20 Μαρ 2008

Γιατί δεν... ανοίγουν βιβλίο οι Έλληνες;



Σύμφωνα με την Πανελλήνια Έρευνα Αναγνωστικής Συμπεριφοράς του 2004 της VPRC – την πιο πρόσφατη που βρήκα –, δυο στους τρεις νεοέλληνες δεν άνοιξαν... βιβλίο εκείνη τη χρονιά. Δηλαδή, 65,8% των συμπολιτών μας, έναντι 61,1% που είχε καταγραφεί από την ίδια έρευνα το 1998. Και δε νομίζω ότι από τότε μέχρι σήμερα θα άλλαξαν και πολύ αυτά το ποσοστά. Πολύ φοβάμαι μάλιστα, αν κρίνω και από την αύξηση των ποσοστών των «αδιάβαστων» από το 1998 έως το 2004, ότι μπορεί και να αυξήθηκαν. Κατά την ίδια έρευνα, το 39% των συμπατριωτών μας δεν ανοίγει ποτέ εφημερίδα, το 62% δεν πήγε ούτε μια φορά στον κινηματογράφο επί ένα έτος, το 83% δεν πήγε καθόλου στο θέατρο, το 84% δεν επισκέφτηκε ούτε μια φορά κάποιον αρχαιολογικό χώρο, το 89% δεν πήγε ούτε μια φορά σε κάποιο από τα μουσεία ή τις πινακοθήκες της χώρας, το 90% δεν παρακολούθησε ούτε μια συναυλία και το 96,4% δεν παρακολούθησε ούτε μια φορά παράσταση μπαλέτου. Αλλά ας μην επεκταθώ σε αυτά. Ας μείνω στο ζήτημα του βιβλίου, παρά το ότι κι αυτά τα άλλα ποσοστά αντικαθρεφτίζουν, νομίζω, το πολιτιστικό έλλειμμα της σύγχρονης Ελλάδας. Ένα πολιτιστικό έλλειμμα που φαίνεται στο ότι κομμωτήρια, σουβλατζίδικα, καφετέριες μετά ταβλιού και διασκεδαστήρια κάθε είδους – μπουζουξίδικα, clubs, μπαράκια – ανθούν, ενώ μουσεία, χώροι πολιτισμού και βιβλιοπωλεία μάλλον δεν βρίσκονται και στην καλύτερή τους φάση. Επιστρέφοντας στο βιβλίο θυμήθηκα, ειρήσθω εν παρόδω, κι εκείνη τη διαφήμιση πριν λίγα χρόνια, με το συμπαθέστατο Θανάση Βέγγο, που είχε βαλθεί ο άνθρωπος να παροτρύνει τους τηλεθεατές να προτιμήσουν, για αλλαγή, ένα βιβλίο για δώρο. Ασχέτως του ότι αυτό το δώρο μπορεί να… μην ανοιχτεί ποτέ. (Αν κρίνω από τα προαναφερθέντα ποσοστά, ένα βιβλίο που θα προσφέρουμε ή θα πάρουμε ως δώρο μπορεί κάλλιστα να παραμείνει κλειστό, μαζεύοντας σκόνη σε κάποιο ράφι.) Η διαφήμιση αυτή ήταν περίπου σα να μας πρότεινε, όσο θελκτικότερα γινόταν, ένα πικρό κι άνοστο στη γεύση, αλλά αναγκαίο φάρμακο. Ή κάποιο απίθανο, εξωτικό φρούτο που θ’ άλλαζε την καθημερινότητά μας. Αναρωτήθηκα επιπλέον σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα προέκυπτε η ανάγκη μιας τηλεοπτικής διαφήμισης, που προσπαθεί να πείσει τους τηλεθεατές να προτιμήσουν για δώρα στις γιορτές ή άλλες περιστάσεις, βιβλία. Ας επιστρέψω όμως στην έρευνα και στους λόγους που δεν ανοίγουμε βιβλία στη χώρα μας. Ο σημαντικότερος λόγος που δηλώθηκε ήταν η «έλλειψη χρόνου», για το 51,5% των… αδιάβαστων. Αναρωτιέμαι ΠΩΣ θα έβρισκαν ποτέ οι νεοέλληνες το χρόνο για βιβλία, όταν – όπως έδειξαν άλλες έρευνες, της AGB – βλέπουν τηλεόραση πάνω από τέσσερις ώρες καθημερινά. Αλλά ακόμα κι όσοι έκλεισαν τις τηλεοράσεις κι ανοίγουν βιβλία, άραγε ενδιαφέρονται ας πούμε για βιβλία σκέψης ή προβληματισμού; Μάλλον όχι και τόσο, αφού η πιο εύπεπτη, πολλές φορές, ελληνική λογοτεχνία αναδεικνύεται... αδιαμφισβήτητη πρωταθλήτρια μεταξύ των «διαβασμένων», με 65,5% των προτιμήσεων. Άρα κι αυτό το μικρό ποσοστό ανθρώπων που ανοίγουν βιβλία, μάλλον προτιμούν αρκετές φορές κάποια που δεν θα τους παιδέψουν και πολύ.

45 σχόλια:

Seagull είπε...

Πολλλλύ ενδιαφέρον το κείμενό σου!
Μπράβο σου!...
...Να έπιανε και τόπο, όμως!...

αθεόφοβος είπε...

Εμένα αντίθετα το ποσοστό 65% μου φαίνεται ιδιαίτερα παρήγορο.
Πάντα η γενικότερη παιδεία και καλλιέργεια δεν αφορούσε την πλειονότητα του κόσμου.
Από ότι δε φαίνεται αυτό το 1/3 είναι ικανό να καλύψει την τεράστια σε αριθμό τίτλων αλλά όχι αντίτυπα,κυκλοφορία βιβλίων που υπάρχει σήμερα σε μία μικρή χώρα σαν την δική μας.
Και να θέλεις δεν μπορείς πλέον να παρακολουθήσεις τι νέο βιβλίο κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα.

gerasimos είπε...

seagull ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

αθεόφοβος απ' την άλλη εμένα με αφήνουν... απαρηγόρητο τα θλιβερά αυτά ποσοστά. Όσο για τα πολλά βιβλία που κυκλοφορούν έστω και σε μικρό αριθμό αντίτυπων, ας μην ξεχνάμε ότι πολλά απ' αυτά, ιδίως στο χώρο της... πρωταθλήτριας νεοελληνικής λογοτεχνίας, εκδόθηκαν και κυκλοφορούν πολλές φορές με έξοδα ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ των συγγραφέων. Άρα ας μην υποθέτουμε ότι η μεγάλη εκδοτική παραγωγή σημαίνει πολλά περισσότερα, πέραν του ότι υπάρχει στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός 'ψώνιων', wannabe συγγραφέων. Ίσως πλησιάζουμε να γίνουμε η πρώτη χώρα με περισσότερους... 'συγγραφείς' από αναγνώστες.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Γεράσιμε!
Οι Έλληνες δεν ανοίγουν βιβλίο γιατί στην τηλεόραση ανθούν εκπομπές όπως το Show Sexy, το Μπορώ και το Αξίζει να το δεις (για να μην πω για τα Παρατράγουδα)..

Όσο για την απορία σου "σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα προέκυπτε η ανάγκη μιας τηλεοπτικής διαφήμισης, που προσπαθεί να πείσει τους τηλεθεατές να προτιμήσουν για δώρα στις γιορτές ή άλλες περιστάσεις, βιβλία", θα απαντήσω "σε εκείνη την ευρωπαϊκή χώρα που θα προέκυπτε η ανάγκη μίας τηλεοπτικής διαφήμισης ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ"!!!

Καλημέρα, το ποστ σου ήταν πολύ πληγωτικό...

ΥΓ: Στις γιορτές (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά) γεμίζουν τα βιβλιοπωλεία - άρα μάλλον το βιβλίο το αντιμετωπίζουμε ως εύκολο δώρο για να βγάλουμε τη γιορτιάτικη υποχρέωση από πάνω μας. Το αγοράζουμε για τους άλλους, αλλά όχι για μας.

gerasimos είπε...

δενδρογαλή καλημέρα, τις δυο άλλες εκπομπές τις έχω δει, το 'Αξίζει να το δεις' ομολογώ μου ξέφυγε. Ως δώρο, το βιβλίο όπως είπες δε μας κοστίζει, μας κάνει επιπλέον να φαινόμαστε ιντελεκτουέλ τύποι και ήταν ανέκαθεν αρκούντως απρόσωπο, άρα με περισσότερες πιθανότητες να αποδειχτεί 'πετυχημένο'. Αν βέβαια οι παραλήπτες τέτοιων δώρων τα ανοίγουν κιόλας (ΑΦΟΥ τα ανοίξουν εννοώ), ποιος το ξέρει, που έλεγε και το άσμα.

Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες του ποστ σου.

Βάσκες είπε...

Άσε, δράμα. Εδώ που τα λέμε το blogging δεν βοηθάει.

Giasafox είπε...

Γεράσιμε οι Ελληνες θεωρούν το διάβασμα αγγαρεία διότι έτσι έχουν μάθει από το σχολείο. Φοβούνται τα βιβλία γιατί τους το θυμίζουν.

Υ.Γ.
Πέθανε ο Μινγκέλα?
Φοβερός σκηνοθέτης.
Μεγάλη απώλεια.

Ανώνυμος είπε...

Αν έδιναν και δώρο καμιά τσόντα μαζί με το βιβλίο τότε να δεις πωλήσεις που θα έκαναν τα βιβλιοπωλεία...

gerasimos είπε...

βάσκες άστα να πάνε. Όσο για το blogging, από την τηλεόραση μάλλον καλύτερο.

giasafox θυμήθηκα, όταν πήγαινα στο λύκειο, τις πυρές με τα βιβλία έξω από τα σχολεία στο τέλος της χρονιάς. Μεσαιωνικές σκηνές, που αν και μικρός τότε, θυμάμαι ότι κάπως με σόκαραν.

Για τον Μινγκέλα τι να πω... o 'Άγγλος ασθενής' με είχε μαγέψει. Ούτε θυμάμαι πόσες φορές το είδα για... πρώτη φορά. Αλλά και ο 'Ταλαντούχος κος Ρίπλεϊ' μου άρεσε πολύ. Όπως και η μουσική και στις δυο αυτές ταινίες.

stain αν έλεγα ότι κάποιοι μπορεί να πέταγαν τα βιβλία και να κράταγαν τις τσόντες, θα ήμουν υπερβολικός;

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως αυτο το φαινομενο το παρατηρω και σε νεους ανθρωπους-φοιτητες. Δυσανασχετουν ακομα και στην ιδεα οτι ΠΡΕΠΕΙ να διαβασουν ενα βιβλιο..Το προβλημα ειναι οτι το θεωρουν υποχρεωτικο, προφανως δεν μπορουν να καταλαβουν οτι το διαβασμα ειναι αναγκη. Αναγκη να καταλαβεις τον κοσμο και τον εαυτο σου, να μαθεις να μιλας και να καταλαβεις τι κρυβεται πισω απ'τις λεξεις..Τετοιες απαντησεις και δεξιοτητες δεν θα τις παρουν απο την τηλεοραση, τοσο δυσκολο ειναι να το καταλαβουν? Αλλά οταν ολα τα καφε και τα κυλικεια ειναι γεματα ολημερις,οταν η περιοχη του Φιξ Παρασκευη+Σαββατο+Κυριακη "αναστεναζει" απο (νεαρο)κοσμο και αγνοουν για παραδειγμα το Φεστιβαλ ντοκιμαντερ της Θεσσαλονικης, που να ελπισεις? Βαση ολων αυτων ειναι η παιδεια μας σε ολες τις βαθμιδες που εχει μετατραπει σε κυνηγι βαθμου..Οποιος βλεπει φως στο βαθος του τουνελ καλειται γρηγορα να μας δωσει λιγη αισιοδοξια!!

gerasimos είπε...

elli_auth αν το πρόβλημα εντοπίζεται στο... υποχρεωτικό του πράγματος, μήπως να υποχρεώνονταν οι φοιτητές από τις πανεπιστημιακές αρχές να περνάνε τουλάχιστο τρεις ώρες κάθε μέρα σε καφετέριες μετά ταβλιού, μ' ένα φραπέ στο χέρι; Κι άλλες τρεις παρακολουθώντας χαζοπρογράμματα (υποχρεωτικά επιπέδου από Show Sexy και κάτω) στην τηλεόραση; Λες τότε να στρέφονταν στα βιβλία, από αντίδραση στην υποχρεωτική παραμονή στις καφετέριες και τη καταναγκαστική τηλεόραση; Φοβάμαι ότι απλώς θα το απολάμβαναν, και θα έδειχναν... υπερβάλλοντα ζήλο στις υποχρεώσεις τους.

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου,
πολύ φοβάμαι ότι και από τα βιβλια που άνοιξε το 35% του κόσμου, μερικά θα ήταν Καζαμίες, Άρλεκιν κλπ. Μια φορά μια ξαδέλφη μου έλεγε ότι διαβάζει πολύ. Όταν δε την ρώτησα να μου αναφέρει τι βιβλία διάβασε εκείνη τη χρονιά μου έφερε να δώ Άρλεκιν. Χα χα χα!
Απογοήτευση....

NdN είπε...

Καλησπέρα Γεράσιμε,

Συνηθως μετά από μία μακρά και κουραστική μέρα στην δουλειά είναι δύσκολο να διαβάσεις ένα βιβλίο. Γιατί όταν δαβάζεις πρέπει να βάζεις και το μυαλό σου να λειτουργει, να επεξεργάζεται πληροφορίες. Αντίθετα όταν βλέπεις τηλόραση μπορείς να αφαιρείσαι, να «ταξιδεύεις» ή ακόμα και να κοιμάσαι. Είναι λυπηρό, δε λέω, αλλά και εγώ κάποτε διάβαζα συχνότερα.Κακά τα ψέματα, μία βόλτα έξω και μια μπύρα σε ξεκουράζει πιο πολύ από το διάβασμα ενός βιβλίου. Ετσι τουλάχιστον λειτουργεί σε μένα. Ωστόσο και να μην διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο το βρίσκω υπερβολικό.

gerasimos είπε...

meropi φοβάμαι πως δεν έχεις κι άδικο. Όποτε έχω δει ανθρώπους με βιβλία στα χέρια σε δημόσιους χώρους (ας πούμε στο λεωφορείο) στην καλύτερη περίπτωση ήταν Κοέλιο. Ξέρεις, αυτός που λέει νομίζω ότι αν κάτι το θέλουμε πολύ όλο το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να γίνει. Αλήθεια, άραγε ποιο παράλληλο σύμπαν συνωμότησε και δε μου βγαίνει τίποτα τον τελευταίο καιρό, κε Κοέλιο;

ndn καλησπέρα, ανάλογα σε τι ρυθμούς έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε και τον πολιτισμό της κοινωνίας μας. Αν το πρωί στο γραφείο οι περισσότεροι συνάδελφοι συζητάνε για το τι είδαν την προηγουμένη στην τηλεόραση, αναγκαζόμαστε να την ανοίξουμε κι εμείς για να μην μένουμε απ' έξω. Κι αυτό ξεκινά ΗΔΗ απ' το δημοτικό σχολείο. Συμμετέχοντας έτσι από πολύ μικρή ηλικία μέχρι τα βαθιά μας γεράματα, στην τηλεοπτική υποκουλτούρα. Αν, αντιθέτως, μιλούσαν στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα γραφεία οι άνθρωποι για βιβλία που τους έκαναν εντύπωση, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά και ως χαλάρωση, όσες φορές πριν κοιμηθώ ανοίξω ένα βιβλίο, έχω διαπιστώσει ότι κοιμάμαι πιο χαλαρός απ' όταν έχω δει τηλεόραση (κάτι ήξεραν περί αυτού κι οι Άγγλοι, μιλώντας για 'bed side books', βιβλία δηλαδή του... κομοδίνου). Αλλά και πιο γεμάτος, σε αντίθεση με την τηλεόραση. Ας μην ξεχνάμε κι ότι σ' όλη την ανθρώπινη ιστορία, μέχρι πριν καμιά τριανταριά χρόνια οι άνθρωποι δεν διέθεταν και δεν χρειάζονταν τηλεοράσεις για να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν.

Ανώνυμος είπε...

Τα λες πολύ ωραία Γεράσιμε.
Τι να σου πω, η βλακεία υπερέχει σε όλα τα ζητήματα.
Δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό.

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου,
επανέρχομαι να σου αναφέρω και δυο λόγια για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης που αναφέρεις στο πλάι του ιστολογίου σου. Λοιπόν η Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Δικαιοσύνης, άφησε σε πρώτη φάση να διαρρεύσει δήθεν το περιεχόμενο του νόμου που ετοιμάζεται και ότι αυτό αφορά τα ετερόφυλα ζευγάρια, με σκοπό να μετρήσει αντιδράσεις και να αποφασίσει αν την "παίρνει" να προχωρήσει και στα ομόφυλα ζευγάρια. Η Εκκλησία από τη μεριά της επειδή το κατάλαβε αυτό και για να της κόψει τη φόρα, έβγαλε το γνωστό Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου, με το οποίο υβρίζει ασύστολα τα ετερόφυλα ζευγάρια όταν τολμούν να ρυθμίσουν τη ζωή τους έξω από τις δικές της οπισθοδρομικές επιταγές. Σαν να λέει φαντάσου τι θα κάνουμε αν τολμήσετε και περιλάβετε στο νόμο και τα ομόφυλα ζευγάρια.
Η γνώμη μου;;; Ναι φυσικά και έχουν και τα ομόφυλα ζευγάρια δικαίωμα να μετέχουν στο Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης και να ρυθμίσουν τη σχέση τους ως ενήλικα άτομα. Η μόνη μου επιφύλαξη είναι η δυνατότητα υιοθεσίας. Σ' αυτό είμαι λίγο επιφυλακτική, γιατί πρόκειται να κριθεί η τύχη ανηλίκων και να, δεν είμαι σίγουρη ότι θα αποβεί προς όφελος τους τέτοια υιοθεσία.

Alexandros είπε...

Ο/Η Δενδρογαλή είπε...
Οι Έλληνες δεν ανοίγουν βιβλίο γιατί στην τηλεόραση ανθούν εκπομπές όπως το Show Sexy, το Μπορώ και το Αξίζει να το δεις (για να μην πω για τα Παρατράγουδα)..

-------------------

Δεν νομίζω ότι η ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων έχει άμεση σχέση με τα ποσοστά που αναφέρει η έρευνα. Όσοι βλέπουν τέτοιου τύπου προγράμματα δεν το επιλέγουν ανάμεσα σε άλλα είδη ψυχαγωγίας. Η τηλεόραση είναι για αυτούς μονόδρομος. Θα έβλεπαν έτσι ή αλλιώς. Άλλωστε και στις δυτικοευρωπαικές χώρες που διαβάζουν πολύ περισσότερο από εμάς , δεν λείπουν τέτοιου τύπου εκπομπές.
Αντίθετα , έχω την αίσθηση ότι η χρήση του ιντερνετ, ακόμα και το bloging , είναι ανταγωνιστικά απέναντι στο βιβλίο. Εγώ για παράδειγμα διάβαζα τουλάχιστον 25 βιβλία το χρόνο και τώρα διαβάζω σχεδόν τα μισά. Κάθομαι στο pc και ξεχνάω να σηκωθώ.

gerasimos είπε...

mariana faithful ασφαλώς και μπορεί ν' αλλάξει, αν ο καθένας μας με τις μικρές μας δυνάμεις κάνουμε ό, τι μπορούμε προς την αντίθετη από την αποβλάκωση κατεύθυνση.

meropi καλά, αναρωτιέμαι ΓΙΑΤΙ η εκκλησία να έχει ρόλο και άποψη για ζητήματα που ΔΕΝ την αφορούν; Και ΓΙΑΤΙ η πολιτεία να περιμένει την αντίδραση των κληρικών για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις; Μα που ζούμε. Ως προς την υιοθεσία, δεν είδα να αναφέρεται στην κίνηση των bloggers. Αλλά, ασχέτως αυτού θα συμφωνούσα ότι συνιστά άλλης τάξεως ζήτημα. (Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προς το παρόν θα έπαιρνα θέση υπέρ ή κατά.)

alexandros για το blogging είπε κιο βάσκες πριν. Και όντως, μπορεί κανείς να περάσει πολλές ώρες στο ίντερνετ. Καλό θα ήταν λοιπόν η χρήση του να γίνεται με μέτρο.

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη και Γεράσιμε

Τα συμβόλαια τι ρόλο θα παίξουν;
Γραφειοκρατία.
Ο νόμος μπορεί να αναγνωρίσει όλα τα ζευγάρια που συμβιώνουν ως de facto και να ορίζει τα δικαιώματα τους.
Η υιοθεσία θα είναι όνειρο για όλους σε λίγο χρονικό διάστημα.
Δεν υπάρχουν παιδιά, εκτός κι αν γίνει μαζική εισαγωγή από τις πρώην ανατολικές χώρες.

gerasimos είπε...

mariana faithful προσωπικά, μου μοιάζει αταίριαστη και ξενερωτική, για να το πω απλά, η χρήση συμβολαίου σε διαπροσωπικές σχέσεις: ο δυτικός ορθολογισμός στις υπερβολές του.

Meropi είπε...

Mariana και Γεράσιμε μου,
Για να απαντήσω στις απορίες σας τι χρειάζονται τα γραφειοκρατικά τα ζευγάρια για να ρυθμίσουν τις σχέσεις τους, λέω ότι ως προς τις καθαρά προσωπικές σχέσεις νομίζω κι εγώ ότι δεν τα χρειάζονται τα Σύμφωνα. Χρειάζονται όμως για να ρυθμιστούν άλλου είδους σχέσεις, ιδίως οι περιουσιακές, καθώς και τα δικαιώματα των παιδιών που γεννώνται (διατροφής, κληρονομικά δικαιώματα κλπ).
Ως προς τους συζύγους που ζουν μέσα σε μια τέτοια ελεύθερη σχέση είναι άδικο, σε περίπτωση θανάτου του ενός, να μην έχουν δικαίωμα κληρονομικό, ούτε στη σύνταξη, στην ασφάλιση του άλλου κλπ.
Μου έχει τύχει περίπτωση ζευγαριού που συζούσε 25 χρόνια και μετά το θάνατο του άντρα από πολύχρονη ασθένεια, να πετάξουν τη γυναίκα έξω από το σπίτι τα ανήψια του άντρα που είχαν να δουν το θείο και να του συμπαρασταθούν δεκαετίες....Να κάτι τέτοια πρέπει να ρυθμιστούν με το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης.

gerasimos είπε...

meropi προσωπικά μιλώντας πάλι, θα προτιμούσα οποιουδήποτε είδους γάμο, απ' το να υπογράφω συμβόλαια. Διότι αν είναι να δεσμευτούμε, ας το απολαύσουμε θα έλεγα.

phlou...flis είπε...

Διαμαρτύρομαι. Ποιος λέει πως δε διαβάζουμε. Είμαι σίγουρος πως ΟΛΟΙ μας έχουμε κι απο ένα βιβλίο δίπλα στο κρεβάτι μας, και διαβάζουμε κάνα δυο αράδες για να μας πάρει ο ..ύπνος και έτσι να επιβεβαιώθεί και το ρητό, το ρηθέν υπό του ..;;;.. πως οι ξένοι διαβάζουν βιβλία για να ...ξυπνήσουν και οι έλληνες για να ...αποκοιμηθούν!

gerasimos είπε...

phlou...flis πάντως εγώ δεν έχω. Αλλά ακόμα και ως... υπνωτικό, καλύτερο θα το έβρισκα από την τηλεόραση.

doctor είπε...

Διαβάζω 1-2 ώρες την ημέρα, ασχέτως αν δουλεύω 10-12 ώρες, έχω δύο μικρές κόρες (4,5 και ...0,1 ετών) και θεωρούμαι από φίλους και γνωστούς ως... γραφικός.

- Τι έκανες χθες;

- Διάβαζα.

Και έπεται η ερώτηση που με εξαγριώνει:

- ...γιατί;

doctor

gerasimos είπε...

doctor αν έλεγες 'έβλεπα τηλεόραση' μπορεί και να ρωτούσαν τι έβλεπες. Αλλά στην περίπτωση του βιβλίου δε ρώτησαν τι διάβαζες. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση οφείλεται στην επικράτηση της τηλεοπτικής υποκουλτούρας. Παρομοίως, όσες φορές σε παρέες φέρνω μια κουβέντα στα βιβλία, βλέπω να ζωγραφίζεται η αμηχανία στα πρόσωπα των άλλων.

Ανώνυμος είπε...

Πἀντως δεν μπορω να ταιριαξω στο μυαλο μου απο τη μια μερια το ότι οι Ελληνες δεν διαβαζουμε βιβλια και απο την αλλη το οτι ανοιγουν συνεχως υπερ-βιβλιοπωλεια τυπου ΙΑΝΟΣ,FNAC,Μαλλιαρης κλπ. Οι επιχειρηματιες καποιον λογο θα εχουν να επενδυουν σε αυτον των χωρο (των βιβλιοπωλειων), εκτος αν τους επιασε ο πονος και θελουν να προωθησουν την βιβλιοφιλια στην Ελλαδα.

Για το διαβασμα νομιζω οτι απο ενα σημειο και επειτα, εχουμε την ιδια (λανθασμενη και υπερβολικη κατα τη γνωμη μου) εντυπωση οτι μπορει να σωσει τον κοσμο, να βελτιωσει τη ζωη μας κλπ. Λες και οι ναζι δεν διαβαζαν Νιτσε,Γκαιτε,Σοπεναουερ, δεν ακουγαν Βαγκνερ κλπ. Αλλωστε το ερωτημα δεν εξαντλειται στο "ποσο διαβαζεις", αλλα και στο "τι διαβαζεις", "πώς διαβαζεις", "ποτε και που το διαβαζεις" κλπ.

Παντως ας μην εχουμε την αισθηση οτι με το διαβασμα θα βελτιωσουμε τη ζωη μας σωνει και καλα. Υπαρχουν και αλλες προὑποθεσεις.

gerasimos είπε...

fidelio το ότι άνοιξαν ένα-δυο υπερβιβλιοπωλεία ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (τα οποία παρεμπιπτόντως ΔΕΝ πουλάνε μόνο βιβλία, λειτουργούν και ως πολυκαταστήματα) δε σημαίνει και πολλά. Εδώ στη Θεσσαλονίκη, ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στην πόλη ούτε ένα καινούργιο, μεγάλο βιβλιοπωλείο (ούτε πινακοθήκη, κινηματογράφος, μουσείο ή θέατρο). Αλλά ανοίγουν σχεδόν καθημερινά καινούργιες καφετέριες, φαγάδικα και κομμωτήρια (συγνώμη στους φίλτατους κομμωτές και τις συμπαθέστατες κομμώτριες, δεν έχω παιδιά τίποτα προσωπικό μαζί σας, απλώς φοβάμαι ότι φροντίζουμε οι νεοέλληνες υπερβολικά το εξωτερικό των κεφαλιών μας και το εσωτερικό μένει... αχτένιστο). Η Πρωτοπορία με τον ΙΑΝΟ, όπως και το Μαλλιάρη υπάρχουν χρόνια και μαζί με τον Ραγιά και τον Μπαρμπουνάκη παραμένουν, για δεκαετίες, τα μόνα σχετικά μεγάλα και στοιχειωδώς ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Και όποτε τα έχω επισκεφτεί, πλην γιορτών, είμαστε... τρεις κι ο κούκος. Σε αντίθεση με τις ταβέρνες, αν κάπου εξυπηρετούμαι αμέσως είναι στα άδεια βιβλιοπωλεία! Υπάρχουν απ' την άλλη και μεγάλες πόλεις, όπως η Χαλκίδα που δεν διαθέτουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ μεγάλο, ενημερωμένο βιβλιοπωλείο. Όσον αφορά στην Αθήνα, και θέατρα υπάρχουν πάρα πολλά παρά το ότι δεν πολυπάνε στο θέατρο οι νεοέλληνες. Περί της αγοράς βιβλίου δες, αν θες και όσα είπα στον αθεόφοβο στην αρχή για την αυξανόμενη εκδοτική παραγωγή στην Ελλάδα. Καμιά φορά τα φαινόμενα... απατούν.

Δεν είπε κανείς ότι τα βιβλία... σώζουν. Απλώς προσωπικά τα προτιμώ ας πούμε απ' την τηλεόραση.

tzonakos είπε...

Δεν ανέφερες ως λόγο μείωσης του διαβάσματος την εξάπλωση του Διαδικτύου και τις τιμές των βιβλίων.
Ολο και περισσότεροι σήμερα περνούν πιο διασκεδαστικά στο Διαδίκτυο συν οτι μερικοί ισως διαβάζουν κάτι και στην οθόνη.
Θεωρώ τα βιβλία στην Ελλάδα ακριβά.
Ξένες εκδόσεις σε πιο περιποιημένα βιβλία ειναι πιο φτηνές ακόμα και με την προσαύξηση που φτάνουν στα ράφια.
Το βιβλίο ειναι τρόπος ζωής.
Η ασχολείσαι, ή όχι.
Διαβάζω 4-5 βιβλία το χρόνο και ξέρω πως είναι λίγα αλλα σαν τρόπο ζωής έχω πιο πολυ τα σπόρ και το διαδίκτυο παρά το βιβλίο.
Νομίζω οτι το βιβλίο, το διάβασμα, έχει συνδυαστεί με την καλοπέραση και ελάχιστοι ζούν τόσο ήρεμα που μπορούν να αφιερώνουν πολύ χρόνο για διάβασμα.
Και δεν απαιτώ απο εναν αγρότη του χωριού να διαβάζει λογοτεχνία, όπως δεν απαιτώ και απο τον φύτουλα να παίζει μπάσκετ.
Εν κατακλείδι εχει γινει λιγο "σπορ πολυτελείας" το βιβλίο στην Ελλάδα σήμερα.

gerasimos είπε...

tzonakos για το διαδίκτυο τα είπαμε και πιο πριν. Ακριβά δε θα τα 'λεγα τα βιβλία, κοστίζουν τις περισσότερες φορές όσο κι ένα ντελίβερι. Αλλά όπως είπες, θεωρούνται 'πολυτέλεια'. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κανείς να ζει μέσα στην ηρεμία, για να ανοίγει και κανένα βιβλίο. Αλλά ότι αυτό εξαρτάται περισσότερο απ' τον πολιτισμό της χώρας στην οποία ζει. Δες, αν θες και τι έλεγα παραπάνω στον ndn.

Dr_MAD είπε...

Ναι... κι από εμάς που διαβάζουμε είδαμε χαϊρι...

diva είπε...

Εξαιρετικό θέμα Γεράσιμε..
Νομίζω πως δεν υπάρχει η υπομονή της ανακάλυψης..όλοι θέλουν έτοιμη τροφή..ή μασημένη..δεν πιστεύω πως φταίει η "ποιότητα" του περιεχομένου..φταίει η αδυναμία μας να χαρούμε τις λεπτομέρειες..
Καλημέρα

gerasimos είπε...

mad άλλη συζήτηση αυτή, βρε.

diva ίσως και το ότι ζούμε στον εικονικό πολιτισμό για τον οποίο μιλούσα σε προηγούμενη ανάρτηση.

xasodikis είπε...

Είναι πάντως γεγονός ότι στην Ελλάδα παράγουμε υπερβολικά πολύ περισσότερο γραπτό λόγο απ' όσο καταναλώνουμε.

Αν βάλεις κοντά στα χιλιάδες βιβλία τις εκατοντάδες εφημερίδες και περιοδικά, συν ό,τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, μπορεί και να πιστέψεις ότι οι Έλληνες άλλο δεν κάνουν από το να διαβάζουν.

Υποθέτω ότι και η υπερπαραγωγή αποβαίνει τελικά εις βάρος της κατανάλωσης: μέσα στον κυκεώνα των εκδόσεων κάποιες αξιόλογες προσπάθειες περνάνε πιθανόν απαρατήρητες.

Τα σούπερ βιβλιοπωλεία της Αθήνας είναι όντως δυσεξήγητο φαινόμενο, κυρίως γιατί μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις, σε ακίνητα-φιλέτα.

Από (αξιόπιστο) φίλο που έχει πάρε-δώσε με τον χώρο έμαθα ότι στις εκδόσεις γίνεται και κάμποσο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν μπορώ να το τεκμηριώσω, το μεταφέρω πάντως...

Αυτά, πάω να διαβάσω :))

gerasimos είπε...

xasodikis αυτό για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δε μου φάνηκε περίεργο. Αλλά και τα σούπερ βιβλιοπωλεία της Αθήνας κάποιες φορές δεν αντιπροσωπεύουν παρά κρίκους μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων (όπως τα Fnac), οι οποίες μάλλον δεν περίμεναν να βγάλουν τα έξοδά τους από τις πωλήσεις βιβλίων στην Ελλάδα. Όσο για τα πάρα πολλά περιοδικά που κυκλοφορούν, μεγάλα ποσοστά κερδών προέρχονται κι από διαφημίσεις. Ή απλά τα περιοδικά αυτά ανήκουν σε διάφορους κύκλους εργασιών μεγαλοεπιχειρήσεων που δοκιμάζουν διαφόρων ειδών επενδύσεις, μεταξύ αυτών και τις εκδόσεις.

αθεόφοβος είπε...

Με έκανες και μέτρησα στη σημερινή βιβλιοθήκη της Ε των αριθμό των ξένων βιβλίων για τα οποία γράφει σήμερα.
ΕΙΝΑΙ 27 !
Των Ελλήνων δε συγγραφέων είναι 15.
Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 170 νέοι τίτλοι προστίθενται κάθε μήνα συνολικά πάνω από 2.000 τίτλοι το χρόνο!( χωρίς να υπολογίσω τον εκδοτικό οργασμό των γιορτών)
Όσα ψώνια και να υπάρχουν,οι ξένοι δεν θα πληρώσουν για να τους μεταφράσουμε οπότε κάποιοι τα αγοράζουν άσχετα να τελικά τα διαβάζουν γιατί αλλιώς δεν θα εκδίδονταν.

gerasimos είπε...

αθεόφοβος μακάρι.:-)

xasodikis είπε...

Αθεόφοβε, κράτα πάντως και μια μικρή επιφύλαξη, γιατί πολλές μεταφράσεις ξένων βιβλίων γίνονται στα πλαίσια (και με έξοδα...) κοινοτικών προγραμμάτων.

Ανώνυμος είπε...

@Αλέξανδρο: το γεγονός ότι ευδοκιμούν αυτές οι εκπομπές, σημαίνει ότι έχουν τηλεθέαση, σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού τις παρακολουθεί. Το υπόλοιπο (μπορεί και να) διαβάζει βιβλία... Αλλά είναι μικρό. Σύγκριση με το εξωτερικό δεν μπορώ να κάνω. Διαφέρουμε σε τόσα!

ritsmas είπε...

Κι εγω Γεράσιμε παλιότερα απαρηγόρητη ημουνα, αλλά με τον καιρό συνηθίζεις πολλά, ανάμεσα σ αυτά και την απουσία του βιβλίου όχι απο τη βιβλιοθήκη, απο το είναι μας.Φαινόμενο που σχετιζεται όχι μονο με την τηλεόραση, αλλα κυρίως με την προσπάθεια που πρέπει να καταβαλει ο άνθρωπος που δουλευει ολη μερα για να διαβάσει κάτι και να το κατανοήσει.Στις διακοπές οι γυναίκες διαβάζουν λίγο περισσότερο, ανεξαρτήτως επιλογών.
σε χαιρετώ
ριτς

Desposini Savio είπε...

λυπηρό ότι γράφεις πράγματι..
εάν και τελευταία όλο και περισσότερο κόσμο (και ειδικά νέο), βλέπω να διαβάζει βιβλία(όχι μόνον Bell), εφημερίδες(όχι μόνον Espresso) γύρω μου.
λες να έχει αρχίσει μια αργή έστω στροφή προς σ'αυτό..;
μακάρι να είναι έτσι.

gerasimos είπε...

ritsmas αν θυμάμαι καλά από την έρευνα, έλεγε ότι στην Ελλάδα οι γυναίκες έχουν καλύτερη σχέση με τα βιβλία απ' ό, τι οι άνδρες.

desposini savio μακάρι, θα 'λεγα κι εγώ.

cynical είπε...

Γειά σου Γεράσιμε. Αρχίζω να πιστεύω ότι είμαστε πίσω από τα ίδια ακριβώς θέματα. Άμα θες δες μια παλιότερη ανάρτηση γιαυτό το θέμα, βέβαια στο ειρωνικό, με τον τίτλο "Γιατί δεν πρέπει να διαβάζουμε". Και γω από την ίδια έρευνα είχα ξεκινήσει.

gerasimos είπε...

cynical ωραία που μας απασχολούν τέτοια ζητήματα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Έχεις απόλυτο δίκαιο σε αυτά που λες και είναι άλλη μία απόδειξη του πόσο υποάνπτυκτοι είμαστε σαν λαός. Το μη διάβασμα ήταν ένα από τα πρώτα πολιτισμικά σοκ όταν ήρθα να ζήσω στην Ελλάδα. Στο τρένο που χρησιμοποιούσα για να πάω στην δουλειά μου διάβαζα μόνο εγώ και οι ξένοι. Μετά βγήκαν οι δωρεάν "εφημερίδες" και ο αριθμός των Ελλήνων που διάβαζαν μεγάλωσε. Λες να είμαστε και τσιφούτηδες?