μας... Η τηλεόραση είναι μια χαρά και μας ταξιδεύει, και μας διασκεδάζει, και μας μαθαίνει και πράγματα, και παρόλο που θα υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις ανθρώπων και προγραμμάτων που θα ξεπερνούν τα όρια κάθε λογικής χρήσης και κάθε αισθητικής, δεν μπορεί να την ρίξουμε στην πυρά απλά και μόνο γιατί κάποιοι την χρησιμοποιούν λάθος....

gerasimos είπε...

fevis δεν έριξε κανείς την τηλεόραση στην πυρά. Απλώς, χθες το βράδυ έβλεπα στην απέναντι πολυκατοικία τα διαμερίσματα με τις τηλεοράσεις τους ανοιχτές, χωρίς άλλα σημεία ζωής πλην του γαλαζωπού φωτός των τηλεοράσεων και μου έκανε μια κάποια εντύπωση το θέαμα αυτό. Όπως μου κάνει εντύπωση, όταν κάποιες φορές πάω καλεσμένος σε φίλους ή συγγενείς και έχουν ανοιχτή ή ανοίγουν κάποια στιγμή την τηλεόραση για να 'δούμε' όλοι μαζί. Και όπως μου είχε προκαλέσει μια κάποια δυσάρεστη εντύπωση πριν λίγες εβδομάδες που βρέθηκα στα βουνά των Γρεβενών και συγκεκριμένα σ' ένα καφενείο στο χωριό Σαμαρίνα, το ότι όσοι βρίσκονταν εκεί παρακολουθούσαν τηλεόραση αμίλητοι, χωρίς να μιλήσουν ούτε σε μένα και τη γυναίκα μου, αλλά ούτε και να κουβεντιάζουν μεταξύ τους. Και πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά... εν ολίγοις, φοβάμαι ότι αυτό το μέτρο στο οποίο αναφέρθηκες κάπου χάθηκε. Και ότι η φράση 'τηλεόραση με μέτρο' συνιστά σχήμα οξύμωρο.

xasodikis είπε...

Γεράσιμε, μου θύμισες ένα περιστατικό από τη στρατιωτική μου θητεία στη Λέσβο. Πάμε κάποτε, τρεις φάνταροι εξοδούχοι, βόλτα στο Μόλυβο. Χειμώνας, το χωριό σχεδόν έρημο. Βρίσκουμε ένα καφενείο ανοιχτό και μπαίνουμε να πιούμε έναν καφέ. Και βλέπουμε το εξής εκπληκτικό θέαμα: καμιά δεκαριά χωριανοί, ηλικίες 60+, καθισμένοι γύρω γύρω από ένας σε κάθε τραπέζι, ο καθένας με το καφεδάκι του, να παρακολουθούν με προσοχή μία απ' αυτές τις ταινίες όπου ο Ξανθόπουλος περιφέρεται στη Μέση Ανατολή να βρει τον πατέρα του που ξέμεινε από το '22. Κάτσαμε καμιά ώρα (αναγκαστικά σε ένα τραπέζι στη μέση του καφενείου), μιλούσαμε μεταξύ μας ψιθυριστά να μην ενοχλήσουμε (!)... και κανείς άλλος δεν είπε κουβέντα σε κανέναν!!!

Μας έκανε τόση εντύπωση που το κουβεντιάζαμε καμιά εβδομάδα μετά...

gerasimos είπε...

xasodikis παρόμοιες εμπειρίες είχα και σε διάφορα καφενεία σε χωριά, όπως πριν λίγα χρόνια στα Πομακοχώρια, στο χωριό Μέδουσα - 'Το στέκι των κυνηγών' νομίζω λεγόταν το καφενείο. Όταν μπήκαμε έβλεπαν ένα τουρκικό κανάλι, αλλά όταν μας άκουσαν να μιλάμε ελληνικά το γύρισαν σε ένα ελληνικό... πράγμα το οποίο μου φάνηκε ιδιαίτερα ευγενικό. Σε μια δεύτερη επίσκεψη ένα-δυο χρόνια αργότερα, βρήκαμε το καφενείο κλειστό.

Ανώνυμος είπε...

Γεράσιμε, η τηλεόραση δεν προσφέρει πολλά, εκτός από κάποια ενδιαφέροντα ντοκυμαντέρ και μερικές ταινίες.
Συνήθως τη χρησιμοποιώ για DVD.
Η Αυσρτραλέζικη τηλεόραση και κυρίως δύο κρατικοί σταθμοί προσφέρουν εξαιρετικές συζητήσεις, χωρίς ανάγωγες συμπεριφορές.
Καλό βράδυ.

Alexandros είπε...

Περιγράφεις πάνω κάτω την σημερινή πργαμτικότητα. Θεωρώ όμως ότι χαρακτηριστικό της εποχής μας και ότι έχει ημερομηνία λήξης. Οι νέες γενιές θα "εθιστούν" σε άλλες μορφές τεχνολογίας. Πιο διαδραστικές και πιο επικοδομητικές. Έτσι ελπίζω τουλάχιστον.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι είναι το τι βλέπουμε (ως λαός εννοώ) που σε ενοχλεί περισσότερο κι όχι το πόσο.. Υπάρχει ο Εξάντας, το Κουτί της Πανδώρας, οι Φάκελλοι, η Εμπόλεμη Ζώνη κλπ. Αν έβλεπαν τέτοιες εκπομπές οι κάτοικοι στην απέναντι πολυκατοικία και όχι Πάμε Πακέτο, Φως στο Τούνελ, Ζούγκλες και δε συμμαζεύεται, δεν θα σε εντυπωσίαζε τόσο το γαλαζωπό φως που τρεμοπαίζει για τέσσερις ώρες την ημέρα, έτσι δεν είναι;

Για τα περιστατικά στα απομακρυσμένα χωριά που αναφέρεις, σκέψου ότι γι' αυτούς είναι η επαφή με τον έξω κόσμο...

Καλό βράδυ Γεράσιμε

gerasimos είπε...

mariana faithful όντως δεν προσφέρει πολλά, σχεδόν τίποτα.

alexandros κι εγώ.

δενδρογαλή μπα, δεν μιλούσα για εκπομπές συγκεκριμένες, αλλά για την τηλεόραση γενικά. Όσο για την επαφή με τον έξω κόσμο σε όσα απομονωμένα χωριά μας έχουν μείνει, δε γίνεται και μέσω των εφημερίδων, του ραδιόφωνου ή του ίντερνετ; Η ταινία με τον Ξανθόπουλο που ψάχνει τον χαμένο από τη Μικρασιατική καταστροφή πατέρα του, που ανέφερε ο χασοδίκης τι σόι επαφή συνιστά και με ποιον κόσμο άραγε;

Ανώνυμος είπε...

Η τηλεόραση κάποιες φορές εκπίπτει από την θεϊκή της ιδιότητα και τότε γίνεται θνητή ενσαρκώνοντας τον άλλο,ο οποίος δεν συντροφεύει τη ζωή μας, προσφέροντας τη βεβαιότητα της συνάντησης μέσα στη μέρα με ένα μικρό ή μεγαλύτερο σύμπαν ανθρωποειδών που μιλούν χωρίς να συνομιλούν γιατί φυσικά δεν ακούν. Η εκκωφαντική σιωπή αυτού του στοιχειού είναι ότι απομένει από ζωές που δεν ζήσαμε ή από ζωές που επιθυμήσαμε. Τότε αρκεί μια εικόνα για να σπάσει τη σιωπή ή μια φλυαρία για να γεμίσει το χώρο.

Ανώνυμος είπε...

Αχ, δεν μπορώ θα επανέλθω μέσα στη μαύρη νύχτα! Πολύ μου αρέσει το θέμα του ποστ και πολύ μου αρέσει που διαφωνούμε!... Μην τα δαιμονοποιούμε όλα βρε Γεράσιμε.. Τι πειράζει αν κάτι καημένοι παπούδες πάνω στα Πομακοχώρια ή όπου αλλού βλέπουν τον Ξανθόπουλο;; Αυτό συνιστά την αποβλάκωση απο την τηλεόραση, για την οποία μιλά το ποστ; Θέλω να πω ότι τα παραδείγματα είναι ακραία: δεν μπορείς να λες ότι την επαφή με τον έξω κόσμο οι παπούδες στο καφενείο θα την αποκτήσουν μέσω διαδικτύου! Η τηλεόραση είναι πιο εύκολο μέσο για κάποιες μονάδες πληθυσμού. Για μένα αλλού είναι το πρόβλημα, γι' αυτό μίλησα για την ποιότητα της τηλεόρασης. Έχει γεμίσει με άθλιες εκπομπές που δυστυχώς τις βλέπουν και μικρά παιδιά. Και ναι, βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση και τα μικρά παιδιά. Βλέπουν σήριαλ τύπου Μαρία η Άσχημη, Λατρεμένοι Γείτονες και λοιπά ξεράσματα. Αυτό είναι το πρόβλημα, όχι οι παπούδες στα Γρεβενά, πιστεύω εγώ.
Πιο μακροσκελές σχόλιο σε blog δεν πρέπει να έχω ξανακάνει. Ελπίζω να μην βαρέθηκες...

Καλό ξημέρωμα :)

Ανώνυμος είπε...

Η πραγματική ώρα ανάρτησης του σχολίου είναι 1:23 και όχι 4:23 (θα νομίζει ο κόσμος ότι ειμαι τελείως τρελή!).. Το καταγγέλω, έχεις λάθος ώρα στο blog σου!

Ανώνυμος είπε...

Καλήμερα σας.
Το ναρκωτικό-θεά τηλεόραση όντως επανάσταση που αξίζει το π.τ. και μ.τ. σου φίλε Γεράσιμε.
Μια μέρα είπα σε ένα συνάδελφο ότι δεν βλέπω τηλεόραση και γυρίζει με κοιτά σαν να είμαι UFO και με ρωτά = Καλά πως ζεις;
Μια χαρά ευχαριστώ. Ακούω μουσική, ζωγραφίζω, κάνω YOGA, παίζω με το παιδί μου...Είμαι UFO :)

Από Λίζα ...Λευκωσία
Υ.Γ. Αντισταθείτε!

gerasimos είπε...

balloon ένας ενεργός πομπός και εκατομμύρια παθητικοί δέκτες...

δενδρογαλή δε θα 'λεγα ότι διαφωνούμε. Απλώς, έχουμε... διαφορετικές απόψεις. Για τη λάθος ώρα, δηλώνω ένοχος! Αλλά, ομολογώ ότι ψιλοβαρέθηκα εδώ και ένα χρόνο που άνοιξα το blog, να το... κοιτάξω το ζήτημα. Κάντε μια αίτηση και ξαναπεράστε! Καλημέρες.:-)

ανώνυμος καλημέρα Λίζα. Λοιπόν, Λίζα σ' ένα σπίτι που ζούσα παλιότερα δεν είχα τηλεόραση. Και θυμάμαι όποιος έμπαινε, έψαχνε με το βλέμμα τοίχους, πατώματα, μέχρι και το... ταβάνι απορημένα, για να δει που θα την είχα κρυμμένη. Μιλάμε για... αγωνιώδη αναζήτηση. Κι όταν κάποια στιγμή – ομολογώ ότι μέχρι τότε κάπως το διασκέδαζα το πράγμα - τους αποκάλυπτα ότι δεν έχω τηλεόραση, εισέπραττα περίπου την ίδια αντίδραση με αυτή που περιέγραψες.

αθεόφοβος είπε...

Η ανοικτή τηλεόραση χωρίς να την βλέπει κανείς είναι απο τα πιό εκνευριστικά πράγματα όταν πας σε ένα σπίτι.
Είχα γράψει το 2006 ένα σχετικό ποστ.
-Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ http://atheofobos.blogspot.com/2006/08/blog-post_22.html

Όσο για τους θεατές του Ξανθόπουλου στην προ τηλεόρασης εποχή οι ίδιοι θα τον έβλεπαν στον κινηματογράφο.
Οι ταινίες του είχαν το όνειρο κάθε φτωχού και ταπεινού, δηλαδή πως αποκτάς τίμια λεφτά και γίνεσαι κοινωνικά αποδεκτός.

gerasimos είπε...

αθεόφοβος ίσως ό, τι ταινίες δεν είδαν οι άνθρωποι στα χωριά (που ΔΕΝ είχαν κινηματογράφους) στην προ Τηλεοράσεως εποχή, τις βλέπουν πλέον στις τηλεοράσεις. Σα να λέμε Ξανθόπουλος: χθες, σήμερα, αύριο. Δε γλυτώνετε με τίποτα.

tzonakos είπε...

Εγω σπάνια παρακολουθώ τηλεόραση.
Ειμαι ενας άθεος. Δεν την λατρεύω.
Εκτός αν δείχνει μπάσκετ.

gerasimos είπε...

tzonakos εγώ θα δήλωνα περισσότερο... αγνωστικιστής: τηλεόραση; Ποια τηλεόραση;

marianaonice είπε...

Είπαμε το χαζοκούτι βασιλεύει στη χαζοζωή μας!!
Καλό σου μεσημέρι Γεράσιμε.

phlou...flis είπε...

Γι αυτό σταματήσαμε να διαβάζουμε, να πηγαίνουμε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, να κάνουμε βόλτες σε πάρκα και πλατείες, να ακούμε ραδιόφωνο. Η θεά δεν μας το επιτρέπει.
Εξαιρετική ανάρτηση!

gerasimos είπε...

marianaonice το είπαμε, αλλά τι κάναμε;

phlou...flis να 'σαι καλά.

doctor είπε...

Καλέ μου Γεράσιμε, έπεσες πάνω σε ...εραστή της μουσικής και του ραδιοφώνου και πρώην ραδιοφωνικό παραγωγό!

Δεν θα μπορούσα να με φανταστώ χωρίς μουσική: στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στον υπολογιστή στη δουλειά, παντού...

Κάποτε έβλεπα στην τηλεόραση εκπομπές του Κούλογλου, του Παπαχελά, του Τσίμα.
Τώρα τις κατεβάζω από το Internet και τις βλέπω στον υπολογιστή μου...

doctor

gerasimos είπε...

doctor παρομοίως έχω ανοιχτό πολλές ώρες της ημέρας το ραδιόφωνο. Ξεκουράζει και μάλιστα, σε αντίθεση με την τηλεόραση, χωρίς να επιβάλλει την παρουσία του.

Spitogata είπε...

Γιατί καλέ...

υπήρχε και πρό τηλεοράσεως εποχή;

gerasimos είπε...

spitogata αυτό αναρωτιέμαι κι εγώ..

Panos είπε...

Το κακό που κάνει η τηλεόραση είναι ότι γίνεται η προέκταση του ματιού σου κι η άποψή σου για το κόσμο είναι φιλτραρισμένη από άλλους. Η ζωντανή εμπειρία μπαίνει στο περιθώριο και αρχίζει το zombification.
O Ρώσος σύγχρονος συγγραφέας Βίκτορ Πελέβιν περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση στο μυθιστόριμά του Generation Π ή Homo Zapiens.
Επίσης δυο βιβλία που αναλύουν το φαινόμενο τηλεόραση είναι:
1)Four Arguments for the Elimination of Television, Jerry Mander
2)Get a Life, David Burke & Jean Lotus

gerasimos είπε...

panos μου άρεσε το homo zapiens. :-)

Panos είπε...

Που να διαβάσεις και το βιβλίο. Αυτός ο Πελέβιν είναι περίπτωση. Η κατάσταση στη Ρωσία είναι πολύ ιδιαίτερη γιατί όλα τα πράγματα που βλέπουμε στη δύση εκεί συμβαίνουν σε fast forward και μ' ένα γκροτέσκ τρόπο. Ο Πελέβιν σχολιάζει αυτή τη κατάσταση μέσα από παράξενες ιστορίες/αλληγορίες. Να φανταστείς μιλάει για τη ζωή μέσα απ' τη ζωή σ' ένα μοντέρνο κοτέτσι!!