8 Ιουλ 2009

Μέχρι τότε μπορεί να 'ναι αργά

Ακούω από δελτία ειδήσεων κακόηχα ονόματα ανθρώπων εμπλεκόμενων σε οικονομικοπολιτικές συναλλαγές, διορισμούς, βρωμοδουλειές, εσχάτως και απαγωγές. Ένας κύριος Τρομπούκης λέει, εκ των συλληφθέντων για την απαγωγή Παναγόπουλου, ήταν, μέχρι που συνελήφθη ως ύποπτος για την απαγωγή του εφοπλιστή, μεγαλοεργολάβος αλλά και υποψήφιος της δημοτικής παράταξης της ΝΔ «Ολοι μαζί – Νέα αρχή», στην Αμφιλοχία. Ένα ακόμη σκάνδαλο παίρνει τη θέση του στο σωρό σκανδάλων που έχει συνθλίψει υπό το βάρος του την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια των εν Ελλάδι πολιτικών, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα και τη δική μας, των απλών πολιτών, εκτίμηση γι’ αυτούς. Έχω την εντύπωση ότι όσο πάμε για μπάνιο όταν έρχεται η ώρα να σκεφτούμε τι να ψηφίσουμε και πώς να ψηφίσουμε, όταν πλησιάζει ο καιρός να κουβεντιάσουμε με τις παρέες μας πολιτικά, τόσο επιστρέφοντας από τα μπάνια θα πέφτουμε πάνω σε Τρομπούκηδες. Όσο απέχουμε ακόμη και από τα ελάχιστα, στοιχειώδη καθήκοντά μας ως πολιτών, τόσο πιο τερατώδεις διαστάσεις θα παίρνουν όσα αρχικά μας έκαναν να πάρουμε τις αποστάσεις που πήραμε. Και δυστυχώς διέξοδο από αυτή την κατάντια δε θα μας προσφέρουν ούτε οι δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα, ούτε οι εισαγγελείς που ερευνούν, ούτε οι δικαστές που καλούνται να καταδικάσουν. Διέξοδο θα πρέπει να βρούμε μόνοι μας, αβοήθητοι, ακαθοδήγητοι, αχειραγώγητοι. Και σ’ αυτό ακριβώς εντοπίζεται η δική μας, τεράστια ευθύνη. Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτή; Μέχρι στιγμής έχουμε αποδείξει πως όχι. Έχουμε δείξει ότι θα χρειαστούμε πολλούς ακόμη Τρομπούκηδες για να αποφασίσουμε να κάνουμε την υπέρβαση. Αλλά μέχρι τότε που θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση, μπορεί να μην έχει πια και σημασία.

3 σχόλια:

maximus είπε...

Σκεφτόμουν τα λόγια σας και πραγματικά δεν ξέρω τι μας οδηγεί σε αυτήν την απάθεια... Η πνευματική μας ρηχότητα; Το ανταγωνιστικό πνέυμα της εποχής που μας εγκλωβίζει στα πρόβλήματα των προσωπικών μας σχέσεων; Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε επειγόντως έναν ήρωα για να μας καθοδηγήσει κι αν δεν υπάρχει, να τον επινοήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Οι διάφοροι Τρομπούκηδες εκκολάπτονται στις τοπικές κοινωνίες. Συνήθως όλοι ξέρουν αλλά κάνουν πως δεν ξέρουν. Στην ίδια κατηγορία (μαφιόζοι) φαντάζομαι είναι τουλάχιστον οι μισοί δημοτικοί άρχοντες στην Ελλάδα, απλά σπάνια και κατά λαθος αποκαλύπτεται κάτι.
@MAXIMUS οι ήρωες αν τους δώσεις εξουσία αργά η γρήγορα καταλήγουν σε φύρερ ή πατερούληδες.

gerasimos είπε...

Μάξιμους νομίζω ότι οι περισσότεροι δε βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας, πέρα από τα προσωπικά μας δηλαδή ζητήματα ή ζητούμενα. Αλλά με ιδιωτικοποιημένους πολίτες δε γίνεται τίποτα...

Απόγονε μιλάμε για τις ίδιες ανά την Ελλάδα τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στη χάραξη αυτοκινητόδρομων για να μην πληγούν μικροσυμφέροντα, που δεν αφήνουν να εγκατασταθούν στα μέρη τους ανεμογεννήτριες για να μην τρομάζουν οι προβατίνες από τη λειτουργία τους ή για να μη 'χαλάσει' το τοπίο - το ήδη χαλασμένο από κακόγουστες πολυκατοικίες, μεζονέτες, τεράστιες εκκλησίες, αυθαίρετες κατασκευές, αυτοσχέδιες χωματερές -, που οι νέοι τους ζουν βάσει του αθάνατου τρίπτυχου τσιγαράκι-μηχανάκι-καφεδάκι...