6 Μαρ 2008

Συλλαλητήρια



Αν δεν κάνω λάθος έχουν οργανωθεί για σήμερα δυο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Με αφορμή λοιπόν αυτές τις δυο εκδηλώσεις, αναρωτήθηκα πότε ήταν η τελευταία φορά που οργανώθηκε ένα συλλαλητήριο ενάντια στο νέφος ή στις βιομηχανίες που μολύνουν. Ενάντια στη διαφθορά, την αναξιοκρατία και την ανεργία. Αναρωτήθηκα πότε μας ανησύχησε το πολιτιστικό μας έλλειμμα, το ότι μουσεία και βιβλιοπωλεία φυτοζωούν ενώ ανθούν σουβλατζίδικα και κομμωτήρια. Προσπάθησα να θυμηθώ πότε οργανώθηκε η τελευταία διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ερήμωση και την εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου. Ή ως οδηγοί πότε διαμαρτυρηθήκαμε για την άθλια κατάσταση των δρόμων, που κοστίζει τόσες ανθρώπινες ζωές σε δυστυχήματα και ως πεζοί για τα ξεχαρβαλωμένα πεζοδρόμια, στα οποία ακόμα κι όταν δεν έχουν καταληφθεί από αυτοκίνητα, βαδίζουμε με δυσκολία. Πότε έγινε η τελευταία διαδήλωση ενάντια στην επέλαση της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και του άκρατου εθνικισμού και την καθημερινή σκανδαλώδη προβολή τους από τηλεπαράθυρα που στάζουν μισαλλοδοξία και φανατισμό. Ενάντια σε μεσημεριανές εκπομπές, τηλεπαιχνίδια και σκανδαλοθηρικά έντυπα που μας αποχαυνώνουν ανελέητα. Έσκασα, αλλά δεν κατάφερα να θυμηθώ πότε διαμαρτυρηθήκαμε ενάντια στο ναρκωτικό της ξέφρενης, μαζικής κατανάλωσης στο οποίο εθιστήκαμε οι Έλληνες, έχοντας σχεδόν μετατραπεί σε αυτοματοποιημένα ανθρωποειδή που καταναλώνουν νευρωτικά, αποκοιμούνται εμπρός στην τηλεόραση, αγχώνονται μήπως και τσαλακώσουν το καινούργιο τους αυτοκίνητο καβαλώντας πεζοδρόμια και «σερφάρουν» σε πορνοσελίδες του internet. Ακόμα, προσπάθησα να θυμηθώ πότε ήταν που διαμαρτυρηθήκαμε ενάντια στους εμπόρους αυτού του ναρκωτικού που κατ’ ευφημισμό τους λέμε τράπεζες, οι οποίοι με διαρκώς «ευκολότερα» καταναλωτικά δάνεια και πιο «συμφέρουσες» πιστωτικές κάρτες φροντίζουν ώστε να μην ξεφύγουμε ποτέ από την εξάρτησή μας. Πότε μας προβλημάτισε η αμερικανοποίηση της νέας γενιάς μας που αναφωνεί «ουάου» χαρούμενη και η ιδιωτικοποίηση των ανθρώπων, που βρίσκουν καταφύγιο απ' όλα αυτά στα μαξιλάρια και τους καναπέδες τους. Πότε βγήκαμε στους δρόμους για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας που παραμένει αγροτική και της επιστημονικής έρευνας, της διανόησης και της επιχειρηματικότητας που παραμένουν στάσιμες. Όσο για το... μήλον της Έριδος; Δυο αχαΐρευτοι λαοί, έλεγε ο Βασίλης Ραφαηλίδης, μη έχοντας επιτεύγματα - επιστημονικά, τεχνολογικά, πολιτιστικά - του παρόντος να επιδείξουν, τσακώνονται για τα ένδοξα τοπωνύμια του παρελθόντος, στη μαύρη αγορά των ονομάτων. Οι γείτονες θέλουν το όνομα για τους ίδιους, θλιβερούς λόγους που εμείς δεν τους το δίνουμε. Διότι δεν έχουν τίποτα άλλο στο οποίο να επενδύσουν. Τίποτα άλλο για το οποίο να παινευτούν και να τους ξεσηκώσει, πλην του «ένδοξου» παρελθόντος. Φοβάμαι κι εμείς το ίδιο.

31 σχόλια:

Unknown είπε...

Γεράσιμε, είναι δυνατόν να εναντιωθούν στη διαφθορά, όταν είναι πνιγμένοι στη διαφθορά;
Η αναξιοκρατία είναι όταν to 2007 αυτός που γνωρίζει windows και office 2000, διορίζεται αρχιγραμματέας.
Αν οργανώσεις ένα συλλαλητήριο γι' αυτά, πες μου και θα έρθω.
Πλάκα κάνεις Γεράσιμε;

diva είπε...

Γεράσιμε μου, λες πως ξεχάσαμε να αντιδρούμε;

Meropi είπε...

Καλημέρα Γεράσιμε μου,
όσο και να στίψεις το μυαλό σου δεν πρόκειται να θυμηθείς τέτοιο συλλαλητήριο. Και όχι δεν έχεις πάθει Αλτσχάιμερ, απλώς εμείς οι Νεοέλληνες έχουμε πάθει αποχαύνωση και εθιστήκαμε σε όλα αυτά που αναφέρεις, στη ξενοφοβία, στον κατινισμό, στον άκρατο καταναλωτισμό, στη διαφθορά και το ρουσφέτι κλπ.
Σήμερα στο Συλλαλητήριο λες να σκάσει μύτη ο Ψωμιάδης ντυμένος ως Μεγαλέξανδρος;;; Τον είδες ως Ζορό;;

gerasimos είπε...

mariana faithful θα σ' έχω υπόψη μου αν οργανωθεί κάποιο συλλαλητήριο όπως αυτά του post. ;-)

diva ακριβώς.

meropi καλημέρα, την είδα την παράσταση του Ζορό, σήμερα νομίζω ο ρόλος του Βουκεφάλα θα του ταίριαζε περισσότερο.

Seagull είπε...

Έγραψες! Σου βγάζω το καπέλο!...

Συλλαλητήριο... Συν+λαλώ, έτσι δεν είναι; Όμως, λένε, "εκ του περισσεύματος της καρδίας λαλεί το στόμα ημών"... Όπερ αποδεικνύει τί έχουμε στην καρδιά μας...

Dr_MAD είπε...

Μα καλά συγκρίνονται τα καθημερινά προβλήματα με τα εθνικά? Δε θα τρελαθούμε κιόλας! Στο κάτω κάτω να προσέχει τι ψηφίζει ο κόσμος! Η στάση πάντως των Σκοπίων είναι εξοργιστική. Ακου εκεί "αδιαλλακτοι". Ποιοι? Τα 2 εκατομμύρια? Και μας απειλούν κιόλας μιλώντας για αλύτρωτες πατρίδες? Το ανησυχητικό δεν είναι που τα λένε. Το ανησυχητικό είναι που κανείς δεν τους βάζει στη θέση τους. Είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου εδώ και μάλιστα καθέτως. Την καλησπέρα μου

PS: Μακάρι οι κινήσεις αυτές να ήταν οργανωμένες όπως το 1992, αλλά με αυτούς που ψηφίζουμε... (και τον Καρατζαφέρη εννοώ τον πατριδοκάπηλο)

gerasimos είπε...

mad πάντως, ως λαός είμαστε λίγο θερμόαιμοι κάποιες φορές.:-)

Ως προς τα της 'αδιαλλαξίας' δες αν θες κι αυτό.

Ασφαλώς και δεν συγκρίνονται τα καθημερινά προβλήματα με τα 'εθνικά'. Τα πρώτα είναι κατά πολύ σημαντικότερα.

Unknown είπε...

Γεράσιμε, είδα το commercial της aegean. Το στόκε ήταν το πιο ωραίο. Μπράβο σου.
Η καθημερινότητα των ανθρώπων
είναι χάλια, και μαθαίνω ότι αυτοί βγαίνουν στους δρόμους για βλακείες.
Ο Άνθιμος και ο Καρατζαφέρης, "τακτοποιούν" την εξωτερική πολιτική και όλα τα άλλα μένουν στο σκονισμένο βιβλίο.
Άντε καλό βράδυ.

xasodikis είπε...

Το όνομά μας είναι η ψυχή μας, Γεράσιμε, και τα σύνορά μας είναι απαραβίαστα. Τώρα αν μέσα από τα σύνορα το έχουμε κάνει κεραμιδαριό το μαγαζί, δικό μας είναι κι άμα λάχει του βάζουμε και φωτιά και το καίμε ναουμ'.

(είναι προφανές ότι σαρκάζω πικρά, αλλά ας το πω κιόλας μπας και δεν το καταλάβει κανείς...)

xasodikis είπε...

Κι εγώ αφορμή πήρα. Και θα μου επιτρέψεις να πω, με το θάρρος της πρόσφατης και διαδικτυακής μας γνωριμίας, ότι θα ήθελα το εν λόγω κατάστημα να παραμείνει ανοιχτό και να ακούγεται.

Καλό σου βράδυ :)

gerasimos είπε...

mariana faithful αν μέχρι το τέλος της ζωής μου δω ΕΝΑ συλλαλητήριο από αυτά του post να γίνεται, θα 'μαι πανευτυχής.

xasodikis ας διευκρινίσω ότι δεν με απασχολούν τα σημερινά συλλαλητήρια. Αυτά απλώς μου έδωσαν την αφορμή. Τα συλλαλητήρια που δεν έγιναν ποτέ με απασχολούν. Και θλίβομαι όχι γι' αυτά που γίνονται, αλλά γι' αυτά που ποτέ δεν έγιναν. Απ' την άλλη διαπιστώνω ότι με κάτι τέτοια ποστ έχω γίνει ανεπίκαιρος κι αυτό μου 'ναι ακόμα πιο δυσάρεστο.

Meropi είπε...

Γεράσιμε, είδες τα ρεζιλίκια που γίναν στο ένα από τα δύο Συλλαλητήρια με το Ζουράρι και τον Ψωμιάδη να αποχωρεί;;
Μα καλά ο Ζουράρις τι το παίζει;; Αυτός ξεπέρασε και τους "υπερπατριώτες" του ΛΑΟΣ!!

gerasimos είπε...

meropi όχι δεν είδα αλλά τον έχω δει τελευταία σε τηλεπαράθυρα. Κάποτε τον θεωρούσα απλώς γραφικό. Αλλά πλέον αποδεικνύεται... βασιλικότερος του βασιλέως!

phlou...flis είπε...

Συγχωρέστε με μα ακόμα κι αν μ έχει επισκεφθεί ο νεαρός ξανθός γέρμανος –ρε πώς λέγετε, ρε πώς λέγετε, Αltz.. ή κάτι τέτοιο- θα διαφωνήσω μαζί σας. Έγιναν και γίνονται συλλαλητήρια. Πρόσφατα στην Καβάλα είδα ανθρώπους να διαδηλώνουν κατά της ΔΕΗ, τον Οκτώβρη και Νοέμβρη που μας πέρασε χιλιάδες νέοι διαδήλωναν για την παιδεία, αργότερα χιλιάδες εργαζόμενοι για το ασφαλιστικό κ.ά. Ίσως γι αυτό τον κατάλογο θεμάτων που αναφέρεις να έχεις δίκιο, αλλά μη πούμε ότι είμαστε και …πλήρως αποχαυνωμένοι; Κάποιο ίχνος έμεινε από την ενεργητικότητα και την αντίσταση μας έμεινε. Αφορμές θέλουμε και …νάτην πετιέται!

gerasimos είπε...

phlou...flis οι αφορμές για τα συλλαλητήρια του ποστ υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Όσο για τα παραδείγματα που δίνεις, οι άνθρωποι στην Καβάλα βγήκαν στους δρόμους και καλά έκαναν γιατί η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Αλλά απ' την άλλη, οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για το ασφαλιστικό για να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους. Όχι ότι είναι κακό αυτό, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να βγει στους δρόμους για μεγαλύτερα, κοινά και κρίσιμα ζητήματα όπως του ποστ. Το ίδιο και οι φοιτητές, υπερασπιζόμενοι τα κεκτημένα τους και τα συμφέροντά τους πήραν τους δρόμους, δηλαδή μια κρατικοδίαιτη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ξεχνώντας ότι πολλές από τις ιατρικές ανακαλύψεις που τους χαρίζουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, πολλά από τα θαυμαστά επιστημονικά επιτεύγματα για τα οποία μαθαίνουμε μέσω των εφημερίδων και στον τόπο μας και μεγάλο μέρος επιστημονικής έρευνας αιχμής γίνονται παγκοσμίως σε παν/μια που στην Ελλάδα θα λέγαμε 'ιδιωτικά'. Σε παν/μια απελευθερωμένα δηλαδή από τον δολοφονικό κρατικό εναγκαλισμό, από ΔΟΑΤΑΠ και ΔΙΚΑΤΣΑ, από διαπλοκή και αναξιοκρατία.

Giasafox είπε...

Μα τον είδες τον Zurari che Guevara να μιλάει στο πλήθος?
Επρεπε να έχει και ένα διερμηνέα δίπλα για να καταλαβαίνουν οι από κάτω (χασάπη γράμματα)

Εδώ έμαθε κακήν-κακώς ο Ρογκ ο αθάνατος τα Ελληνικά και εμείς χειριζόμαστε την αρχαΐζουσα.

Όνειδος!!!!

IdentityCafe είπε...

Γερασιμε ειναι απιστευτο που κανουν συλλαλητηρια ακομα...
Θυμαμαι με ΝΤΡΟΠΗ οταν ημουν 15χρονων πως μας χειραγωγουσαν και τρεχαμε σε συλλαλητηρια για ποιον ακριβως λογο?
ντροπιαστικες καταστασεις!

διαβασε σε παρακαλω το τελευταιο ποστ του Σραοσα

http://sraosha.blogspot.com/
"Μπιγκ Μακ"

gerasimos είπε...

giasafox όχι δεν τον είδα. Αλλά αναρωτιέμαι ΓΙΑΤΙ να βλέπουμε στα τηλεπαράθυρα τους ζουράριδες και τους άνθιμους. Κάποιοι ΕΠΕΛΕΞΑΝ να τους προβάλλουν, αυτούς και τις ακραίες απόψεις τους. Και αναρωτιέμαι για ποιους λόγους. Γιατί να μην έχουν αυτές τις μέρες καλεσμένους στα τηλεπαράθυρα διεθνολόγους, βαλκανολόγους ή διπλωμάτες; Ανθρώπους που να μπορούν να συζητήσουν ήρεμα, διατυπώνοντας πολιτισμένα τις απόψεις τους και όχι με πομφόλυγες, αλαλαγμούς και εθνικιστικές κορώνες; Γιατί πρέπει όλα τα ζητήματα στα τηλεπαράθυρα να συζητούνται σε κλίμα πανικού; Και με τόσο χαμηλού επιπέδου συζητήσεις; Λυπάμαι για την κατάντια τους.

identitycafe ευχαριστώ για το λινκ. Όσο για τα συλλαλητήρια, όταν το παρόν μας είναι αυτό που ξέρουμε και το μέλλον εξίσου αν όχι περισσότερο προβληματικό, καταλήγουμε να βγαίνουμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε το ένδοξο παρελθόν "μας". Ξεπεσμένους αριστοκράτες μου θυμίζουμε οι Έλληνες που ζαλίζονται από περηφάνια για τα μεγαλεία του παρελθόντος.

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ...
WWW.STAINWORDS.BLOGSPOT.COM

gerasimos είπε...

stain ποτέ δεν ειν' αργά για τίποτα, φτάνει να... ξεκουνηθούμε. Αλλά προς το παρόν έχουμε βουλιάξει στα μαξιλάρια των καναπέδων μας.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΓΕΡΑΣΙΜΕ

fpboy είπε...

Λυπάμαι τους ανθρώπους που πηγαίνουν σε αυτά τα συλλαλητήρια...

doctor είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω Γεράσιμε.

Η φωνή της Λογικής απέναντι στον άκρατο συναισθηματισμό του νεοέλληνα που νομίζει ότι τα Βαλκάνια είναι η παιδική χαρά όπου μπορεί να παίζει τον μικρό ιμπεριαλιστή...

doctor

pensierix είπε...

Συμφωνώ. Μόνο αυτό το "αμερικανοποίηση της νεολαίας" ομολογώ ότι δεν το πολυκατάλαβα...Τί εννοεί ο ποιητής;

Προσωπικά διαφωνώ με τέτοιου είδους γενικόλογους και ασαφείς χαρακτηρισμούς. Αναμένω τον ορισμό της "αμερικανοποίησης"...Κι επειδή υπάρχει γενικά η τάση να θεωρούμε διαρκώς τη νεολαιά κατώτερη των περιστάσεων, δεν νομίζω ότι το "ελληνοπρεπές" μοντέλο του παρελθόντος απέδωσε καρπούς.
Ας κρίνουμε συμπεριφορές, ας προσάψουμε στη νεολαία ό,τι της αναλογεί, αλλά ας μην την τσουβαλιάζουμε...

marianaonice είπε...

Εγώ πιστεύω Γεράσιμε ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να κάνει συλλαλητήριο για τα προβλήματα της καθημερινότητάς του, που συμφωνώ και εγώ ότι είναι πολύ πιο σπουδαία από τα δήθεν εθνικά που μας σερβίρουν κάθε φορά, αρκεί να τον οδηγήσουν σωστά! Απλά χάθηκαν οι ...άδολοι οργανωτές αυτών των συλλαλητηρίων! Απόδειξη η συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τις πυρκαγιές!! Ο κόσμος ανταποκρίνεται και αφήνει τους καναπέδες του, αρκεί να βρεθεί αυτός που θα τον οργανώσει... Αυτοί χάθηκαν, γιατί αυτοί βολεύτηκαν εν ονόματι των δήθεν αγώνων τους και της δήθεν δημοκρατίας τους!!! Γι΄αυτό ξεσαλώνουν οι παπάδες και όλοι οι ανεγκέφαλοι!!
Καλό βράδυ και τα λες πολύ ωραία!!

tzonakos είπε...

Γεια σου Γεράσιμε εισαι ωραίος.
Τα ίδια ακριβώς είχα σκεφτεί πριν 4-5 χρόνια και τα συζητούσα με φίλους.
Ε, λοιπόν ξέρεις τι ;
Με κοιτούσαν σαν να εχω έρθει απο άλλον πλανήτη ή περίπου σαν να είμαι πρασινομώβ με κίτρινα μάτια.
Δεν ειχε κανεις να απαντήσει κάτι.
Η τελική κουβέντα τους "...ελα μωρε, δε βαριέσαι..." ειναι αυτο ακριβώς που απαξιώνει τα πάντα, ισοπεδώνει έβριθινγκ σε μια λογική βολέματος αλλα αμα λάχει κάνω τσαμπουκά με συλλαλητήριο !!!
Οι ίδιοι δεν ενοχλήθηκαν ποτέ επο την απαράδεκτη παρουσία του χριστόδουλου. Ετσι λένε.
Φυσικά και δεν πατάω σε συλλαλητήριο, η λέξη άλλωστε μου κάνει σαν σύνθετη απο τα συν + αλητήριο :Ρ
Πώς να οργανωθεί συλλαλητήριο κατά του γλυψίματος, βολέματος, δωροδοκίας και αναξιοκρατίας ;
Κινδυνεύεις και εσυ να θεωρηθείς ρομαντικός με τη βαρκούλα σου να αρμενίζεις, κι ας έχεις δίκιο.

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου,
πέρασα να σου ευχηθώ καλό τριήμερο. Να σαι καλά.
Y.Γ. Κατά λάθος άφησα αυτό το σχόλιο και στην προηγούμενη ανάρτηση. Το γήρας γαρ

cynical είπε...

Γεράσιμε καλημέρα. Νομίζω ότι έχουμε συνδέσει, λόγω μακροχρόνιου εθισμού, την διαμαρτυρία μόνο για θέματα που άπτονται της "πολιτικής". Κοινώς πολιτική είναι ό,τι άπτεται της οικονομίας και του κομματισμού. Τα άλλα θέματα δεν έχουν περάσει στη συνείδηση του κόσμου ότι είναι πολιτικά θέματα και ότι το προσωπικό είναι και πολιτικό.

gerasimos είπε...

fpboy μην τους λυπάσαι, μάλλον το ευχαριστιούνται... ο εθνικισμός ήταν ανέκαθεν ισχυρό διεγερτικό.

doctor χαίρομαι που συμφωνούμε.

pensierix δεν γενικολόγησα, έναν προβληματισμό εξέφρασα. Ως προς το ότι οι δυο διασημότερες 'φυλές' της νεολαίας (οι emo και οι trendy) είναι αμερικανικής προέλευσης , όπως αμερικανικής προέλευσης είναι και τα malls, τα multiplex σινεμά και τα φαστ-φουντ στα οποία οι έφηβοι, κυρίως, περνάνε τις ελεύθερες ώρες τους.

marianaonice αν κρίνω από την πενιχρή ανταπόκριση τόσο στο ποστ όσο και στο ερωτηματολόγιο, δεν είναι και τόσοι οι άνθρωποι που θα ξεσηκώνονταν για ζητήματα όπως αυτά που έθεσα. Μεταξύ μας τα λέμε. Μάλλον ούτε καν μεταξύ μας, αφού ούτε βλεπόμαστε. Φοβάμαι ότι οι περισσότερες πρωτοβουλίες γεννιούνται και πεθαίνουν στο διαδίκτυο. Η περίπτωση των πυρκαγιών ήταν η εξαίρεση που το επιβεβαιώνει.

tzonakos κι αν τους 'στριμώξεις' λιγάκι θα σου πουν: 'μα εγώ θα αλλάξω τον κόσμο;'. Ναι κύριε, εσύ θα τον αλλάξεις με τη στάση σου και με τη δράση σου, θα απαντούσα.

meropi να 'σαι καλά, επίσης.

cynical οι Έλληνες δεν έχουν μάθει να διαμαρτύρονται. Απλώς να ξεχνάνε και να μη σκέφτονται.

ritsmas είπε...

Με συγχωρεις που δεν σχολιασα, αλλά δεν αντέχω

gerasimos είπε...

ritsmas απ' ό, τι φαίνεται μας αξίζει η κατάστασή μας αν δεν κάνουμε το παραμικρό για να την αλλάξουμε.