29 Μαρ 2008

Σα δε ντρέπονται... να σχολιάζουν



Aκολουθούν μερικοί χαρακτηριστικοί τύποι, που σχολιάζουν στα blogs:

Ο συμφωνικός: όχι, δεν πρόκειται για θαυμαστή του Μπετόβεν. Αλλά γι’ αυτόν που θα σχολιάσει μια ανάρτηση δηλώνοντας ότι «συμφωνεί απόλυτα και επαυξάνει». Καλά κάνει, αλλά πιο ενδιαφέρον θα είχε αν διαφωνούσε, δε νομίζετε;

Ο αντιρρησίας: το εντελώς αντίθετο του προηγούμενου. Σε κάθε ανάρτηση που θα σχολιάσει θα αρπαχτεί από κάπου, προκειμένου να διαφωνήσει. Ασχέτως αν στο δρόμο έχασε το νόημα της ανάρτησης ή αν δε μπήκε καν στον κόπο να το ψάξει. Διαφωνία για τη διαφωνία: αυτή υπήρξε ανέκαθεν η αρχή του, μην του το χαλάμε.

Ο γλυκούλης ή μάλλον η γλυκούλα: συναντιέται συνήθως σε γυναικεία blogs όπου μπαίνουν διάφορες κυρίες που ανταλλάσουν μεταξύ τους διαδικτυακά φιλάκια, αγκαλίτσες, λουλουδάκια, χαδάκια και άλλα συναφή. Give me a break!

Ο θαυμαστής: θα δηλώσει σχολιάζοντας πόσο θαυμάζει την ευστροφία, την ευγλωττία, τη λεβεντιά βρε παιδί μου του διαχειριστή ενός blog. Όχι άλλο κάρβουνο!

Ο ακατανόητος: τι ήθελε να πει ο ποιητής; Το σχόλιό του απαιτεί ΠΟΛΥ χρόνο προκειμένου να βγει - που δε θα βγει - νόημα. Αφού δε μας παίζει, γιατί να τον παίξουμε;

Ο φιλαράκος: με αδικαιολόγητη οικειότητα μας προσφωνεί «φιλαράκι», «μεγάλο» ή «μικρό», «αρχηγό» ή ό, τι άλλο. Ή μας βρίζει αν του τα χαλάσουμε. Καλά αυτά, αλλά μας ήξερε κι από χτες;

Ο ελάτε κι από δω: αφήνει σχόλια σε διάφορα δημοφιλή blogs με κυρίως σκοπό όχι να πει κάτι αλλά να προσελκύσει επισκέπτες και στο δικό του. Όχι, δεν ερχόμαστε που να σκάσεις!

Ο άνθρωπός σου: πάλι σε γυναικεία blogs, προσεγγίζει μόνες και διαθέσιμες γυναίκες και… ό, τι ήθελε προκύψει. Προσφέρει τον στιβαρό του ώμο προς συμπαράσταση, για να γείρουν και να σκεφτούν, αν τελικά το blogging άξιζε τον κόπο, με τόσους πέφτουλες. Η σύγχρονη, διαδικτυακή εκδοχή του Στάθη Ψάλτη από ταινίες όπως «Πάμε ν’ αγαπηθούμε, darling;».

Ο λόγιος: σχολίαζει προκειμένου να αποδείξει ότι ανακάλυψε την Αμερική πριν τον Κολόμβο, ότι ήξερε πριν από μας, για μας. Αποδεικνύοντάς μας ότι όσα σκεφτόμαστε τα είχαν πει πριν από μας ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φραντς φτιάχνοντας τανκς. Ας ειν’ καλά το Google.

Ο κολλιτσίδας: για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο το blog μας του έκανε κλικ και σπεύδει να σχολιάσει κάθε ανάρτηση, ανεξαρτήτως αν έχει κάτι να πει. Υπομονή, κάποια στιγμή θα βαρεθεί.

34 σχόλια:

Spitogata είπε...

Προσωπικά (αν σε ενδιαφέρει η γνώμη μου) Μεγαλλλλλεεεε Γεράσιμε η χειρότερη κατηγορία είναι είναι:

Ο ελάτε κι από δω: αφήνει σχόλια σε διάφορα δημοφιλή blogs με κυρίως σκοπό όχι να πει κάτι αλλά να προσελκύσει επισκέπτες και στο δικό του. Όχι, δεν ερχόμαστε που να σκάσεις! ΧΑ.

Ξέχασες όμως και μια άλλη...
τους Συκοφάντες. Αυτούς που είτε φτιάχνουν blog, είτε επισκέπτονται άλλα, με μοναδικό σκοπό να λοιδορήσουν, να ρίξουν λάσπη και να κατασυκοφαντήσουν όποιος τους έχει μπει στο μάτι.

Καλό Σ/Κ ...α και ξέχασα...
φιλάααααααααααααααααακια

athanasia είπε...

Kαλημέρα!

Οι ίδιοι τύποι (μαζί κι η προσθήκη της spitogata) κυκλοφορούν κι εκτός διαδικτύου...

'Εχει δυσκολίες η ανθρώπινη επικοινωνία... :)

gatti είπε...

Πολύ εύστοχο ποστ. Υπάρχουν πράγματι όλες αυτές οι κατηγορίες. Ο "ελάτε κι από δω" είναι το χειρότερό μου! Είναι ένας λόγος για να μην πάω ποτέ!

Να προσθέσω κι άλλη μία κατηγορία. Αυτή του "αρχαιολόγου". Που ξετρυπώνει ένα παλιό ποστ και αφήνει το σχόλιό του. Οχι ότι είναι κακό, το αντίθετο. Απλά, τις περισσότερες φορές ο ιδιοκτήτης του blog το ανακαλύπτει εντελώς τυχαία ή και ποτέ...

gerasimos είπε...

spitogata ασφαλώς και με ενδιαφέρει η άποψή σας... θα τον έλεγα και 'ανοίξαμε και σας περιμένουμε' αλλά τελικά υπερίσχυσε το 'ελάτε κι από δω'. Αυτοί που είπες συκοφάντες επίσης υπάρχουν. Καλό σαββατοκύριακο!

athanasia ασφαλώς, δεν τίμησαν με την παρουσία τους... αποκλειστικά το διαδίκτυο.

gatti βλέπω σουξέ ο 'ελάτε κι από δω'. Bρε, μήπως τελικά να... πηγαίναμε κι από κει; Εύστοχη κι η προσθήκη του... αρχαιολόγου. Σπάνια, αλλά αξιοπρόσεκτη περίπτωση.

pensierix είπε...

"Ο ελάτε κι από δω" είναι ο πλέον ενοχλητικός διότι χρησιμοποιεί τις τεχνικές των άλλων κατηγοριών για να προσελκύσει κόσμο. Έχει όλα τα κακά μαζεμένα.

Μια άλλη κατηγορία σχολιαστή είναι αυτή του "επιλεκτικού". Αν διαβάσει σχόλια θα είναι αυτά που προέρχονται από σχολιαστές που εκτιμά. Συνήθως θα επαινέσει κάποιο σχόλιο ("Anaksimandre, έγραψες!") και αδιαφορεί αν ένα παρόμοιο σχόλιο έχει προηγηθεί αυτού του Anaksimandros. Κάτι τέτοιες στιγμές, ο φτωχός πλην τίμιος σχολιαστής Anaksimenis συνειδητοποιεί ότι τουλάχιστον 2 άτομα δεν μπήκαν στο κόπο να διαβάσουν το πόνημά του...

ΥΓ
Θα είχε ενδιαφέρον κι ένα ποστ για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι μπλόγκερς τους σχολιαστές των πόστς τους...

gerasimos είπε...

pensierix πλέον μιλάμε για... γραντ σουξέ ο 'ελάτε κι από δω'. Αλλά συμβαίνει κι αυτό που είπες με τον 'επιλεκτικό'. Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα σχόλια από διάφορους bloggers, επίσης αξίζει... σχολιασμό. Παρατήρησα ότι οι νεότεροι bloggers αφιερώνουν συνήθως χρόνο για ν' απαντήσουν ξεχωριστά στον καθένα που τους επισκέπτεται. Αντιθέτως, κάποιοι παλιότεροι και δημοφιλέστεροι, λειτουργούν περισσότερο... επιλεκτικά (για να επανέλθω σ' αυτό που έλεγες πριν).

Alexandros είπε...

Μπήκα σε ένα μπλογκ προχθές και το τελευταίο ποστ είχε 170 και βάλε σχόλια. Λέω τι γίνεται εδω ρε παιδιά; Τα 120 ήταν "καλημέρες". Υπάρχουν λοιπόν και οι καλημεράκιδες...

gerasimos είπε...

alexandros και οι σαχλαμαράκηδες θα πρόσθετα... συναφές είδος. Συνήθως ανταλλάσουν σχόλια μεταξύ τους, ο ένας στο blog του άλλου. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο… γενικά, η σαχλαμάρα κάποιες φορές πάει σύννεφο.

fevis είπε...

Ξέχασες τον ανωνυμο... Ξέρεις αυτόν με την ηλεκτρονική κουκούλα, τον Αρτέμη Μάτσα του διαδικτύου... Που βρίζει και προσβάλει και μειώνει - πάντα ενωνύμως- και που συνήθως στην πραγματική του ζωή είναι μίζερο, κατεπιεσμένο και κομπλεξικό μυρμιγκάκι...

gerasimos είπε...

fevis υπάρχουν κι αυτοί, τι να κάνουμε. Σε κάποια blogs περισσότερο απ' ό, τι σ' άλλα.

Dr_MAD είπε...

Γεράσιμε τι έπαθες? Εμμέσως πλην σαφώς θέτεις περιορισμούς στους σχολιαστές σου? τσκ τσκ τσκ (χαχαχα)

Η ελευθερία του λόγου επιτρέπει το σχολιασμό σου από τον οποιονδήποτε. Οπως και εσύ αφήνεις σχόλια όπου θες.

Απλά διαλέγεις. Με λίγα λόγια βρίσκω αναιτιολόγητη αυτήν την ανάρτηση

Καλό Σαββατόβραδο και κατεψυγμένους χαιρετισμούς από την Ιγκλετέρα

doctor είπε...

Η εναρμόνιση του φαινομένου καθεαυτού μέσω των ιστορικοπολιτικών διαδικασιών αίτινες λαμβάνουσι χώραν κατά τας ταραχάς του Μαϊου του 1968 στο Παρίσι, νομίζω ότι ίσως και να ισχύει στην περίπτωση της εφαρμογής ή μάλλον της επιβολής των αποφάσεων σε όλους τους τομείς.

Ο ...ακατανόητος...!!!

doc

gerasimos είπε...

mad πρόσεξε... πλησιάζεις επικίνδυνα στον... αντιρρησία! (Με μια μικρή δόση ακατανόητου.) Να τα περνάς όμορφα. ;-)


doctor ακατανόητος με μια πρέζα... λογίου θα 'λεγα.

Βάσκες είπε...

Καταρχήν με καλύπτουν πλήρως τα όσα λές.

Βέβαια έχεις ξεχάσει τρεις κατηγορίες και φυσικά το σφάλμα σου είναι πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τόσο καθαρή κατηγορία σχολιαστή αλλά μόνο ενός σχολίου.

Πάντως ένιωσα τόσο γλυκά διαβάζωντας αυτό το ποστ, αγάπη που θέλω να σε γεμίσω φιλιά :-*

Ακόμη δεν μπορώ να το καταλάβω πως το σκαρφίστηκες τέτοιο έξυπνο ποστ!

Σίγουρα βέβαια δεν χρειαζόταν τέτοια ενδελεχής ανάλυση μια και έχεις ανοικτά τα σχόλια στο μπλογκ σου.

Φίλε Γεράσιμε, κόψε τα γλυκανάλατο ποστάκια. Είσαι καλύτερος από αυτά.

Χα! Μου θύμισες ένα δικό μου ποστ που έγραψα πριν από τρια χρόνια. Τα έλεγε όλα.

Μην απελπίζεσαι σπιτόγατα. Αν θες, τώρα στην δύσκολη στιγμή που περνάς με τα σχόλια, να βρεθούμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως ο Αριστοτέλης στο Μετά τα Φυσικά, ακολουθώντας την τυπολογία του Πλάτωνα, ορίζει δύο κατηγορές σχολιαστών - τους εσωστρεφείς και τους εξωστρεφείς - στις οποίες τελικά ανάγονται όλες οι επιμέρους κατηγοριοποιήσεις.

Καλημέρα πάλι Γεράσιμε, άπαιχτο ποστάκι. Τα λέμε αύριο.

:))

gerasimos είπε...

βάσκες oμολογώ ότι πλέον κάπως βαρέθηκα τα blogs και τα ποστ και γι' αυτό κατέφυγα σε... εύκολες λύσεις. Όντως, κάθε επιμέρους κατηγορία επισκέπτη μπορεί να ενταχθεί στις δυο που ανέφερες: εσωστρεφείς και εξωστρεφείς. Ο 'αντιρρησίας', ο 'ακατανόητος', ο 'ελάτε κι από δω' και ο 'λόγιος' θα έλεγα ότι ανήκουν στην κατηγορία 'εσωστρεφείς'. Οι υπόλοιποι, στην άλλη. Όμως, οι λεπτές διαφορές μεταξύ τους και οι πιο ενδιαφέρουσες αποχρώσεις χάνονται, με τις δυο γενικότερες αυτές κατηγορίες. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τα blogs! Καλημέρες.

ΥΓ: Από το σχόλιό σου παρέλασαν όλοι οι τύποι της ανάρτησης. Αλλά προτίμησα να απαντήσω επί της... ουσίας.:-)

Unknown είπε...

Γεράσιμε ξέχασες τον πλακατζή, ή αυτόν που έχει χιούμορ.
Καλό βράδυ.

gerasimos είπε...

mariana faithful ασφαλώς, ο χιουμορίστας.

guerrero7,62 είπε...

1-Mπορει οντως να συμφωνει με ολα ή να ειναι ο ιδιοκτητης του ιστολογιου με αλλο νικ που αβανταρει τον εαυτο του
2-Δεν γαμαει,ειναι στη καρπαζια,δεν εχει φιλους,δουλευει σαν τον μπαρμπα Θωμα σε φυτειες για 500 ευρω το μηνα ε καπου πρεπει να ξεσπασει ο ανθρωπΑς..
3-Γλυκια μου σε λατρευω,ευχομαι να σου πανε ολα καλα,δακρυσα διαβαζωντας το post σου(απο μεσα της:αι μωρη γελαδα που θελεις και γκομενο)
4-Εμπαινες στο blog του ΝΔ?Εκει μεσα κινδυνευες απο πολλαπλα καταγματα,ετσι και γλυστρουσες απο το πολυ σαλιο,τοσο γλυψιμο πια!
5-Καποτε διεγραψα σχολιο σε post που ειχα αναρτησει που ηταν περα για περα ασχετο και ακατανοητο,η φαση ηταν οτι ο/η blogger ειχε ακλονητα επιχειρηματα,προφανως μπερδευτηκε και ηθελε να το αναρτησει σε αλλο blog λολ!!!
6-Σιχαμερος τυπος ανθρωπου που ευδοκιμει και στη real life...
7-Ελα τωρα σε εποχες ελευθερου εμποριου ζουμε,διαφημηση κανει ο ανθρωπος
8-Και μαλιστα αμα ερθεις σε διαφωνια με την ιδιοκτητρια του blog σπευδει σαν σωστο αρσενικο να σου την πει σε στυλ:Η κοπελα ειναι ευγενικη αλλα εγω σαν macho δεν μασαω γιαυτο στριβε...pathetic,ας δοκιμασει chat rooms
9-Kαλα γεμισε το net φιλοσοφους και ξερολες
10-cyber ζητιανοπαρεας

gerasimos είπε...

guerrero 7,62 βλέπω σε έχουν απασχολήσει οι τύποι της ανάρτησης... καλημέρες.:-)

fpboy είπε...

Όλα είναι όπως και στην κανονική ζωή λοιπόν...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!
Πώς ξεχωρίζεις κάποιον που συμφωνεί πραγματικά από κάποιον που συμφωνεί μόνο για να συμφωνήσει;; Το ερώτημα ισχύει και για τον διαφωνούντα κατά συρροήν..

gerasimos είπε...

fpboy και χειρότερα μη σου πω...

δενδρογαλή δύσκολα θα έλεγα. Αλλά με τον καιρό και μετά από αρκετές αναρτήσεις, αρχίζουν να ξεχωρίζουν οι μεν απ' τους δε. Καλημέρες.

Dr_MAD είπε...

χαχα
Ευτυχώς που το δικό μου ιστολόγιο δεν έχει μέλλον (μέχρι Ιούλιο που φεύγω Αφρική). Κι επίσης ευτυχώς που η δουλειά μου είναι σαφώς ανώτερη από το blogging :-P

PS: Η φράση σου με τα συγκοινωνούντα δοχεία blogging-real life έχει μείνει στην ιστορία, αν δεν το έχεις πάρει χαμπάρι

gerasimos είπε...

mad η εκτός διαδικτύου ζωή μας έχει σαφώς άλλο ενδιαφέρον από τα blogs. ;-)
Γενικά όμως, νομίζω ότι μπορεί κανείς να ασχολείται ταυτόχρονα με πολλά ανομοιογενή μεταξύ τους πράγματα, αρκεί να έχουν κάποιο νόημα για τον ίδιο και να μην... τρελαίνεται. :P

Ανώνυμος είπε...

Ίσως θα μπορούσαμε να διαφοροποιήσουμε τους σχολιαστές ανάλογα με τα σημεία στίξης που χρησιμοποιούν. Σε μία κατηγορία είναι όσοι δηλώνουν τις σκέψεις τους χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά τελείες και κόματα!Στην άλλη κατηγορία βρίσκονται όσοι σχολιάζουν συγχρόνως με την ανάρτηση τα όσα γράφουν οι ίδιοι χρησιμοποιώντας κυρίως αποσιωπητικά και θαυμαστικά... Οι σχολιαστές είναι ισοκατανεμημένοι στις δύο κατηγορίες.

gerasimos είπε...

balloon είχα γράψει παλιότερα για τον 'τελεία'... που χρησιμοποιεί πλήθος τελειών για να δείξει ότι κρύβεται βάθος αμέτρητο στα λεγόμενά του. Ξαδερφός του ο... 'εισαγωγικός'.

Unknown είπε...

Γεράσιμε, θυμήθηκα τους narcissists. Δεν είναι λίγοι.

gerasimos είπε...

mariana faithful όσο να' ναι, έναν κάποιο ναρκισσισμό τον έχει κάποιος που ξεκινά blog.

Seagull είπε...

...Τα καταφέρατε και με γεμίσατε ενοχές! Τώρα πώς ν' αφήσω μήνυμα σε οποιοδήποτε ιστολόγιο, πολύ δε περισσότερο σ' αυτή την ανάρτηση, που μέσα σ' αυτό ή και σε κάποια σχόλια "αναγνώρισα" τον εαυτό μου σε διαφορετικές περιπτώσεις...
[...Θα΄θελα, από όποιον μπορεί, να μου δώσει καμιά συμβουλή πώς τα καταφέρνετε και "γλυτώνετε" εσείς από όλους αυτούς τους υφάλους!...]

Υ.Γ.-1 Ήδη συνειδητοποίησα πως επιμένοντας να γράφω "ιστολόγιο" και "ανάρτηση" αντί για "blog" και "post", θα με κατατάξετε στην κατηγορία των "ελληνοφρενών" ή αυτή των "κολλημένων" ή όποια άλλη σχετική...
Υ.Γ.-2. Αν θέλετε κι άλλες κατηγορίες, να σας βρω: Ο ανορθόγραφος! Ή/και αυτός που έχει πάρει διαζύγιο από την γραμματική και το συντακτικό! Ή ο αστοιχείωτος. Και ο ανούσιος...
Υ.Γ.-3. ...Ξέχασα και τον Φλύαρο!...

Καλό μήνα σε όλους!

gerasimos είπε...

seagull καλό μήνα!

tzonakos είπε...

Δεν με βρήκα πουθενά !
Τη γλύτωσα :)

gerasimos είπε...

tzonakos :-)

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα να δεις τι γράφει κάποιος.. όταν θέλει σχόλια..χααχαα πολύ κόμπλεξ βγαίνει απο αυτό το ποστ σου .. Ευτυχώς που ο mad..έγραψε πραγματικά το πιο ορθό σχόλιο..Αν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια λογοκρισία.. Η ψυχολογία θα το ερμήνευε αυτό ως ζήλια και βάλε..

Ανώνυμος είπε...

Γιώργη Χολιαστού
ΓΥΝΑΙΚΑ


Απ' τη στιγμή που βάθυνε η ανάρηχη ματιά σου-
απ' τη στιγμή το παιδικό που έπαψε τραγούδι-
απ' τη στιγμή που πλάτυνε-που θέριεψε η άγνοιά σου-
απ' τη στιγμή που ξάνθινε το βελουδένιο χνούδι'

απ' τη στιγμή που αρώτητα δηλώνεις: "έχω φίλο!"
ενώ ουτ' ανάσασμα αντρικό δε σ' έχει ακόμ' αγγίξει'
απ' τη στιγμή που τον Αδάμ ταυτίζεις με το μήλο,
το φόβο με το σκίρτημα, τον πόθο με την πλήξη'

απ' τη στιγμή που όταν κανείς τ' ωραίο σου κορμάκι
κυττάξει μ' ένα νόημα ως τότε άγνωστό σου,
εσύ μετέωρη στέκεσαι κι αμήχανη λιγάκι
πριν όλο ανίσχυρον θυμό κλειστείς στο δωμάτιό σου'

απ' τη στιγμή που έξαφνα το σπίτι μεγαλώνει
κι η μάνα είναι βαρετή και ξένος ο πατέρας'
απ' τη στιγμή που θα σκεφτείς το στήθος που αβγαταίνει
ότι δεν είναι κτήμα σου μα της αγάπης γέρας'

απ' τη στιγμή που προσμετράς γυμνή τα θέλγητρά σου
κι ενώ είναι είκοσι,εσύ τα βρίσκεις μόνο δέκα
αντίο τότε πες μικρή σ' όλα τα παιδικά σου
και σ' όλη την αξία σου-πια έγινες γυναίκα.

George Holiastos