12 Ιουν 2008

Δεν τους θέλουμε



H Ελλάδα τους γυρνά την πλάτη, δεν τους θέλει: τους Καστοριάδηδες, τους Τάκιδες, τους όποιους τέλος πάντων μπορεί να έχουν να της προτείνουν κάτι άλλο. Γιατί; Διότι δεν πολυγουστάρει – δεν πολυγουστάρουμε, βρε αδερφέ, όχου – την πολλή κουλτούρα. Τη θεωρούμε και ανέκαθεν τη θεωρούσαμε ένδειξη δηθενιάς, ψευτιάς και απουσίας αυθεντικότητας. Βέβαια, βγαίνοντας κανείς απ’ τα ελληνικά σύνορα διαπιστώνει ότι αυτή η αυθεντικότητα, πολύ σχετικό πράγμα βρε παιδί μου. Για παράδειγμα, σε πολλούς άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και η ευγένεια μια χαρά αυθεντική φαίνεται, όπως και οι εικαστικές τέχνες, η διανόηση και η λογοτεχνία. Πράγματα δηλαδή τα οποία για μας τους Έλληνες προέρχονται από ένα άλλο σύμπαν, του οποίου την ύπαρξη δεν θα είχαμε καν αντιληφθεί αν δεν μας το επέβαλλαν, διά της παρουσίας τους, κάποιοι περιθωριακοί, γραφικοί τύποι που καταπιάνονταν και εξακολουθούν να καταπιάνονται μ’ αυτά τα εξωτικά πράγματα.

Εμείς περάσαμε τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς και πάλι καλά να λέμε που υπάρχουμε, σκέφτονται πολλοί συμπατριώτες μας. Που καιρός για τέχνες και γράμματα. Αυτά ας τ’ αφήσουμε γι’ άλλους λαούς, που δεν αναλώνονται, τα τελευταία εκατόν ογδόντα χρόνια στο να διηγούνται τι τράβηξαν από τους τουρκαλάδες ή το πόσο δραματικές ήταν οι τελευταίες ώρες πριν την πτώση της Βασιλεύουσας – της Κωνσταντινούπολης ντε. Μιας πτώσης που σήμανε τη διαδοχή ενός θεοκρατικού, ανελεύθερου πολιτισμού υπηκόων – του Βυζαντίου – από έναν άλλο, ίσως εξίσου ανελεύθερο και θρησκόληπτο πολιτισμό, τον οποίον όμως μας τον επέβαλαν άλλοι, δεν τον επιβάλλαμε οι ίδιοι στους εαυτούς μας όπως το Βυζάντιο, άρα έχουμε κάθε δικαίωμα να νιώθουμε χρονίως θιγμένοι, κατεστραμμένοι και κολλημένοι στην αφετηρία ενός νέου πολιτιστικού ξεκινήματος που ποτέ δεν έγινε. Και να παραμένουμε έτσι κολλημένοι για σχεδόν δυο αιώνες.

Άμα μας στριμώξουν άγρια μερικοί εξυπνάκηδες, θα τους θυμίσουμε ότι όταν οι «πρόγονοί» μας – ασχέτως του ότι δεν έχουμε και πολλά κοινά μ’ αυτούς πέραν μιας κακοπαθημένης πλέον γλώσσας και της γης που πατάμε – έχτιζαν ακροπόλεις, κάποιοι άλλοι την έβγαζαν με βελανίδια. Αν αυτοί μας απαντήσουν ότι πλέον τα όποια βελανίδια όχι μόνο τα τρώμε κι εμείς αλλά τα πληρώνουμε και πιο ακριβά, διότι μας έρχονται εισαγόμενα, θα αρχίσουμε πάλι τα περί τουρκοκρατίας και της κακοτυχίας που μας έπεσε μαζεμένη για αιώνες.

Αν μας συμβεί κάποιο τυχερό, αν κάποιοι από την τρέλα τους ή από μια χαζή, καλή προαίρεση επιχειρήσουν να κάνουν κάτι ή προσπαθήσουν να δουν πως θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα, δεν το πολυθέλουμε διότι χαλάει την πιάτσα, σπάει τη θαλπωρή της παραδοσιακής κακοτυχίας μας, μια θαλπωρή στην οποία τόσο έχουμε συνηθίσει, της μιζέριας που οφείλει να μη μας αφήνει να ορθοποδήσουμε κι εμείς να μην την αφήνουμε να μας αφήσει.

23 σχόλια:

Panos είπε...

Γεράσιμε, δεν πρέπει να μας κάνουν εντύπωση αυτά στην Ελλάδα του σήμερα όταν ο πολιτισμός απουσιάζει παντελώς απ' τα σχολεία. Θα σου διηγηθώ δυο περιστατικά απ' το σχολείο της κόρης μου.
Σε κάποια εργασία οι μαθητές έπρεπε να γράψουν τις προτιμήσεις τους για κάποια θέματα. Στη κατηγορία αγαπημένο τραγούδι η κόρη μου ήθελε να γράψει την άρια του Παπαγκένο απο το 'Μαγικό Αυλό' του Μότσαρτ αλλά αισθανόταν πίεση απ' το περιβάλλον στη τάξη που περιστρέφεται γύρω απο τη Βίσση και τα συναφή.
Πέρυσι ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων διοργάνωσε εκδρομή στην Επίδαυρο όπου η επίσκεψη στο θέατρο ξεπετάχτηκε στα γρήγορα και μετά βουρ στη παραλία και στις ταβέρνες. Όταν είπαμε στο πρόεδρο και το γραμματέα του συλλόγου ότι θα έπρεπε να έχουν κανονίσει μια οργανωμένη ξενάγηση στο χώρο μας ειπώθηκε το εξής τρομερό: 'Έλα, μωρέ, τι να καταλάβουν τώρα τα μικρά απ' αυτά τα πράγματα'(!!!!)

gerasimos είπε...

panos αλήθεια, πολλές φορές αναρωτιέμαι τι αντιλαμβάνονται κι οι μεγάλοι απ' αυτά τα πράγματα... καλές και οι ταβέρνες, αλλά υπάρχουν κι άλλα ωραία θα μπορούσε να τους πει κανείς εκτός απ' τα παϊδάκια, τις μπύρες και τις ξάπλες μετά.

Meropi είπε...

Ξέρεις Γεράσιμε μου,
αυτήν την καραμέλα περί σκλαβιάς θα την έχουμε στο στόμα για πολλά ακόμα χρόνια. Ξέρεις τι μου έκανε εντύπωση;; Πριν τρια περίπου χρόνια που πήγα στη Νορβηγία να δω το γιο μου που σπούδαζε εκεί, με την ευκαιρία μελέτησα λίγο και την ιστορία της χώρας αυτής. Τι έμαθα λοιπόν που δεν το ήξερα;; Ότι το έτος 1905 απέκτησε την πλήρη ανεξαρτησία της. Μέχρι το 1814 υπαγόταν στη Δανία και μετά στη Σουηδία. Εντάξει οι χώρες αυτές δεν ήταν και Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά δεν έπαυε η Νορβηγία να ήταν υποτελής. Κι όμως κατόρθωσε μέσα σε 100 περίπου χρόνια ανεξαρτησίας να γίνει η πιο ανεπτυγμένη χώρα στον Κόσμο. Εμείς έχουμε 200 σχεδόν χρόνια ανεξαρτησίας και ακόμα κλαιγόμαστε.

gerasimos είπε...

meropi ανεξαρτησία απ' τους κακούς εαυτούς μας, αναρωτιέμαι πότε θα αποκτήσουμε.

αθεόφοβος είπε...

Τι να τα κάνουμε τα έργα του Τάκι;
Εμείς θέλουμε δημάρχους που να διακοσμούν με καγγελάκια τους δρόμους.
Άντε το πολύ συντριβάνια.

Μερόπη μου στην Ελλάδα τα 100 αυτά χρόνια,αν μετρήσουμε και την εισβολή στην Κύπρο δεν υπήρξε γενιά που να μην γνώρισε πόλεμο,κατοχή ή προσφυγιά.

Ανώνυμος είπε...

Loipon !!! Symfona me to zougla.gr , tis T.V. eidiseis , kai tis efimerides ,''''.... ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος προαναγγέλλει ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.Εκτός από τη «ρήτρα καυσίμων», που θα εφαρμοστεί από την αρχή του 2009 και θα επιβαρύνει το ρεύμα ανάλογα με τη σχέση τιμής πετρελαίου και ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου . Το ενδεχόμενο αυτό «βυθίζει στο σκοτάδι» τους Έλληνες, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις με μείωση της κατανάλωσης.Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουλίου το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβαίνει και πάλι με βάση ήδη εγκεκριμένη αύξηση στις τιμές μονάδος.'''Meta tin akrivia ke tin zoi me daneika ke kartes monima xreomenes , exoume kai tous malakes tis ΔΕΗ , pou ''apofasizoun kai diatasoun'' ...POU 8a paei afto to violi ? Gia poso akoma 8a mas pidane ? Epidi o OTE egine idiotikos , kai se ligo 8a plironoume kenouria keratiatika , prepi na akolou8isei ke i ΔΕΗ , me tous kenourious idioktites tis ??? Eimaste i genia ton 700 euro , OSOI ta pernoume . Giati , polloi apo emas , OUTE afta pernoume , oute IKA exoume , kai mas pidane apo pantou !!!Antidrasi TWRA !!! OOOOOOOOOLOI , Paraskevi 20 Iouniou 2008 , stis 12.00 to mesimeri , na klisoume OTI doulevi me ilektrismo , se spitia - grafia - magazia ... PANTOU !!!!!!!!! Antidrasi TWRA !!! Steilte to e-mail afto , se oso perisoterous boreite !!! Steilte to se blogs ... Steilte gramma .... Steilte SMS ... Steilte simata kapnou ... Steilte to me TAM-TAM .... kai steilte sto diavolo osous mas trone ta lefta , tin zoi , to myalo ....Antidrasi TWRA !!!

elias είπε...

Μια και μιλάμε για Καστοριάδη αναφέρω ένα απόσπασμα από «Την άνοδο της ασημαντότητας»

«Η εξουσία στηρίζεται κυρίως στην εσωτερίκευση από τα κοινωνικά κατασκευασμένα άτομα των σημασιών που η δεδομένη κοινωνία έχει θεσμίσει. Δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί στο καταναγκασμό και μόνο, όπως αποδεικνύεται από το πρόσφατο παράδειγμα της κατάρρευσης των ανατολικών καθεστώτων. Χωρίς μια ελάχιστη αποδοχή των θεσμών, έστω και εκ μέρους ενός τμήματος του πληθυσμού, ο καταναγκασμός είναι ατελέσφορος»

Η εκβαρβάρωση του ελληνικού πληθυσμού κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας δεν ήταν παρά η συνέχεια της αποχαύνωσης και του εξανδραποδισμού του κατά τη διάρκεια του χιλιόχρονου Βυζαντίου. Η πνευματική καθυστέρηση κατά τα χρόνια αυτά δεν ήταν μια παρένθεση στην ιστορία μας, αλλά η συνέχεια της ιστορίας μας. Η απόσταση που μας χωρίζει από άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχει βαθιές ρίζες, και το χειρότερο είναι ότι δεν γίνεται κατανοητή από το νεοέλληνα.

gerasimos είπε...

αθεόφοβος τα τελευταία εκατό χρόνια υπήρξε στην Ελλάδα μια τουλάχιστον γενιά - πλέον και περισσότερες - που δεν γνώρισε κανένα απ' αυτά που ανέφερες: η δική μου. Όσα ανέφερες τα γνώρισαν επίσης πολλές άλλες γενιές ανθρώπων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, των οποίων οι δικτατορίες του Σαλαζάρ και του Φράνκο αντίστοιχα, ήταν πολύ πιο μακροχρόνιες από όλες τις δικές μας μαζεμένες. Αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τραβήξει πολλά, από κάποιες πρώην κομμουνιστικές της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης μέχρι την Ιρλανδία, κι όμως δεν έχουν τα δικά μας τα χάλια. Eμείς νομίζω έχουμε απλώς μια τάση να... κλαιγόμαστε περισσότερο. Και να κάνουμε πρωταθλητισμό στη δικαιολογία.

gerasimos είπε...

elias ακριβώς, αυτό άλλωστε έλεγα και στην ανάρτηση. Πάντως νομίζω ότι η απόσταση μπορεί και να γίνεται αντιληπτή από τους νεοέλληνες, αλλά απλώς δεν τους νοιάζει.

doctor είπε...

Συνομιλία με συνάδελφο στη δουλειά:

Αυτός: Τι έκανες χθες; Πως πέρασες;

Εγώ: Διάβαζα.

Αυτός: Διάβαζες;;;; Γιατί;;;;

Εγώ:...

-------------

Και δεν είναι μόνο αυτός. Όλοι σχεδόν απορούν που ...διαβάζω.
Για να μην πω τι λένε όταν μαθαίνουν ότι είμαι εθελοντής και πάω στα βουνά και σπέρνω δέντρα, ξεχορταριάζω και φυλάω σκοπιά στο πυροφυλάκιο...

Καλησπέρα

gerasimos είπε...

doctor καλησπέρα. Σαν περίεργα τους τα λες: ΚΑΙ βιβλία (αυτά ανέκαθεν προκαλούσαν υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά), ΚΑΙ εθελοντισμός (κι αυτό περίεργο ακούγεται), ΚΑΙ βουνά (εδώ και υποψίες παλαιάς κοπής, από την εποχή των κομμουνιστοληστοσυμμοριτοαναρχικών)... πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων διαθέτουμε;

Meropi είπε...

Καλημέρα Γεράσιμε μου.
Ξαναγύρισα να σχολιάσω λίγο το Δήμαρχο Αθηναίων. Μια υπερεκτιμημένη προσωπικότητα. Σύμφωνα με μαρτυρία του άντρα μου (γιατρού του Ε.Σ.Υ). Το πέρασμα του από το Υπουργείο Υγείας υπήρξε καταστροφικό για τα νοσοκομεία. Τις μέρες που υποτίθεται πολεμούσε να εξαλείψει τα ράντζα από τους διαδρόμους, πίεζε αφόρητα τους γιατρούς να δίνουν γρήγορα εξιτήρια, για να αδειάζουν τα κρεβάτια (αυτή ήταν η λύση που έδινε).
Τώρα διώχνει τον Τάκι. Μήπως θέλει να διώξει κι εμάς για να βελτιωθεί το κυκλοφοριακό;;;

Odysseas είπε...

Γεράσιμε, τι να τα κάνουμε τα γλυπτά του Τάκη? Για να κάνουνε πιο ευχάριστη και χαρούμενη την πόλη μας? Και μετά πώς θα μπορούμε να ζούμε μέσα στη μιζέρια μας εμείς? Γιατί όπως έχει γράψει και ο Ν. Δήμου, "ο Έλληνας είναι ευτυχισμένος όταν είναι δυστυχισμένος" (από το "Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας").

'Ασε πια τους Τούρκους. Είναι κι αυτοί οι βάρβαροι μια κάποια λύσις... Αν δεν τους χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία θα πρέπει να κάτσουμε να δουλέψουμε... Σε μπελάδες θέλεις να μας βάλεις τώρα???

xasodikis είπε...

@Μερόπη

Μα πρέπει να τηρούμε τις παραδόσεις. Και στον Δήμο της Αθήνας επί σειρά ετών εκλέγαμε δημάρχους που είχαν να επιδείξουν άριστες δημόσιες σχέσεις και μηδέν έργο. Πώς να απομακρυνθεί ο Κακλαμάνης, ευσεβής άνθρωπος άλλωστε, από την θεάρεστη παράδοση;

αθεόφοβος είπε...

Προφανώς ξεχνάς ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία όταν έγινε η Ελληνική Επανάσταση ήταν κοσμοκρατορίες και από τις μεγάλες αποικιοκρατικές χώρες με πλούτο κα αντίστοιχη ανάπτυξη.Δικτατορίες δε μπορεί να είχαν τον περασμένο αιώνα αλλά δεν είχαν ούτε μικρασιατική καταστροφή με εκατομμύρια πρόσφυγες ούτε γνώρισαν κατοχή και παγκόσμιους πολέμους.
Η δε κεντρική Ευρώπη τα χρόνια που η Ελλάδα προσπαθούσε να φθάσει στα σημερινά της όρια ύπήρχαν αυτοκτατορίες και κράτη με ιδιαίτερη ανάπτυξη πανεπιστήμια,θέατρα,τέχνες και παιδεία.
Σκέψου όταν οι άλλοι έβλεπαν Σέκσπιρ,Δάντη ή Μολιέρο εμείς βλέπαμε Βυζάντιο και διαπιστώναμε στην Βαβυλωνία του ότι δεν μπορούμε ούτε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας!

Meropi είπε...

-@ Αθεόφοβε μου
μήπως τρώγαμε και βαλανίδια;;; Χα χα χα!

Unknown είπε...

Γεράσιμε, λόγω σκλαβιάς, αγαπούν τόσο πολύ τους Τουρκικούς χορούς κι όλα αυτά τα απεχθή άσματα που ακούγονται μέσα σε ταξί;

IdentityCafe είπε...

Γερασιμε λεγε εσυ, κι οποιος ακουει!

Σκεψου την πλυση εγκεφαλου που τρωγαμε καθημερινα απο παιδια ως ενηλικες και καθημερινα οσοι τυχεροι βλεπουν τηλεοραση και διαβαζουν κατωτατου επιπεδου φυλλαδες.

Καποιοι πρεπει να λενε τα πραγματα οπως εσυ.

Λεγε ρε γαμωτο, ελαχιστοι να ευαισθητοποιηθουν κερδος θα ειναι...

Ανώνυμος είπε...

Γι΄ αυτά που αναφέρεις και για άλλα πολλά ακόμα, το περί "δια βίου εκμάθηση" ακούγεται στην Ελλάδα σαν ανέκδοτο με τον Τοτό.

gerasimos είπε...

meropi περιέργως έχουν καταφέρει να του περάσουν ένα προφίλ ανθρώπου υποτίθεται συμπαθητικού και των πράξεων: impression management...

odysseas όντως, οι Έλληνες κάπου τη βρίσκουμε με τη μιζέρια, τη 'γκαντεμιά' και τη δυστυχία... κινούμαστε εντός τους όπως το ψάρι στο νερό.

xasodikis τρομάρα μας, είμαστε και των παραδόσεων.

αθεόφοβος είπαμε: πρωταθλητές στις δικαιολογίες...

gerasimos είπε...

mariana μιλάμε για... πολλή σκλαβιά.

identitycafe μάλλιασε η γλώσσα μου (μάλλον τα δάχτυλά μου) να τα λέω...

zanzibar το 'δια βίου εκτράχυνση' νομίζω θα ταίριαζε περισσότερο για τους νεοέλληνες.

ritsmas είπε...

Νομίζω ότι το συγκεκριμένο ποστ με εκπροσωπεί εκατό τοις εκατό. Ειναι και δικό μου παράπονο αυτη η διαρκής διολίσθηση προς την υποκουλτούρα ( μακάρι ναταν κι αυτό, αλλα δεν είναι). Ο κόσμος βιάζεται για το τίποτα, σκοτώνεται να συναντήσει το απόλυτο μηδέν Το ερώτημα είναι γιατί ; Φταίει ο ευκολος πλουτισμός της τελευταίας 20ετιας, φταίει η κακή αφομοίωση ξένων προτύπων ( γιατί θα μπορούσαμε να αφομοιώσουμε τη θετική πλευρά των ξενων προτύπων), φταίει η πολιτική και οι πολιτικοί τους οποίους όμως εμείς εκλέγουμε ; Τί φταίει που να παρει και ευτελίζουμε τη ζωή μας με τέτοιο τρόπο ;
Καλο καλοκαίρι ευχομαι Γεράσιμε
ριτς

gerasimos είπε...

ritsmas πολλά φταίνε. Φταίει η πολιτιστική μας καταγωγή από έναν θεοκρατικό, μεσαιωνικό σε πολλές παραμέτρους του πολιτισμό (το Βυζάντιο) η πολιτιστική δημιουργία του οποίου εξαντλήθηκε στην ανέγερση ναών και στην εικονογραφία... αλλά και οι σκοτεινοί αιώνες της τουρκοκρατίας που ακολούθησαν. Φοβάμαι ότι σήμερα πλέον είναι πολύ αργά, και ότι απλώς βουλιάζουμε σε μια πολιτιστική παρακμή.

Καλό καλοκαίρι και σ' εσένα.